Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Παρουσιάστηκε την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017, το βιβλίο «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ –ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ».


 Παρουσιάστηκε την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017, το βιβλίο
«ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ –ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ».

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Βυζαντινό» στην Πάτρα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, το πρωί, 19 Φεβρουαρίου 2017, η παρουσίαση του ογκωδέστατου (784 σελίδες), πρωτότυπου πονήματος του Ακαδημαϊκού δασκάλου κ. Γεωργίου – Νεκταρίου Λόη, με τίτλο: «Ιστορία της Σερβίας - Πολιτική και Εκκλησιαστική». Όπως τόνισε ο καθηγητής Αθανάσιος Αγγελόπουλος «μέσω του πονήματος αυτού ο ερευνητής και αναγνώστης εισάγεται και ξεναγείται αυθεντικά στο όλο οικοδόμημα της πολιτικής και πνευματικής ιστορίας του Λαού των Σέρβων απ’ αρχής έως σήμερα στην ιστορική Χερσόνησο του Αίμου».







 Στην ελληνική βιβλιογραφία είχαμε συγγράμματα μόνο της εκκλησιαστικής ιστορίας των Σέρβων, με πρώτο στον κατάλογο αυτό του καθηγητή Αθανάσιου Αγγελόπουλου του έτους 1984. Από Πολιτικής όμως πλευράς είναι το πρώτο. Επίσης μοναδικό είναι και ως προς την σερβική βιβλιογραφία, διότι υπό την διάρθρωση που έχει επιλέξει ο συγγραφέας δεν υπάρχει κανένα. Κανένα δεν έχει την συγκεκριμένη δομή και τις συγκεκριμένες ενότητες.
Κανένα δεν έχει την σύνθεση τον συνδυασμό συγχρόνως και των δύο θεσμών της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Από επιστημονικής πλευράς, όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές, το σύγγραμμα αυτό περιέχει το σύνολο των πηγών και περισσότερα από χίλια (1000) συγγράμματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν. Για τον συγγραφέα ήταν ένα όνειρο ζωής και μία προσπάθεια 20 και πλέον ετών.
Στην Παρουσίαση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, καθηγητής του κ. Λόη στο Εκκλησιαστικό Λύκειο, ο εκδότης κ. Δ. Μπαλιάτσας, ανώτατοι Δικαστικοί, Κληρικοί, πολλοί Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών και φοιτητές του κ. Λόη τόσο από την Πάτρα, όσο και από την Ηλεία, την Κορινθία κ.α.
.
Περιληπτικά η εκδήλωση της Παρουσίασης
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εξήρε τον κ. Λόη ως άνθρωπο, δάσκαλο και συγγραφέα. Κατέθεσε δε, προσωπική του εμπειρία από παρελθούσα επίσκεψή του στην Σερβία συνοδεύοντας τον τότε μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, καταδεικνύοντας μέσα απ΄ αυτήν την αγάπη των δύο λαών.
Κεντρικοί Ομιλητές ήσαν:
1. Αθανάσιος Αγγελόπουλος, Σλαβολόγος, Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο Καθηγητής κ. Αθ. Αγγελόπουλος και διδάσκαλος του συγγραφέως, αναφέρθηκε στην αγάπη, στην πίστη, στην μεθοδολογία, στην δύσκολη σύνθεση και στην έρευνα, που πρέπει να συνδυάσει κάποιος, ώστε να φέρει εις πέρας ένα τόσο σπουδαίο ερευνητικό συγγραφικό έργο. Πρόκειται όπως είπε για ένα κατόρθωμα. Στην διεθνή βιβλιογραφία έχουμε διάφορα συγγράμματα σχετικά. Αυτά όμως ασχολούνται είτε μόνο με την πολιτική, είτε μόνο με την εκκλησιαστική ιστορία. Από όλα όμως λείπει η σύνθεση και ο συνδυασμός συγχρόνως και των δύο θεσμών της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Αυτό το βασικό κενό καλύπτει πρωτοτύπως το παρόν έργο. Κατέληξε, λέγοντας, ότι οι φιλίστορες, αλλά και οι ειδικοί του Πολιτισμού, της Πολιτικής, της Διπλωματίας και του Επιχειρείν πρέπει να προσέξουν το έργο αυτό, διότι σίγουρα θα διδαχθούν και κάτι θα εμπνευστούν απ΄ αυτό για το έργο τους. Τόνισε δε ότι οι Πολιτικοί και οι Διπλωμάτες πρέπει να μελετήσουν οπωσδήποτε την ενότητα που αφορά το «Μακεδονικό» ζήτημα διότι έχει όλα τα πρόσφατα γεγονότα που μας αφορούν.
2. Γεώργιος Παναγιωτάκης, Καθηγητής Ιατρικής, π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο κ. Πρύτανης ως φιλίστωρ όπως αυτοχαρακτηρίστηκε επισήμανε την επιστημονικότατα του πονήματος και την χρηστικότητα αυτού για κάθε ερευνητή που θέλει να ασχοληθεί με την Ιστορία των Βαλκανίων και ιδιαίτερα των Σέρβων. «Είναι ένα επιστημονικό σύγγραμμα, το οποίο όμως είναι ευανάγνωστο και για το μέσο αναγνώστη». Τόνισε ότι ο κ. Λόης αγάπησε αυτό που έκανε και λόγω τούτου πέτυχε το τελικό αποτέλεσμα να είναι πρωτότυπο σε διεθνές επίπεδο. Ο κ. Παναγιωτάκης, από την μελέτη του βιβλίου, διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα κοινά μεταξύ Σέρβων και Ελλήνων, απ’ όσα πίστευε, με σημαντικότερο την καταλυτική δύναμη της Ορθόδοξης πίστης. Έλληνες και Σέρβοι υπέφεραν από τους Οθωμανούς και οι δύο λαοί έδωσαν στον αγώνα της ελευθερίας πολλές ανθρώπινες ψυχές. Έλληνες και Σέρβοι ήταν πάντα σύμμαχοι σε όλους τους πολέμους και από κοινού έδωσαν μάχη κατά του Ναζισμού. Δυστυχώς όμως σε αρκετές περιόδους της ιστορίας ο ρόλος των διεθνών δυνάμεων είναι καταλυτικός και επιβάλει καταστάσεις. Κλείνοντας είπε ότι το βιβλίο του κ. Λόη φέρνει πιο κοντά τους ομόδοξους Έλληνες και Σέρβους.

3. Αναστάσιος Μαράς, Καθηγητής ΣΕΠ Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. ΠΜΣ στην Ορθόδοξη Θεολογία.

Ο κ. Μαράς επισήμανε την εξειδίκευση του συγγραφέα, αφού για 20 και πλέον έτη ασχολείται με την Ιστορία των Σλάβων. Ανέφερε το πλούσιο συγγραφικό έργο του κ. Λόη, το οποία αποτελείται από 5 μονογραφίες και δεκάδες μελέτες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Η συμβολή όμως του συγγραφέα δεν σταματάει εδώ αφού αρθρογραφεί και σε διάφορα εκλαϊκευμένα περιοδικά με σκοπό την ενημέρωση του κοινού. Στο ερώτημα αν υπήρχε η ανάγκη της συγγραφής της Σερβικής Ιστορίας στα ελληνικά, η απάντηση αβίαστα είναι Ναι, διότι στην ελληνική βιβλιογραφία δεν υπήρχε κανένα σύγγραμμα που να ασχολείται με την Πολιτική ιστορία της Σερβίας. Υπήρχαν μόνο της Εκκλησιαστικής ιστορίας αλλά και σε αυτά η τελευταία έκδοση είναι του 1999. Ένα επιπλέον σημείο από τα δυνατά της μελέτης του κ. Λόη είναι η σύγχρονη προσέγγιση της Σερβικής Ιστορίας. Ο κ. Μαράς τόνισε ότι το βιβλίο αυτό θα συγκαταλέγεται πλέον στα υποχρεωτικά της βιβλιογραφίας για όποιον θελήσει να ασχοληθεί μελλοντικά με την Ιστορία της Σερβίας και γενικότερα των Βαλκανίων. Στην συνέχεια έκανε μία σύντομη αναφορά στην δομή του βιβλίου, στους φωτογραφικούς και λοιπούς καταλόγους του Παραρτήματος, στα οικόσημα των Σέρβων βασιλέων, στα επίσημα αντιπροσωπευτικά έγγραφα, στα φωτογραφικά τεκμήρια των Ιερών Μονών και Ναών και στους χάρτες που εμπλουτίζουν την μελέτη.

4.  Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, Θεολόγος M.Sc., υπ. Διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Ανατολικού Σαράγιεβο.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος συγκινημένος ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στον κοινό βίο που είχαν με τον συγγραφέα ως φοιτητές στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου. Στην συνέχεια συναντήθηκαν στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όπου ο κ. Λόης τον ανέλαβε ως Σύμβουλος καθηγητής στις μεταπτυχιακές του σπουδές. Σχετικά με το νεοεκδοθέν βιβλίο ανέφερε ότι ακόμη και το εξώφυλλο είναι χαρακτηριστικό του τίτλου του βιβλίου, της Πολιτικής και Εκκλησιαστικής Ιστορίας των Σέρβων. Αριστερά ο Άγιος Σάββας ιδρυτής της Σερβικής Εκκλησίας. Δεξιά το έμβλημα των Νεμάνια, σύμβολο της Πολιτικής εξουσίας. Τόνισε ότι ο συγγραφέας με διεισδυτικές παρατηρήσεις και  αναλύσεις δίνει την δυνατότητα στον ερευνητή, στον επιστήμονα αλλά και στον απλό αναγνώστη να γνωρίσει εις βάθος την ιστορία του σερβικού λαού. Στο βιβλίο του κ. Λόη εκτός από την καθεαυτού Ιστορία της Σερβίας υπάρχει αναφορά και στους Σέρβους που διαβίωναν στις υπόλοιπες αυτόνομες Δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στην Κροατία, στην Σλοβενία, στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη, στο Μαυροβούνιο αλλά και στην Αυστροουγγαρία. Υπάρχει πλήρη ανάλυση όλων των προκαθημένων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών της Σερβικής Εκκλησίας και ξεχωριστή ενότητα για την Μητρόπολη Καρλοβακίων, η οποία βρισκόταν σε Αυστροουγγρικά εδάφη. Σχετικά με τον μεσαίωνα Έλληνες και Σέρβοι πολιτικά συνυπάρχουν. Έλληνες και ελληνομαθείς Σέρβοι μεταφράζουν τα Ιερά κείμενα της Ορθοδοξίας προς όφελος του σερβικού λαού. Αποτέλεσμα αυτού το ελληνικό πνεύμα να επικρατήσει. Στην συνέχεια διάβασε δύο αποσπάσματα από το βιβλίο του κ. Λόη, ένα για το Κοσσυφοπέδιο και ένα για τον ιδρυτή της ανεξάρτητης Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον Άγιο Σάββα.

5. Χρήστος Τερέζης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, π. Κοσμήτωρ Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστήμιου Πατρών.

Ο κ. Τερέζης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει, από την αρχαιότητα έως σήμερα, η Ιστορία στην αυτογνωσία της συνείδησης ενός έθνους, ενός λαού. Η ιστορία είναι μία διαδρομή. Με την γνώση της διαδρομής αυτής της Ιστορίας και των πνευματικών συναθροίσεων λέμε όχι στους λωτοφάγους της αμνησίας. Το πόνημα του κ. Λόη είναι ογκώδες και ποιοτικό. Είναι ένα άθλημα όλο αυτό. Το βιβλίο μας εμφανίζει έναν λαό πολύπαθο και με βαθιά αισθήματα πίστης και Ορθοδόξου φρονήματος. Μέσω του πονήματος αυτού γνωρίζουμε διαχρονικά την διαδρομή των Σέρβων τόσο Πολιτικά όσο και Εκκλησιαστικά. Έλληνες και Σέρβοι συμπορευθήκαμε στην ιστορία. Η χριστιανική Θεολογία είναι το στοιχείο που προσδίδει τα κοινά αλλά και την συναισθηματική ένωση και ευαισθητοποίηση των δύο λαών. Στον σερβικό λαό τα πολιτικά γεγονότα τροφοδοτούνται από την λατρευτική ζωή του Χριστιανισμού. Ο ελληνικός και ο σερβικός λαός διαχρονικά διαφοροποιούνται από την επεκτατική πολιτική όπως άλλοι λαοί. Η ιστορία των Σέρβων κομίζει μία πρόταση πολιτισμού. Ολοκληρώνοντας ο κ. Τερέζης ανέφερε ότι από διεπιστημονικής προσέγγισης το βιβλίο προσφέρει καίριες συμβολές. Η μελέτη αυτή αποτελεί τομή και καλύπτονται κενά της διεθνούς βιβλιογραφίας.    

6. Τελευταίος μίλησε ο συγγραφέας του πονήματος κ. Γεώργιος Νεκτάριος Λόης.

Ο κ. Λόης αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθο και τους εκλεκτούς Καθηγητές που βρίσκονταν στο πάνελ, στην συνέχεια ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της εισηγήσεώς του, που ήταν η σύλληψη της ιδέας, ο τρόπος συγγραφής και οι Ελληνο-Σερβικές σχέσεις όπως αυτές καταγράφονται στο κείμενο του Βιβλίου. Για τον συγγραφέα η ολοκλήρωση του ογκωδέστατου Βιβλίου της «Ιστορίας της Σερβίας» στα ελληνικά είναι η εκπλήρωση μιας εσωτερικής υποχρέωσης προς την ένδοξη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον πολύπαθο και ηρωικό σερβικό λαό.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Χρήστος Αδαμόπουλος, ο οποίος μετά την λήξη της εκδηλώσεως εδέχθη τα θερμά συγχαρητήρια του συγγραφέα και όλων των ομιλητών για την πραγματικά άψογή διεξαγωγή της Παρουσίασης του Βιβλίου. Να αναφέρουμε ότι πριν την ολοκλήρωση της εκδηλώσεως εζήτησε από τον συντονιστή τον λόγο ο Εισαγγελέας κ. Γ. Τσιρώνης, ο οποίος εξήρε τον κ. Λόη ως άνθρωπο και συγγραφέα. Ο ίδιος εδήλωσε φιλίστωρ και λάτρης της βαλκανικής ιστορίας.

Εμείς ευχόμαστε το Βιβλίο του κ. Λόη να είναι καλοτάξιδο

Πηγή: ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ, Αρ. Φύλλου 501, Πάτρα 25-02-2017





















4 σχόλια:

  1. Τιμή για την πνευματική Πάτρα η παρουσίαση του τόμου αυτού από τον εξαίρετο Καθηγητή κ. Λόη. Πήγα στην παρουσίαση και προμηθεύτηκα το βιβλίο. Είναι καλύτερο από όσο ήλπιζα. Δεν το έγραψε για να γράψει αλλά επειδή χρειαζόταν. Συγχαρητήρια.
    Π.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξειδικευμένο το θέμα της εργασίας. Πολύτιμο από ιστορικής απόψεως για την βαλκανική και την εκκλησιαστική ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πληροφορήθηκα την εξαιρετική δουλειά του κ. Λόη και την υπέροχη παρουσίαση. Δυστυχώς δεν κατάφερα να πάω λόγω των πολλών υποχρεώσεων της ημέρας εκείνης. Είναι άξιος συγχαρητηρίων. Η προσφορά του είναι μεγάλη όχι μόνο για την ιστορία αλλά και για την πόλη των Πατρών. Θα το αγοράσω το βιβλίο γιατί έχει πολλά πράγματα που με ενδιαφέρουν να μάθω. Εύχομαι το βιβλίο αυτό, με την βοήθεια του Θεού, να αποτελέσει μόνο την πρώτη έκδοση και να ακολουθήσουν και άλλες.
    Συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον αγαπητό Νεκτάριο. Συγχαρητήρια και στους ομιλητές που είχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή