Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Τί νά σέ κάνω ᾄνθρωπε, νά τρῷς χαλβά καί ταραμά καί μέ τρῷς ἐμένα ὁλόκληρο, ζωντανό; - Δημήτριος Παναγόπουλος


''Τί νά σέ κάνω ᾄνθρωπε, νά τρῷς χαλβά καί ταραμά καί μέ τρῷς ἐμένα ὁλόκληρο, ζωντανό; Ἐκεῖ τρῷς νηστήσιμο καί ἐδῷ τρῷς ἀρτύσιμο! ᾙ νηστεία δέν περιορίζεται στήν χύτρα μας. Διότι ἴσως νηστεύετε ἀπό φαγητά, ἀλλ΄ ἐφʹ ὃσον δέν νηστεύετε ἀπό ἁμαρτίες ἡ νηστεία σας δέν ᾠφελεῖ. Γι΄ αὐτό ἐξετάσετε καί στήν νηστέια σας προσθέσατε τώρα καί τήν μετάνοια καί Έξομολόγηση.''
Δημήτριος Παναγόπουλος

5 σχόλια:

  1. Σωστά τα όσα λέει ο Παναγόπουλος μόνο που δεν τα λέει μόνο για μας τους λαϊκούς αλλά και για τους ιερείς. Οι ιερείς μετά την συμμαρτυρία πηγαίνουν για εξομολόγηση ή μόνοι τους εξομολογούν τους εαυτούς τους. Πολλοί ιερείς τρώνε τις σάρκες των συναδέλφων τους και των συνεργατών τους. Κατά τα άλλα κάνουν σαν και μας νηστεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Νηστεία καθαρά", κατά τον υμνογράφο, είναι: "μακρυσμός (απομάκρυνση) αμαρτίας, αλλοτρίωσις παθών (αποξένωση από τα πάθη), αγάπη προς Θεόν, προσευχής επιμέλεια, δάκρυα συν κατανύξει (με συντριβή καρδιάς) και πενήτων προμήθεια (φροντίδα για τους φτωχούς), ως ο Χριστός εν Γραφαίς επηγγείλατο".
    Αδέλφια χριστιανοί καλή σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Άσε πού υπάρχουν και κάποιοι ( κάποιος), πού δεν μιλάει τόσα χρόνια σε συγγενή του!!! Πάει να του μιλήσει ο συγγενής πού δεν του έχει κάνει και τίποτα, και αυτός στρίβει κεφάλι...Καί είναι και Πνευματικός ! Θού Κύριε φυλακή τω στόματί μου.Βέβαια δεν είναι όλοι έτσι, άπαγε της βλασφημίας, αλλά το κακό παράδειγμα κάπου κι΄αυτό υπάρχει...Όπως σε όλους τούς κλάδους της κοινωνίας βέβαια..Τώρα πώς θα διορθωθεί αυτή η κατάσταση ένας Θεός ξέρει! Πολλοί προσεύχονται περί τούτου αλλά τα βόλια δεν τον πιάνουν. Καί εν τω μεταξύ ο άνθρωπος αυτός κινδυνεύει να χάσει την ψυχή του άν τον πάρει ο Θεός ξαφνικά, καί ουδείς "φίλος" του το καταλαβαίνει αυτό να τού πεί δυό κουβέντες σταράτες, όλοι τό προσπερνάνε λέγοντας "έ, οικογενειακό θέμα είναι αυτό..." Σπουδαία αγάπη έχουν για την σωτηρία του αδελφού τους...Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος γέροντας πιά έτρεχε πάνω στα βουνά ξυπόλητος να βρεί έναν παλιό μαθητή του πού είχε αποσκιρτήσει από τον Θεό, κι΄εδώ τι να πούμε...Ο Θεός να μάς ελεήσει όλους.
    ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ άς έχουμε.
    a

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλον ειναι 9.09 να προσπαθησει να τον πιασει ο συγγενης και κοιταζοντας τον στα ματια να του πει'' Καλημερα,τι χαρα που σε ειδα,τι κανεις!''...κ στη συνεχεια βλεποντας τις προθεσεις να ζητησει συγγνωμη κ αν ειναι δυνατον να πανε καπου να τα πουν.Καποιος κινηγουσε εναν αλλον μη ησυχαζοντας οχι για να διαπληκτιστουναλλα να συνδιαλλαγουν μεχρι να μονιασουν και το πετυχε μετη βοηθεια Του Θεου , την επιμονη και διαφορα αλλα,οπως να τον παρει στην προσευχη του,να δωσει το ονομα του στην εκκλησια,να κανει κ μετανοιες γιαυτον.Υπαρχουν ομως και κατι περιπτωσεις,που ειναι να τρελλενεσαι,παραξηγουνται για κληρονομικα,γιατι εσυ πηρες πιο πολλα η γιατι ενω μου εταξε ο πατερας το σπιτι,τωρα το δινει σε ολους και δεν μαζευεται με τιποτα. Σε πολλες των περιπτωσεων φταινε και οι γονεις διοτι δεν μοιραζουν δικαια.Λες και δεν θα παρουμε ολοι ενα μετρο γης,θα ζησουμε αιωνια στη γη.Καλο λοιπον ειναι και οι γονεις πριν μοιρασουν την περιουσια η πριν κανουν Διαθηκη,να συμβουλευονται πρωτα τον Συμβολαιογραφο τους και επειτα τον πνευματικο τους ,ωστε ''η θεληση του θανοντος'' να ειναι οσο το δυνατον πιο δικαιη.
    Οταν ομως και ο αλλος ειναι αδιαλλακτος και δεν θελει να συνδιαλλαγει,τον αφηνουμε στη χαρη Του Θεου ,παντοτε προσευχομενοι γι αυτον.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O Θεός συγχωρεί τον μετανοουντα...και όχι τον αμετανόητο....Μετάνοια...Μετάνοια... Μετάνοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή