Έναν από τους μεγαλύτερους πατριάρχες της Κωνσταντινουπόλεως και έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς και θεολόγους της οικουμενικής Εκκλησίας τιμά σήμερα η Αγία μας Ορθόδοξος Εκκλησία, τον Μέγα Φώτιο.
Γεννήθηκε το 820 μ.Χ. από πλούσια οικογένεια, η οποία αγωνίσθηκε για την τιμή και την αποκατάσταση των αγίων εικόνων. Έκανε λαμπρές σπουδές και αρίστευσε στα γράμματα και τις επιστήμες. Διακρίθηκε για την ευφυΐα του, τον ισχυρό του χαρακτήρα, την αντικειμενική κρίση και το ήθος του.
Ο Μέγας Φώτιος υπήρξε, πραγματικά, μία από τις μεγαλύτερες και λαμπρότερες μορφές της εκκλησιαστικής και της παγκόσμιας ιστορίας.
Στην αρχή υπηρέτησε και διέπρεψε σε ανώτατα πολιτικά αξιώματα. Όταν όμως ο Πατριάρχης Ιγνάτιος απομακρύνθηκε από το θρόνο του με βίαιο τρόπο, ο Φώτιος αποτέλεσε τη μόνη ελπίδα εξόδου της Εκκλησίας από την κρίση. Μέσα σε έξι ημέρες χειροτονήθηκε διάκονος, πρεσβύτερος και επίσκοπος και έθεσε το αξίωμά του και τη ζωή του στην υπηρεσία της Εκκλησίας.
Αγωνίστηκε με ένθεο πάθος κατά των ποικιλώνυμων εχθρών της Εκκλησίας και ιδίως κατά των καινοτομούντων δυτικών Χριστιανών, φθάνοντας μέχρι και στην καθαίρεση του πάπα Ρώμης Νικολάου. Όμως, ο αυτοκράτορας Λέων του στέρησε τον πατριαρχικό θρόνο και έτσι ο Άγιος Φώτιος τελείωσε την πολυτάραχη ζωή του εξόριστος σε μοναστήρι.
Υπήρξε ένας εκ των χαλκέντερων εκκλησιαστικών συγγραφέων. Συνέγραψε έργα δογματικά, ερμηνευτικά, ηθικά, ασκητικά, καθώς και επιστολές αλλά και ύμνους. Το τεράστιο συγγραφικό του έργο δίκαια ονομάστηκε «Μυριόβιβλος», ενώ για την όλη του παρουσία στην Εκκλησία εκλήθη Μέγας Πατέρας και Διδάσκαλός της.
Κατά κοινή ομολογία ο Μέγας Φώτιος υπήρξε σπουδαίος Ιεράρχης και οικουμενικός διδάσκαλος. Ήταν φορέας της ελληνορθόδοξης παράδοσης και παιδείας, η οποία δεν έχει στόχο μόνο τη μετάδοση γνώσεων, αλλά επίσης μεριμνά για την σφαιρική καλλιέργεια της προσωπικότητας του ανθρώπου ως ψυχοσωματικής οντότητας. Ο Μέγας Φώτιος με την όλη βιωτή και διδασκαλία του αποδεικνύει ότι αγωνίζεται να βοηθήσει τον άνθρωπο να δώσει λύση στα μεγάλα υπαρξιακά προβλήματα και τις αναζητήσεις του «εν πνεύματι και αληθεία».
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
ΠΕΜΠΤΗ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΙΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ
ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ
Ο ΑΓΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ ΤΟ 820 μ.Χ
ΗΤΑΝ ΠΝΕΥΜΑ ΜΕΓΑΛΟΦΥΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ
ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ.
ΕΓΙΝΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ ΤΟ 857 μ.Χ. ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΑΠΙΚΩΝ.ΑΦΗΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ
ΕΡΓΟ.ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ ΤΟ 891 μ.Χ.
ΕΒΓΑΛΕ ΑΣΤΡΑΠΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ Ο ΜΕΓΑΣ ΦΩΤΙΟΣ. ΑΣΤΡΑΠΕΣ ΦΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΣΕΒΕΙΣ · ΦΩΤΙΑΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΑΙΕΙ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ
ΚΑΙ ΒΛΑΣΦΗΜΟΥΣ.
ΣΤΙΧΟΙ ΣΥΝΑΞΑΡΙΟΥ
Είναι σε όλους γνωστό το πώς το Παλάτι έκανε Πατριάρχη τον Μέγα Φώτιο εκθρονίζοντας τον Πατριάρχη Ιγνάτιο για αναβιβάσει στον Πατριαρχικό θρόνο τον επικεφαλής του ανώτερου αυτοκρατορικού δικαστηρίου Φώτιο άνθρωπο με φιλομάθεια και η φιλοδοξία. Αφού ο Βάρδας τον προώθησε ο Φώτιος πάνω από όλα έβαλε την φιλοδοξία του και προξένησε πόνο και οδύνη στην Εκκλησία. Ας διαβάσουν οι αναγνώστες την πολυτάραχη ζωή του που ήταν αναμεμιγμένη με ίντριγκες του Παλατιού για να φτάσει για προσωπικούς λόγους στο Σχίσμα των Εκκλησιών το οποίοι θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί και ο Πάπας να μετανοήσει για τα λάθη του. Καθαιρέθηκε αλλά ξανανέβηκε στον θρόνο μέχρι που όπως τον ανέβασε το Παλάτι τον πέταξε από τον θρόνο δεύτερη φορά όπου και πέθανε προξενώντας την πληγή του Σχίσματος στην Εκκλησία για προσωπικούς και όχι δογματικούς ή εκκλησιολογικούς λόγους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙστορικός
Ήθελα να ήξερα πώς αντικρύζουν οι οικουμενιστές τον αντιπαπικό ιερό Φώτιο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν κοκκινίζουν σαν πατζάρι από ντροπή;;
Οπωσδήποτε και ήταν δογματική και εκκλησιολογικοί οι λόγοι του Σχίσματος μεταξύ Ορθοδοξίας και παπισμού, με ευθύνη του Παπισμού πάντα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι είναι ντροπή στον οικουμενιστή ανώνυμο 10:42 μ.μ. τον αυτοαποκαλούμενο "Ιστορικό" να μιλάει με τόση ασέβεια και ψεύδος, για τον ιερό Φώτιο, τον Ομολογητή και Μέγα και να προσπαθεί να χρεώσει σε προσωπικούς λόγους, το Σχίσμα της Παπικής αίρεσης από την Ορθοδοξία!
Ντροπή! Πολλές φορές Ντροπή!
Ορθόδοξος
Διόρθωση στο 12:09 π.μ.:
Διαγραφή* δογματικοί
Ορθόδοξος
Μεγαλο-οικουμενιστής φαίνεται ο πρώτος ανώνυμος που δεν διστάζει να κατηγορεί χωρίς τσίπα και τον Πατέρα της Εκκλησίας άγιο Φώτιο τον Μεγάλο για να βγάλει αθώες περιστερές τους αιρετικούς Παπικούς!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκεί φτάνει η αίρεση του οικουμενισμού!!!!!
Αντιαιρετικός
Μα καλά τί είναι αυτά που γράφει για τον ιερό Φώτιο ο ανώνυμος 10:42 μμ; Λίγο ιστορία δεν έχει διαβάσει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣεβασμό δεν έχει;