Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

"Ο άνθρωπος στο φεγγάρι..." - Δημήτρη Ι. Ευσταθιάδη


"Ο άνθρωπος στο φεγγάρι..."

Του Δημήτρη Ι. Ευσταθιάδη,
αποφ. Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων,
Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας

Ηταν 20 Ιουλίου του 1969 όταν πάτησε η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στην επιφάνεια της Σελήνης.Η αποστολή Απόλλων 11,ξεκίνησε το μακρυνό της ταξίδι προς το άγνωστο στις 16 του Ιούλη,από το διαστημικό κέντρο Κέννεντι,στη Φλόριντα.Ήταν πραγματικά μια ιστορική αποστολή των τριών αμερικανών αστροναυτών Άρμστρογκ, Ώλντριν και Κόλλινς,με την κάθοδο των δύο εξ αυτών στην επιφάνειά της.
  Ο γιγαντιαίος πύραυλος«Κρόνος – 5», ύψους 121 μ. εκτόξευσε το Κολούμπια.Χρειάστηκαν τρείς μέρες,ώστε το διαστημόπλοιο  να πλησιάσει τη Σελήνη και υπό την επίδραση της βαρύτητάς της,να γίνει δορυφόρος αυτής.Μετά από 11 περιφορές ο Άρμστρογκ φόρεσε τη στολή του, μπήκε στη σεληνάκατο, που της έδωσαν το όνομα «Αετός» και μαζί με τον Όλντριν,ξεκίνησαν να κάνουν αυτό που έμεινε γνωστό στην ιστορία ως το "Μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα"

Ο «Αετός» αποχωρίστηκε από το υπόλοιπο μέρος, του Κολούμπια.Ο Άρμστρογκ αναφώνησε: Ο «Αετός» άνοιξε τα φτερά του. Στο «Κολούμπια» παρέμεινε μόνος του ο Κόλλινς. Στις 9 το βράδυ  άρχισε η κάθοδος προς τη Σελήνη.Ο  «Αετός» προσεδαφίστηκε δίπλα από έναν κρατήρα της Θάλασσας της Νηνεμίας. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο,παρακολουθούσαν από τις "πρωτόγονες" για εμάς τηλεοράσεις τους,με κομμένη την ανάσα.Ακούστηκε η φωνή του Ώλντριν να ενημερώνει: «Χιούστον, εδώ η βάση της Νηνεμίας. Ο "Αετός" προσεδαφίστηκε. Και μέσα σε λίγα λεπτά,η κορύφωση του επιτεύγματος.Ο  Άρμστρογκ ανοίγει την πόρτα και κατεβαίνει σιγά – σιγά τις σκάλες του "Αετού" και κάνει το πρώτο βήμα στην επιφάνεια της Σελήνης.Η φράση του,που έμελλε να μείνει στην ιστορία."Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, αλλά γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα."Ύστερα μάζεψε μια χούφτα χώμα και μερικές πέτρες, τα έβαλε σ’ ένα σάκο για να τα μεταφέρει στη Γη.Ο Ώλντριν ακολούθησε τον Άρμστρογκ, πάτησε στο έδαφος της Σελήνης και άρχισε να περπατάει. «Είναι ωραία. Είναι μεγαλοπρεπές το θέαμα», αναφώνησε.
Όπως,όμως συμβαίνει σχεδόν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις,η αμφισβήτηση καραδοκεί.Αμφισβητήθηκε ακόμα και το κατά πόσο,πραγματοποιήθηκε το ταξίδι στο φεγγάρι.Πολλοί ήταν αυτοί που υποστήριζαν ότι το πρώτο βήμα του Άρμστρονγκ αλλά και ό, τι συνέλεξε μαζί με τον Όλντριν από τη Σελήνη και μεταφέρθηκε πίσω στη Γη, ήταν ένα καλογυρισμένο σόουΈνα καλογυρισμένο σόου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της NASA που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε εκατομμύρια ανθρώπους.Χαρακτηριστικό επιχείρημα των αμφισβητιών η σημαία που κυματίζει.Οι φωτογραφία που απεικονίζει τους δυο αστροναύτες να τοποθετούν την αστερόεσσα στην επιφάνεια της Σελήνης,από μόνη της αποτελεί απόδειξη,πως όλο αυτό το σκηνικό ήταν ψεύτικο.Η σημαία ανεμίζει.Πώς γίνεται αυτό,αφού δεν υπάρχει αέρας στην ατμόσφαιρα της Σελήνης και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να κουνιέται η σημαία;Άλλες δημοφιλείς θεωρίες ήταν αυτές που ήθελαν την προσελήνωση να μην έχει πραγματοποιηθεί κανονικά καθώς δεν παρατηρήθηκαν κρατήρες από το διαστημόπλοιο αλλά και τις πολλαπλές πηγές φωτός από τις διαφορετικές σκιές που παρατηρήθηκαν στις φωτογραφίες.Μην ξεχνάμε,βέβαια,ότι βρισκόμαστε εν μέσω του "Ψυχρού Πολέμου",μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ.Η μια υπερδύναμη προσπαθούσε να υπερβληθεί της άλλης και η κατάκτηση της Σελήνης,θα αποτελούσε μια πολύ μεγάλη νίκη για αυτόν που θα την πραγματοποιούσε,στον πόλεμο αυτόν.
50 χρόνια μετά το ερώτημα ακόμα πλανάται.Ήταν ο Άρμστρονγκ ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη;Ή μήπως ήταν ένα καλοστημένο σόου της Αμερικανικής προπαγάνδας;Οι απόψεις διύστανται.Υπάρχουν,όμως και οι λάτρεις του ρομαντισμού.Αυτοί που δεν τους ενδιέφερε ποτέ η πολιτική πτυχή του ζητήματος.Αυτοί που το μόνο που τους συγκινεί είναι η κατάκτηση του αγνώστου.Μύθος ή αλήθεια;Ο άνθρωπος στο φεγγάρι.Από μόνο του,ακούγεται μυθικό...αλλά και τόσο ρομαντικό.Ας αφήσουμε,λοιπόν,όσους το επιθυμούν να ζήσουν ανενόχλητοι τον μύθο τους.

3 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Αναστάσιε απορώ πώς δημοσίευσες αυτό το άρθρο!
    Ο απόφοιτος ΤΕΙ συγγραφέας του με ειδικότητα στα τουριστικά επαγγέλματα χωρίς την παραμικρή παράθεση πηγής αμφισβητεί ένα κορυφαίο επιστημονικό και τεχνολογικό επίτευγμα, την πρώτη ανθρώπινη προσελήνωση.
    Είναι τουλάχιστον αστεία τα όσα παραθέτει βουλιάζοντας στον παρανοϊκό κόσμο των θεωριών συνωμοσίας. Ας παραθέσει μερικές σοβαρές πηγές και μετά το συζητάμε.
    Με τιμή
    Γιώργος Μαρκακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυριε Μαρκακη,καλημερα σας.Προφανως και παρεξηγησατε...δεν αμφισβητω το κορυφαιο αυτο επιστημονικο επιτευγμα.Αντιθετως.Εγω προσωπικα το υποστηριζω.Αν διαβασετε προσεκτικα το αρθρο,θα καταλαβετε οτι απλα αναφερω τις θεωριες συνομωσιας.Αλλα δεν τις υιοθετω.Ακομα η εξιδεικευση του καθενος,δεν τον περιοριζει στο να ασχοληθει και με αλλα θεματα περαν του τομεα του.Οπως και να 'χει,η κριτικη σας ειναι καλοδεχουμενη...σας ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπα, παρεξηγεί ο κύριος Μαρκάκης; Κάνει κάτι χειρότερο! Βρίζει αυτούς που δεν συμφωνούν μαζί του! Και ενώ τον πνίγει το άδικο! Εμ δεν έχει δίκαιο, εμ κατηγορεί υβρίζοντας και εκείνους που έχουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή