Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου στο 24ο Συνέδριο στο Bose της Ιταλίας (7-10 Σεπτεμβρίου 2016)

Χαιρετισμός της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου στο 24ο Συνέδριο στο Bose της Ιταλίας (7-10 Σεπτεμβρίου 2016)

Το εφετινό 24ο Διεθνές Διαχριστιανικό Συνέδριο στο Bose της Ιταλίας, με γενικό θέμα«Μαρτύριο και Κοινωνία», στο οποίο συμμετέχουν κληρικοί και λαϊκοί θεολόγοι εκπρόσωποι τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ρωμαιοκαθολικών χριστιανών, δίνει μια νέα διάσταση του βιώματος της Ορθοδόξου πνευματικότητας.
Σε χαιρετισμό του, ο Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, τον οποίο ανέγνωσε ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου, Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, υπογραμμίζεται το θεολογικό υπόβαθρο του Μαρτυρίου για τους χριστιανούς ανά τους αιώνες.
«Τα αίματα των απανταχού Μαρτύρων είναι τα πολύτιμα στολίδια της Εκκλησίας», αναφέρει ο Μακαριώτατος. «Το μαρτύριο, η μαρτυρική ζωή αποτελεί στην ουσία του την έκφραση της γνήσιας αγάπης προς τον Τριαδικό Θεό και εκ των πραγμάτων, είναι ο κλήρος της Εκκλησίας και των πραγματικών Χριστιανών, οι οποίοι βίωναν και βιώνουν ανά τους αιώνες είτε το μαρτύριο του αίματος, είτε το μαρτύριο της συνειδήσεως. Εν τέλει, το μαρτύριο αποτελεί κοινωνία μετά του ζώντος Θεού αφού είναι όντως μέθεξη του μυστηρίου του Σταυρού και της Αναστάσεως του Χριστού».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών και κινδύνων που ζουν οι χριστιανοί  της Συρίας, τους οποίους επισκέφθηκε πρόσφατα, και εν γένει στην ευρύτερη περιοχή και της Μέσης Ανατολής. Να σημειωθεί κατά τις ημέρες αυτής της Εβδομάδας (6-8/9/2016) συμμετέχει προσωπικά στη Συνέλευση των Εκκλησιών Μέσης Ανατολής που συγκροτείται στο Αμάν της Ιορδανίας.

Υπογραμμίζει με έμφαση στο μήνυμά του ο Κύπρου Χρυσόστομος, προς τους Ορθόδοξους και Ρωμαιοκαθολικούς θεολόγους.
«Θα ήταν παράλειψή μας στο σημείο αυτό, να μην αναφερθούμε στο σύγχρονο  μαρτύριο, το οποίο υφίστανται οι αδελφοί μας Ορθόδοξοι και λοιποί χριστιανοί στον ταραγμένο χώρο της Μέσης Ανατολής και στις λοιπές εμπόλεμες περιοχές. Είμαστε και θα είμαστε, εκ πεποιθήσεως υπέρ του διαλόγου και της εξεύρεσης ειρηνικών λύσεων σε κάθε ζήτημα. Αυτό, άλλωστε, επιτάσσει τόσο η συνείδησή μας, όσο και η χριστιανική μας ταυτότητα», κατέληξε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.
***************************
Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου:               

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΣΤΟ 24o ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ».

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζουμε το 24ο στη σειρά Διεθνές και Διαχριστιανικό Συνέδριο για την Ορθόδοξη Πνευματικότητα, που διοργανώνεται από την Ιερά Μονή Bose, υπό τον γενικό τίτλο «Μαρτύριο και Κοινωνία», το οποίο αποτελεί καρπό του έργου του Ηγουμένου πατρός Enzo Bianchi, προς τον οποίο εκφράζουμε τον εγκάρδιο χαιρετισμό μας.
Το μαρτύριο είναι το κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο της Χριστιανικής Εκκλησίας. Αναλογιζόμενοι ότι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός γεύθηκε δια του σταυρικού Του θανάτου το μαρτύριο, αλλά και παρακολουθώντας την ιστορική πορεία της Εκκλησίας βλέπουμε ότι το μαρτύριο ήταν και είναι μια διαρκής πραγματικότητα σε αυτήν. Αυτό το γεγονός αποτυπώνεται πολύ εύγλωττα στην υμνογραφία της Εκκλησίας μας: «Τῶν ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ μαρτύρων σου, ὡς πορφύραν καί βύσσον τά αἵματα ἡ Ἐκκλησία σου στολισαμένη». Τα αίματα των απανταχού Μαρτύρων είναι τα πολύτιμα στολίδια της Εκκλησίας. Το μαρτύριο, η μαρτυρική ζωή αποτελεί στην ουσία του την έκφραση της γνήσιας αγάπης προς τον Τριαδικό Θεό και εκ των πραγμάτων, είναι ο κλήρος της Εκκλησίας και των πραγματικών Χριστιανών, οι οποίοι βίωναν και βιώνουν ανά τους αιώνες είτε το μαρτύριο του αίματος, είτε το μαρτύριο της συνειδήσεως. Εν τέλει, το μαρτύριο αποτελεί κοινωνία μετά του ζώντος Θεού αφού είναι όντως μέθεξη του μυστηρίου του Σταυρού και της Αναστάσεως του Χριστού.
Θα ήταν παράλειψή μας στο σημείο αυτό, να μην αναφερθούμε στο σύγχρονο  μαρτύριο, το οποίο υφίστανται οι αδελφοί μας Ορθόδοξοι και λοιποί χριστιανοί στον ταραγμένο χώρο της Μέσης Ανατολής και στις λοιπές εμπόλεμες περιοχές. Είμαστε και θα είμαστε, εκ πεποιθήσεως υπέρ του διαλόγου και της εξεύρεσης ειρηνικών λύσεων σε κάθε ζήτημα. Αυτό, άλλωστε, επιτάσσει τόσο η συνείδησή μας, όσο και η χριστιανική μας ταυτότητα. Γι’ αυτό και ζητούμε από όλους τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο αυτό πρώτα να τείνουν «εὐήκοον οὖς» απέναντι στις κραυγές πόνου και αγωνίας των μαρτυρούντων αδελφών μας και κυρίως, ο καθένας από τη θέση να κάνει ότι είναι δυνατόν για τη λύτρωσή τους.
Με τις σύντομες αυτές σκέψεις εκφράζουμε τις ευχές μας προς όλους τους εκλεκτούς ομιλητές και συμμετέχοντες στο εν λόγω συνέδριο και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του.

Ευχέτης προς Κύριον
†Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ


Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
5 Σεπτεμβρίου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου