Άκουσα μία πνευματική συζήτηση (μέσω
διαδικτύου) με υπεύθυνο ιερέα.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν τα
κάτωθι. Ας τα προσέξουμε.
Νέο Έτος: μια παράταση για να εργαστούμε τη σωτηρία μας από τον παρόντα κόσμο στην αιωνιότητα. Χρειάζεται αξιοποίηση κάθε ημέρα της ζωής μας.
Δεν υπάρχουν ουδέτερες πράξεις στη ζωή μας. Ο λόγος των αγίων είναι τολμηρός και ριζοσπαστικός. Οι άγιοι είναι απόλυτοι.
Μεταφέρουμε με απλά λόγια σκέψεις του αγίου Βασιλείου ''εκείνη η πράξη (που θα κάνουμε) ή θα μας κατεβάσει ή θα μας οδηγήσει προς τα άνω για να πάμε ψηλά'' (δηλ. ή να απομακρυνόμαστε ή να πλησιάζουμε τον Θεό). Κάθε σκαλοπάτι μάς βοηθάει να ανεβούμε προς τον ουρανό.
Λέει ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ''εάν κάνουμε κάτι από τις ενέργειες του Θεού είναι αμαρτία, εάν Τον αγνοούμε''
Φιλανθρωπία, π.χ. μπορεί να κάνει και ένας άπιστος (από συμπάθεια στον συνάνθρωπο). Δεν υπολογίζεται όμως!
Χαρακτηριστική η παραβολή του ασώτου υιού: Ο άσωτος υιός στην παραβολή καλεί 5 φορές πατέρα, ενώ ο πρεσβύτερος υιός ούτε μία φορά δεν αναφέρει τις λέξεις πατέρα και αδελφό. Δεν έχει κοινωνία αγάπης = αμαρτία.
Έργα με πνευματική χροιά: η μελέτη του λόγου του Θεού, η συμμετοχή σε μία ακολουθία (εσπερινό ή Θεία Λειτουργία (ιδιαίτερα), η ιεραποστολή, ο κύκλος μελέτης Αγίας Γραφής....
Άλλα έργα βιοτικά: καθημερινές εργασίες, επίσκεψη σε ιατρό, εκδρομή, κοινωνική εκδήλωση...
Απ. Παύλος ''Εἴτε οὖν ἐσθίετε εἴτε πίνετε εἴτε τι ποιεῖτε, πάντα εἰς δόξαν Θεοῦ ποιεῖτε"
Μετάφραση: Είτε λοιπόν τρώγετε, είτε πίνετε, είτε κάνετε οτιδήποτε, όλα για τη δόξα του Θεού να τα κάνετε. (Α' Κορινθίους κεφ. 10, στίχος 31)
Ένα έργο υλικό γίνεται πνευματικό : στο εμπόριο π.χ.ο έμπορος ενδιαφέρεται όχι μόνο για πούλημα των προϊόντων αλλά για τη διακονία των ανθρώπων (που ψωνίζουν τα προϊόντα).
Με ταπείνωση, με υπομονή, με προσευχή όλα εις δόξαν Θεού.
''παν αν ποιείτε εν λόγω ή εν έργω, εν Κυρίω''
Άλλο ένα παράδειγμα: μία εκδρομή στο δάσος ή στη θάλασσα να είναι μία ευκαιρία να δοξάζουμε τον Θεό και όχι να λέμε ότι είναι ένα ωραίο φυσιολατρικό τοπίο.
Αναφέρει ο άγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος ότι ''αν κάνουμε κάτι ακόμα και πνευματικό (αν το κάνουμε για την προβολή μας) είναι σαν να μην έχει γίνει. Αν γίνεται όμως με αγάπη (και με τους προηγούμενους όρους) , τότε έχει αξία'' (πνευματικό ή μη πνευματικό).
Αναφέρει ο άγ. Βασίλειος «παν ό,τι γίνεται διά τον Θεόν είτε μικρόν είτε μεγάλον έχει αξία γιατί θα αποβλέπει στη σωτηρία της ψυχής μας».
Νέος χρόνος περισσότερος για προσευχή και για ειλικρινή μετάνοια.
Εφεσίους δ΄15 : ἀληθεύοντες δὲ ἐν ἀγάπῃ αὐξήσωμεν εἰς αὐτὸν τὰ πάντα, (=ας αυξήσουμε και ας προοδεύσουμε πνευματικώς, μέχρις ότου εξομοιωθούμε κατά πάντα με αυτόν).
Στον σύγχρονο άνθρωπο λείπουν δύο πράγματα: να είναι απλός στη ζωή του και να έχει εμπιστοσύνη στον Θεό (άγιος Παίσιος).
Χρειάζονται τα διαλείμματα του Θεού στην εργασία μας (π.χ. η ευωδία του θυμιάματος της προσευχής και όχι η μυρωδιά του καπνίσματος).
Διάκριση είναι η αλάνθαστη γνώση και αντίληψη του θείου θελήματος (άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)
Να εμπνέει τις ψυχές μας ο άγιος φόβος του Θεού και όχι ο φόβος του κόσμου (π.χ. κορωνοϊός) που ταράσσει τις ψυχές των ανθρώπων.
Ο κ.Γαρουφαλής είναι θεολόγος καί πρωτοψάλτης τού Ίερού Ναού Απ. Παύλου Μεγάλης Χώρας Αγρινίου.Η προσφορά του ανιδιοτελής, προσφέροντας τον λόγο τού Θεού,σε συνάξεις ενηλίκων, κατηχητικά , εκδρομές, αλλά καί διά των γλαφυρών κήρυγμά των του. Τον συγχαίρουμε....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυλογημένο το νέο έτος,με υγεία και πνευματική πρόοδο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓνώστης της βυζαντινής μουσικής,με κατανυκτική φωνή...
ΑπάντησηΔιαγραφή