Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΠΡΩΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ - Σωκράτης Ψιλιάς


ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΠΡΩΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

   Μέσα στην ευλογημένη ατμόσφαιρα του Δεκαπενταυγούστου, του Πάσχα του καλοκαιριού όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η εκκλησία μας, σήμερα που όλη η Ελλάδα αγάλλεται και χαίρει με την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών του Ελληνικού στρατού από τις Τουρκικές φυλακές της Ανδριανούπολης, τιμούμε τη μεγάλη μας Μητέρα. Την Υπεραγία Θεοτόκο μας. Την Υπέρμαχο Στρατηγό που ήταν σε κάθε περίσταση παρούσα. Δεν υπάρχει κομμάτι της ελληνικής γής που να μην τιμά ένα εκκλησάκι στο όνομα της Παναγίας μας. Και Εκείνη ακούει, καρτερικά και υπομονετικά. Όχι μόνο τις προσευχές και ικεσίες μας αλλά και τις ύβρεις μας πολλές φορές. Ακούει και πρεσβεύει για τη δική μας σωτηρία και ευλογία.




   Σήμερα μία από αυτές τις αμέτρητες εκκλησίες που εορτάζουν και πανηγυρίζουν είναι και ο πρωτοχριστιανικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που ευρίσκεται στο κοιμητήριο της Μεγάλης Χώρας Αγρινίου. Ο ναός κατά μια παλαιότερη εκτίμηση του αειμνήστου καθηγητού της Βυζαντινής Αρχαιολογίας Γ. Ορλάνδου είναι του 16ου αιώνος και ρυθμού τρίκλιτης η και τετράκλιτης βασιλικής με τρούλο.

   Αφ εσπέρας τελέστηκε μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά και συμπροσευχομένων ιερέων της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου. Κατά τη διάρκεια του εσπερινού κήρυξε έναν πραγματικά εμπνευσμένο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Κοσμάς. Αναφέρθηκε κατά αρχάς στο μέγα θαύμα που ευδόκησε η Παναγία να επισυμβεί με την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών που 167 ημέρες τώρα έγιναν παιδιά όλης της Ελλάδος, πρώτα σε κάθε προσευχή και κάθε παράκληση. Στη συνέχεια σημείωσε λίγα λόγια το ιστορικό του ναού, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της ομιλίας του ήταν αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο. Στην ευλογημένη Παναγία που η εκκλησία τιμά ποικιλοτρόπως και παντιοτρόπως. Πιο συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο νόημα της εορτής για κάθε Έλληνα ορθόδοξο χριστιανό που συνειδητά απευθύνεται στην Υπεραγία Θεοτόκο για να αποθέσει τις ελπίδες και τους πόνους του, τις ικεσίες και προσευεχές του και κάθε άλλο αίτημα.
   Στο τέλος του εσπερινού τελέστηκε η λιτάνευση του Επιταφίου της Υπεραγίας Θεοτόκου πέριξ του κοιμητηρίου της Μεγάλης Χώρας και οι σχετικές αιτήσεις για την ευλογία των ζώντων και την ανάπαυση των κεκοιμημένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή του Αγρινίου ο πρώτος ναός που καθιέρωσε την τελετή και περιφορά επιταφίου, με παράδοση πάνω από 40 χρόνια, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου( μιας ακολουθίας η οποία ευρίσκεται κατά κόρον στο μοναστηριακό τυπικό) ήταν η ενορία της Μεγάλης Χώρας επί εφημερίας του αειμνήστου ιερέως Ευστρατίου Παπαχρήστου, κατά σάρκα πατρός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.
   Ανήμερα της εορτής τελέστηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του αιδεσιμοτάτου οικονόμου π. Κοσμά Τσιτσιβού, εφημερίου Μεγάλης Χώρας. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας αναγνώστηκε η πανηγυρική εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου επί τη σημερινή εορτή. Τα ιερά αναλόγια κόσμησαν ο Πρωτοψάλτης του ναού κ. Λεωνίδας Γαρουφαλής, θεολόγος και πρόεδρος του συλλόγου ιεροψαλτών Αγρινίου «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος» και ο λαμπαδάριος του ναού κ. Ιωάννης Κατσαούνης, συμπαραστατούμενοι από φιλόμουσους της ενορίας.
Σωκράτης Ψιλιάς























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου