Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης στο Λαμπέτι Πύργου

 Εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης στο Λαμπέτι Πύργου 
Οι πολλές πλευρές μιας τραγωδίας του Ελληνισμού
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από την  ομάδα «Φίλοι της Δημόσιας Ηλειακής Βιβλιοθήκης» και την ενορία Αγ. Νικολάου Λαμπετίου η ανοιχτή εκδήλωση με θέμα  «1453 Επέτειος Αλώσεως και Μνήμης Πόλης». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου – Λαογραφικού Μουσείου Λαμπετίου Πύργου το απόγευμα της Κυριακής 28 Μαΐου 2017.

Τους παρευρεθέντες καλωσόρισε  ο εφημέριος Λαμπετίου π. Διονύσιος Μιχαλόπουλος, και τους κάλεσε να ακούσουν τους ομιλητές και έτσι να τιμήσουν τους τελευταίους υπερασπιστές της Κωνσταντινουπόλεως τον Μάιο του 1453. Για τα γεγονότα που συνδέθηκαν με την πτώση της Βασιλεύουσας Κωνσταντινουπόλεως τον Μάιο του 1453 μίλησαν επιστήμονες από διάφορες ειδικότητες, που αποτύπωσαν  τις διαστάσεις και την σημασία του τραγικού αυτού γεγονότος για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

 Η  Ιστορικός και Αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Νικολακοπούλου μίλησε με θέμα «Το δράμα της Άλωσης μέσα από τα μάτια του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου» με παρουσίαση των ανάλογων έργων του λαϊκού ζωγράφου, ενώ ακολούθως  ο  Αχιλλέας Αναστασίου, Πολιτικός Μηχανικός παρουσίασε το θέμα «Οχυρωματική αρχιτεκτονική των τειχών». Στην συνέχεια  ο Διονύσιος Νικολακόπουλος, Μηχανολόγος Μηχανικός, παρουσίασε τα  «Πρωτοπόρα οπλικά συστήματα στον καιρό της Αλώσεως», ενώ για το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων από το 1000 μΧ μέχρι την Άλωση του 1453 μίλησε  ο Γεώργιος Κουρκούτας, φιλόλογος Γυμνασίου Καράτουλα. Τις ομιλίες έκλεισε ο  Διονύσης Τραμπαδώρος, Ιστορικός ερευνητής, με θέμα: «Ελπίδες για την αναγέννηση του Ελληνισμού μετά την Άλωση» και 1453».                           
Οι ομιλίες συνοδεύτηκαν από προβολή αναλόγου οπτικού υλικού για την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μέσα από πλήθος διαφανειών, που επέτρεψαν στους παρισταμένους να δούνε εικόνες και πρόσωπα της εποχής του 15ου αιώνος. Μετά το πέρας των ομιλιών την δική τους παρέμβαση έκαναν ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου, Δημοσιογράφος κ. Γιάννης Αργυρόπουλος, που αναφέρθηκε και στο πρόσφατο γεγονός της αφίξεως των οστών  του ήρωος της Κύπρου το 1974, του Ιωάννη Παπαδόπουλου στο Λάνθι, που απεδείκνυε την διαρκή επίδειξης βαρβαρότητας εκ μέρους των Τούρκικού Στρατού, όπως έγινε το 1453, αλλά και ο Πρόεδρος των Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου Πύργου και Περιχώρων κ. Σωτήρης Ασημακόπουλος, που τόνισε την ανάγκη Εθνικής ενότητας, ως συμπέρασμα από τέτοιες επετείους.
Στο πέρας της εκδηλώσεως ο Γ. Κουρκούτας προσέφερε στον π. Διονύσιο μία ποιητική-εικαστική σύνθεση που δημιούργησε για την εκδήλωση του Λαμπετίου ο ποιητής κ. Σάκης Γεωργακόπουλος και αφορούσε την Εθνική Ενότητα μέσα από τα διδάγματα της Ιστορίας, ενώ ακολούθησε προσφορά παραδοσιακού γλυκίσματος σε όλους τους παρευρεθέντες. Ανάμεσα στους άλλους έδωσαν το παρών οι ιερείς π. Άγγελος Ζέζας και π. Ιωάννης Παπαγιάννης, ο τ. Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Κων. Μποσμής, ο τ. Αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Μπαμπής, η επίτιμη Σχολική Σύμβουλος κ. Χαραλαμπία Ρόρρη,   ο Πλοίαρχος Λιμενικού Σώματος ε.α. κ. Χρήστος Ψάρρης, ο ιατρός κ. Σπύρος Παπαγεωργίου, η καθηγήτρια κ. Μαριάννα Μαρτέλη κ.ά.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου