Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Οι εκδόσεις «Ταώς» θα συνεχίσουν να υπάρχουν - Αναστάσιος Κωστόπουλος

Αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Αλέξανδρο Κολλιόπουλο, εκδότη της Εφημερίδος «Εκκλησιολόγος» για την επισήμανση που κάνει γράφοντας: 
«Όμως, θα πρέπει επαινέσουμε και τον κ. Αναστάσιο Κωστόπουλο, υπεύθυνο των εκδόσεων "ΤΑΩΣ", που μια τέτοια σημαντική εργασία την εμπιστεύθηκε σε πατρινό τυπογραφείο, στηρίζοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο την τοπική οικονομία στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε».
Σωστή και αξιοπρόσεκτη αυτή η επισήμανση στην παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεών μας «Η ΜΟΝΗ ΣΤΟΥΔΙΟΥ, Άγιοι και Λόγιοι Στουδίτες Μοναχοί»  του Δρ. Παναγιώτη Μαρτίνη,  από τον κ. Κολλιόπουλο.

Οι παλαιότεροι έλεγαν σωστά, «παπούτσι από τον τόπο σου και ας είναι μπαλωμένο». Δυστυχώς σήμερα πολλοί συγγραφείς, εκδότες και φορείς της Πάτρας, αντί να προτιμούν τα πατρινά τυπογραφεία, τα οποία σε τίποτε δεν υστερούν από τεχνολογικής πλευράς, φεύγουν ψάχνοντας  στην Αθήνα και αλλού. Αφήνοντας να μαραζώσει ο κλάδος. Μετά αυτοί οι ίδιοι κλαίνε για την κατάσταση της τοπικής οικονομίας με «δάκρυα κροκοδείλια». Το ίδιο συμβαίνει σε άλλους κλάδους καταστημάτων κ.λπ. Tρέχουν να ψωνίσουν σε πολυκαταστήματα, ενώ στις συζητήσεις τα καταδικάζουν για τον τρόπο συμπεριφοράς ως προς την πόλη. Αφήνοντας το κέντρο, να είναι γεμάτο από κλειστά καταστήματα και άνεργους υπαλλήλους.

Συνεχίζοντας με αφορμή το παραπάνω σχόλιο προεκτείνω τις σκέψεις μου. Οι εκδόσεις «Ταώς» δεν οφείλουν καθόλου και σε κανέναν υποχρέωση αφού οι πατρινοί δεν τις αγκάλιασαν. Ούτε αυτά τα θρησκευτικά βιβλιοπωλεία και οι εκθέσεις Ναών και Μονών τα προβάλλουν και ούτε τα αγόρασαν ή τα αγοράζουν προς πώληση. Σε κάποιες Μονές των Πατρών υπάρχουν από προσφορά δική μου. Οι εργοδότες μου με «έγραψαν», οι φίλοι μου «με αψήφησαν». Αυτά λέει η αλληλεγγύη η τοπική.


Να σας πω ότι από το βιβλίο «Άγιοι της Εκκλησίας των Πατρών»  πουλήθηκαν 170 αντίτυπα από τις 6 ως τώρα εκδόσεις στην Πάτρα. Αυτό θα συνέβη μάλλον επειδή οι Πατρινοί  γνωρίζουν τα σχετικά με την τοπική αγιολογία και την ζωή των αγίων.  Έγινε όμως δεκτό σε άλλες περιοχές και γι’ αυτό έκανε τις τόσες εκδόσεις.
Και ένα δεύτερο. Το μικρό βιβλίο που δειλά εκτύπωσα σε λίγα (1.000) αντίτυπα υπό τον τίτλο «Δήμητρα Κόντου», του μακαριστού Γεωργίου Κατσούλα, έκανε αμέσως δεύτερη επαυξημένη έκδοση, διότι στην Θεσσαλονίκη ο μακαριστός Καθηγητής Στέργιος Σάκκος διέθεσε πάνω από 2.000 αντίτυπα. Αυτά στην  συμπρωτεύουσα. Στην Πάτρα άστα να πάνε. Το συγκεκριμένο βιβλίο για την Πατρινιά Δήμητρα Κόντου έτυχε θερμότατης κριτικής εκτός Πατρών. Πολλοί το χρησιμοποίησαν για ομιλίες τους με μεγάλα αποσπάσματα από αυτό, όπως ο διαπρεπής λόγιος και πολυγραφότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος. Πολλοί Πανεπιστημιακοί και άλλοι το χρησιμοποίησαν σε  ομιλίες τους. Στην Πάτρα μόνο η κ. Ευανθία Παναγοπούλου-Κουτσούκου, φιλόλογος, το αγάπησε και το μετέδωσε με θέρμη, προς ωφέλεια, έμπνευση, και παρηγοριά πονεμένων. Με την φροντίδα της ίδιας, παρουσιάσθηκε από μαθητές του σχολείου της ως Θεατρικό, σε δύο παραστάσεις στο Θέατρο «Αγορά» Πατρών.
Ουδείς προφήτης δεκτός εν τη ιδία πόλει.

Κλείνω γράφοντας για το άλλο βιβλίο μας «Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Λιαρομμάτης» του κ. Γεωργίου Γάκη. Το εκτύπωσα για να τιμήσω τον σεβάσμιο γέροντα. Δυστυχώς όμως οι Πατρινοί δεν θέλησαν να το διαδώσουν. Έτσι έφυγαν όσα αντίτυπα έδωσα ως δωρεά σε κάποια ιδρύματα και δι΄ εμού ο συγγραφεύς σε άλλα. Το εκτύπωσα λόγω προσωπικής γνωριμίας με τον Γέροντα, αφού είχα την τιμή να του δακτυλογραφήσω πολλά από τα χειρόγραφά του, για να τα δώσει προς εκτύπωση την εποχή εκείνη. Δεν θέλω να γράψω άλλα για το βιβλίο, διότι θα ξεφύγω από τα επιτρεπόμενα  «κατηγορώ». Όταν ο καιρός το επιτρέψει και θα εκλείψουν πρόσωπα, θα δώσω στη δημοσιότητα τα όσα από χειρόγραφα του π. Ιακώβου έχω για αυτούς που τον πίκραναν και καπηλεύτηκαν το έργο του. Αυτό τον φάκελο μού τον άφησε λίγο προ της κοιμήσεώς του, όταν υπηρετούσα τη στρατιωτική μου θητεία. Μερικοί λένε εδώ και χρόνια ότι θα ετοιμάσουν τιμητικό τόμο για τον μέγα αυτόν Γέροντα. Τίποτα δε έχω μάθει να ξεκινάει.

Σας ευχαριστώ κ. Κολλιόπουλε  για την επισήμανση της επιλογής μου ως προς την Πατραϊκή οικονομική ζωή. Ελπίζω οι συμπατριώτες μου Πατρινοί και μάλιστα «το γένος των παπάδων» και των «μακριοσταυριτών», τους οποίους, ως επί 26 χρόνια υπάλληλος εκκλησιαστικού βιβλιοπωλείου, σπούδασα καλά, να αρχίσουν να προτιμούν τα πατρινά τυπογραφεία και τα πατρινά βιβλία. 

 Είναι προς τιμή σας κ. Κολλιόπουλε και για κάτι ακόμα. Παρόλη την αγαπητική φιλία μας, ουδέποτε ως σήμερα, εκτύπωσα κάτι  στο τυπογραφείο σας. Συνέχισα στο τυπογραφείο, στο οποίο τότε τύπωνε και ο εμπνευστής των εκδόσεων «Ταώς» Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Φάσσος, στον οποίο ο μακαριστός Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος έδωσε το όνομα αυτό για να τιμήσει τον πνευματικό του π. Φάσσου, τον μέγα Γέροντα της Πάτρας Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Παπαγιάννη, που από την μακαρία του κοίμηση έκλεισαν τριάντα έτη.
Οι εκδόσεις «Ταώς» θα συνεχίσουν 
να υπάρχουν στην Πάτρα
και να μεγαλουργούν εκτός αυτής.

Αναστάσιος Κωστόπουλος
Υπεύθυνος εκδόσεων «Ταώς»

6 σχόλια:

  1. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Αναστάσιε και εύχομαι κάθε καλό και κάθε ευλογία να έχεις εσύ και η οικογένειά σου από τον Θεό, κυριολεκτικά μέσα από τα βάθη της ψυχής μου. Πραγματικά, δεν έχουμε συνεργαστεί, όμως, έχεις βοηθήσει υλικά τον "Εκκλησιολόγο", διότι, γνωρίζεις τα έξοδα ενός εντύπου σε εβδομαδιαία βάση και μάλιστα ανελλιπούς εκδόσεως.
    Το κοινωνικό Κράτος αγαπητέ μου Αναστάσιε, είναι ανύπαρκτο. Η τοπική εκκλησία δίνει αγώνα να το αναπληρώσει όσο μπορεί, με θαυμαστά θα έλεγε κανείς, αποτελέσματα. Εάν, εμείς οι ίδιοι, δεν θωρακίσουμε την τοπική μας οικονομία, δεν αμυνθούμε σωστά, θα έχουμε θλιβερές οικονομικές καταστάσεις με απρόβλεπτα επακόλουθα.
    Δηλαδή, Αναστάσιε, τί καλύτερο θα έβρισκες στην πρωτεύουσα απ΄ αυτήν την ιδιαίτερα καλαίσθητη και επιμελημένη εργασία του κ. Πέτρου Κούλη;
    Πρόσφατα, παρατήρησα μία εξαιρετική εργασία σε ξυλουργικό εργαστήριο της πόλεώς μας, που αφορούσε το τέμπλο του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Τσουκαλεϊκων και του παρεκκλησίου του Αγίου Αρσενίου της ενορίας Αγίας Τριάδος Πατρών. Εξαιρετικές δουλειές.
    Θα κλείσω αγαπητέ μου Αναστάσιε, αναφέροντας, ότι ο συμπολίτης μας κ. Δημήτρης Δημητρόπουλος, ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενόργανης Γυμναστικής, έφερε Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στην πόλη μας στο εν λόγω άθλημα. Σημαντική, τοπική, οικονομική προσφορά σε εκδόσεις, σε διαφημίσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε., σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, λαμβάνοντας ως επιβράβευση την ανοικτή παλάμη. Και εξηγούμε για τους κακεντρεχείς, δεν είχα καμία οικονομική δοσοληψία σε αυτές τις εκδηλώσεις.
    Να είσαι για πάντα καλά με κραταιά υγεία, Αναστάσιε.
    Α.Κ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η προσφορά σας με την έκδοση βιβλίων θρησκευτικού περιεχομένου είναι προς ΤΙΜΗ για την Πάτρα.
    Μην περιμένετε αναγνώριση από τους πατρινούς.
    Όσα δεν μπορούν να φτάσουν ή να τα μιμηθούν τα περιφρονούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλο παράπονο είσαι. Έχεις αρχίσει τον γεροντοκορισμό. Πολλές από τις εκδόσεις σου είναι κάποιων πολλών εκδόσεως που θα ζήλευαν και οι «μεγάλοι» εκδοτικοί οίκοι.
    Καλή συνέχεια και δυναμικά !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Αναστάσιε, πολύ ορθά τα όσα γράφεις για την βαθειά «πνευματική» ( βαράτε με κι΄ άς κλαίω…) κοινωνία των Πατρών όπως πολύ συχνά κάποιοι από άλλες πόλεις λένε, πού όμως τρώει τα δικά της τοπικά παιδιά «γιατί δεν είναι δικά της…» ( και ο νοών νοείτω ). Καλή χρονιά όμως και στον κ. Κολλιόπουλο για το ήθος του και τον εξαίρετο επαγγελματισμό του.

    Αττικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο κωστοπουλος με αυτά που γράφει λέει πολλά σε όσους έχουν αυτιά να ακούσουν. Μου αρεσει να κοιτάζω πίσω από τις λέξεις. Όσοι έχουν νου και αυτιά ας τον ακούσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά έκανες και τα έγραψες. Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος την μικροαστική επαρχιώτικη μιζέρια της Πάτρας. Μιας πόλης που έχει λίγους πνευματικούς ανθρώπους που προσπαθούν να προσφέρουν. Εσύ και οι συνεργάτες σου αυτό που έχεις λάβει ως σήμερα είναι (να με συγχωρήσεις) το φτύσιμο από αυτούς που το «παίζουν» παράγοντες χωρίς αξία και καμία προσφορά.
    Αγνόησέ τους όπως σε αγνοούν. Προσπέρασέ τους δεν του αξίζει ούτε χαιρετισμός. Είναι μικρόκαρποι.

    Πέτρος Βασιλακόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή