Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Το Γυμνάσιο Καράτουλα στην επιστημονική Ημερίδα στον Πύργο Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μέσα από τα Έπη του Ομήρου

 Το Γυμνάσιο Καράτουλα στην επιστημονική Ημερίδα στον Πύργο
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μέσα από τα Έπη του Ομήρου
Και φέτος έδωσε το δικό του ¨παρών¨ στην επιστημονική Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες, το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηλείας για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Με κεντρικό άξονα το θέμα «Εγκέφαλος… τόσο μικρός τόσο μέγας», 8 Σχολικές μονάδες από την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Ηλείας συμμετείχαν με το δικό τους πρόγραμμα σε αυτήν την εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Πύργου, το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου 2019.

 Ανάμεσα στα Σχολεία και φέτος παρουσίασε το δικό του Πρόγραμμα το Γυμνάσιο Καράτουλα.  Με βασικό θέμα «Λειτουργίες του εγκεφάλου μέσα από κείμενα του Ομήρου» οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου Καράτουλα Μαρία Στροφύλλα, Φώτης Γρηγορόπουλος, Κατερίνα Πατσούρη, Μαρία Γιαννοπούλου και Γεωργία Κατσίγιαννη ανέπτυξαν θέματα που συσχετίζουν τους στίχους της «Οδύσσειας» και της «Ιλιάδος» με την προσέγγιση του εγκεφάλου και των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων που προκύπτουν από αυτές.
Τα κείμενά τους αυτά, που παρουσίασαν σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Γεώργιο Κουρκούτα και Σπυρίδωνα Βασιλόπουλο,  έκαναν αίσθηση σε πολλούς στο ακροατήριο, όπως επεσήμανε εξάλλου και η συντονίστρια της εκδηλώσεως καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μαριγούλα Μαργαρίτη, διότι αποκάλυπταν πολλά νέα στοιχεία που περιέχονται στα δύο αυτά Έπη, που διδάσκονται  στην Α΄ και την Β΄ Γυμνασίου σε όλα τα Γυμνάσια της Ελλάδος.
Ανάμεσα στα θέματα που παρουσίασαν οι μαθητές του Γυμνασίου Καράτουλα ήταν τα εξής : «Ο Όμηρος και ο εγκέφαλος»,  «Η θεά της Σοφίας και ο εγκέφαλος», «Πολύτροπος λόγω εγκεφαλικής δραστηριότητας»,  «Οι φρένες του εγκεφάλου και πώς οι θεοί τους σαλεύουν», «Οι νήπιοι και οι έξυπνοι», «Οι συμβουλές ενός ζητιάνου για έλεγχο των λειτουργιών του εγκεφάλου», «Η σύγκρουση Λογικής και Συναισθήματος», «Λέξεις του Ομήρου για τον Νου και το Εγκέφαλο», «Έπεα πτερόεντα», «Ο Οδυσσέας ή ο Αχιλλέας;» και  «Όταν γνωρίζεις τον νου των άλλων». Μέσα από απλά κείμενα οι μαθητές διατύπωσαν μια ¨πρόσκληση¨ προς όλους τους παρευρισκομένους,  για να ¨ξαναδιαβάσουν¨ τα Έπη του Ομήρου μέσα από νέα οπτική.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου