Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

11 Χρόνια Αρχιερατείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου - Αλέξανδρος Κολλιόπουλος


11 Χρόνια Αρχιερατείας
του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου 
Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου

 Του Αλεξάνδρου Κ. Κολλιόπουλου
εκδότου του «Εκκλησιολόγου»

Δεν κο­λα­κεύ­ου­με, αλ­λά ο­μο­λο­γού­με. Δεν υ­μνο­λο­γού­με, αλ­λά α­πο­κα­λύ­πτου­με. Δεν υ­περ­βά­λου­με στο ε­λά­χι­στο αλ­λά α­πο­δει­κνύ­ου­με. Α­πλώς, πα­ρα­κα­λού­με και πα­ρου­σιά­ζου­με κά­τι που εί­ναι δί­καιο και πρέ­πον να ο­μο­λο­γεί­ται, να α­να­γνω­ρί­ζε­ται και να τι­μά­ται. Βέ­βαια, δεν έ­χει α­νά­γκη ο Μη­τρο­πο­λί­της μας των ε­παί­νων της δι­κής μας με­τριό­τη­τας, α­φού μι­λά μό­νος του ο α­πο­λο­γι­σμός της 11/χρο­νης δρά­σης του. Α­σκεί έρ­γο σιω­πη­λό, α­θό­ρυ­βο, πλού­σιο, και μό­νον η προ­σφο­ρά  και η α­γιό­τη­τά του μας ω­θεί αυ­θόρ­μη­τα να χα­ρά­ξου­με τού­τες τις τα­πει­νές μας α­πό­ψεις βγαλ­μέ­νες α­πό το θαυ­μα­σμό, το σε­βα­σμό και την α­γά­πη στο ­πρό­σω­πό του, για­τί δια­πι­στώ­νου­με πως ό­λα ό­σα α­να­κοί­νω­σε στον εν­θρο­νι­στή­ριο λό­γο του ε­φαρ­μό­στη­καν α­πό την πρώ­τη κιό­λας η­μέ­ρα.

Έ­χου­με έ­ναν Μη­τρο­πο­λί­τη που δεν α­σκεί έρ­γο, για πο­λύ χρό­νο, α­πό το γρα­φεί­ο του. Α­διά­κο­πα βρί­σκε­ται ε­κτός. Κο­ντά στο λα­ό, στο ποί­μνιό του, κο­ντά σ’ ε­κεί­νους που έ­χουν α­νά­γκη, κο­ντά στα πνευ­μα­τι­κά του παι­διά.
Δεν εί­χα­με δει πο­τέ Μη­τρο­πο­λί­τη να περ­πα­τά στους δρό­μους της πό­λης με­τα­δί­δο­ντας με την πα­ρου­σί­α και το χα­μό­γε­λό του ευ­χα­ρί­στη­ση στον γύ­ρω λα­ό που κο­ντο­στέ­κε­ται και κα­μα­ρώ­νει ι­κα­νο­ποι­η­μέ­νος, α­φού παίρ­νει α­πό το δι­κό του χα­μό­γε­λο και την ευ­λο­γί­α, στή­ρι­ξη και ελ­πί­δα. Η πα­ρου­σί­α του ε­κεί χα­ρί­ζει σε κα­τα­στη­μα­τάρ­χες, δια­βά­τες και αγ­χο­μέ­νους πε­ρα­στι­κούς, που ξαφ­νι­σμέ­νοι κο­ντο­στέ­κο­νται με θαυ­μα­σμό και α­πο­ρί­α, πνευ­μα­τι­κή ε­νί­σχυ­ση και ι­κα­νο­ποί­η­ση, α­φού ο πνευ­μα­τι­κός τους πα­τέ­ρας εί­ναι πλά­ι τους συμ­με­τέ­χο­ντας με την πα­ρου­σί­α του στα ό­ποια προ­βλή­μα­τα του κα­θη­με­ρι­νού τους α­γώ­να.

Δεν στέ­κε­ται στιγ­μή. Τρέ­χει πα­ντού. Σε κοι­νω­νι­κές και θρη­σκευ­τι­κές εκ­δη­λώ­σεις. Σε γα­μή­λιες τε­λε­τές. Σε θλι­βε­ρές α­πώ­λειες. Σε α­να­ξιο­πα­θού­ντες, σε να­ούς, σε ι­δρύ­μα­τα, σε κη­ρύγ­μα­τα, σε δια­λέ­ξεις, σε κά­θε μέ­ρος που θα ζη­τη­θεί η πα­ρου­σί­α του. Έ­νας Ιε­ράρ­χης που συμ­με­τέ­χει ε­νερ­γά, θε­τι­κά και ευερ­γε­τι­κά στη ζω­ή του ποι­μνί­ου του. Έ­τσι θέ­λει ο λα­ός τον ε­πί­σκο­πό του. Πα­τέ­ρα, προ­στά­τη, συ­μπα­ρα­στά­τη! Κο­ντά του στη προ­σευ­χή, στη χα­ρά, στον πό­νο, στην α­νά­γκη, στην κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα. Και το Έ­χει! Ο Μη­τρο­πο­λί­της Χρυ­σό­στο­μος εί­ναι ο ε­πί­σκο­πος που ε­πι­θυ­μού­σε το ποί­μνιό του. Αυ­τό το ποί­μνιο που πρέ­πει να ο­μο­λο­γή­σου­με πως συ­χνά γί­νε­ται α­παι­τη­τι­κό α­κό­μα και πιο πά­νω α­πό το δυ­να­τόν! Και ό­πως εί­ναι ι­κα­νο­ποι­η­μέ­νο για­τί α­κό­μα και στη δι­κή του υ­περ­βο­λή, ο ε­πί­σκο­πός του πα­σχί­ζει να το βο­η­θή­σει πά­ντα πρό­θυ­μος, πρά­ος, α­νε­κτι­κός, κα­λο­συ­νά­τος, υ­πο­μο­νε­τι­κός, ευερ­γέ­της.
Α­γω­νί­ζε­ται να θρέ­ψει πει­να­σμέ­νους. Πολλές εκατοντάδες στό­μα­τα χορ­ταί­νουν κα­θη­με­ρι­νά στην πό­λη μας. Ποιός το γνω­ρί­ζει; Το θαύ­μα των πέ­ντε άρ­των ε­πα­να­λαμ­βά­νε­ται με άλ­λο τρό­πο. Δεν αρ­νεί­ται να φρο­ντί­σει την κά­θε εί­δους α­νά­γκη των παι­διών του σε τρο­φή, πε­ρί­θαλ­ψη, υ­γεί­α, σπου­δές και κά­θε άλ­λης μορ­φής σω­μα­τι­κή και πνευ­μα­τι­κή ε­νί­σχυ­ση. Το προ­σω­πι­κό του τα­μεί­ο εί­ναι α­διά­κο­πα σε έλ­λειμ­μα. Έ­χου­με προ­σω­πι­κή γνώ­ση πως και ο μι­σθός του πη­γαί­νει σ’ αυ­τούς που α­διά­κο­πα ζη­τούν για τις δι­κές τους α­νά­γκες, ε­νώ οι δι­κές του, μάλ­λον μέ­νουν με κε­νά. Ε­πα­να­λαμ­βά­νει αυ­τό που ως κα­θη­γη­τής της Παι­δα­γω­γι­κής Α­κα­δη­μί­ας Τρι­πό­λε­ως έ­κα­νε, ό­που την α­μοι­βή του την διέ­θε­τε σε ί­δρυ­μα.
Ο λα­ός βλέ­πει, γνω­ρί­ζει και α­κο­λου­θεί.
Οι να­οί πό­λης και υ­παί­θρου μας, τον υ­πο­δέ­χο­νται α­διά­κο­πα με χα­ρά.
Το με­στό και γλα­φυ­ρό κή­ρυγ­μά του θερ­μαί­νει, δι­δά­σκει, ι­κα­νο­ποιεί. Γε­μί­ζουν οι να­οί α­πό πι­στούς στις ε­πι­σκέ­ψεις του για­τί γνω­ρί­ζουν ό­λοι α­πό που θ’ α­ντλή­σουν δύ­να­μη και θάρ­ρος ζω­ής. Πλημ­μυ­ρί­ζουν οι πνευ­μα­τι­κές αί­θου­σες α­πό α­κρο­α­τές, α­φού εί­ναι γνω­στός ο πνευ­μα­τι­κός δυ­να­μι­σμός και η θερ­μό­τη­τα του λό­γου του. Ό­λοι μέ­νου­με με θαυ­μα­σμό και α­πο­ρί­α για τη δρά­ση και το έρ­γο του. Ό­μως το με­γα­λύ­τε­ρο έρ­γο του ό­λοι μας το α­γνο­ού­με. Εί­ναι πολ­λα­πλά­σιο­ α­πό αυ­τό που α­να­φέ­ρα­με. Δεν το φα­νε­ρώ­νει. Το κρα­τά­ει κρυ­φό. Δεν ε­πι­θυ­μεί ού­τε προ­βο­λή, ού­τε δο­ξο­λο­γί­ες! Ε­φαρ­μό­ζει πι­στά τον Ευαγ­γε­λι­κό λό­γο, “...μή γνώ­τω η α­ρι­στε­ρά σου τι ποιεί η δε­ξιά σου...”.
Ε­μείς ό­μως σή­με­ρα πράτ­του­με τα αν­θρώ­πι­να. Πα­ρα­βαί­νου­με την ε­πι­θυ­μί­α του. Ας μας συγ­χω­ρή­σει την πα­ρά­βα­ση. Ζη­τού­με συγ­γνώ­μη που η α­να­ξιό­τη­τά μας φα­νε­ρώ­νει στο λα­ό, έ­στω και αυ­τά τα ε­λά­χι­στα του έρ­γου του. Το κά­νου­με ως πι­ιστός λα­ός που ο­φεί­λει και πρέ­πει να ευ­χα­ρι­στεί τον ευερ­γέ­τη του. Α­πό θαυ­μα­σμό και υ­πο­χρέ­ω­ση για την προ­σφο­ρά του, α­φού τον συ­να­ντού­με πα­ντού. Πα­ντού τον α­κού­με, πα­ντού νοιώ­θου­με την πα­ρου­σί­α και το άγ­γι­σμά του. Ευ­γνω­μο­νού­ντες, α­φή­νου­με βου­βή, τη λι­τή αν­θρώ­πι­νη προ­σευ­χή μας. “Κύ­ριε, δί­νε στον Α­ΞΙΟ Μη­τρο­πο­λί­τη μας Υ­ΓΕΙΑ και ΔΥ­ΝΑ­ΜΗ, α­φού α­πο­δεί­χτη­κε πως μας χά­ρι­σες τον α­λη­θι­νό ε­πί­σκο­πο που πε­ριέ­γρα­ψε ο Μ. Βα­σί­λειος στον εκ­πρόσω­πο του Αυ­το­κρά­το­ρα”.











29 σχόλια:

  1. Ο Άγιος Πατρών κ. Χρυσόστομος είναι «εις τύπον και τόπον Χριστού», σκεπτόμενος πάντα στην ζωή του την μοναδική και ανεπανάληπτη αρχιερωσύνη του Χριστού, την οποίαν διακονεί επί 11 χρόνια και δανείζει τα χέρια του και το στόμα του, και ζει καθημερινά όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζωή του Χριστού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. « Τοιοῦτος ἡμῖν ἔπρεπεν Ἀρχιερεύς, ὅσιος, ἄκακος, ἀμίαντος»

    Ὁσιότης, δηλαδή, βαθειά εὐσέβεια καί ὁλόψυχη ἀφοσίωση στόν Θεό, ἀνεξικακία καί καθαρότητα, στολίδι ψυχῆς καί σώματος κοσμούσαν τήν ὕπαρξη τοῦ ἱεροῦ Χρυσοστόμου. Τρία χαρακτηριστικά στοιχεῖα πού τόν καθιστούσαν πιστό ἀντίγραφο τοῦ «ἀμώμου καί ἀσπίλου» νυμφίου Χριστοῦ. Τρία χρακτηριστικά γνωρίσματα πού τόν ἀνέδειξαν ἄστρο λαμπρό στό στερέωμα τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ.

    Αὐτά τά τρία χαρακτηριστικά γνωρίσματα τοῦ προστάτου σας Ἁγίου, Σεβασμιώτατε πάτερ, δέν θά ἐκινδύνευε ὁ γράφων καί οἱ διαβάζοντες, νά περιπέσωμεν στό βαρύτατο ἁμάρτημα τῆς κολακείας, ἰσχυριζόμενοι ὅτι κοσμοῦν καί τήν δική σας θεοφιλή ψυχή.

    Υἱικῶς εὐχόμεθα, ἡ Χάρις τοῦ Θεοῦ καί οἱ εύχές τοῦ προστάτου Σας ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου νά τά πολυπλασιάζουν, καί νά λαμπρύνουν τήν ὕπαρξή Σας, καθιστώντας Σας ὑπόδειγμα βίου στό ποίμνιό Σας, ἐξασφαλίζοντας στήν Σεβασμιώτιτά Σας τήν καλήν ἀπολογίαν καί τόν στέφανον τῆς ζωῆς στή Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν.

    Παρακαλοῦμε εὔχεσθε ὅπως καί ἐμεῖς, τά πνευματικά σας τέκνα, ζηλώσωμε καί βιώσωμε τήν ἀληθῆ ὁσιότητα - εὐσέβεια, τήν ἀνεξικακία καί τήν καθαρότητα πού ζητεῖ ἀπό κάθε πιστόν ὁ Κύριος Ἰησοῦς Χριστός.

    Πολλά καὶ καρποφόρα ἐν Κυρίῳ, τά ἔτη Σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια νέα και λαμπρή ημέρα ανέτειλε για την τοπική Αποστολική Εκκλησία των Πατρών, άμα τη ελεύσει του. Έφερε μαζί του εις την Μητρόπολη το αείζωον και ανέσπερον φως, το απορρέον εκ της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας. Από την πρώτη κιόλας ημέρα της Ποιμαντορίας του στην ιστορική Μητρόπολή μας έδειξε δείγματα γραφής και σημεία της ποιμαντικής του διακονίας. Επί 11 χρόνια δίνει επιτυχημένες εξετάσεις εις όλο το ποίμνιο της επαρχίας του.
    Άξιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσοι δεν τον γνωρίζουν τον Μητροπολίτη θα πουν ότι ο κ. Κολλιόπουλος γράφει υπερβολές. Είναι συνηθισμένο να λέει σε κάποια γιορτή κάποιοςλέει και κάτι παραπάνω. Όμως εδώ λέει λίγα από τα πολλά χαρίσματα του Μητροπολίτη μας και ελάχιστες από τις προσφορές του σε μας τους απλούς λαϊκούς. Πρέπει να λέμε τα καλά λόγια να παίρνει δύναμη ο δεσπότη της μας για δυναμικότερους αγώνες και προσφορές. Να είναι καλά από υγεία για να μας προσφέρει την παρηγοριά κα την αγάπη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι ο δεσπότης με το πραγματικά ανθρώπινο πρόσωπο. Κοντά στους πόνους και τους καημούς μας ρίχνει βάλσαμο με τα λόγια και τα έργα του. Χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «τον κατάλληλο άνθρωπο, στην κατάλληλη θέση» ή σύμφωνα με την προς Εβραίους Επιστολή, «τοιούτος γαρ ημίν έπρεπεν αρχιερεύς»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι επίσκοπος της προσευχής. Τον βλέπω από το ιντερνέτ να λειτουργεί στο παρεκκλήσιο της μητροπολιτικής κατοικίας σχεδόν καθημερινά. Μου φέρνει στον νου τον Πατριάρχη Σερβίας Παύλο που είχα διαβάσει ότι λειτουργούσε καθημερινά. Συνεχίστε σεβασμιότατε την προσφορά σας στην Εκκλησία την οποία σας διάλεξε το Άγιο Πνεύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο πνευματικός πλούτος, η ψυχική ευγένεια, η άοκνη δράση, η εκκλησιαστική σας εμπειρία και ιδίως το έργο σας επί 11 έτη εις την Μητροπολιτική περιφέρεια των Πατρών, εγγυώνται μία απολύτως επιτυχημένη αρχιερατική θητεία και εις το μέλλον.
    Εύχομαι ολόψυχα την από Θεού ενίσχυση και σκέπη, για το τόσο σημαντικό πνευματικό, κοινωνικό και ποιμαντορικό έργο προς δόξα της Αρχιεροσύνης Σας και ωφέλεια ημών του ποιμνίοιυ Σας.
    ΑΞΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η φωνή σας κ. Κολλιόπουλε είναι η φωνή όλων των Πατρινών. Τα γραφόμενά σας τα έχει αποδείξει έμπρακτα ο επίσκοπός μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να συνεχίσει να ποιμαίνει με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αγάπη την Ιερά Μητρόπολη, προς όφελος όλων των πιστών και δόξα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πως περνούν τα χρόνια. Αν δεν έβλεπα τις εδώ αναρτήσεις του ιστολόγου Αναστάσιου και του εκδότου Κολλιόπουλου θα έλεγα ότι δεν πέρασαν ούτε 3 χρόνια. Ναι είναι εργάτης του Ευαγγελίου άριστος ο κ. Χρυσόστομος αλλά και η κοινωνική του προσφορά μέγιστη. Το κράτος μπροστά του με άριστα το 10 παίρνει 2. Μεγάλη το ξαναλέω η κοινωνική προσφορά του καλού μας δεσπότη. Συνεχίστε δυναμικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να ζεί και ο Θεός να τον φωτίζει και να τον χαριτώνει!
    Αλλά βρε Τάσο ...
    αχ βρε Τάσο...
    Γιατί;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εκφράζω τις θερμότερες ευχές μου στον Σεβασμιότατο Ποιμενάρχη μας,
    Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ που γιορτάζει την εντεκάχρονη Αρχιεροσύνη του εύχομαι από καρδιάς ο παντοδύναμος Θεός να του χαρίζει υγεία, δύναμη και μακροημέρευση. Να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αγάπη να ποιμαίνει την Μητρόπολή μας προς όφελος όλων των πιστών της Ορθοδόξου εκκλησίας, αλλά και όσων ανθρώπων ανεξαρτήτου θρησκεύματος έχουν ανάγκη τη στοργική παρουσία της. Εις έτη πολλά Δέσποτα και ευλογημένα.
    Αγγελική Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τις θερμότερες ευχές στον Μητροπολίτη για κάθε επιτυχία στο έργο του. Η συνεισφορά της Εκκλησίας στην τοπική κοινωνία και η συνέχιση και ενίσχυση του κοινωνικού της έργου είναι απολύτως αναγκαίο να υποστηριχθούν από όλους και να βρουν μιμητές σε όλους τους κοινωνικούς χώρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. «Πας γαρ Αρχιερεύς εις το προσφέρειν δώρα τε και θυσίας καθίσταται». (Εφεσ. 8,3) και «Έχοντες παρρησίαν εις την είσοδον των Αγίων» (Εβρ. 10,19)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κολλιόπουλε καλά έκανες και χάραξες αυτές τις γραμμές για τον δεσπότη της φτωχολογιάς. Οι παπάδες δεν είδα να γράφουν. Αν έχουν γράψει και δεν το είδα ζητάω συγνώμη. Πρέπει να υπενθυμίζονται τα καλά έργα και για μας αλλά και για τους εχθρούς της Εκκλησίας που δεν θέλουν να δουν την μεγάλη κοινωνική της προσφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Είμαι βέβαιος ότι Μητροπολίτης μας με το ανεπίληπτο του ήθος και την ισχύ του πνεύματός του και την ευγένεια της ψυχής του και την πλούσια θήραθεν μόρφωσή του θα αναλώνει καθημερινά τις σωματικές και πνευματκές δυνάμεις του για να ενισχύει και να αναπτερώνει το αγωνιστικό φρόνημα και την ελπίδα του για μετάνοια και επιστροφή στον Παράδεισο της Σωτηρίας όλων όσων ο Κύριος μας εμπιστεύθηκε στην αρχιεροσύνη του. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ως τώρα έχει αποδείξει ότι είναι μαχητικός εκφραστής των αιωνίων παραδόσεων του θεοφιλούς ημών Γένους. Γνήσιος επίγονος του εθνεγέρτου Παλαιών Πατρών Γερμανού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Είναι ο Επίσκοπος της αγάπης και της ταπείνωσης. Μιας αγάπης χωρίς όρους και όρια. Μιας αγάπης που στο βάθος της θα φτάνει μέχρι τη θυσία και το πλάτος της περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους και αυτούς ακόμη τους εχθρούς του. Αυτό μας τον κάνει περισσότερο αγαπητό και οικείοι. Να ζήσει πολλά έτη για να προσφέρει περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Για όλους εμάς σεβασμιώτατε, είσθε τα 11 αυτά έτη ο αρχιερέας, ο λειτουργός, ο διδάσκαλος, το πρότυπο, ο πατέρας, ο σύμβουλος, ο επιστηριγμός. Είσθε ο ποιμένας ο οποίος μιμούμενος κατά πάντα και δια πάντα τον πρώτο ποιμένα, δεν φειδόσαστε κόπων και μόχθων αίροντας επί του ώμου σας καθένα από τα μέλη του ποιμνίου σας και προσάγετε τον κάθε ένα σε νομές σωτήριους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χρόνια πολλά και ευλογημένα δεσπότη μου. Από τα βάθη της καρδιάς μου εύχομαι να αξιωθούμε να γιορτάσουμε και το «χρυσούν ιωβηλαίον!»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εόρτια και καρδιακά ευχόμαστε να έχετε υγεία και δύναμη σε πολλούς χρόνους, να σύρετε με γοργούς ρυθμούς τούτο το χορό της προσωπικής Σας επικοινωνίας με όλους τους ανθρώπους της πόλης και των χωριών της Ιεράς Μητροπόλεώς. Είσθε ο δικός μας άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο Θεός να του δίνει την φώτιση και την δύναμη που χρειάζεται για να ποιμαίνει αυτόν τον δύσκολο, φτωχό και παραμελημένο τόπο όπως είναι η επαρχία Πατρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΓΙΟΠΑΤΕΡΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. «Κύκλῳ τῆς τραπέζης Σου, ὡς στελέχη βλέπων τὰ ἔκγονά σου, χαῖρε εὐφραίνου, προσάγων ταῦτα τῷ Χριστῷ, ποιμενάρχα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ως νέος στην ηλικία είναι δραστήριος. Σε όλη την ζωή του να προσφέρει και να ευλογεί τον λαό του Θεού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Το πρόσωπό Σας μας εμπνέει, ο λόγος Σας μας ξεκουράζει, η παρουσία Σας είναι πηγή ελπίδας, αισιοδοξίας και ζωής.
    Τα στοιχεία αυτά τα έχουμε κατεξοχήν ανάγκη όλοι μας τους δίσεκτους αυτούς χρόνους της ένδειας, της ανεργίας, της νεοπτωχείας και της πείνας.
    «Έχοντες ουν Αρχιερέαν μέγαν διεληλυθότα τους ουρανούς κρατώμεν της ομολογίας» (Εβρ. 4,14)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ευκαίρως – ακαίρως, έκτακτα και απροσδιόριστα, αιφνιδιαστικά και εμπερίστατα Σας θέλουμε μαζί μας, οι ιερείς στον ναό και στο σπίτι μας, οι δάσκαλοι και οι μαθητές στο σχολείο τους, οι κρατούμενοι στη φυλακή τους, οι πάσχοντες στο κρεβάτι του πόνου τους, οι εργαζόμενοι στο χώρο της εργασίας τους, οι άνεργοι στα στέκια της απελπισίας τους. Είσθε ο ποιμήν ο καλός που φροντίζει με στοργή το ποίμνιό του.
    Τα έτη της Αρχιερατείας σας πολλά Αγιασμένα και καρποφόρα.
    Π. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Από τους λίγους δεσποτάδες με δράση πανελλήνια. Κοπιάζει για τον συνάνθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή