Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ και ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


Αγαπητέ μου κε Αναστάσιε       
      Σας προτείνω ιδιαίτερα -τένις, θρίαμβος Στέφανου Τσιτσιπά- να αναρτήσετε ως έχουν τις άκρως ενδιαφέρουσες σελίδες 348 και 349 του εξαίρετου περιοδικού «η Δράση μας»-φ. Νοεμβρίου ε.ε.- ως …. ένα ηχηρό κατά πρόσωπο ράπισμα στον Έλληνα Πανεπιστημιακό και Υπουργό Παιδείας της Ελλάδος, ο οποίος στη χώρα του Ομηρικού «αιέν  αριστεύειν», έφτασε στην ανοησία «να αποφανθεί» ότι «η αριστεία είναι ρετσινιά». 
Πολύ φιλικά 
Αθανάσιος Κοτταδάκης 
 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ
και ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Στην εποχή που το Υπουργείο Παιδείας καταργούσε τα Λατινικά από την εκπαίδευση και μείωσε τις απαιτήσεις στη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, το να αναρτά κάποιος στην ιστοσελίδα του για τους μαθητές ένα καθημερινό μήνυμα ζωής, παρμένο από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, θα θεωρείτο μια πολύ πετυχημένη και ουσιαστική αντίδραση με θετική προσφορά. Όταν όμως αυτό συμβαίνει από τον Στέφανο Τσιτσιπά, τον μεγάλο αθλητή της αντισφαίρισης (τένις), που τα τελευταία δύο χρόνια έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα τον παγκόσμιο ελληνισμό με τις συνεχείς διεθνείς επιτυχίες του και τον σεμνό χαρακτήρα του, τότε πραγματικά αισθάνεσαι  σαν να αναγεννήθηκε κάποιος αρχαίος Ολυμπιονίκης. Παρατηρήστε πως εκφράσθηκε μετά τις μεγάλες νίκες του μέσα στο 2019:

Στις 17.1.2019, μετά τη νίκη του επί του Μπασιλαοσβίλι, ανάρτησε το: «Υπεροχής επιθυμεί η νεότης, η δε νίκη υπεροχή τις», φράση από τη «Ρητορική» του Αριστοτέλη, (1389α), που σημαίνει:
Οι νέοι θέλουν να υπερέχουν, και η νίκη είναι μία περίπτωση υπεροχή.

Στις 15.1.2019, μετά τη νίκη του επί του Τροϊτσκι και την είσοδό του στους «16» του Open της Αυστραλίας, έγραψε:
«Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης», δηλαδή, ένας είναι ο καλύτερος οιωνός, το να αγωνίζεσαι για την Πατρίδα. Πρόκειται για φράση της «Ιλιάδας» του Ομήρου (Μ 243).

Στις 21.1.2019, μετά τη νίκη του επί του Φέντερερ στο Open της Αυστραλίας έγραψε:
«Η Παιδεία καθάπερ ευδαίμων χώρα τ’ αγαθά φέρει, δηλαδή, η Παιδεία, όπως η εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά. Φράση που ανήκει στον Σωκράτη (Ιωάννου Στοβαίου, Ανθολόγιον, τόμος ΙV, Περί Αγωγής και Παιδείας.

Λίγες μέρες αργότερα, μετά την ιστορική πρόκρισή του στα ημιτελικά των ίδιων αγώνων, έγραψε:
«Φύσει γαρ άνθρωπος ο βούλεται τούτο και οίεται», δηλαδή, από τη φύση του ο άνθρωπος αυτό που θέλει, αυτό και νομίζει. Φράση η οποία ανήκει στον Ιούλιο Καίσαρα.

Στη συνέχεια, μετά την πρόκρισή του στον τρίτο γύρο του Ρολάν Γκαρός, ανήρτησε το:
«Γη και ύδωρ πάντ’ εσθ’ όσα γίνοντ’ ήδε φύονται», δηλαδή, χώμα και νερό είναι όσα γεννιούνται και φυτρώνουν. Φράση του Ξενοφάνη (Testiomomia D, 25)

Μετά τη νίκη του επί του Μάρτενερ στο Ρολάν Γκαρός σημείωσε:
«Μη ως μύρια μέλλων έτη ζην. Το χρέων επήρτηται. Έως ζης, έως έξεστιν, αγαθός γενού», δηλαδή, μη φέρεσαι σαν να πρόκειται να ζήσεις χιλιάδες χρόνια. Το μοιραίο κρέμεται από πάνω σου. Όσο ζεις και όσο είναι δυνατό, γίνε καλός. Φράση που ανήκει στον Μάρκο Αυρήλιο. Των εις εαυτόν, βιβλίο ΔΕ. ιζ΄).

Στις 17.4.2019, μετά τη νίκη του επί του Κουκούσην στο Μόντε Κάρλο έγραψε:
«Ψυχής γαρ όργανον το σώμα», δηλαδή, το σώμα είναι όργανο έκφρασης της ψυχής, φράση του Πλουτάρχου (των Επτά Σοφών Συμπόσιον, Ηθικά 163e).

Τέλος, μετά την πρόκρισή του στους «16»των ιδίων αγώνων, έγραψε:
«τάχυστον νους  διαπαντός γαρ τρέχει», δηλαδή, το ταχύτερο πράγμα είναι ο νους, διότι τρέχει συνεχώς. Φράση που ανήκει στον Θαλή τον Μιλήσιο (Διογένης Λαέρτιος, 1.35).  

Μετά από αυτά, αναρωτιέται εύκολα ο καθένας: Ποιά από τα μαθήματα που φέτος παρέδωσε σε όλους ο Στέφανος Τσιτσιπάς αξιολογούνται ως σπουδαιότερα: Η μεθοδική και επίπονη προετοιμασία πριν τους αγώνες, η επιμονή και η αποφασιστικότητα του στη διάρκεια των αγώνων, η σεμνότητα του ήθους του ή η καταφυγή και ενίσχυση που βρίσκει στα κείμενα των ανθρωπιστικών σπουδών, αρχαιοελληνικών και λατινικών, που χρησιμοποιεί στην ηλεκτρονική του αλληλογραφία;
τ.τ.

Περιοδικό «Η Δράση μας» Νοέμβριος 2019

3 σχόλια:

  1. Δεν γνώριζα καθόλου για τις δημοσιεύσεις αυτές των γνωμικών του κ. Τσιτσιπά. Αναρτήσεις που δείχνουν ότι δεν είναι μόνο καλός αθλητής αλλά και γνώστης της αρχαίας γραμματείας. Ας μαθητεύσει η νεολαία στον πλούτο που μας παρέχει η πολύτιμη παρακαταθήκη των αρχαίων. Μπορεί οι σύγχρονοι πολιτικοί των υπουργείων παιδείας και πολιτισμού να μην προβάλουν την αρχαία γνώση και την αριστεία αλλά όπως και ο κ. Τσιτσιπάς μπορούν να διαβάσουν και να μάθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά τα λίγα λόγια φανερώνουν και το μεγαλείο της ψυχής και την καλλιέργεια του πνεύματος, που είναι θεμέλιο για κάθε μεγάλο άργο, ακόμη και στον Αθλητισμό.
    Συγχαρητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα δικά μας παιδιά δεν γνωρίζουν τίποτα από αυτά.
    Αν δεν υπήρχε ερμηνευτική απόδοση ούτε και εγώ θα τα καταλάβαινα. Καλό το μάθημα που μας έδωσε ο πρωταθλητής του τένις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή