Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ Ο ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΣ - Γιάννης Πεγειώτης


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 
Ο ΠΟΙΗΤΗΣ Ο ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΣ
Σκέφτομαι τον ποιητή 
Γιάννη Κ. Παπαδόπουλο      

Γιάννης Πεγειώτης
Σημείωση πρώτη
Θυμάμαι την πρώτη μας γνωριμία. Ένα συγκλονιστικό βραδυνό στο Εσπέρινό Γυμνάσιο Λεμεσού. Τα δάκρυά του για το Γρηγόρη.Ύστερά πολλά πρωινά και απογεύματα στη Ρωδίονός Γεωργιάδη να μου ιστορά να με διδάσκεί....
Ήταν ο ποιητής της Λεμεσού, εικονογράφος της Κυπριώτικής Επανάστασής., διακριτικός κριτής με λέξεις ατόφιες, αληθινές για τα δύσκολά βήματα του εξήντα και του εβδομήντα. Να σημειώσουμε και κάποιες από τις παραγνωρισμένες έμορφές ψηφίδες της βιοτής του. Κοσμοπολίτης λογοτέχνης, ταξιδευτής ακάματος. Έλληνας και πολίτης της οικουμένης ταυτόχρονά. Συλλέκτης παθιασμένος. Δεινός μελετητής με οξύ κριτικό πνεύμα. Πνευματώδης και ευχάριστός συνομιλητής. Εύθυμός και πρόσχαρός. Προικισμένος με έντονή μνήμη και δύναμη αφομοίωσης μπορούσε να περιγράφει γεγονότα παρελθοντικά με ακρίβειά σημειώνοντάς ακόμη και επιμέρους λεπτομέρειές. Μάστορης των ευτράπελών διηγήσεων και της έμμετρης σάτιράς.
Εκείνο το βράδυ ακούστηκέ τ' όνομά του στην τηλεόραση. Η αγγελία θανάτου στις ειδήσεις. Ολιγόλογή και βιαστική. Ήταν τελικά η δοκιμασία του να ζει μες στην σκληρότητά και τις εμπάθειές των λογοτεχνικών μας πραγμάτων. Έζησε χωρίς ντουντούκες γι αυτό και έμεινε παραγνωρισμένος ως ποιητής και πεζογράφος. Ο μόνος Κύπριός που διακρίθηκε στους διαγωνισμούς διηγήματος της Καθημερινής.
Έζησε τρία χρόνια αντάρτης πόλεως. Καταζητούμενός στο WANTED MEN OF CYPRUS. Δεινός συντάκτης σε όλο τον παράνομο τύπο της ΕΟΚΑ. Έλοιωσε κυριολεκτικά μες την καταδίωξη των Εγγλέζων. Τριάντα εξι μήνες από σπίτι σε σπίτι, κρύπτη σε κρύπτη, κρησφύγετό και κρυψώνα για να παρελαύνουν οι άκαπνοι οι ατάλαντοι και το βασίλειό των επιτηδείων στα κατόπινά χρόνια.
Δεν εμπιστευόταν τους άθεούς, τους οπαδούς των ολοκληρωτισμών. Αγαπούσε τους χωρικούς Κυπριώτες την Κύπρο την Ελευθερία της την Αυτοδιάθεσή. Ήταν φιλαλήθης και μετριοπαθής. Διάβαζε τον Μακρυγιάννη απ τα χρόνια του πενήντα. Προ είπε από το τέλος του Αγώνα τι μας περίμενε τη διχόνοια που ερχόταν. Τους τάφους των μαρτύρων που θάμεναν χωρίς νερό χωρίς ένα χέρι συντροφικό.
Διαβάστε τις τρεις ποιητικές του συλλογές τη συλλογή διηγημάτων ΤΑ ΧΡΙΣΤΑΓΚΑΘΑ. Τις πάμπολλές δημοσιεύσεις του από το 1944 στον Παρατηρητή της Λεμεσού μέχρι το 1991
στο περιοδικό Υφάδι. Δημοσιεύσεις και συνεργασίες σε δεκάδες κορυφαία έντυπα στην Ελλάδα
Κάποτε ήταν τόσο κοντά μας. Ήταν "Τότε που πολεμούσαμε"
ΥΓ.Ο Γιάννης Παπαδόπουλός γεννήθηκε το 1928 και έφυγε για τον ουρανό το 1997.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου