Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Ομιλία του Μητροπολίτη Κορέας π. Αμβροσίου στον «Πρωτόκλητο»

Ομιλία του Μητροπολίτη Κορέας π. Αμβροσίου στον «Πρωτόκλητο»
Στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο Πρωτόκλητος» μίλησε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης 19/2/2019 ο Μητροπολίτης Κορέας π. Αμβρόσιος, που ήρθε στην Πάτρα προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη. Θέμα της ομιλίας του: «Ταπεινὲς προσπάθειες για την διάδοση του Λόγου του Θεού στην Χώρα της Πρωϊνής Γαλήνης». 
Ανοίγοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορέας π. Αμβρόσιος είπε: «Ερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη λόγω της συμμετοχής μου στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, έχω την εξαιτερική τιμή και ιδιαίτερο προνόμιο να μεταφέρω προς όλους σας τις σεπτές ευχές και ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για υγεία και κάθε καρποφορία στο στάδιο των αρετών της κατανυκτικής περιόδου του Τριωδίου που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή.




 Ευχαριστώ θερμότατα τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη σας κ. Χρυσόστομο για την ευλογία του να είμαι σήμερα ως ομιλητής ανάμεσά σας.
Τέλος επιτρέψτε μου να μεταφέρω στην εκλεκτή ομήγυρη θερμούς χαιρετισμούς και ευχαριστίες από όλους τους εν Κορέα αδελφούς και αδελφές για τη συμπαράσταση σας στο έργο της διαδόσεως της Ορθόδοξης μαρτυρίας στην Κορέα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο πρόσφατο ταξίδι που πραγματοποίησε στην χώρα της Πρωϊνής Γαλήνης ο Οικουμενικός Πατριάρχης τoν περασμένο Δεκέμβριο προκειμένου να προεξάρχει των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν για να γιορταστούν τα 50 χρόνια της ανεγέρσεως και λειτουργίας του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στην Σεούλ, που είναι ο πρώτος Ορθόδοξος ναός, από τους δεκατρείς που υπάρχουν σήμερα στην Νότιο Κορέα.
Ήταν αυτή η τέταρτη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην χώρα της Πρωϊνής Γαλήνης αλλά ήταν η πρώτη φορά που δόθηκε τόση μεγάλη έμφαση από τα Κορεατικά Μέσα Ενημέρωσης και που προβλήθηκε τόσο πολύ η Ορθόδοξη Εκκλησία.
«Μέσα στα 52 εκατομμύρια του πληθυσμού της Κορέας δεν είμαστε ιδιαίτερα γνωστοί – μια σταγόνα στον ωκεανό είμαστε, αλλά τώρα μετά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κατορθώσαμε την εξωστρέφεια μας, και πολύ καιρό μετά την αναχώρηση του πολλοί δημοσιογράφοι των Κορεατικών μέσων εξακολουθούν να ασχολούνται με όσα είπε και έκανε ο κ.κ. Βαρθολομαίος. Ιδιαίτερα δε προβάλουν το Μνημόσυνο που τέλεσε για τα χιλιάδες θύματα του Κορεατικού Εμφυλίου πολέμου στην αποστρατικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στην Βόρειο και Νότιο Κορέα, αλλά και για την ομιλία του στο διεθνές συνέδριο για το Περιβάλλον, στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί» τόνισε ο π. Αμβρόσιος.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε διεξοδικά στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου, που ήταν το επίκεντρο των θρησκευτικών εκδηλώσεων κατά την Πατριαρχική επίσκεψη, και ο οποίος , όπως είπε, αποτελεί σήμερα έναν από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς στην πόλη της Σεούλ και ο Δήμαρχος της Κορεατικής Πρωτεύουσας τον έχει συμπεριλάβει στο τουριστικό δίπτυχο που προσφέρει ο δήμος στους επισκέπτες της πόλης με τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθούν. «και αυτό συμβαίνει σε μια χώρα που δεν είναι Χριστιανική, ούτε βεβαίως ο δήμαρχος της Σεούλ είναι Ορθόδοξος» τόνισε.
Αναφερόμενος στους σχεδιασμούς της Μητροπόλεως  του για το 2019 , εστίασε στην ανέγερση του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην πόλη Τσόν Τσό, στο ίδιο χώρο που προϋπήρχε ο ναός της Κοιμήσεως , αλλά, παρά τους οκτάχρονους αγώνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κορέας τελικά κατεδαφίστηκε, καθώς σχεδιάζεται η δημιουργία μιας νέας πόλης, και έπρεπε να διαμορφωθεί μια τεράστια έκταση. Έχουμε μαζέψει κομμάτι κομμάτι την Αγία Τράπεζα όπου υπήρχαν τα λείψανα αγίων και θα τα τοποθετήσουμε εκ νέου στον ναό που θα ανεγερθεί στο ίδιο ακριβώς σημείο , είπε ο κ. Αμβρόσιος .
Ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα, που σχεδιάζει είναι η εξαγορά ενός οικοπέδου ενός στρέμματος, δίπλα από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, στην Σεούλ, προκειμένου να μην ανεγερθεί εκεί ένα πολυόροφο κτήριο που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο τον ναό. Το πρόβλημα είναι το υψηλό κόστος.
«Αν αγοράσουμε το οικόπεδο, ο δήμαρχος της Σεούλ έχει υποσχεθεί πως θα μας ανεγείρει ένα κτήριο που θα αποτελέσει το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο της Μητροπόλεως μας. Εκεί θα στεγαστούν η Θεολογική Σχολή, που θέλουμε να λειτουργήσουμε, ένα Μουσείο με αγάλματα, αμφιθέατρο για διάφορες εκδηλώσεις, εργαστήριο βυζαντινής τέχνης, αίθουσες διδασκαλίας των Ελληνικών καθώς πολλοί επιθυμούν να διδαχθούν την αρχαία ελληνική γλώσσα για να μπορούν να διαβάζουν από το πρωτότυπο την Καινή διαθήκη. Θα είναι δηλαδή ένα Ανοικτό Πανεπιστήμιο» είπε ο κ. Αμβρόσιος.
Στα σχέδια της φετινής χρονιάς τέλος εντάσσεται και η ανέγερση νέας πτέρυγας στην Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Καμπιόν, για να μπορούν να φιλοξενούνται σε αυτήν όσοι (Ορθόδοξοι, Ρωμαιοκαθολικοί, Διαμαρτυρόμενοι κλπ) επιθυμούν να ζήσουν και να βιώσουν την Ορθόδοξη Μοναστική ζωή.
Μετά την προβολή ντοκυμανταίρ από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου στην Κορέα ακολούθησε διάλογος με το ακροατήριο. 



3 σχόλια:

  1. Ο Θεός να ευλογήσει τα σχέδια του Μητροπολίτη Αμβροσίου για την δόξα της Εκκλησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σπουδαίος δεσπότης με δράση ιεραποστολική σε τόπο μακρινό αλλά αγαπημένο γι΄ αυτόν. Πήγε εκεί για να προσφέρει. Συνεχίζει τον αγώνα του. Η φήμη του έχει ξεπεράσει τα όρια της ορθόδοξης εκκλησίας. Όσοι στην Ελλάδα τον προσκαλούν γνωρίζουν να κάνουν καλές επιλογές. Ο Πρωτόκλητος πρωτοπόρος επί δεκαετίες στον ιεραποστολικό αγρό της Εκκλησίας έχει φιλοξενήσει στο Βήμα του σπουδαίους ιεραποστόλους. Διαβάζω το περιοδικό του και χαίρομαι για την δράση του.
    Ανδρέας Κωσταράκος
    Φυσικός- Νίκαια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρέπει να υπάρξει βοήθεια οικονομική από μας και τον Πρωτόκλητο για να αγοραστεί το οικόπεδο για να γίνει στην Σεούλ το Πνευματικό Κέντρο και η Θεολογική Σχολή και τα υπόλοιπα που έχει σχεδιάσει ο μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή