Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Ημερίδα για την Άλωση του 1453 στα Αρφαρά Μεσσηνίας


 Ημερίδα για την Άλωση του 1453 στα Αρφαρά Μεσσηνίας

Το απόγευμα της Κυριακής 29 Μαΐου 2016 στο Αμφιθέατρο του Διεθνούς Κέντρου Φιλοσοφίας της Ιστορίας και του Πολιτισμού στον Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών Μεσσηνίας φιλοξενήθηκε μία ενδιαφέρουσα επιστημονική Ημερίδα για την Άλωση του 1453. Με γενικό θέμα «Ανάμνησις της Αλώσεως της Πόλεως» παρουσιάστηκαν σημαντικές εισηγήσεις για τον Πολιτισμό του Βυζαντίου-Ρωμανίας, καθώς και τα γεγονότα που προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν την τρομερή τραγωδία για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό από την Β΄ Άλωση του 1453.          
Την Ημερίδα άνοιξε σύντομη εισαγωγή από τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Νιάρχο, ο οποίος τόνισε ότι τα μηνύματα από τέτοιες πικρές αναμνήσεις μπορούν να μας διδάσκουν, Λαό και Ηγεσία, έτσι ώστε να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη, αλλά και να αντλήσουμε θάρρος από το φρόνημα του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, των μαχητών της Βασιλεύουσας και όσων αγωνίστηκαν στα μετέπειτα χρόνια, για να αναστηθεί το Γένος.
 ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
Τις εισηγήσεις άνοιξε η Διδάκτωρ φιλοσοφίας κ. Αναστασία Δημητρακοπούλου, με θέμα «Η Φιλοσοφία του Αριστοτέλους στο Βυζάντιο», με αναφορά στην διδασκαλία της Αριστοτελικής φιλοσοφίας στις Σχολές της Κωνσταντινουπόλεως από διδασκάλους όπως ο Μιχαήλ Ψελλός, μία πνευματική παράδοση που συνεχίστηκε στην Δύση.
Ο Υποπτέραρχος ε.α. κ. Σωτήριος Γαραντζιώτης με θέμα «Εάλω η Πόλη 1204-1453-Εάλω ο Ελληνισμός;» παρουσίασε τα αίτια που οδήγησαν σε συρρίκνωση και πτώση την Πόλη και την Αυτοκρατορία, αίτια πολιτικά και θρησκευτικά που έφεραν την πρώτη Άλωση του 1204 και μετά ήρθε η πτώση της 29ης Μαΐου 1453. Ο Διδάκτωρ Φιλοσοφίας κ. Ιωάννης Ρουσσάκης μίλησε στην συνέχεια με θέμα «Η Ανδρούσα, το στρατιωτικό κέντρο της Μεσσηνίας κατά την περίοδο του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας», αναλύοντας την σημασία της ιστορικής αυτής περιοχής της νοτίου Πελοποννήσου στο πέρασμα των αιώνων. 
Ο καθηγητής φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας με θέμα «Το Βυζάντιο μετά το 1453. Επιβιώσεις και αναμνήσεις» μίλησε για τα στοιχεία που επεβίωσαν στον Ελληνισμό αλλά και τον ευρύτερο χώρο της Ορθοδοξίας και της Δυτικής Ευρώπης και καταδεικνύουν την μεγάλη πνευματική και πολιτισμική προσφορά του Μεσαιωνικού Ελληνισμού και της Κωνσταντινουπόλεως. Την σειρά των  εισηγήσεων έκλεισε ο καθηγητής θεολόγος κ. Νικόλαος Ζαχαριάδης με θέμα «Θρύλοι για την Άλωση και την Εθνική αποκατάσταση», όπου παρουσίασε τους θρύλους και τις προφητείες που από το 1453 έθρεψαν και γέμιζαν με ελπίδες τον Ελληνισμό για την αποκατάσταση του Βυζαντίου. Στο πλαίσιο της Ημερίδας υπήρξε διάλογος του κοινού με τους εισηγητές, κάτι που επέτρεψε την ανταλλαγή απόψεων και την απόδειξη της σημασίας του θέματος για κάθε νεοέλληνα.
Χαιρετισμό απηύθυνε στην Ημερίδα ο τ. Δήμαρχος Ανδρούσας κ. Αριστομένης Παπαδόπουλος, που παρουσίασε την πολιτιστική παρουσία της περιοχής της Ανδρούσας σήμερα, κάτι που είναι εμφανές σε όποιον επισκέπτεται την περιοχή. Στο προεδρείο της Ημερίδας ήσαν ο Μαθηματικός και τ. Προϊστάμενος Β/Βαθμιας Εκπαίδευσης κ. Αναστάσιος Μπούρας, η Δημοτική Σύμβουλος Καλαμάτας κ. Αναστασία Μπελογιάννη  και ο Καθηγητής Αστροφυσικής στο ΕΚΠΑ κ. Παναγιώτης Νιάρχος. Το παρών πέραν των άλλων έδωσαν στην Ημερίδα ο  Ηγούμενος του Μετοχίου Μεγίστςη Λαύρας Μικρομάνης π. Πολύκαρπος, ο τ. Βουλευτής κ. Ελευθέριος Παπανικολάου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας κ. Γεώργιος Σταματόπουλος, η Γυμνασιάρχης Αρφαρών κ. Μαρία Νικητοπούλου η Λυκειάρχης Αρφαρών κ. Άννα Πολυχρονοπούλου κ.ά.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου