Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Συνεδρίαση Ιεράς Συνόδου Πώς θα εορταστεί το φετινό Πάσχα σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν γράφει η Σοφία Καυκοπούλου


Συνεδρίαση Ιεράς Συνόδου
Πώς θα εορταστεί το φετινό Πάσχα σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν

γράφει η Σοφία Καυκοπούλου

          Η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης της Ιεράς συνόδου, την Τετάρτη 1η Απριλίου, για να συζητηθεί το θέμα της τέλεσης των Ακολουθιών εν όψει Μ. Εβδομάδος, ολοκληρώθηκε με τις αναμενόμενες θα λέγαμε, αποφάσεις. Εκτός από τα θέματα ημερησίας διάταξης, μεγάλο βάρος δόθηκε στην συζήτηση γύρω από τη μετάδοση του κορωνοϊού και την προστασία μέσα στους χώρους λατρείας. Η αρχική πρόταση που συζητήθηκε, ήταν να λειτουργήσουν οι Ναοί μόνο με τον ιερέα, έναν ψάλτη και έναν νεωκόρο, κεκλεισμένων δήλα δη των θυρών για το ποίμνιο. Από το Σάββατο του Λαζάρου έως και την Ανάσταση.
Η κοινή υπουργική απόφαση που ορίζει οι Ναοί να παραμείνουν κλειστοί τουλάχιστον μέχρι τις 11 Απριλίου, συζητήθηκε εκτενώς, καθώς μάλιστα η παράταση των μέτρων είναι παραπάνω από εμφανής.
Ήδη ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος είχαν ζητήσει με επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, να επιτραπεί η τέλεση των Ακολουθιών σε όλη την χώρα, χωρίς όμως κόσμο, όπως επίσης και στα μοναστήρια που δεν διατρέχουν κίνδυνο αν δεν υπάρχουν προσκυνητές εκτός κοινοβίου. Ήδη η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, με δήλωσή της στις 30 Μαρτίου πρότεινε να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών οι λειτουργίες των ημερών έως και την Ανάσταση.
          Να σημειώσουμε πως ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της, που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη, τηρώντας τα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης περί ασκόπων μετακινήσεων. Εν τέλει, οι Ιεράρχες αποφάσισαν όπως ήταν αναμενόμενο, από τις 11 Απριλίου όλες οι Ακολουθίες να τελούνται αυστηρώς και μόνο με την συμμετοχή ιερέως, ψάλτη και νεωκόρου.
Ο αρχιεπίσκοπος είχε απευθύνει έκκληση από ημερών, ώστε οι πιστοί να μείνουν αγόγγυστα στα σπίτια τους και να προσεύχονται από εκεί, κάνοντας μνεία στο βιοηθικό ζήτημα περί ιερότητος της ανθρώπινης ζωής, που πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία. Συμμορφούμενη η Εκκλησία στους νόμους και τις διατάξεις της Πολιτείας, ιδίως όταν αυτές προκύπτουν από επιστημονικά πορίσματα, δε θα μπορούσε να εναντιωθεί στην κοινή λογική. Το κοινό καλό προέχει σύμφωνα με τους Ιεράρχες καθώς «η πίστη στον Χριστό αποτελεί πρόξενο ζωής και όχι θανάτου». Οι λειτουργίες φέτος, ακόμη και η Αναστάσιμη, θα γίνουν με λιτότητα και κατάνυξη, καθώς οι πιστοί καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτές καρδιακά, με την ατομική και οικογενειακή προσευχή.
Όσον αφορά στο ζήτημα μετάδοσης του ιού από την Θεία Ευχαριστία, η Ιερά Σύνοδος επαναλαμβάνει εκείνο που διεκήρυξε εξ αρχής, στο ανακοινωθέν της στις 9/3/2020, ότι «η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών». Όπως είναι φυσικό, κάθε αντίθετη άποψη εναντιώνεται στην δογματική αλήθεια. Η Εκκλησία τονίζει λοιπόν, ότι ασχέτως των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, καθώς η πολυκοσμία συντείνει σε αυτό, η Μετάληψη δεν αποτελεί τρόπο μετάδοσης κορωνοϊού ή οποιασδήποτε άλλης ασθένειας.
Η Ιερά Σύνοδος δηλώνοντας εμπράκτως την στήριξή της στα δημόσια νοσοκομεία και το προσωπικό στον χώρο της υγείας, θα έρθει σε επαφή με τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της χώρας, προκειμένου να καλύψει τρέχουσες ανάγκες με το ποσό των 150.000 ευρώ αρχικά. Ακόμη, δεν παρέλειψε να αποφασίσει συνδρομή στον στρατό για την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν, από την υπεράσπιση των συνόρων. Τέλος, η ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αποστολή» και τα δίκτυά της διατίθενται στην Πολιτεία ώστε να παρασχεθεί βοήθεια με κάθε δυνατό μέσο, για παράδειγμα με τη συνέχιση της παροχής των συσσιτίων. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την δωρεά των 50.000 ευρώ προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αναγκών από τη πανδημία.
Σε μια απάντηση προς τους εκ των έσω αντιρρησίες, «καλεί όλους να εμπιστεύονται την κρίση και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, η οποία με ποιμαντική ευθύνη και ευθυκρισία κατανοεί την αγωνία του Ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού αλλά και συγχρόνως εκτιμά, σύμφωνα προς τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων, πότε οι συνθήκες είναι προς ωφέλεια της δημόσιας υγείας και όλων των πολιτών της Πατρίδος μας. Αυτό επιτάσσει άλλωστε και ο θυσιαστικός χαρακτήρας της Εκκλησίας. Προς τούτο, παρακαλεί όλους να επιδείξουν πνεύμα Συνοδικής εμπιστοσύνης και προς τον σκοπό αυτό δεν επιτρέπει πλέον σε κανέναν απολύτως, Αρχιερέα, Ιερέα, Διάκονο, Μοναχό ή άλλον εργάτη της Εκκλησίας, να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις ή εμφανίσεις στα μέσα της Γενικής Ενημερώσεως και το Διαδίκτυο και προτρέπει όλους να ησυχάζουν, να ασκούνται στην σιωπή και την εντονότερη προσευχή. Οι Αρχιερείς δύνανται να επικοινωνούν μετά της Ιεράς Συνόδου και οι Ιερείς με τους Επισκόπους τους για κάθε ζήτημα. Η Ιερά Σύνοδος επίσης ορίζει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, ο οποίος κατά τα τελευταία έτη είναι εκπρόσωπος Τύπου των συνελεύσεων της Ιεραρχίας, ως το μόνο υπεύθυνο πρόσωπο προς το οποίο θα απευθύνονται τα Μέσα της Ενημερώσεως για να λαμβάνουν απαντήσεις επί εκκλησιαστικών ζητημάτων».
Βλέπουμε λοιπόν, ότι η Εκκλησία βαδίζοντας στη μέση οδό, διακατέχεται από πνεύμα συνεργασίας και συμμόρφωσης προς τους κανόνες Πολιτείας και επιστημόνων, ενώ δίνονται απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, όπως το τι θα κάνει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για να βοηθήσει τη χώρα, ποια είναι η θέση της απέναντι σε όσα ακούστηκαν για την Θεία Κοινωνία και φυσικά στις φωνές που αρνούνται να υπακούσουν στις κοινές αποφάσεις περί λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών. Να κλείσουμε, με την προτροπή της αληθινής διάθεσης για επικοινωνία με τον Θεό, πέραν των θρησκευτικών Ακολουθιών ή της εορταστικής διάθεσης του Πάσχα, θυμίζοντας ότι ο π. Παϊσιος κάποτε που ορδές χριστιανών – τουριστών  πήγαιναν να τον δουν ως αξιοθέατο, αναγκάστηκε να φύγει από το κελλάκι του και να αποσυρθεί στο δάσος. Άφησε ωστόσο μια ταμπέλα με την παρακάτω εξήγηση: «Το τσίρκο έκλεισε, η μαϊμού λείπει».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου