Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Οι Ελληνικές χιλιετίες διδάσκουν - Βασιλείου Καραβούλια


  ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Οι Ελληνικές χιλιετίες διδάσκουν
Το νέο βιβλίο του Δασκάλου και Συγγραφέως Βασιλείου Καραβούλια
 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΘΕ ΛΑΟΥ

Για κάθε Λαό η Ιστορία του αποτελεί ένα στοιχείο αναφοράς για το παρόν και για το μέλλον. Από αυτήν θα αντλήσουν οι άνθρωποι διδάγματα και συμπεράσματα, εικόνες και νοοτροπίες, ως εφόδια που θα βοηθήσουν να οπλιστούν με γνώση και σοφία. Γνώση, σοφία για το τι πρέπει ο κάθε πολίτης να πράξει ή τι πρέπει να αποφύγει.
Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για την Ελληνική Ιστορία.  Αλλά εδώ έχουμε μία (τιμητική για όσους Έλληνες το αντιλαμβάνονται) εξαίρεση: Η Ελληνική Ιστορία έχει τέτοιο βάθος και μέγεθος, που από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα προσφέρει αναρίθμητα διδάγματα και συμπεράσματα. Από τα πρώτα ιστορικά χρόνια έχουμε την καταγραφή σημαντικών ιστορικών γεγονότων στον ευρύτερο ελληνικό χώρο(τμήμα του οποίου αποτελεί ο σημερινός ελλαδικός χώρος),. Γεγονότων που έχουν μελετηθεί και μελετώνται από αμέτρητους ξένους  και Έλληνες Ερευνητές και Επιστήμονες.
 Πολλά βιβλία κινούνται στο πλαίσιο αυτό, την διδασκαλία της Ελληνικής Ιστορίας προς τους λοιπούς συνανθρώπους μας. Αυτό είναι και το θέμα του νέου βιβλίου ενός σπουδαίου μελετητή της Ελληνικής Ιστορίας της Ελληνικής Περιφέρειας, του Ηλείου δασκάλου και συγγραφέως Βασιλείου Καραβούλια. Με τίτλο  «Οι Ελληνικές χιλιετίες διδάσκουν» που εξεδόθη το φθινόπωρο του 2014 το νέο αυτό βιβλίο λειτουργεί ως ένα έργο προσφοράς στην εθνική μνήμη και την εθνική αυτογνωσία, που τόσο λείπουν σήμερα.

ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΗΘΗ
Ο ίδιος ο συγγραφέας τονίζει στον πρόλογο του έργου του ότι το βιβλίο του λειτουργεί ως μία απάντηση στην ιστορική λήθη, μία επικίνδυνη για τους Έλληνες κατάσταση που την ανέχονται μέσα στο σκοτεινό νέφος της οικονομικής και κοινωνικής Κρίσεως. Ο Βασ. Καραβούλιας επισημαίνει: «Η ιστορική λήθη, για μας τους Έλληνες, σημαίνει θάνατο, σημαίνει αφελληνισμό, σημαίνει εξαφάνιση της ιστορικής μας φυλής. Αυτό ας το γνωρίζουμε όλοι μας, μα προπάντων και πρωτίστως οι άρχοντες, κάθε βαθμίδας, διότι: ¨Το της πόλεως όλης ήθος, ομοιούται τοις άρχουσι¨. Και μόνο αυτή τη  ¨ρήσι¨ του Ισοκράτη αν έχουμε υπ΄ όψη μας, μπορούμε να αποφύγουμε όλα τα δεινά , που μπορούν να βρουν το Λαό μας».
Και εμείς θα προσθέταμε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν σε κάθε χώρα του Δυτικού Κόσμου άνθρωποι, από απλοί πολίτες μέχρι επιστήμονες ερευνητές, που αναζητούν στοιχεία από την μακραίωνη Ελληνική Ιστορία και τα αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά στην ίδια την Ελλάδα να καταφεύγουμε στα διδάγματα και την σημασία της Ιστορίας μας μόνο περιστασιακά(όπως προσφάτως με την περίπτωση των ανασκαφών στον χώρο της Αμφιπόλεως) ή για να εξυπηρετηθούν ιδιοτελείς στόχοι(όπως η μονομερής ιδεολογική ανάγνωση της Ιστορίας, όπως στην περίπτωση του Πολιτικού Κόσμου και την διαστρέβλωση των εννοιών όπως της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας). Ας σταματήσει αυτή η αρρωστημένη νοοτροπία που μετατρέπει τους Νεοέλληνες σε παρακμιακούς καταναλωτές υλικών και τεχνικών αγαθών ή θεατές του παγκοσμίου γίγνεσθαι μέσα από το αδιέξοδο  της Οικονομικής και Κοινωνικής Κρίσεως που βιώνουν.
Και πώς θα γίνει αυτό; Μέσα από την προσωπική μας προσπάθεια να διαβάσουμε την Ιστορία μας, τις Ελληνικές χιλιετίες, που είναι πάντοτε παρούσες στις σελίδες της Ιστορίας.
ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Μία απάντηση και ουσιαστική βοήθεια σε κάθε καλοπροαίρετο πολίτη, που πιστεύει στην αξία της Ιστορίας, δίνει με το τελευταίο του βιβλίο ο Βασ. Καραβούλιας. Στις 192 σελίδες του βιβλίου(που επιμελήθηκαν για μία ακόμη φορά με προσοχή και καλαισθησία οι εκδόσεις Περπίνια)παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού μέσα από την προβολή μεγάλων και αξιόλογων(από ένα τεράστιο πλήθος αξιόλογων) σημείων. Μέσα από πρόσωπα και γεγονότα που ξεχωρίζουν και αποτελούν διαχρονικούς οδοδείκτες συμπεριφοράς και σκέψεως για όλους, προ πάντων για εμάς που καυχόμαστε ότι είμαστε κληρονόμοι αυτού του θησαυρού. Παραθέτουμε μερικά σημεία του βιβλίου.
Το μέλλον μέσα από τα οράματα: «Το μέλλον κρίνεται από τα οράματα, που για αιώνες πυρπολούσαν την ψυχή του Έλληνα. Ιστορικές μαρτυρίες, μάρμαρα γραμμένα ή καλλιτεχνικά μορφωμένα, συναξάρια, εικόνες και τροπάρια, όλα αυτά έτοιμα να σου διηγηθούν το χρόνο που διάνυσαν. Να στα διηγηθούν στη γλώσσα αυτή την μοναδική, που πάνω της μνημειώθηκε ο σύνολος βίος του Ελληνισμού, για να περάσει τους αιώνες, ρυάκι, ρυάκι γάργαρο, ποτάμι ξάστερο. Την επιβίωση του Ελληνισμού βοήθησαν οι ακατάλυτες δυνάμεις του ιστορικού παρελθόντος και της Ορθοδοξίας, δυνάμεις που διαθέτουν τεράστια αποθέματα αισθήματος και πνεύματος. Αυτά κρατούν στέρεα το νήμα της ζωής, της εθνικής μας επιβίωσης».
Και πώς θα επιβιώσουμε ως Λαός: «Το όραμα δεν μπορεί να είναι δάνειο, πρέπει να βγαίνει από τα σπλάχνα του λαού, που είναι αίμα του. Ευλαβική τήρηση της παράδοσης, της ιστορικής συνέχειας. Αυτά πρέπει να είναι αδήριτος ανάγκη, να γίνουν το καθημερινό μας παραμιλητό, σε ώρες στοχασμού. Κάθε άλλο, συρμός ή ο,τιδήποτε παρεμβάλλεται ως σύγχρονο, χάνεται μέσα στο χρόνο. Σύγχρονο είναι μόνο το αιώνιο, γιατί αυτό δημιουργεί ο Χρόνος».
Η Ελλάς και οι αθάνατοι ήρωες της: «Τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς Όμηρο, Ησίοδο, τους ανώνυμους που συνθέτουν τους θρησκευτικούς ύμνους και τα τραγούδια του λαού, τους λυρικούς των πολεμικών ασμάτων, που ρυθμίζουν το βήμα, τους όσους εξυμνούν τον έρωτα, Σαπφώ και Αλκαίο, χωρίς Πίνδαρο, χωρίς Σόλωνα, χωρίς Μαραθωνομάχους, χωρίς Σαλαμινομάχους, χωρίς Περικλή. Χωρίς Σωκράτη και Πλάτωνα και Αριστοτέλη, χωρίς Βυζάντιο, Κλέφτες και αρματωλούς, χωρίς¨21¨, χωρίς, χωρίς… Παράδοση και μύθο, τι θα ήταν ο Ελληνισμός;»
Μία απάντηση στην ανάγκη Παιδείας σήμερα: «Η επιβίωση μας ως Έθνος, μέσα στο διεθνές ¨γίγνεσθαι¨, θα κριθεί κυρίως μέσα στις φιλοσοφικές μας σχολές και την ιστορική μνήμη, που μέσα σε αυτές καλλιεργείται. Σε καμμία άλλη ιστορική εποχή του Ελληνισμού, εκτός της σύγχρονης, δεν υπήρξαν στον τόπο μας τόσοι ¨εγγράμματοι¨, αλλά συγχρόνως και τόση πνευματική (εθνική)φτώχεια. Η υλική ευημερία είναι παροδική και φτωχή αν της παρατάξουμε το πνευματικό μεγαλείο!»
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Βασίλειος Καραβούλιας κατάγεται από τα Καραβουλέικα Βουπρασίας Ηλείας, ενώ σπούδασε την Παιδαγωγική Επιστήμη στην Μαράσλειο Ακαδημία. Υπηρέτησε την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από όλους τους χώρους και ασχολήθηκε με την μελέτη Ελληνικών και Ορθοδόξων Πηγών και Κειμένων. Αποτέλεσμα της μακροχρόνιας αυτής επαφής του με την πνευματική δημιουργία αποτελεί το πλήθος των βιβλίων και μελετών του. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τους τίτλους : 1. Ιερή μνήμη, 2. Ελλάδα: Κοιτίδα Φωτός και Πολιτισμού, 3. Ελληνοχριστιανικά Κείμενα, 4. Αλεξάνδρου Αρετή, 5. Σωκράτης –Ο Δάσκαλος μου, 6. Ελληνικός Λόγος(Ο κάλλιστος των Γλωσσών), 7. Ελλήνων Πορνεία, 8. Ανάλεκτοι Ρήσεις, 9. Έγιναν αθάνατοι και μετά πέθαναν. Παντού κυριαρχεί η αγάπη για την Ελληνική Σοφία, το Ορθόδοξο Ήθος και την Ελληνική Ιστορία, στοιχεία που μετατρέπουν τα βιβλία σε σπουδαίες πηγές γνώσεως για κάθε αναγνώστη. Μαζί με την σύζυγο του Δέσποινα Παπαδάτου-Καραβούλια, δασκάλα, ποιήτρια και εικαστική δημιουργό, έχουν χτίσει στα Καραβουλέικα πνευματικό κέντρο, όπου έχουν φιλοξενηθεί πολλά επιστημονικά συμπόσια και διαλέξεις, κάτι που αποτελεί πηγή Πολιτισμού για τον Ηλειακό κάμπο.
Γεώργιος Διον. Κουρκούτας  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου