Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Έπεσαν οι “μάσκες” των μειοψηφούντων Κυπρίων Ιεραρχών

 
Έπεσαν οι “μάσκες” των μειοψηφούντων Κυπρίων Ιεραρχών

Το Πατριαρχείο Μόσχας επιβεβαιώνει την σύμπλευση τους με τις θέσεις τους στο θέμα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας Ουκρανίας
Δεν χρειάστηκε να παρέλθει πολύ ώρα από την κατά πλειοψηφία απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου , η οποία επικρότησε την μνημόνευση από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’  του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας Ουκρανίας , Μητροπολίτη Κιέβου Επιφανίου, και το Πατριαρχείο Μόσχας έσπευσε να εκφράσει την ευαρέσκεια και τον έπαινο του προς τους επτά Κυπρίους Ιεράρχες, οι οποίοι μειοψήφισαν . Ταυτόχρονα το Πατριαρχείο Μόσχας, παρεμβαίοντας στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας Κύπρου, αμφισβητεί την απόφαση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου και επικρίνει  τόσο τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, όσο -για ακόμη μια φορά- τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 
Εκ μέρους του Πατριαρχείου Μόσχας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου σχολίασε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων , Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, με την ακόλουθη γραπτή δήλωση: 
“Συνεχίζεται ο διχασμός στην παγκόσμια Ορθοδοξία, για τον οποίο ευθύνεται ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος. Η αντικανονική πράξη, στην οποία προχώρησε στην Ουκρανία, οδηγεί πλέον στην απώλεια της εσωτερικής ενότητας στις κατά τόπους Ορθόδοξες ΕκκλησίεςΥπό την πίεση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος συμφώνησε να μνημονεύει τον αρχηγό της ουκρανικής σχισματικής ομάδας. Μέρος της ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου, ως φαίνεται από το ανακοινωθέν, που δημοσιεύθηκε σήμερα, συμφώνησε να υποστηρίξει τον Προκαθήμενό της στην πράξη αυτή, ενώ το άλλο μέρος κατηγορηματικά δεν την αποδέχεται, έχοντας ως γνώμονα τους ιερούς κανόνες και την αρχιερατική του συνείδηση.
Οι ιεράρχες αυτοί βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Δεν χωρά αμφιβολία ότι επιθυμούν να διαφυλάξουν την ενότητα της οικείας αυτών Τοπικής Εκκλησίας και να περιφρουρήσουν την ειρήνη μεταξύ των αδελφών τους. Αλλά η αφοσίωση στην Ιερά Παράδοση και η προσήλωση στους ιερούς κανόνες,  δεν τους επιτρέπουν να συμμετέχουν στη μνημόνευση ενός σχισματικού και στην αναγνώριση μιας «εκκλησίας», οι αυτόκλητοι ηγέτες της οποίας δεν διαθέτουν έγκυρη χειροτονία.
Η υπέρβαση της βαθιάς κρίσεως, η οποία έχει επεκταθεί στον κόσμο της Ορθοδοξίας, κρίνεται εφικτή μόνον διά της επαναφοράς στην κανονική εκκλησιαστική τάξη και την ορθόδοξη συνοδικότητα, η οποία δεν προβλέπει πρωτείο εξουσίας κάποιου από τους Προκαθημένους επί της Οικουμενικής Εκκλησίας, Κεφαλή της οποίας ήταν και παραμένει ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός”. 
Μετά την λήξη της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρος , ήταν ο μόνος από τους μειοψηφίσαντες , που έκανε δηλώσεις στην Αρχιεπισκοπή. Με εμφάνιση ηγέτη της μειοψηφίας ο Κύκκου Νικηφόρος δήλωσε:
«Η απόφαση δεν μας δεσμεύει, παρόλο που είναι απόφαση της Συνόδου, γιατί όταν πρόκειται για θέματα πίστεως και ιερών κανόνων δεν μπορεί».   Κατά τον μητροπολίτη Νικηφόρο, η υπόθεση του ουκρανικού αυτοκεφάλου είναι «θέμα πίστεως» και ως εκ τούτου δεν μπορεί  (η απόφαση) να θεωρηθεί δεσμευτική για τον ίδιο και όσους διαφωνούν.
«Μας δεσμεύει η απόφαση της Συνόδου,  όταν πρόκειται για όλα τα άλλα θέματα,  πλην να μην είναι θέματα πίστεως. Σε θέματα πίστεως δεν μπορεί να μας δεσμεύσει», είπε ο μητροπολίτης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το κατά πόσο είναι δυνατόν να ισχύουν και μετά την απόφαση οι προσωπικές γνώμες των ιεραρχών.
Μάλιστα ο κ. Νικηφόρος εμφάνισε ως παράδειγμα την περίπτωση του Αγίου Μάρκου Ευγενικού και της διαφωνίας του στη Σύνοδο της Φεράρας – Φλωρεντίας. Σε  ερώτηση μας  για το κατά πόσον φιλοδοξεί να γίνει ο ίδιος «Μάρκος Ευγενικός», ο Μητροπολίτης Νικηφόρος απώλεσε την ψυχραιμία του , λέγοντας “σκασμός”. Δεν έμεινε όμως σε αυτό. Επέτεινε την φραστική επίθεση , αποκαλώντας μας  “χυδαίο” και “παλιάνθρωπο “
Ο Μητροπολίτης Κύκκου που πρόσφατα εξέδωσε βιβλίο  με το οποίο υιοθετεί την ρωσική  επιχειρηματολογία σχετικά με το ζήτημα της ουκρανικής Εκκλησίας επέμεινε πως «Δεν είναι θέμα υποκειμενικών γνωμών είναι θέμα ιερών κανόνων. Οι ιεροί κανόνες είναι καθαροί…» για να τονίσει πως «…δεν έχει το δικαίωμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης να επεμβαίνει σε ξένη εκκλησιαστική δικαιοδοσία». Επίσης, εξέφρασε την ευχή να βρεθεί τηλεοπτικός σταθμός , ο οποίος να του δώσει ικανό χρόνο, για να αναπύξει τις θέσεις του.
Όταν τα διαδραματισθέντα μεταδόθηκαν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς   ο  Κύκκου Νικηφόρος μίλησε αποκλειστικά στο AlphaNews.live
«Απολογούμαι προς τον κόσμο όλο, δεν είναι αυτός ο χαρακτήρας μου δεν είναι αυτή η όλη αγωγή μου στην Εκκλησία. Δεν θέλω να δικαιολογηθώ γιατί ότι και να συνέβαινε δεν έπρεπε να συμπεριφερθώ έτσι αλλά επαναλαμβάνω μέσα στην κούραση μέσα στην ένταση αυτή όλη παραφέρθηκα. Ζητώ συγνώμη από όλο τον κόσμο», ανέφερε. Εξηγώντας το περιστατικό είπε ότι λανθασμένα εκνευρίστηκε από τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις και επικαλέστηκε την ανθρώπινη του ιδιότητα.
«Αναιρώ όσα είπα, γιατί είμαι ένας Ορθόδοξος Επίσκοπος,  να τα αντιπαρερχόμεθα αυτά και να μην χάνουμε τον έλεγχο του εαυτού μας και των σκέψεων μας», κατέληξε.
Η Ένωση Συντακτών Κύπρου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής Ιεράς Συνόδου, κατά τις δηλώσεις των συνοδικών ενώπιον των δημοσιογράφων, σημειώθηκε ένα θλιβερό και καταδικαστέο φραστικό επεισόδιο, που παραβιάζει βάναυσα τους κανόνες της καλής συμπεριφοράς. Ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τυλληρίας Νικηφόρος, απευθυνόμενος στο δημοσιογράφο Αριστείδη Βικέτο είπε τη λέξη «σκασμός», ενώ τον προσφώνησε και με δύο κοσμητικά επίθετα τα οποία δεν επιθυμούμε να αναπαράγουμε. Όσο φορτικές, πιεστικές και επίμονες κι αν ήταν οι ερωτήσεις του συναδέλφου Βικέτου, η συμπεριφορά του Μητροπολίτη Νικηφόρου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Είναι μια συμπεριφορά καταδικαστέα και απαράδεκτη. Ο Μητροπολίτης Νικηφόρος οφείλει να βρει το θάρρος και το σθένος να απολογηθεί, τόσο στο δημοσιογράφο που προσέβαλε, όσο και στην κοινή γνώμη που έθιξε με τη στάση του. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η απολογία στην οποία προέβη, μέσω ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, δεν περιλαμβάνει τον δημοσιογράφο που προσέβαλε».
Μετά την ανακοίνωση αυτή  ο Μητροπολίτης Κύκκου ,  σε γραπτή δήλωση ανέφερε :«Εκφράζω την βαθύτατη λύπη μου για το συμβάν και εξαιτούμαι τη συγγνώμη και επιείκεια τόσο του τηλεοπτικού κοινού, όσο και του ίδιου του δημοσιογράφου». Ωστόσο, και σε αυτή την δήλωση μας κατηγόρησε  για  «απρεπή, προκλητική και προσβλητική συμπεριφορά».
Η επίσημη ανακοίνωση για την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, την οποία ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος , είναι η ακόλουθη:
«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου κατά τις συνεδρίες αυτής, της 23ης και 25ης Νοεμβρίου 2020, συζήτησε διεξοδικώς το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα καθώς και το πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί με την μνημόνευση του Επιφανίου ως Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και απεφάσισε όπως, μη εναντιωθεί στην ως άνω απόφαση του Μακαριωτάτου.
Ταυτοχρόνως η Ιερά Σύνοδος προσβλέπει σε ευρύτερη διαβούλευση εις την οποίαν όλοι να εργαστούν, προς υπέρβαση της παρούσης κρίσεως που απειλεί με σχίσμα την Εκκλησίαν του Χριστού».
 

Ο Μητροπολίτης Πάφου , απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων , τόνισε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου δεσμεύουν όλους ανεξαιρέτως. Απέρριψε το επιχείρημα του Μητροπολίτη Κύκκου για “θέματα πίστεως”  και εξήγησε ότι η πρόταση του κ. Νικηφόρου  «έθετε υπό περιορισμό τον Αρχιεπίσκοπο». 
Εκτός του Μητροπολίτη Κύκκου κατά της μνημόνευσης Επιφανίου ψήφισαν οι Μητροπολίτες  Λεμεσού , Μόρφου ,  Ταμασοῦ καὶ Ὀρεινῆς  και οι Επίσκοποι  Ἀμαθοῦντος Λήδρας και Νεαπόλεως.  
 
Η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας  Ουκρανίας εκφράζει επίσημα την ευγνωμοσύνη της στην Εκκλησία της Κύπρου για την αναγνώριση και την ευχαριστιακή κοινωνία.

Κατά τη χθεσινή της συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας, που συνήλθε στο Κίεβο υπό την προεδρία του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ, μεταξύ άλλων, , όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, συζήτησε και την πρόσφατη αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Κύπρου, “διά του έχοντος το σχετικό κανονικό προνόμιο Προκαθημένου της, Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β΄”.
Παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα από το Επίσημο Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 32
“Στις 24 Οκτωβρίου 2020, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β΄, κατά τη διάρκεια Αρχιερατικού Συλλείτουργου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Χρυσορροϊατίσσης στην Πάφο, για πρώτη φορά, κατά την Μεγάλη Είσοδο, μνημόνευσε στα Δίπτυχα το όνομα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ως Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Έτσι, η Εκκλησία της Κύπρου, η οποία είναι μία από τις αρχαιότερες Τοπικές Εκκλησίες και η δέκατη κατά σειρά στα Δίπτυχα, προχώρησε στην αναγνώριση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Στις 30 Οκτωβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ Β΄ και τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟ.

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, εκ μέρους του ιδίου και του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ένταξη της Εκκλησίας της Κύπρου στον αριθμό των Τοπικών Εκκλησιών που αναγνωρίζουν τον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου τόνισε ότι όλες οι νεώτερες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες έχουν συσταθεί με αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί με την έκδοση σχετικού Τόμου. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να τίθεται σε αμφισβήτηση ο Τόμος Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι και οι άλλες Τοπικές Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Εκκλησίας, οφείλουν να αποδεχθούν το γεγονός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει λάβει Τόμο και ανήκει πλέον στα Δίπτυχα των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Επίσης, ο Μακαριώτατος κ. Χρυσόστομος προσκάλεσε τον Μητροπολίτη Επιφάνιο να πραγματοποιήσει Ειρηνική Επίσκεψη στην Εκκλησία της Κύπρου.
Με τη σειρά του, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στις τρέχουσες συνθήκες στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, την στάση που έχει απέναντί της η κοινωνία και η πολιτεία και τις σχέσεις της με τις λοιπές θρησκευτικές κοινότητες.
Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο καλή υγεία και ανάρρωση από την ασθένειά του, μακρά και ευλογημένη διακονία, ειρήνη και ευημερία στο φιλόθεο Ορθόδοξο Λαό της Κύπρου. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ευχαρίστησε για τις ευχές και αντευχήθηκε τα καλύτερα για τον Προκαθήμενο, την Εκκλησία και ολόκληρη την Ουκρανία.
ΑΠΟΦΑΣΗ: 
1. Να εκφραστεί ευγνωμοσύνη στον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ Β΄, και στους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου που συντάχθηκαν με την κανονική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
2. Να δηλωθεί ότι έχει εγκαθιδρυθεί πλήρης εκκλησιαστική κοινωνία μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, όπως μεταξύ Αδελφών Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών”.

2 σχόλια:

  1. Αποκαλυπτικό ειδησεογραφικό ρεπορτάζ με μάθημα εκκλησιολογίας που μερικοί στας Ρωσίας δεν τόμαθαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι μάσκες θα πέσουν. Θα αποκαλυφθεί η όλη αλήθεια της παρεκτροπής των διαφωνούντων επισκόπων. Ο χρόνος θα αποκαλύψει πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή