Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Τιμήθηκαν οι πρώην Διευθυντές, Έφοροι και Καθηγητές της Ιερατικής Σχολής Κύπρου

 Τιμήθηκαν οι πρώην Διευθυντές, Έφοροι και Καθηγητές της Ιερατικής Σχολής Κύπρου
Την Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019, με την προσέλευση Ιεραρχών, πολλών κληρικών και λαϊκών πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των ιεροσπουδαστών της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας». Η τελετή έλαβε χώρα στη δυτική είσοδο, στα προπύλαια της Σχολής.

 Με την άφιξη της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, των Μητροπολιτών πρώην Κιτίου κ. Χρυσοστόμου, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου, Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου της Εκκλησίας Κύπρου, του Εξάρχου του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο Μητροπ. Βόστρων κ. Τιμοθέου, του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννου Ιωάννου, του Αρχιγραμμ. της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Γρηγορίου Μουσουρούλη και πολλών κληρικών, ξεκίνησε η τελετή με Δέηση, από το Διευθυντή της Σχολής, Αρχιμ. Βενέδικτο Ιωάννου.

Αμέσως μετά, ο π. Βενέδικτος, στην ομιλία του, καλωσόρισε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, όλα τα μέλη της Σχολικής Εφορίας, τους κληρικούς, το διδακτικό προσωπικό και τους συγγενείς των Ιεροσπουδαστών.
Ο Διευθυντής της Σχολής, στη γλαφυρή ομιλία του ανέλυσε το επιτελούμενο έργο και το διδακτικό πρόγραμμα της Σχολής, ευχαρίστησε την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου, η οποία υπήρξε ο ιδρυτής της Σχολής το έτος 1949 και αδιάλειπτος οικονομικός αρωγός μέχρι σήμερα και βέβαια τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο της Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο και την περί Αυτόν Ιερά Σύνοδο, ιδίᾳ τον Πρόεδρο της Εφορείας Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα. Στον χαιρετισμό του, ανέλυσε με βάση την πατερική παράδοση την σπουδαιότητα του παύλειου λογίου «ἐκτρέφετε τὰ τέκνα ὑμῶν ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου». Απευθυνόμενος προς τους ιεροσπουδαστές που αποφοιτούσαν τόνισε να μη γίνουν επιλήσμονες των δωρεών που έχουν λάβει κατά την φοίτησή τους στην ιερατική σχολή και να εγκαρτερούν εν υπομονή καθόλη τη διάρκεια της μελλοντικής ιερατικής τους πορείας.
Στη συνέχεια, εκ μέρους των τελειοφοίτων αντιφώνησε ο ιεροσπουδαστής Γεώργιος Τζαφέρης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την ιεραρχία και τους καθηγητές της Σχολής, επισήμανε ότι αποτελεί ατομική εκούσια επιλογή του καθενός ιεροσπουδαστή να διακονεί τον Χριστό, γεγονός που επιφορτίζει τον καθένα με μεγάλη ευθύνη.
Αμέσως μετά, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος, ανέβηκε στο βήμα και απηύθυνε λόγια πατρικής αγάπης προς όλους τους παρευρισκομένους, κληρικούς και λαϊκούς. Τόνισε την σπουδαιότητα του ιερατικού λειτουργήματος και έδωσε έμφαση στον τρόπο καταρτισμού των σύγχρονων κληρικών της Εκκλησίας Κύπρου. Ακολούθησε η επίδοση πτυχίων στους αποφοιτήσαντες και αριστείων στους αριστεύσαντες, από τον Μακαριώτατο και τον Μητροπολίτη Ταμασού αντίστοιχα.
Ακολούθησε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία της Ιερατικής Σχολής Κύπρου από τον Δρα Κωστή Κοκκινόφτα, από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα.
Στη σημερινή εκδήλωση, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 70 ετών από της Ιδρύσεως της Σχολής, τιμήθηκαν όλοι όσοι διετέλεσαν Διευθυντές, Έφοροι ή καθηγητές της Σχολής και ευρίσκονται εν ζωή. Ανάμεσα σ’ αυτούς οι Μητροπολίτες Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος και Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, οι Αρχιμανδρίτες Αλέξιος και Αδαμάντιος Κυκκώτες, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Αντώνιος Καλογήρου, Μιχαήλ Πηγασίου, Μιχαήλ Ευθυμίου και Παναγιώτης Κώστα και οι λαϊκοί Νίκος Νικολαΐδης, Γεώργιος Κάκκουρας, Μιχάλης Λοϊζίδης, Ιωάννης Γιάγκου και πολλοί άλλοι.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ύμνους και παραδοσιακά άσματα από τον λιγυρόφθογγο ιεροψαλτικό χορό της Σχολής υπό την διεύθυνση του αιδεσιμολ. Πρωτοπ. Δημητρίου Δημοσθένους.
Τέλος ακολούθησε δεξίωση για όλους τους παρευρισκομένους.  

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου,
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
****************************************

Ομιλία τού Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην ιερατική Σχολή με την ευκαιρία τής λήξης των μαθημάτων.
Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019.

Πανιερώτατοι,
Αξιότιμα Μέλη της Εφορίας, 
Άγιε Διευθυντά,   Ελλόγιμοι κύριοι καθηγητές,      
Αγαπητοί μου ιεροσπουδαστές, ευγενείς προσκεκλημένοι,

Συνενώνουμε κι εμείς με τον Διευθυντή, το διδακτικό προσωπικό και τους μαθητές της Σχολής, τις ευχαριστίες μας προς το Δημιουργό και Προνοητή του σύμπαντος, γιατί ευλόγησε και φέτος τη λειτουργία του φυτωρίου τούτου των υπηρετών και λειτουργών Του. Δεν αμφιβάλλουμε, πως από μέρους των καθηγητών θα καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια, ώστε οι ιεροσπουδαστές από τη μια πλευρά να συνειδητοποιήσουν την ευρύτητα, το ύψος και το βάθος της αποστολής τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο, και από την άλλη να πάρουν τα γνωσιολογικά εκείνα εφόδια, που θα τους βοηθήσουν στην εκπλήρωση αυτής της αποστολής, που ολοένα και περισσότερο γίνεται πιο δύσκολη, λόγῳ της υλιστικής θεώρησης της ζωής που επικρατεί σήμερα.
Εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας, και όλης της Ιεράς Συνόδου, προς τους καθηγητές και το προσωπικό της Σχολής για την προσφορά τους. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που ορισμένες φορές συναντούν, η αγάπη όμως για το έργο τους και η συνείδηση για τη σπουδαιότητά του, τους οπλίζουν με υπομονή, επιμονή και με όλες τις άλλες αρετές που χρειάζονται, ώστε η προσφορά τους να είναι καρποφόρα.
Η Ιερατική Σχολή αναδείχθηκε, στη συνείδηση όλων μας, μία πραγματική πνευματική τροφός για την Εκκλησία τής Κύπρου.  Εκατοντάδες υπήρξαν οι απόφοιτοί της, οι οποίοι αφού εδιδάχθησαν τα «ιερά γράμματα», ενεδύθησαν το τετιμημένο ράσο και αναδείχθηκαν σημαιοφόροι των ιδεωδών τής Πίστεως και της Πατρίδος.
Γι’ αυτό και από της θέσεως αυτής εκφράζω την ευγνωμοσύνη τής Εκκλησίας της Κύπρου προς όλους τους ιερείς μας, οι οποίοι διακόνησαν την Εκκλησία τού Χριστού  και προσέφεραν το μάννα τής πνευματικότητάς τους προς το ποίμνιό τους.
Μνημονεύουμε βέβαια και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και προς όλους τους Διευθυντές, καθηγητές, κληρικούς και λαϊκούς που δίδαξαν με ένθεο ζήλο  στην Ιερατική  Σχολή  και ενεφύσησαν στις ψυχές των ιεροσπουδαστών τους τον πόθο και το ζήλο να υπηρετήσουν την Εκκλησία και τον άνθρωπο.
Θέλω να τονίσω με έμφαση ότι πρώτιστος στόχος τής Σχολής υπήρξε και εξακολουθεί να είναι η καλλιέργεια ιερατικής και εκκλησιαστικής συνείδησης. Η καλλιέργεια αυτή επιτυγχάνεται  μέσω των ιερών ακολουθιών, τής συμμετοχής των σπουδαστών στα ιερά μας μυστήρια και τής συστηματικής μελέτης των ιερών κειμένων.   
Σήμερα μπορούμε, ως Εκκλησία Κύπρου, να εγκαυχώμεθα ότι παρέχομε όλα τα μέσα στους τροφίμους τής Σχολής για να αποκτήσουν όλα όσα χρειάζονται, και μόρφωση και αγωγή, προκειμένου να αναδειχθούν άξιοι τής αποστολής τους. Νομίζω ότι ικανοποιήσαμε όλα τα αιτήματα των σπουδαστών, τα οποία ιεραρχικά υπέβαλαν μέσω τού Διευθυντή τους.
Είμεθα δε πάντοτε ανοικτοί να πραγματοποιήσουμε στο μέλλον και οποιεσδήποτε άλλες εισηγήσεις αποσκοπούν στην ποιοτική βελτίωση τής Σχολής.
Επιθυμώ στο σημείο αυτό, επίσης, να τονίσω ότι τόσο η δική μου μέριμνα όσο και όλων των Μελών της Ιεράς Συνόδου θα είναι συνεχής, όσον αφορά στη μισθοδοσία του ιερού μας κλήρου, για την οποία θέλω να βεβαιώσω ότι θα έχει μία ανοδική πορεία.
Προσωπικώς θέλω τον κληρικό να είναι απερίσπαστος από τις καθ’ ημέραν βιοτικές μέριμνες και να είναι εξ ολοκλήρου αφοσιωμένος στο ποιμαντικό του διακόνημα, το οποίο ασφαλώς χρειάζεται και μόρφωση και πνευματική καλλιέργεια και χρόνο πολύ και αγάπη περισσή.
Επιθυμώ να εξάρω και την πολυτιμότατη συμβολή τής γεραράς Μονής Κύκκου, η οποία από της ιδρύσεως τής Σχολής, το 1949 μέχρι σήμερον, ενισχύει και στηρίζει  αυτήν παντοιοτρόπως. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω και προς τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κύριο Νικηφόρο καθώς και προς τα Μέλη τού Ηγουμενοσυμβουλίου για την ολόθυμη στήριξή τους προς τη Σχολή.   
Επίσης, η σημερινή εκδήλωση, πέραν από απολογισμό των όσων έλαβαν χώρα κατά την περατούμενη σχολική χρονιά, αποτελεί και μία τιμητική σύναξη για όλους όσοι από τα έδρανα του διδασκάλου, του παιδαγωγού, του εφόρου και του διευθυντού, διηκόνησαν με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, από την αρχή της ιδρύσεως της Σχολής, 70 χρόνια πριν, μέχρι σήμερα, τα ιερά γράμματα και σπουδή. Σε όλους αυτούς, που είτε ευρίσκονται εν ζωή είτε όχι, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας, για όσα, μη φειδόμενοι κόπου και χρόνου, προσέφεραν στον κλήρο του νησιού μας, σε περιόδους μάλιστα δύσκολες και απέλπιδες. Οι καρποί των κόπων τους είναι εμφανείς στον αξιόλογο και ευλαβή κλήρο που στελεχώνει σήμερα όλα τα μέρη της Κύπρου μας.
      
Στο σημείο αυτό, θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα στους σημερινούς αποφοίτους μας.

Αγαπητοί μου απόφοιτοι,
Η Ιερατική Σχολή, στην οποία είχατε την ευλογία να φοιτείτε, σάς εξέθρεψε με το γάλα των ιερών γραμμάτων και τής κατά Χριστόν βιοτής. Σάς δίδαξε «πώς δεί εν οίκω Θεού αναστρέφεσθαι, ήτις εστίν εκκλησία Θεού ζώντος» (Α΄Τιμ. 3,15). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει διαρκώς να ευρίσκεσθε  σε μία πνευματική εγρήγορση, για να μην περιπέσετε σε οποιανδήποτε ραθυμία, που είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός τού κληρικού.
Η σημερινή κοινωνία, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχει ανάγκη πνευματικών καθοδηγητών. Συνεχείς κριτές θα είναι το μελλοντικό ποίμνιό σας. Αν εσείς τού προσφέρετε με αγάπη τις χριστιανικές αλήθειες, να είστε βέβαιοι ότι θα τις δεχθεί. Και μάλιστα θα σας εκφράζει ποικιλότροπα την ευγνωμοσύνη του.
Με τον βίο σας τον ενάρετο, με τα έργα σας τα γεμάτα αγάπη, με τα λόγια σας τα «ἅλατι ἡρτυμένα», φροντίστε να γίνετε πρότυπα ζωής για τον υπόλοιπο κόσμο. Μέσα στον υλιστικό τούτο κόσμο που ζούμε, ανάμεσα στις αντιλήψεις της προσκαιρότητας για τη ζωή, υψώστε κατακόρυφα τις αιώνιες και αμετάβλητες αξίες του Χριστιανισμού, για να αποτελέσουν τους άσβεστους φάρους για όλους εκείνους, που αναζητούν τη γραμμή πλεύσεως μέσα στη σύγχυση και το χάος των ημερών μας.
Πάνω απ’ όλα, μη ξεχνάτε, πρέπει να βρίσκεται η αγάπη. Η αγάπη για όλο τον κόσμο, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς περιορισμούς. Η ετοιμότητά σας για θυσία εν ονόματι αυτής της αγάπης και γενικότερα εν ονόματι των υψηλών αρχών, πρέπει να γεμίζει τη συνείδησή σας.
Παράλληλα, μη λησμονείτε πως ως αυριανοί κληρικοί της ημικατεχόμενης Κύπρου έχετε και μια άλλη αποστολή να επιτελέσετε, σήμερα που ο λαός μας κινδυνεύει εθνικά και θρησκευτικά από την Τουρκική εισβολή. Έχετε χρέος, ως αυριανοί κληρικοί, να φροντίσετε με κάθε τρόπο για την αναστήλωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσα στις ψυχές του υπέροχου λαού μας, του εθνικού φιλοτίμου και του αγωνιστικού φρονήματος. Ο περιορισμός σας σε τελετουργίες μόνο και θεωρητικές ηθικολογίες θα ήταν ασύγγνωστη αμέλεια καθήκοντος. Διότι, δεν είναι μόνο θρησκευτικό αλλά και εθνικό καθήκον  για τους εκπροσώπους της Εκκλησίας να βρίσκονται στην πρωτοπορία του αγώνα για αποκατάσταση της ελευθερίας και της δικαιοσύνης στην πατρίδα μας.
Ευχόμαστε αυτό το πνεύμα να πλημμυρίζει πάντα τις καρδιές σας και να σας κατευθύνει στο έργο σας, ώστε να μπορείτε να στέκεστε πάντα σαν εκπρόσωποι του Χριστού και να νικάτε και εσείς τον κόσμο, για να πάρετε το έπαθλο της νίκης, που είναι η συνείδηση της εκπλήρωσης του χρέους και η αιώνια ζωή και δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου