Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Ο κίνδυνος της εκκοσμίκευσης - π. Γερασιμάγγελος Στανίτσας


ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ΄ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ- ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

Ο κίνδυνος της εκκοσμίκευσης

          Η σημερινή γιορτή των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ. Χ. αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Εκκλησίας και της χριστιανικής θεολογίας.
          Μετά τους διωγμούς μία νέα εποχή είχε αρχίσει να ανατέλλει για τη χριστιανική πίστη. Η εξουσία του δ΄ αιώνα μ. Χ. αλλάζει στάση και με το διάταγμα της ανεξιθρησκείας του πρώτου χριστιανού ηγέτη, ο χριστιανισμός έρχεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας.
          Καθώς όμως  η χριστιανική πίστη αποφεύγει το μαρτύριο, προβάλλει ένας απειλητικός κίνδυνος που προέρχεται από τους κόλπους της ίδιας της Εκκλησίας και ο οποίος απειλεί την ενότητά της. Πρόκειται για τον κίνδυνο της εκκοσμίκευσης, για τον εξελληνισμό της χριστιανικής πίστεως.
          Ο διάλογος του χριστιανισμού με την ελληνική φιλοσοφία συνοδεύεται από τη φιλοδοξία να παρουσιαστεί συστηματικά η χριστιανική κοσμοθεωρία. Εδώ τίθενται νέα ερωτήματα που έχουν σχέση με βασικές θέσεις της νέας πίστεως, αλλά οι απαντήσεις δεν υπάρχουν αυτούσιες στην Καινή Διαθήκη. Διότι η Αγία Γραφή δεν εμφανίζει μία χριστιανική κοσμοθεωρία συστηματικά, αλλά αποσπασματικά.

Ἡ ἑνότητα τῆς Ἐκκλησίας - π. Γρηγορίου Μουσουρούλη


Κυριακή τῶν Πατέρων τῆς Α´Οἰκ.Συνόδου
Λόγος εἰς τό Εὐαγγέλιον
Ἡ ἑνότητα τῆς Ἐκκλησίας
«Πάτερ ἅγιε, τήρησον αὐτούς ἐν τῷ ὀνόματί σου... ἵνα ὦσιν ἕν καθώς ἡμεῖς »
(Ἰω. ζ´3)
  Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου
Γρηγορίου Μουσουρούλη

          Πόθος καί πόνος καί λαχτάρα καί καϋμός τῆς ἀνθρώπινης ψυχῆς εἶναι ἡ ἑνότης. Ὅλοι οἱ ἄνθρωποι ποθοῦμε τήν εἰρηνική ζωή, τήν ἀδελφι­κή συνεργασία, τήν ἁρμονική συνύπραξη. Ὅλοι λαχταροῦμε ἄτομα καί λαοί νά ζήσουμε εἰρηνικά, ἀδελφικά, ἀγαπημένα. Ὅμως ἄν καί ὁ κόσμος πο­θεῖ τήν ἑνότητα, βιώνει τή διαίρεση καί τό διχα­σμό.
          Καί ὅμως ἡ ἑνότητα τῶν ἀνθρώπων ἀποτε­λεῖ ἕνα ἀπό τά σπουδαιότερα αἰτήματα, τά ὁποῖα ἀπηύθυνε ὁ Κύριος πρός τόν οὐράνιο Πατέρα Του κατά τήν ἀρχιερατική Του προσευχή. Ἕνα τμῆμα αὐτῆς τῆς προσευχῆς ἀκούσαμε στό ση­μερινό εὐαγγελικό ἀνάγνωσμα, ἀπ᾽ὅπου πήραμε καί τά λόγια μέ τά ὁποῖα  ἀρχίσαμε.
Ἡ θερμή αὐτή παράκληση τοῦ Κυρίου γιά ἑνότητα τῶν ἀνθρώπων σέ μία ποίμνη, σέ μιά οἰκογένεια, τῆς ὁποίας πατέρας θά εἶναι ὁ Θεός καί ἀδελφοί ὅλοι οἱ ἄνθρωποι μᾶς δίνει τήν ἀφορμή νά δοῦμε πιό προσεκτικά τό ἰδανικό τῆς ἑνότητας πρός τό ὁποῖο πρέπει νά κατα­τείνουμε καί στή συνέχεια τό μέσον διά τοῦ ὁποίου ἐπιτυγ­χάνεται αὐτή ἡ ἑνό­τητα.

Κυριακή Ζ' των Πατέρων - Η αλήθεια η δική σου και η αλήθεια η δική μου;


7η Κυρ. των Πατέρων       ᾿Ιωάν. ιζ΄ 1–13

Μια μέρα του έτους 1698 η βασίλισσα της Σουηδίας Χριστίνα, ζώντας πλέον στην Ρώμη, βρέθηκε μπροστά σε ένα γοητευτικό άγαλμα του Μπερνίνι, ενός από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του Ιταλικού Μπαρόκ, διακεκριμένου στην γλυπτική και την αρχιτεκτονική με τον τίτλο: ‘’Αλήθεια, πού αποκαλύπτεται με τον χρόνο’’. Στεκόταν και θαύμαζε το όμορφο και έξυπνο γλυπτό του μεγάλου καλλιτέχνη, και τότε κάποιος της είπε:
-Βλέπω, Υψηλοτάτη, είστε θαυμάστρια της αλήθειας.  Δεν είναι όλοι οι βασιλείς έτσι….
-Είναι αλήθεια αυτό που λέτε, απάντησε η πρώην βασίλισσα, αλλά είναι γεγονός επίσης, ότι όλες οι αλήθειες δεν είναι από μάρμαρο!  
Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στο κομμάτι του Ευαγγελίου του που διαβάσαμε σήμερα, μας μιλάει για την αλήθεια που δεν είναι…από μάρμαρο! Μας διδάσκει για την αλήθεια που είναι αιώνιος ζωή. Μας γνωρίζει την αλήθεια που είναι πρόσωπο. Μας μεταφέρει με τη σειρά του ‘’ τα ρήματα’’ που και αυτός έλαβε και έζησε.

Η ενορία Κεστρίνης προσέφερε σε μικρά παιδιά είδη μπάνιου για τη θάλασσα!


Στο πλαίσιο της πνευματικής και ποιμαντικής επαφής, που διατηρεί η ενορία Κεστρίνης Θεσπρωτίας, με τα παιδάκια του χωριού και από ενδιαφέρον και αγάπη προς αυτά, τους προσέφερε είδη μπάνιου για τη θάλασσα.
Παντοφλίτσες, παιχνιδάκια για την παραλία, καπέλα, σωσίβια κάθε είδους, μπαλόνια θάλασσας, δόθηκαν σε παιδάκια, προκειμένου να απολαύσουν όσο καλύτερα γίνεται τα μπάνια τους.
Όπως τόνισε ο εφημέριος π. Ηλίας Μάκος το καλοκαίρι τα παιδιά, μαζί με την ανέμελη ζωή στη φύση, μαζί με τα παιχνίδια τους, καλό είναι να σκύψουν και στην ψυχή τους.
Έχει και αυτή τα δικαιώματά της στην αναψυχή τους, γιατί είναι αποκλειστικά δική τους.
Καιρός να την ακούσουν, να τη χαρούν  στην ξεγνοιασιά του καλοκαιριού και να ανακαλύψουν τα δώρα του Θεού μέσα της.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Ο άνθρωπος μακριά από τον Θεό ζει στην κόλασή του»


Στον Ιερό Ναό τής του Χριστού Γεννήσεως στη γενέτειρά του Τάλα, παρέστη σήμερα, Κυριακή των Πατέρων τής Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, προκειμένου να τελέσει το μνημόσυνο τού αοιδίμου πατρός του Αντωνίου.
Του συλλείτουργου που προηγήθηκε προέστη ο Καθηγούμενος τής Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννης συλλειτουργούντων κληρικών της Αρχιεπισκοπής και του εφημερίου τού ναού.
Στο Κοινωνικό κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Μακαριώτατος, ο οποίος αφορμώμενος από το χωρίο του σημερινού Ευαγγελίου «Πάτερ ἅγιε, τήρησον αὐτοὺς ἐν τῷ ὀνόματί σου, οὕς δέδωκάς μοι, ἵνα ὦσιν ἕν καθὼς ἡμεῖς», ανέφερε τα εξής:

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΤΗΣ ΔΟΞΗΣ - ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ


Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΤΗΣ ΔΟΞΗΣ
(Ιω. 17, 1-13)
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ
(Διασκευή ομιλίας στη Βίγλα, στις 8/6/2003)

Μικρή κάθε θυσία

Τιμάμε τους άγιους μάρτυρες και τα ιερά λείψανά τους, γιατί οι άνθρωποι αυτοί πίστεψαν σοβαρά στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Το όνομα του Χριστού με την πίστη τους, γράφτηκε στο αίμα τους, στο σώμα τους, στα κόκκαλά τους. Και προπαντός γράφτηκε στην ψυχή τους, γιατί το αγάπησαν με όλη τους τη δύναμη. Και δεν δίστασαν για το όνομα του Χριστού να θυσιάσουν τη ζωή τους. Αλλά και κάθε άνθρωπος που πιστεύει στο Χριστό, θυσιάζει κάτι από τη ζωή του γι’ αυτόν. Δηλαδή νηστεύει, κάνει προσευχές, ελεημοσύνες, αποδέχεται στους νόμους και τους θεσμούς της Εκκλησίας και προσπαθεί να συμμορφωθεί μ’ αυτούς.
Βέβαια όποια θυσία και να κάνουμε για τον Χριστό είναι μικρή. Γιατί είναι ο Κύριος της δόξης όπως το διακήρυξαν οι άγιοι Πατέρες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, που σήμερα επιτελούμε τη μνήμη τους.

Επίσκοπος Μελιτηνής Μάξιμος: «Η εκκοσμίκευση και ο ζηλωτισμός κατατρώγουν το σώμα της Εκκλησίας»


Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής Μάξιμος, σήμερα, Κυριακή των 318 Αγίων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, στο κήρυγμά του στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων αναφέρθηκε στην ανάγκη της ενότητας της Εκκλησίας, όπως αυτή αναφέρεται από τον Ιησού Χριστό στην Αρχιερατική Προσευχή που ακούσαμε σήμερα στην ευαγγελική περικοπή από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο. «Πάτερ ἅγιε, τήρησον αὐτοὺς ἐν τῷ ὀνόματί σου ᾧ δέδωκάς μοι, ἵνα ὦσιν ἓν καθὼς ἡμεῖς»
Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων είπε «η εκκοσμίκευση και η ασέβεια προς την εκκλησιαστική παράδοση από τη μία και ο άκρατος ζηλωτισμός και φανατισμός από την άλλη, κατατρώγουν το σώμα της Εκκλησίας δημιουργώντας διχασμό. Στα πλαίσια της έκφρασης των προσωπικών μας πεποιθήσεων ή ακόμα και μιας στάσης που στην πραγματικότητα δεν μας εκφράζει, αλλά εξυπηρετεί επικοινωνιακά συμφέροντα, θυσιάζουμε την ψυχή μας και προδίδουμε τον Κύριο. Προδίδουμε την ενότητα της Εκκλησίας.

Η Κυριακή των 318 θεοφόρων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο



 H Α.Θ.Παναγιότητα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε σήμερα, 31 Μαΐου 2020,  στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, ήμερα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των 318 θεοφόρων Πατέρων που συγκρότησαν την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ..
Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών, με την συμμετοχή μόνο των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής, λόγω των εν ισχύι μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του Κορωνοϊού και των συνακόλουθων περιορισμών στις μετακινήσεις.

Κυριακή των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων της εν Νικαία Α΄ Οικ. Συνόδου (31 Μαΐου 2020)


Σήμερα Κυριακή των Αγίων Πατέρων, οι οποίοι συγκρότησαν στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, τιμούμε όλους εκείνους τους Ιεράρχες οι οποίοι πορεύθηκαν τον ιερό αγώνα της προάσπισης της θεολογικής αλήθειας για το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας. Διατύπωσαν το δόγμα του ομοούσιου του Υιού και Λόγου του Θεού με το Θεό Πατέρα.
Ο Θεός είναι ένας και αποκαλύπτεται ως Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα. Ο Πατήρ δι’ Υιού εν Αγίω Πνεύματι ποιεί τα πάντα. Μεταξύ των κορυφαίων προσώπων της Συνόδου ο Κύπριος Άγιος Σπυρίδωνας Επίσκοπος Τριμυθούντος και ο Μέγας Αθανάσιος, διάκονος τότε, συνοδός του αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Αλεξάνδρου.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Μνήμη του Αγίου μάρτυρα Ερμεία (31 Μαΐου)


Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευσταθίου, πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως που έζησε στις αρχές του 11ου αιώνα μ.Χ., των Αγίων μαρτύρων Ευσεβίου, Χαραλάμπη και Χριστίνας, που μαρτύρησαν στη φωτιά, και του αγίου μάρτυρα Ερμεία.
Ο Άγιος Ερμείας ήταν ένας ενάρετος στρατιωτικός, που υπηρετούσε στα Κόμανα της Καππαδοκίας, γύρω στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. Το θάρρος, η γενναιότητα και η τιμιότητά του αναγνωρίζονταν από τους συμπολίτες του, καθώς επίσης και οι μεγάλες υπηρεσίες του προς το ρωμαϊκό στρατό.

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΨΥΧΗ ΠΑΡΑΓΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΕΛΗΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ


Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΨΥΧΗ
ΠΑΡΑΓΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΕΛΗΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ,
ΔΙΔΑΚΤΟΡΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΕΥΟΥΣΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΙΩΑΝΝΗ ΧΡ. ΓΙΑΓΚΟΥ

Ο  άνθρωπος αποτελεί μία ψυχοσωματική ενότητα. Αυτό γίνεται πλέον παραδεκτό από τη σύγχρονη Ιατρική. Η επίδραση του ψυχικού παράγοντα πάνω στο σώμα και στις βιολογικές του λειτουργίες αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία ποικίλων νοσημάτων, καθώς και αντίστροφα. Η επήρεια στον ψυχισμό από τις οργανικές νόσους και η πρόκληση ψυχικών διαταραχών αποτελεί το αντικείμενο πλήθους ιατρικών μελετών και δημοσιεύσεων.
Όχι μόνο στην Ψυχολογία, η οποία ιδιαιτέρως ερευνά τα ψυχικά φαινόμενα, και στην Ψυχιατρική, η οποία ασχολείται με τις ψυχικές διαταραχές και τη θεραπεία τους, αλλά και σ’ όλες τις ιατρικές ειδικότητες, όπως την Παθολογία, τη Χειρουργική, τη Ρευματολογία, την Καρδιολογία κ.λ.π. λαμβάνεται υπόψη ο ψυχικός παράγοντας,  και εκτιμάται ως ουσιώδης και πρωταρχικός ο ρόλος αυτού.

π. Δανιήλ Ἀεράκης «Ὁ τρόπος Μεταλήψεως»


Αρχιμανδρίτης  Δανιήλ Ἀεράκης  -  «Ὁ τρόπος Μεταλήψεως»

Φοβηθείτε περισσότερο την εσωτερική κατάκριση - Αρχιμανδρίτης Εφραίμ της Αριζόνας


 Φοβηθείτε περισσότερο την εσωτερική κατάκριση, αυτή που γίνεται με τους λογισμούς· κι αυτό, γιατί δεν έρχεται στο φως με τον προφορικό λόγο, που ενδέχεται να διορθωθεί απ’ αυτόν που την ακούει. Προσέξτε, λέω, την ένδοθεν κατάκριση, που ανεπαίσθητα μας ενοχοποιεί θανάσιμα και μας στερεί τη ζωή της θείας χάριτος και μας προσφέρει ως ποτό πικρότατο, την ψυχική νέκρωση.
Πόσα και πόσα δε μας λένε το ιερό Ευαγγέλιο και οι Πατέρες περί κατακρίσεως. Καλύτερα να πέσει από ψηλά, παρά από τη γλώσσα.
Εύχομαι η αγάπη και η ακατακρισία να βασιλεύουν σε όλες τις εκδηλώσεις μεταξύ σας, ώστε το Άγιο Πνεύμα να αναπαύεται στις ψυχές σας.
Αρχιμανδρίτης Εφραίμ της Αριζόνας

Αν κάποιος δε σου αρέσει - Γερόντισσα Γαβριηλία


Αν κάποιος δε σου αρέσει, σκέψου ότι στο πρόσωπό του βλέπεις το Χριστό. Τότε, δε θα τολμήσεις ούτε να σκεφτείς να πεις λόγο κατάκρισης.
Γερόντισσα Γαβριηλία

Η “Ελληνική Παιδεία” τιμά την επέτειο της Αλώσεως με μια επίκαιρη διαδικτυακή εκπομπή – Κυριακή 31/5, 22:15


Τα Εκπαιδευτήρια “Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ” διατηρούν άσβεστη τη μνήμη του Έθνους. Στην επέτειο της Αλώσεως παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στην Πόλη των ονείρων μας, την Κωνσταντινούπολη!
Θεατρικά δρώμενα, επίκαιρα τραγούδια, αυθεντικές μαρτυρίες και η συνέντευξη της Ειρήνης Σαρίογλου, Επίκουρης Καθηγήτριας Νεότερης Ιστορίας, ξετυλίγουν την ιστορία της Πόλης και ζωντανεύουν μνήμες δυνατές!
Παρουσιάζει ο Δημήτριος Αποστολόπουλος, Διδάκτωρ Ιστορίας και απόφοιτος της Ελληνικής Παιδείας.

Μνήμη του οσίου Ισαακίου του ομολογητού (30 Μαΐου)


Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Εμμέλειας, της μητέρας του Μεγάλου Βασιλείου που κοιμήθηκε οσιακά σε μονή, όπου συμμόναζε με τη θυγατέρα της Μακρίνα. Επίσης, γιορτάζουμε τη μνήμη του οσίου Ισαακίου του ομολογητή, ηγουμένου της μονής Δαλμάτων.
Ο Όσιος Ισαάκιος καταγόταν από τη Συρία και έζησε κατά την εποχή του βασιλιά Ουάλη, που ήταν υποστηρικτής των αιρετικών Αρειανών και πολέμιος των Ορθοδόξων. Μια πολύ σκληρή αυτοκρατορική απόφαση ήταν και η  απαγόρευση να χρησιμοποιούν οι ορθόδοξοι τους ναούς τους.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Ἀνησυχίες γιὰ τὴν νέα ὀδυνηρὴ ἔκπληξη σχετικὰ μὲ τὴν Ναυτικὴ συνεργασία Ἀλβανίας - Τουρκίας - Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας


Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης κύριος ΑΝΔΡΕΑΣ, ἔκανε τίς ἀκόλουθεςδηλώσεις:

« Ἐδοκίμασα ὀδυνηρή ἔκπληξη, διαβάζοντας σέ σοβαρή ἡμερήσια ἀθηναϊκή ἐφημερίδα, ὅτι “ἡ Ἀλβανία εἶναι σχεδόν ἕτοιμη νά ἐνεργοποιήσῃ τήν βάση Πασᾶ λιμάνι στόν κόλπο τοῦ Αὐλῶνος γιά τό τουρκικό ναυτικό, μέ τό ὁποῖο ἔχει ἀπό χρόνια συμφωνία στρατιωτικῆς συνεργασίας. Αὐτό σημαίνει, ὅτι πολύ σύντομα μπορεῖ νά δοῦμε τουρκικό στόλο νά ἐξορμᾷ ἀπό ἐκεῖ καί νά ἐλέγχῃ τό Ἰόνιο. Δεδομένου μάλιστα ὅτι πλησιάζει τήν ὁλοκλήρωσή της ἡ ναυπήγησις τοῦ τουρκικοῦ ἀεροπλανοφόρου “ANADOLU”, μπορεῖ καί αὐτό νά τό δοῦμε νά ναυλοχῇ στόν Αὐλῶνα καί νά συντονίζῃ ἀπό ἐκεῖ κινήσεις τῶν ἄλλων τουρκικῶν πολεμικῶν” («ΕΣΤΙΑ», 27.5.2020).
Σ’ αὐτή τήν πληροφορία μέ ἀνησυχοῦν σφόδρα δύο πράγματα:
α) Ἡ Ἀλβανία ἔχει, μέχρι πρόσφατα, προβῇ σέ διάφορες ἐνέργειες εἰς βάρος τῶν Ἑλλήνων τῆς Βορείου Ἠπείρου. Καί μάλιστα, ἐνῷ ζητάει ἐνταξιακές διαπραγματεύσεις μέ τήν Εὐρωπαϊκή Ἕνωση. Ἀλλά ὅμως, ὅπως ἡ Ἑλλάδα δέν ἔχει ἀσκήσει τήν ἐπιρροή πού μπορεῖ γιά νά ὑποχρεώσῃ τήν Ἀλβανία νά ἀναστείλῃ τά σχεδιά της γιά τόν τουρκικό Ναύσταθμο στόν Αὐλῶνα, ἔτσι συμβαίνει καί μέ τήν ἔνταξη τῆς γείτονος στήν Εὐρωπαϊκή Ἕνωση.

ΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΜΕ μὲ τὴν ΠΡΟΣΕΥΧΗ τοῦ Ὁσίου ΑΝΔΡΕΟΥ τοῦ “διὰ Χριστὸν σαλοῦ”.


ΑΣ   ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΜΕ
μὲ τὴν ΠΡΟΣΕΥΧΗ  τοῦ Ὁσίου ΑΝΔΡΕΟΥ 
τοῦ “διὰ Χριστὸν σαλοῦ”.
(9ος αἰ.μ.Χ.)

Πάτερ, Υἱὲ καὶ Ἅγιον Πνεῦμα, σύνθρονη Τριάς, ζωοποιέ, ὁμοούσιε καὶ ἀχώριστε, ἐμεῖς, οἱ ὁποῖοι δὲν ἔχουμε “ποῦ τὴν κεφαλὴν κλῖναι”,  κάμπτουμε τὰ γόνατα τῆς ψυχῆς καὶ τοῦ σώματος, τῆς καρδιᾶς καὶ τοῦ πνεύματος, καὶ Σὲ παρακαλοῦμε καὶ Σὲ ἱκετεύουμε, Ὕψιστε Θεέ, ποὺ φέρεις τὸ φοβερὸ  ὄνομα Σαβαώθ :

Ἄκουσέ μας Ἀγαθὲ καὶ Ἅγιε Δέσποτα, πλαστουργέ, ποιητά, παντοκράτορ, καὶ δέξου μὲ εὐμένεια τὴν ἱκετήρια προσευχὴ καὶ ταπεινὴ δέησή μας. Καταξίωσέ μας ν’ ἁγιασθοῦμε μὲ τὴ δύναμή Σου καὶ τ’ ὄνομά Σου, οἰκτίρμων, ἐλεήμων, μακρόθυμε καὶ πολυέλεε Κύριε.

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για την σημερινή ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ανήμερα της επετείου της άλωσης της Κωνσταντινούπολης


 Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για την σημερινή ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ανήμερα της επετείου της άλωσης της Κωνσταντινούπολης

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020
Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.
Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.

Αφήστε τα παιδιά να παραμείνουν παιδιά


Στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε, στο άρθρο 1 προβλέπεται δράση με τίτλο “Εργαστήρια Δεξιοτήτων”. Στις “Δεξιότητες” περιλαμβάνεται η “σεξουαλική διαπαιδαγώγηση”, ως μάθημα ήδη από το νηπιαγωγείο και το Δημοτικό. Υπάρχει εξαιρετική ασάφεια στο τι ακριβώς θα περιέχει το σχετικό μάθημα.
Όμως: η ιατρική και παιδαγωγική εμπειρία, η έρευνα σε εκπαιδευτικά συστήματα στο εξωτερικό ή σε εγχώριες αναφορές καταδεικνύουν, χωρίς περιστροφές, ότι, όπου διδάσκεται, η «σεξουαλική αγωγή» ουσιαστικά λειτουργεί ως παρότρυνση προς την πρόωρη σύναψη σεξουαλικών σχέσεων ή τον “πειραματισμό”. Καταγράφηκε αύξηση των αμβλώσεων σε μικρή ηλικία. Έμμεσα διαφημίζονται ο πανσεξουαλισμός, η πορνογραφία και οι διαστροφές. Ακόμη κι αν δεν είναι αυτή η στόχευση– ποια είναι άραγε; – πάντως αυτό το αποτέλεσμα έχει.

ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΙΕΡΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΠΑΤΡΩΝ.

     Στις 28 Μαΐου 2020, το απόγευμα της Αναλήψεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος θεμελίωσε το ιερό Παρεκκλήσιο της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού της Ενορίας Αγίας Βαρβάρας Πατρών. Ετελέσθη ο Αγιασμός και ετέθη ο θεμέλιος λίθος ενώ ο Σεβασμιώτατος με λόγια αγάπης απευθύνθη προς τον προϊστάμενο του Ναού, π. Γερασιμάγγελο Στανίτσα και τον συνεφημέριό του π. Κωνσταντίνο Χριστοδουλόπουλο για το έργο που επιτελούν, επήνεσε για την προσπάθεια αυτή ανεγέρσεως του Ιερού Παρεκκλησίου και ευχήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα να περατωθούν οι εργασίες της ανεγέρσεως και να τελεσθούν και τα Εγκαίνια του Ναού και κανείς να μη λείπει, αλλά να είναι όλοι οι Ενορίτες παρόντες εκεί και ο ιερός κλήρος όπως και κατά την ημέρα της θεμελιώσεως.

Πατρῶν Χρυσόστομος: «Ἡ Πόλη δέν ἒπεσε. Εἶναι ζωντανή»!

         Στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Εὐαγγελιστρίας Πατρῶν ἐτελέσθη τό πρωί τῆς 29ης Μαΐου 2020 Θεία Λειτουργία, ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. Χρυσοστόμου καί ἱερό μνημόσυνο ὑπέρ τῶν ἀοιδίμων προμάχων καί ὑπερασπιστῶν τῆς Βασιλίδος τῶν πόλεων Κωνσταντίνου τοῦ Παλαιολόγου καί τῶν συμπολεμιστῶν αὐτοῦ, ὡς καί πάντων τῶν φρικτῷ τρόπῳ τελειωθέντων, ἀμάχων πατέρων καί ἀδελφῶν ἡμῶν κατά τήν ἀποφράδα ἐκείνη ἡμέρα.



     Στήν ὁμιλία του ὁ Σεβασμιώτατος σέ κλῖμα συναισθηματικά φορτισμένο, ἀνεφέρθη στήν ἳδρυση τῆς Πόλεως ἀπό τόν Μέγα Κωνσταντῖνο, στή δόξα καί στό κλέος, στήν ἃλωση καί τήν καταστροφή ἀπό τούς Φράγκους, στήν ἃλωση ἀπό τούς Τούρκους καί στήν μέχρι σήμερα πορεία ὂχι μόνο τῆς Βασιλίδος τῶν πόλεων, ἀλλά καί τοῦ Γένους μας γενικῶς. Χρησιμοποίησε λόγους τοῦ Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου, τοῦ Ἰωσήφ Βρυέννιου, τοῦ Στήβεν Ράνσιμαν καί ἂλλων ἱστορικῶν καί κατέληξε ὡς ἐξῆς:

Μνήμη της Οσίας Υπομονής (29 Μαΐου)


Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τη μνήμη της Οσίας Υπομονής.
Η Αγία Υπομονή, κατά κόσμον Ελένη Δραγάση, καταγόταν από βασιλική και ευλογημένη γενιά, αφού ο πατέρας της ήταν ο Σέρβος ηγεμόνας Στέφανος Δουσάν. Παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Μανουήλ Β’ Παλαιολόγο (1350-1425).
Από μικρή έλαβε υψηλή μόρφωση με ό,τι ανώτερο υπαγόρευε το βυζαντινό ιδεώδες. Αν και ήταν από σερβική οικογένεια και πατρίδα ένοιωθε τον εαυτό της περισσότερο ταυτισμένο με τον πολιτισμό και κυρίως με την εθνική συνείδηση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Πάνω απ΄ όλα όμως η οικογένειά της την μεγάλωσε μέσα στην ορθόδοξη πίστη, η οποία την καθοδήγησε και της έδωσε δύναμη μέσα στη γεμάτη δοκιμασίες ζωή της.

Μὲ λαμπρότητα ἑορτάσθη ἡ ἑορτῆς τῆςἈναλήψεως τοῦ Κυρίου στὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Πατρῶν.

 Μὲ λαμπρότητα ἑορτάσθη ἡ ἑορτῆς τῆς Ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου στὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Πατρῶν.
          •Τὴν παραμονὴ τῆς ἑορτῆς, 26.5.2020, στὸν πανηγυρίζοντα Ἱερὸ Ναὸ Ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου Πατρῶν, ἐτελέσθη ὁ Ἑσπερινὸς ὑπὸ τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ἐν πληθούσῃ Ἐκκλησίᾳ.
           Ὁ Θεοφιλέστατος στὸ κήρυγμά του ἀνεφέρθη στὸ πνευματικὸ νόημα τῆς μεγάλης ἑορτῆς τῆς Ἀναλήψεως.


          • Τό βράδυ, ἐτελέσθη Ἱερά Ἀγρυπνία ὑπό τοῦ Πανοσιολογιωτάτου Ἀρχιμ. π. Ἀρτεμίου Ἀργυροπούλου, Πρωτοσυγκέλλου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν.
           • Ἀνήμερα, 27.5.2020, ἐτελέσθη ἡ Θεία Λειτουργία ὑπὸ τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. Χρυσοστόμου μὲ τὴν συμμετοχὴ πλήθους Λαοῦ.

ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ “Η ΑΓΙΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ” - ΨΗΦΙΣΜΑ


ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
“ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛHΛΕΓΓΥΗ”
ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
“Η ΑΓΙΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ”
ΠΛ. ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ, ΤΗΛ. 2610 274.496
262 25 ΠΑΤΡΑ

          ΠΑΤΡΑ 29 ΜΑΪΟΥ 2020

ΨΗΦΙΣΜΑ
          Στην Πάτρα σήμερα την 29-5-2020 ημέρα Παρασκευή και ώρα  11:00 π.μ, συνήλθε σε έκτακτη Συνεδρίαση,  το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Κοινωνική Αλληλεγγύη» ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ «Η Αγία Ευφροσύνη», μετά το άγγελμα της εις Κύριον μεταστάσεως του
ΙΩΑΝΝΗ  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Συνταξιούχου Εμπόρου
          Του επί σειρά ετών Ταμία του Διοικητικού Συμβουλίου, που διακρίθηκε για την αγνή του αγάπη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο
  και αποφάσισε τα κάτωθι:

Μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Θεοδοσίας (29 Μαΐου)


Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Θεοδοσίας, η οποία γεννήθηκε από Χριστιανούς και πλούσιους γονείς στην Κωνσταντινούπολη, στα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Γ΄, του Αδραμυττηνού (716 μ.Χ.).
Μετά το θάνατο του πατέρα της, η μητέρα της την προετοίμασε μέσω της μορφώσεως και της ζωής της Εκκλησίας στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς της. Η Αγία Θεοδοσία επιδόθηκε με ζήλο στην απόλυτη αφοσίωση στο θέλημα του Θεού, με ταπείνωση και άσκηση καθημερινή. Ο δρόμος αυτός, της άσκησης και της εγκράτειας, την οδήγησε σε μοναστήρι, όπου δοκιμάστηκε και αργότερα εκάρη μοναχή.
Όταν πέθανε και η μητέρα της, μοίρασε τη μεγάλη περιουσία της στους πτωχούς, τις χήρες και τα ορφανά, και επιδόθηκε με μεγαλύτερο ζήλο στην άσκηση και τη νηστεία στη Μονή της, η οποία ευρίσκετο κοντά στο «Σκοτεινόν φρέαρ» και τη λεγόμενη «Άσπαρον στέρνην».

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

H ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ.

           Μέ λαμπρότητα ἑορτάσθη στήν Ἱερά Μητρόπολη Πατρῶν ἡ ἀπόδοση τῆς μεγάλης ἑορτῆς τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου μας.
          Σέ ὃλους τούς Ἱερούς Ναούς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν ἐτελέσθη τήν Τρίτη τό βράδυ Ἱερά Ἀγρυπνία μέ τήν συμμετοχή τοῦ εὐσεβοῦς Λαοῦ.
  


           Ὁ Σεβασμιώτατος προεξῆρχε τῆς Ἱερᾶς Ἀγρυπνίας στόν νέο Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου Πατρῶν καί ὡμίλησε ἀναφερθείς στό μέγα θαῦμα τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου καί στό μήνυμα τῆς χαρᾶς καί τῆς ἀθανασίας πού πηγάζει ἀπό τόν Πανάγιο Τάφο τοῦ Ἀναστάντος Χριστοῦ.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΟΒΡΥΑΣ ΠΑΤΡΩΝ


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ ΦΙΛΟΘΕΗΣ
ΟΒΡΥΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
Τηλέφωνο  6932371500 (π. ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΘΩΜΑΣ)

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΉ  31 ΜΑΪΟΥ  ΣΤΟΝ ΙΕΡΌ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ  ΑΛΕΞΙΟΥ  ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΟΒΡΥΑΣ ΠΑΤΡΩΝ  ΘΑ ΤΕΛΕΣΘΕΙ  ΘΕΙΑ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ
ΩΡΑ 7 ΕΩΣ  10π.μ.

"Θεοτερπές και κατανυκτικό το μνημόσυνο της Σοφίας Καυκοπούλου-Αλεξανδροπούλου"


     Με την υψηλή παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και τη συμμετοχή κληρικών των Ιερών Μητροπόλεων Πατρών και Ηλείας, τελέσθηκε το 40νθήμερο μνημόσυνο της αξέχαστης Σοφίας Καυκοπούλου, στον Άνω Αλισσό Πατρών. 
     Αγωνίστρια της ζωής, αγνός και τίμιος άνθρωπος της βιοπάλης, ευσεβής και με παιδική καρδιά, απόγονος αγωνιστών του 1821 από το Άνω Καστρίτσι (και με Ρουμελιώτικες - βαθιά στο χρόνο - ρίζες), σύζυγος του γνωστού Παν.Καυκόπουλου, που "έφυγε" το 2005, η Σοφία Καυκοπούλου άφησε το στίγμα της στην Πάτρα, τη Δυτ. Αχαΐα κ.α. και ανήκει σ' εκείνους τους ανθρώπους, που αποτελούν πια είδος σε έλλειψη!
     Στον μεγαλοπρεπή Ναό της Αγ. Τριάδος, το Σάββατο 23 Μαΐου, διακρίναμε την Αντιδήμαρχο Πατρέων κ. Αν. Τογιοπούλου, τον πρ. Νομάρχη Λευκάδος και Θεσπρωτίας κ. Π. Σκαλτσά, την Πρόεδρο του Αλισσού κ. Ελ. Μπεζεριάνου, τον Ταξίαρχο κ. Ι. Μακρυπούλια, τους Καθηγητές κ.κ. Α. Α. Λάζαρη, Σ. Σκαρπέλλο και Α. Γιαννοπούλου, τον Αντιπρόεδρο Λογοτεχνών κ. Λ. Καρνάρο,

Διαδικτυακά η Αγρυπνία της Κυριακής των αγίων 318 θεοφόρων πατέρων της Α´ Οικουμενικής Συνόδου από την Ευαγγελίστρια Πειραιώς


Διαδικτυακά η Αγρυπνία της Κυριακής των αγίων 318 θεοφόρων πατέρων της Α´ Οικουμενικής Συνόδου
 από την Ευαγγελίστρια Πειραιώς

Η Ενορία Ευαγγελιστρίας Πειραιώς θα μεταδώσει διαδικτυακά και μέσω της ιστοσελίδας www.enoriaendrasei.gr,:
• Την Ιερά Αγρυπνία (Όρθρος και Θεία Λειτουργία) ξημερώνοντας η Κυριακή των αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων της Α´ Οικουμενικής Συνόδου, από τις 21.45 έως τις 0.30 και
• Την Παράκληση προς τιμήν του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας από τις 18.00 έως τις 19.15.

Ἡ δόξα τῆς Ἀναλήψεως καί ἡ εὐλογία τοῦ Κυρίου - π. Γρηγορίου Μουσουρούλη


Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου
Γρηγορίου Μουσουρούλη

Ἑορτή τῆς Ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου
Ἑρμηνευτική ὁμιλία εἰς τά Ἀναγνώσματα τῆς ἑορτῆς
Ἡ δόξα τῆς Ἀναλήψεως 
καί ἡ εὐλογία τοῦ Κυρίου

«Ἀνέβη ὁ Θεός ἐν ἀλαλαγμῷ, Κύριος ἐν φωνῇ σάλπιγγος» 
(Ψαλμ.46, 6)
************

«Ἀνέβη ὁ Θεός ἐν ἀλαλαγμῷ, Κύριος ἐν φωνῇ σάλπιγγος»
          «Φαιδρά», δηλαδή  ὁλοφώτεινη, χαρμόσυ­νη  εἶναι ἡ σημερινή ἑορτή καί πανήγυρις, Θεοφι­λέστατε, σεβαστοί πατέρες, ἀγαπητοί ἀδελφοί,ἡ εἰς τούς οὐρανούς Ἀνάληψη τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χρι­στοῦ. Ἑορτή στή γῆ ἐκ μέρους τῶν πιστῶν, οἱ ὁποῖοι συγκεντρωμένοι στούς ναούς ἀνυμνολο­γοῦμε τόν εἰς τούς οὐρανούς ἀναληφθέντα Θεάν­θρωπο Λυτρωτή. Ἑορτή καί στούς οὐρανούς ἀνά­μεσα στούς Ἀγγέλους τοῦ Θεοῦ. Οἱ Ἀπόστολοι μέ θαυμασμό παρατηροῦν τόν Κύριο, πού ἐπανέρ­χεται μαζί μέ τήν ἀνθρώπινη φύση του στά οὐρά­νια. Οἱ ἄγγελοι μέ χαρά καί ἀγαλλίαση, ἀλλά καί μέ ἀπορία πολλή  τόν ὑποδέχονται, ἐρωτώντας ὁ ἕ­νας τόν ἄλλο· «τίς οὗτος ὁ παραγενόμενος;». Καί ὁ οὐράνιος Πατέρας καθίζει τόν Υἱόν τῆς εὐδοκίας του ὡς Θεάνθρωπον εἰς τά δεξιά του ἔπειτα ἀπό τήν τέλεια ἐκπλήρωση τῆς ἀποστολῆς του. Καί ἐμεῖς φαιδροί πανηγυρισταί τοῦ λαμπροῦ γεγονό­τος μετέχοντας στή χαρά τῶν Ἀποστόλων, πού ἔκθαμβοι παρακολούθησαν τό μεγαλειῶδες γεγο­νός, εὐλογοῦμε καί δοξολογοῦμε τόν οὐράνιο Πατέρα, διότι ἡ θεία τοῦ Σωτῆρος μας Χριστοῦ Ἀνάληψη μᾶς ἀποκαλύπτει μεγάλες ἀλήθειες. Κά­ποιες ἀπ᾽αὐτές τίς ἀλήθειες θά ὑπογραμμί­σουμε στή συνέχεια.

Χάσμα μέγα - Ζήνων


Χάσμα μέγα

Μεταξύ ημών και υμών
χάσμα μέγα εστήρικται.
Κι ευτυχώς που το βλέμμα τουλάχιστον
σκοινί δεν χρειάζεται
να περάσει απέναντι
ούτε βήμα το βήμα στα χάη να κρέμεται.

Χάσμα μέγα!
Πώς την έχω βαθιά την εντύπωση
ότι κάποτε ήσουν στο πλάι μου;
Ποιος το χάσμα το μέγα το γέννησε;
Κι επιτέλους τι γλώσσα είναι αυτή
που εμάς από εσάς μ’ ένα γράμμα εχώρισε
και τον ήχο του γράμματος απαράλλαχτο αφήνοντας
ένα χάος ανάμεσά μας εχώρεσε;

Ζήνων

Η ΜΟΝΗ ΣΙΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΕ ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΙΝΑΙΟΥ ΔΑΜΙΑΝΟΥ


ΙΕΡΑ  ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ  ΒΑΣΙΛΙΚΗ  MONH
AΓIAΣ  ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΤΟΥ AΓIOY KAI ΘΕΟΒΑΔΙΣΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΙΝΑ

Εν τω Θ.Ο. Σινά 28 Μαΐου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΜΟΝΗ ΣΙΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
ΜΕ ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΙΝΑΙΟΥ ΔΑΜΙΑΝΟΥ

Ως γνωστόν, στην Iερὰ Μονὴ Σινά (Aγίας Αiκατερίνης) και στα ανά τον κόσμο Μετόχια της Ι. Μονής, αναπέμπεται δέησις και αναγινώσεται ειδική ευχή για την θεραπεία της λοιμικής ασθενείας και των παγκοσμίων συνεπειών της, προσωπικών και κοινωνικών, υπέρ ταχείας αναρρώσεως των νοσούντων υπ’ αυτής, υπέρ παραμυθίας των πενθούντων και αναπαύσεως των κεκοιμημένων νοσησάντων υπ’ αυτής. Παραθέτουμε την σχετική ευχή ποιηθείσα υπό του Σεβ. Αρχιεπισκόπου και Καθηγουμένου Αυτής κ. Δαμιανού.

Ε Υ Χ Η
ΕΙΣ ΚΑΤΑΠΑΥΣΙΝ ΤΗΣ ΛΟΙΜΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
(ΠΟΙΗΘΕΙΣΑ ΥΠΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΙΝΑ ΔΑΜΙΑΝΟΥ)

Τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν
ΚύριεἸησοῦ Χριστὲ Υἱὲ καὶ Λόγε τοῦ Θεοῦ Πατρός, ὁ θέσας καὶ γινώσκων τοὺς λόγους τῶν ὄντων, ὁ κτίσας τὸν ἄνθρωπον καὶ ἰασάμενος τὴν ἐκ τῆς ἁμαρτίας ἀσθένειαν τῆς φύσεως ἡμῶν, ὁ δι’ ἀνείκαστον φιλανθρωπίαν, δι’ ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους σαρκωθεὶς ἐκ τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου καὶ ἀειπαρθένου Μαρίας, προσλαβόμενος ὅλον τὸ ἡμέτερον φύραμα, ἰατρὲ τῶν ψυχῶν καὶ τῶν σωμάτων ἡμῶν, αὐτοζωΐα καὶ χορηγὲ τῆς ζωῆς, ἔπιδε ἐπὶ τὴν δέησιν ἡμῶν, τῶν ἁμαρτωλῶν καὶ ἀναξίων δούλων Σου, τῶν μοναζόντων καὶ τῶν ἐν τῷ Ὄρει Σινᾷ  ἀπ’ αἰῶνός Σοι εὐαρεστησάντων καὶ ἐλέησον ἡμᾶς τοὺς ὅλῃ καρδίᾳ ὑψοῦντας ἱκετευτικῶς χεῖρας παρειμένας καὶ ἀναξίας, ὡς πάλαι ποτὲ ὁ θεράπων Σου Μωσῆς,

Συνέντευξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου στον Alpha (27.5.2020)


 Συνέντευξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου στον Alpha (27.5.2020)

Αυστηρά μηνύματα προς τους ιερείς και τους Μητροπολίτες για τη στάση που τήρησαν και τηρούν εν μέσω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στέλνει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha.
Ο Μακαριώτατος κάλεσε τους Μητροπολίτες που θέλουν να κάνουν σόου, να αφήσουν τη δουλειά αυτή στους πολιτικούς και παραδέχθηκε ότι η Αστυνομία όσες φορές παρενέβη σε ναούς ήταν γιατί υπήρχαν ευθύνες ιερέων.
Εμφανίστηκε κάθετος αναφορικά με το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, λέγοντας ότι είναι ένα θέμα το οποίο αφορά αποκλειστικά την εκκλησία και πως αυτό το μήνυμα μετέφερε στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όταν δε ρωτήθηκε για το πως πέρασε την περίοδο της καραντίνας, απάντησε χαριτολογώντας “στο κούνος club” και πως δεν έκανε απολύτως τίποτα. 

Μοναδικὸ γεγονὸς ἡ Ἀνάληψη τοῦ Θεανθρώπου


Μοναδικὸ γεγονὸς ἡ Ἀνάληψη τοῦ Θεανθρώπου. Ἀνέβηκε στοὺς οὐρανοὺς καὶ κάθησε στὰ δεξιὰ τοῦ οὐράνιου Πατέρα. Τὸ ἀνθρώπινο σῶμα δοξασμένο βρίσκεται τώρα στὸν οὐρανό.
Πῶς ὅμως θὰ γίνει ἡ ζωή μας ὁλόκληρη μιὰ συνεχὴς ἀνάβαση πρὸς τὴν Ἀλήθεια, τὸ Φῶς, τὴ Ζωή, πρὸς τὸν Θεό;
πνευματικὴ ἀνάβαση ἀπαιτεῖ κόπο, προσπάθεια συνεχή, θυσία. Δὲν κατακτάει κανεὶς τὶς φωτόλουστες κορυφὲς τῆς ἀρετῆς, τῆς ἁγιότητας, τῆς ἀγάπης χωρὶς ἀγώνα.
ἀγάπη εἶναι δύναμη ἀνυψωτική. Ὁ πιὸ ἀσφαλὴς δρόμος ποὺ ὁδηγεῖ, ποὺ ἀνεβάζει στὸν Θεό, περνάει ἀπὸ τὸν ἄνθρωπο. Δὲν μπορεῖ κανεὶς νὰ ἀτενίσει τὸ πρόσωπο τοῦ Θεοῦ, ἄν δυσκολεύεται νὰ ἀτενίσει τὸ πρόσωπο τοῦ ἀνθρώπου. Δὲν ὑπάρχει ἄλλος τρόπος ἀπὸ τὴν ἀγάπη.