Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Το Πάτερ Ημών τον καιρό του κορονοϊού


 Το Πάτερ Ημών τον καιρό του κορονοϊού

Η προσευχή “Πάτερ ημών” είναι μια σύντομη προσευχή και είναι η μόνη που κληροδότησε ο Ιησούς στους μαθητές του. Είναι μια παράξενη προσευχή. Όλοι οι χριστιανοί προσεύχονται με αυτήν, αλλά δεν μιλάει για τον Χριστό! Όλες οι Εκκλησίες προσεύχονται με αυτή, αλλά δεν αναφέρει καμιά Εκκλησία !
Οι Καθολικοί, Ορθόδοξοι και Διαμαρτυρόμενοι την απαγγέλλουν στη Θ. Λειτουργία, καθημερινές και Κυριακές και όχι μόνο, αλλά δεν λέει τίποτα για οποιαδήποτε θρησκεία! Ο J.D. Ο Crossan δηλώνει: «είναι μια επαναστατική προσευχή που διακηρύσσει μια νέα θεώρηση της ιστορίας. Είναι ένα ριζοσπαστικό μανιφέστο και ένας ύμνος ελπίδας σε μια γλώσσα άμεση που απευθύνεται σ’ όλη τη γη».
Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ
Είσαι ο Πατέρας μας, θυμήσου ότι όλοι είμαστε γιοι και κόρες .
Είσαι στον ουρανό, επειδή ανήκεις σε όλους.
Δεν είσαι δεμένος με κανέναν ναό ή με κανέναν ιερό χώρο στη γη.
Δεν ανήκεις σε έναν λαό ή σε μια προνομιακή φυλή. Δεν ανήκεις σε καμία θρησκεία. Δεν είσαι μόνο για τους καλούς.
Όλοι Μπορούν να σε αποκαλούν και να σε επικαλούνται ως Πατέρα.

ΑΣ ΑΓΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ
Αυτή είναι η πρώτη μας επιθυμία σε αυτές τις οδυνηρές στιγμές για όλη την ανθρωπότητα.
Το όνομα Σου, του Πατέρα, ας αναγνωρίζεται και ας είναι σεβαστό. Κανένας να μην το περιφρονεί, βλάπτοντας τους γιους και τις κόρες σου.
Κάνε να μην χάνουμε την εμπιστοσύνη μας σε σένα. Ας πάνε μακριά από μας τα ονόματα όλων των θεών και των ειδώλων που μας εξαθλιώνουν. Τα χρήματα που μας χωρίζουν και δεν μας επιτρέπουν να είμαστε αδέλφια, η βία που τροφοδοτεί τους πολέμους μας, η εξουσία που μας οδηγεί στο να περιφρονούμε τους αδύναμους.
ΑΣ ΕΛΘΕΙ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΣΟΥ
Αν Εσύ βασιλεύεις ανάμεσα μας, τότε η δικαιοσύνη, η ισότητα και η ειρήνη θα βασιλεύουν στη γη. Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του πλανήτη. Ενωμένοι ως αδελφοί και αδελφές, θα ξεπεράσουμε τις πανδημίες που μπορεί να πλήξουν την ανθρωπότητα.
Δεν θα βασιλεύουν οι πλούσιοι πάνω στους φτωχούς, οι ισχυροί λαοί δεν θα αυθαιρετούν πάνω στους αδύναμους. Οι άνδρες δεν θα κυριαρχούν στις γυναίκες.
Ας έλθει η βασιλεία σου και θα βασιλεύσει η αδελφοσύνη στη γη.
ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΗ
Η δική Σου θέληση, όχι η δική μας.
Ο κορωναϊός μας κάνει να ανακαλύψουμε ότι στη γη τα πάντα είναι ημιτελή, ζούμε τα πάντα στο μισό. Δεν θέλουμε να μάθουμε ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε εύθραυστοι και ευάλωτοι, ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε εδώ στη γη την πληρότητα την οποία όλοι εμείς διακαώς επιθυμούμε από τα βάθη της ύπαρξής μας. Πατέρα, μόνο στην απροσμέτρητη καλοσύνη σου μπορούμε να εμπιστευθούμε.
Δώσε να μην κάνουμε αυτό που θέλουμε, σπρωγμένοι από τον εγωισμό μας , τον καταναλωτισμό και την καλοπέραση μας. Κάνε αυτό που εσύ θέλεις, γιατί εσύ πάντοτε το καλό όλων αναζητάς.
ΔΩΣΕ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΜΑΣ ΨΩΜΙ
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για όλη την ανθρωπότητα, κάνε να μην λείψει από κανέναν το ψωμί. Δεν ζητάμε χρήματα, δεν θέλουμε να συσσωρεύσουμε πλούτο, αλλά καθημερινό ψωμί για όλους.
Αυτή η πανδημία του κοροναϊού ας μας θυμίζει για πάντα ότι : πρώτ’ από όλα είναι η ζωή, ότι οι πεινασμένοι πρέπει να μπορούν να φάνε, οι φτωχοί να πάψουν να κλαίνε, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να γίνονται αποδεκτοί, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν και να έχουν σπίτι.
ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕ ΜΑΣ ΤΑ ΧΡΕΗ (ότι κακό έχουμε κάνει)
Πατέρα, συγχωρέσε τα χρέη μας: την αδιαφορία μας, την δυσπιστία μας, τη δυσκολία μας να σου δείξουμε εμπιστοσύνη. Με τα χρόνια, έχουμε αλλάξει πολύ μέσα μας. Έχουμε γίνει πιο καχύποπτοι, σκεπτικιστές αλλά και λιγότερο συνεπείς, περισσότερο αδιάφοροι με οτιδήποτε άλλο εκτός από την ευημερία μας, αλλά πιο ευάλωτοι από ποτέ σε οποιαδήποτε κρίση. Δεν είναι εύκολο να πιστέψουμε αλλά μας είναι επίσης δύσκολο να μην πιστεύουμε τίποτα. Θέλουμε να ζήσουμε αυτή τη σκληρή εμπειρία ως αδελφοί και αδελφές.
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΜΑΣ (εκείνους που μας έχουν κάνει κακό)
Σε αυτές τις στιγμές που ζούμε με φόβο, ανακαλύπτοντας την ανικανότητα που όλοι αισθανόμαστε όταν βρισκόμαστε μπροστά στο αναπόφευκτο όριο θανάτου, θέλουμε να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον.
Δεν θέλουμε να τροφοδοτούμε τις απαρνήσεις, τις δυσαρέσκειες και το αίσθημα κακεντρέχειας εναντίον οποιουδήποτε. Θέλουμε να ζήσουμε αυτή τη σκληρή εμπειρία ως αδελφοί και αδελφές.
ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙΣ ΝΑ ΠΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ
Είμαστε αδύναμοι και περιορισμένοι ·τώρα το βιώνουμε περισσότερο από ποτέ. Είμαστε πάντα εκτεθειμένοι όταν παίρνουμε αποφάσεις και κάνουμε λάθη που μπορούν να καταστρέψουν τη ζωή τη δική μας και των άλλων. Επομένως, μην αφήνεις να πέσουμε στον πειρασμό να σε ξεχάσουμε και να σε απορρίψουμε, Πατέρα. Ξύπνησέ μας την εμπιστοσύνη στην καλοσύνη σου.
Σε χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ. Εσύ μπορείς να ανοίξεις δρόμους να σε συναντήσουμε στον καθένα μας: σε πιστούς και μη πιστούς, σε άθεους ή αγνωστικιστές. Να μπορέσουμε όλοι να νιώσουμε τη σιωπηρή αλλά αποτελεσματική δύναμη μέσα μας.
ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΜΑΣ
Είμαστε υπεύθυνοι για τα λάθη μας, αλλά και θύματα των λαθών μας.
Το κακό και η αδικία δεν είναι μόνο μέσα μας, είναι επίσης σε δομές και θεσμούς, στην πολιτική και στις θρησκείες. Γι’ αυτό, τελειώνουμε την προσευχή μας με μια κραυγή: Πατέρα, απελευθέρωσε μας από το κακό! Μια μέρα, αυτή η πλήρης ευτυχία, την οποία όλοι λαχταράμε, θα γίνει πραγματικότητα.
Οι ωραίες και ευτυχισμένες ώρες που έχουμε απολαύσει στη γη, αλλά και οι πικρές και οδυνηρές εμπειρίες που έχουμε ζήσει, η αγάπη, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη που έχουμε σπείρει , αλλά και τα σφάλματα και οι ανοησίες και αφροσύνες που έχουμε διαπράξει… Όλα θα μετατραπούν σε πλήρη ευτυχία.
Δεν θα υπάρξει θάνατος ή πόνος. Κανείς δεν θα είναι λυπημένος, κανείς δεν θα έχει λόγο για να κλάψει. Ένα χριστιανικό κείμενο, γραμμένο σε μία από τις πρώτες κοινότητες, τοποθετεί αυτά τα λόγια στο στόμα του Θεού: «Σε εκείνον που διψά, θα δώσω μια ελεύθερη πηγή» (Αποκάλυψη 21,6). «Χάρισμα», και όχι σαν πληρωμή γιατί κάτι το αξιόλογο έκανε, αλλά «Σε όποιον διψά για ζωή» και που δεν διψά για αιώνια ζωή.
Μετάφραση - απόδοση π. Ιωάννης Μαραγκός (π.ιμ)

Υ.Γ. μεταφραστή: μήπως είναι καιρός πια να προχωρήσουμε και στην μετάφραση του Πάτερ Ημών στην καθομιλούμενη; Οι λόγοι για τους οποίους το κρατήσαμε κάποτε στην “ΚΟΙΝΗ”, δεν φαίνεται πια να υπάρχουν. Είναι γνωστό ότι η Καθολική Εκκλησία δεν αναγνωρίζει ιερές γλώσσες. Εκείνο που προέχει είναι να καταλαβαίνω «τι λέω» και όχι το «πως το λέω».


11 σχόλια:

  1. Μια προσευχή που σε ανεβάζει στα ουράνια και σε συνδέει ως ευχαριστία στον Αρχηγό και Τελειωτή της Πίστεως μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το τερμάτισες, κύριε Κωστόπουλε.
    Είναι δυνατόν να βάζεις ερμηνεία της προσευχής από αιρετικό "παπά";
    Εξαφανίστηκαν οι ορθόδοξοι Άγιοι και διδάσκαλοι;
    Διάβασα όλο το κείμενο και δεν μού άρεσε.
    Και βλέπω στο τέλος το link....

    Θεολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού εις εκ των τριών μεγάλων Αγίων Θεολόγων (Ιωάννης, Γρηγόριος ή Συμεών) που από ταπεινοφροσύνη δεν καταδέχθηκε να γράψει το όνομά Του σου γράφει Κωστόπουλε ότι ‘’το τερμάτισες’’ τι περιμένεις από εμάς τους αθεολόγιτους.
    Θα σου συνιστούσα να βάζεις τέτοιου είδους απόψεις ώστε να έχεις την μεγάλη Ευλογία αυτός ο εκ των Τριών Θεολόγων να κάνει παρεμβάσεις εις το αμαρτωλό ιστολόγιόν σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σου γράφει αδελφός: ότι το τερμάτισες κ. Κωστόπουλε.
    Το τέρμα σημαίνει ολοκλήρωση.
    Μην ανησυχείς αδελφέ Κωστόπουλε είσαι σε αυτούς που με σεμνότητα μπορείς να πεις:
    «τόν δρόμον τετέλεκα, τήν πίστιν τετήρηκα·. Λοιπόν ἀπόκειταί μοι ὁ τῆς δικαιοσύνης στέφανος, ὅν ἀποδώσει μοι ὁ Κύριος ἐν ἐκείνῃ τῇ ἡμέρᾳ, ὁ δίκαιος κριτής ...»
    Και εγώ ως επισκέπτης πολλά ωφεληθείς από τα όσα βάζεις αναφωνών λέγω: Αμήν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εάν όλα τα κείμενα που υπογράφονται από παπικούς κληρικούς τα αναρτούσε ανώνυμα θα τα εδεχοντο όλοι ως ορθοδοξοτατα. Το λέγω μετά λόγου γνώσεως....γιατί δεν είδα κάποιον να τα αναιρεί αλλά όλοι στέκονται στον συντάκτη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δίκιο έχεις 4.16 με την επισήμανσή σου. Αν στο άρθρο αυτό ο ιστολόγος από λάθος έγραφε το όνομα κάποιου «παραδοσιακού(!)» θεολόγου θα έσπευδαν να γράψουν τα καλύτερα.
    Είμαστε για κλάματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΚΗΣ1 Μαΐου 2020 στις 10:10 μ.μ.

    Κύριε Κωστόπουλε ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Ξεκινώντας να διαβάζω αυτό το ''Πάτερ Ημών'' μόλις έφθασα στην ερμηνεία ''Δεν ανήκεις σε καμία θρησκεία'' σταμάτησα και δεν προχώρησα παρακάτω γιατί διατυπωνόταν μια φρικτή βλασφημία. Ερωτώ: Είναι δυνατόν να πιστεύουν και να απευθύνονται στον Τριαδικό αληθινό Θεό ανήκοντες σε θρησκείες πχ μουσουλμανική και όχι μόνον που αρνούνται την θεότητα ή και την ύπαρξη ακόμη του δευτέρου Προσώπου Υιού και Λόγου του Θεού; Μα είναι τόσο κατηγορηματική η διαβεβαίωση του Κυρίου ''... ΟΥΔΕΙΣ έρχεται προς το Πατέρα ει μη ΔΙ΄ ΕΜΟΥ''(Ιω. ΙΔ.6).Συγχωρήσατε να παρατηρήσω ότι η άκριτη μεταφορά στο ομολογιακό ιστολόγιό σας ετερόδοξων στοχασμών μπορεί να προκαλέσει σχετικοποίσεις και άμβλυνση του ορθοδόξου αισθητηρίου,δηλαδή θανάσιμους κινδύνους για την Σωτηρία μας ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ-ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ ΥΓ: Εξυπακούεται ότι ουδεμία ανάγκη υπάρχει για την μεταφορά της Κυριακής προσευχής στην καθομιλουμένη γιατί είναι κατανοητή ακόμη και από νήπια και επί πλέον μια τέτοια μεταφορά εγκυμονεί τον κίνδυνο δόλιας παραχαράξεως των περιεχομένων ουράνιων αληθειών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πλανάστε αν νομίζετε ότι μπορεί να παίζουμε με τις αιρέσεις!

    Ορθόδοξος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ''...δεν μιλάει για τον Χριστό! ... δεν αναφέρει καμιά Εκκλησία !
    ... δεν λέει τίποτα για οποιαδήποτε θρησκεία!''
    Οι αρχικές προτάσεις του φιλόσοφου-συντάκτη του κειμένου φανερώνουν την έλλειψη ορθοδοξίας. Στην Κυριακή προσευχή μιλάει ο ίδιος ο Χριστός ως τέλειος αντιπρόσωπος του ανθρωπίνου γένους. Η Εκκλησία αναφέρεται ως Βασιλεία [παρεμπιπτόντως γιατί δεν αναφέρεται ολόκληρος ο στίχος "...Ὅτι Σοῦ ἐστιν ἡ βασιλεία καὶ ἡ δύναμις καὶ ἡ δόξα εἰς τοὺς αἰῶνας· ἀμήν";]. Ο Χριστός δεν λέει τίποτα περί θρησκείας, διότι ομιλεί πάντα περί Αποκάλυψης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ούτε στις αιρέσεις!
    Ούτε στον παλαιοημερολογιτισμό!
    Ούτε στην πλάνη της υποχρεωτικής αποτείχισης!

    Προσοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή