Η
πρόνοια για το αύριο"
Άγγελος Αντωνέλλης
Σε σταγόνα
αίματος μας, παρατηρούνται, με
ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, μεταξύ
των ερυθρών αιμοσφαιρίων, και
λευκά αιμοσφαίρια, χρωματισμένα μπλέ – καφέ που
αποτελούν τις ‘’ειδικές δυνάμεις
άμυνας’’, του ανοσοβιολογικού μας
μηχανισμού. Μετά από μόλυνση,
λευκά μας αιμοσφαίρια
ενεργοποιούνται,
αναγνωρίζουν τους εισβολείς,
τους εγκολπώνουν και, τους καταστρέφουν ή με φαγοκυττάρωση, ή με
ουσίες, αντισώματα, που εκρίνουν.
Τα αιμοπετάλια (ροζ χρώμα),
στη περιοχή της
μόλυνσης, σχηματίζουν θρόμβο για
επούλωση αγγείου, μετά από
τραυματισμό του.
Πριν ακόμη από τη γέννησή μας μέχρι το θάνατό μας, το αμυντικό μας σύστημα είναι σε συνεχή επαγρύπνηση.
Η αντιμετώπιση και καταπολέμηση κάθε μολυσματικής ασθένειας, οφείλεται κατ΄αρχάς στην ικανότητα του οργανισμού μας να διακρίνει τον εαυτό του, από κάθε ξένο, προς αυτόν οργανισμό.
Σχεδόν κάθε κύτταρο στο σώμα μας έχει διακριτά μόρια στην επιφάνεια του, και έτσι αναγνωρίζεται ως κύτταρο του οργανισμού μας.
Ο οργανισμός μας αμύνεται και αντιμετωπίζει τους παθογόνους μικροοργανισμούς με στρατό, από μυριάδες διαφόρων κυττάρων και μορίων, που λειτουργούν συντονισμένα.
Α) Πρώτη γραμμή μη ειδικής άμυνας
Ένας μολυσματικός παράγοντας, που εισέρχεται στον οργανισμό μας για πρώτη φορά, συναντά αρχικά τους μη ειδικούς μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού μας, όπως πχ το δέρμα, τους βλεννογόνους κλπ, που λειτουργούν ενάντια, σε ένα ευρύ φάσμα εισβολέων όπως πχ. οι ιοί, βακτήρια, παράσιτα, τοξικές ουσίες αυτών κ.α., εμποδίζοντας τους αρχικά να εισέλθουν ή και καταστρέφοντας τους με βακτηριοκτόνες ουσίες που εκκρίνουν όπως πχ η λυσοζύμη , (στο δέρμα, δάκρυα, ιδρώτα, σάλιο.), ή η βλέννα που εκκρίνουν οι βλεννογόνοι που καλύπτουν κοιλότητες του οργανισμού μας.
Άν αυτή, η πρώτη γραμμή άμυνας, αποδειχθεί ανεπαρκής, και ο παθογόνος μικροοργανισμός κατορθώσει να εισέλθει στο εσωτερικό του οργανισμού μας, τότε αυτός έρχεται αντιμέτωπος με μια :
Β) Δεύτερη γραμμή μη εδικής άμυνας του οργανισμού μας, που σχετίζεται με :
Α) τη φαγοκυττάρωσή του από λευκά αιμοσφαίρια μας (ουδετερόφιλα, μακροφάγα),
Β) το πυρετό που η υψηλή θερμοκρασία εμποδίζει το πολλαπλασιαμό του, ενώ ενισχύει τη φαγοκυττάρωσή του,
Γ) τη δράση αντιμικροβιακών ουσιών εναντίον του, όπως πχ το συμπλήρωμα (είκοσι είδη πρωτεϊνών στον ορό του αίματος με αντιμικροβιακή δράση), ή των ιντερφερονών (έναντι των ιών).
Γ) Τρίτη γραμμή : Μηχανισμοί Ειδικής Άμυνας
Στόχος των μηχανισμών της ειδικής άμυνας είναι: ολόκληρος ο μικροοργανισμός ή τμήμα του, ή οι τοξικές ουσίες που παράγει κ.α (Αντιγόνα). Έναντι όλων αυτών ο οργανισμός μας διαθέτει οπλοστάσιο εκατομμυρίων διαφορετικών λεμφοκυττάρων, που στην επιφάνειά τους καθ΄ ένα, έχει προκατασκευασμένα αντισώματα ειδικά για την εξουδετέρωση ενός συγκεκριμένου αντιγόνου. (όντας, το αντιγόνο με το αντίσωμα αυτό, συμπληρωματικά το ένα με το άλλο, όπως το κλειδί με τη κλειδαριά του).
Κάθε ένα, τέτοιο Β λεμφοκύτταρό μας, που περιπλανιέται στον οργανισμό μας, έχει στην επιφάνειά του 100.000 όμοια αντισώματα εναντίον ενός συγκεκριμένου αντιγόνου, πχ Α.
Όταν δε συμβεί να συνδεθεί κάποιο αντίσωμα της επιφάνειάς του με το αντίστοιχο αντιγόνο Α, τότε αυτό το λεμφοκύτταρο ενεργοποιείται και αρχίζει να διαιρείται και έτσι προκύπτει διαδοχικά πλήθος ομοίων γενετικά Β λεμφοκυττάρων με το αρχικό.
Ένα μέρος από αυτά παράγουν και εκκρίνουν μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων ειδικών για το αντιγόνο Α έως ότου αυτό εξουδετερωθεί.
( Κάθε τέτοιο Β λεμφοκύτταρο παράγει και εκκρίνει 2000 όμοια μόρια αντισωμάτων /sec)
Η σύνδεση αντισώματος – αντιγόνου οδηγεί στην εξουδετέρωση του παθογόνου μικροοργανισμού ή την αδρανοποίηση της τοξίνης του ή την αναγνώρισή του από φαγοκύτταρα του οργανισμού μας για την ολοκληρωτική καταστροφή του. (Χυμική ανοσία, )
Αντίστοιχα υπάρχει και η Κυτταρική ανοσία, που επιτυγχάνεται από τα κυτταροτοξικά Τ λεμφοκύτταρα που δρούν έναντι καρκινικών κυττάρων και κυττάρων μας μολυσμένων από ιό...
Παράλληλα με τις αμυντικές αυτές διαδικασίες της χυμικής και κυτταρικής ανοσίας παράγονται και εξειδικευμένα για το αντιγόνο αυτό Λεμφοκύτταρα Μνήμης (Β,Τ-βοηθητικά,, Τ-κυτταροτοξικά) που δεν ενεργοποιούνται άμεσα.
Αυτά τα εξειδικευμένα κύτταρα της Ανοσοβιολογικής μας Μνήμης, για κάθε αντιγόνο, με το οποίο έχουμε κατά το παρελθόν μολυνθεί, διατηρούνται για πολλά χρόνια στον οργανισμό μας.
Σε πιθανή δε μεταγενέστερη μόλυνσή μας, από τον ίδιο παθογόνο μικροοργανισμό, αυτά τα κύτταρα μνήμης, δρουν άμεσα και αποτελεσματικά, χωρίς καν να έχουμε υποψιαστεί την μόλυνσή μας.!!!
Αυτή η ικανότητα της Ανοσοβιολογικής Μνήμης αξιοποιείται πλέον από τα εμβόλια.
Αυτά περιέχουν ή νεκρό το παθογόνο μικροοργανισμό ή τμήμα του, ή τοξίνη του.
Με τον εμβολιασμό σε υγιή άτομα αυτά δεν ασθενούν, αφού δεν μπορεί να πολλαπλασιασθεί το μικρόβιο, ωστόσο ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί ειδικής άμυνας του ατόμου.
Φίλοι επισκέπτες,
Τα διάφορα εμβόλια, που έχουν απαλλάξει την ανθρωπότητα από πλήθος λοιμωδών ασθενειών, στηρίζονται αποκλειστικά σε αυτή την ικανότητα της Ανοσοβιολογικής Μνήμης του οργανισμού μας.
Επειδή ωστόσο τα γονίδια που κωδικοποιούν τα αντισώματα στα Β λεμφοκύτταρα μεταλλάσονται συχνά, προβλέπονται κατά συγκεκριμένα διαστήματα, επαναληπτικοί εμβολιασμοί για την επικαιροποίηση του Ανοσιολογικού μας Αρχείου και διαφύλαξη της υγείας μας.
Ο Οργανισμός μας έτσι , διαθέτει Ανοσολογικό Αρχείο Μνήμης για όλα τα Αντιγόνα στα οποία έχουμε εκτεθεί, είτε με φυσικό τρόπο ,είτε με τεχνητό μέσω των εμβολίων. Παράλληλα είναι ικανός για κάθε είδος αντιγόνου, από αυτό το ογκώδες Ανοσολογικό Αρχείο Μνήμης του, να ανακαλεί σε ενεργοποίηση τα αντίστοιχα για αυτό λεμφοκύτταρα μνήμης του.!!!
Φίλοι Επισκέπτες ,
Η παραγωγή από το Ανοσοβιολογικό μας Σύστημα ,μετά πχ από εμβολιασμό ή μόλυνση Λεμφοκυττάρων Μνήμης, δεν αφορά το παρόν, αλλά το εγγύς ή απώτερο μέλλον. Αυτό καταμαρτυρεί Πρόνοια, και όχι τυχαιότητα.
΄΄Κάθε ένδειξη Επινόησης και εκδήλωσης Σχεδιασμού που διαπιστώνεται σε ένα πχ ρολόι, υπάρχει και στο έργο της Φύσης. Με τη διαφορά ότι από τη μεριά της Δημιουργίας αυτές είναι μεγαλύτερες και περισσότερες, και σε ένα βαθμό αυτές ξεπερνούν κάθε μας υπολογισμό''
Εικόνα 1
Ο Δαυίδ ,το αγόρι του αεροθαλάμου φιλά την μητέρα του μέσω του πλαστικού εμποδίου που τους χωρίζει. Γεννήθηκε χωρίς μηχανισμούς άμυνας, σχεδόν όλη τη σύντομη ζωή του την πέρασε, σε αυτόν τον αποστειρωμένο θάλαμο.....
Εικόνα 2
Ο Edward Jenner το 1798 εμβολιάζει τον 8 ετών υγιή James Phipps με πύον από άτομο με δαμαλίτιδα με αποτέλεσμα να αποκτήσει ανοσία κατά της ευλογιάς.(ο ιός της δαμαλίτιδας έχει κάποιες ομοιότητες με αντιγόνα ιού της ευλογιάς.)
Ο Edward Jenner το 1798 εμβολιάζει τον 8 ετών υγιή James Phipps με πύον από άτομο με δαμαλίτιδα με αποτέλεσμα να αποκτήσει ανοσία κατά της ευλογιάς.(ο ιός της δαμαλίτιδας έχει κάποιες ομοιότητες με αντιγόνα ιού της ευλογιάς.)
Εικόνα 3
Ένα αντίσωμα στην επιφάνεια ενός Β λεμφοκυττάρου συνδεδεμένο με ένα αντιγόνο επιφάνειας ενός Βακτηρίου
Πολύ καλό. Ενημερωτικό και ενδιαφέρον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιά η γνώμη σας για το νέο αυτό εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίκαιρο το θέμα που μας διευκρινίζει πολλά από αυτά που πρέπει να γνωρίζει καθένας μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφή12:18μμ , Σου μεταφέρω σχετικά , πρόσφατη ανακοίνωση ερευνητικής ομάδας Νοσοκομείου Γεννηματάς Θεσσαλονίκης :
''Υψηλό τίτλο αντισωμάτων ανέπτυξε 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου BNT162b2 mRNA της Pfizer/BioNtec το 92% εκ των εμβολιασθέντων υγειονομικών του νοσοκομείου Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης.
Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο στο Γεννηματάς σε 425 υγειονομικούς υπαλλήλους, ηλικίας 21 έως 67 ετών. Η μελέτη αυτή είναι 4ης φάσης και είναι η πρώτη προδημοσιευμένη μελέτη στη χώρα μας που περιλαμβάνει τέτοιο μέγεθος δείγματος (425) και μια από τις ελάχιστες παγκοσμίως.
Από τα 425 άτομα που εμβολιάστηκαν τα 362 που δεν είχαν ιστορικό νόσησης με Covid-19 ανέπτυξαν τιμές αντισωμάτων που κυμαίνονταν από 50 έως 3990 AU/mL ενώ μόνο 33 άτομα που δεν είχαν ιστορικό νόσησης είχαν χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων (<50.0 AU/mL).
Τι έδειξε η μελέτη
Να σημειωθεί ότι 63 από τους εμβολιασθέντες είχαν ιστορικό πρόσφατης νόσησης από Covid-19 και όλοι ανέπτυξαν πολύ υψηλούς τίτλους αντισωμάτων που κυμαίνονταν από 10.250 έως 80.000 AU/mL.
Αναφορικά με την ηλικία, οι τίτλοι αντισωμάτων δε διέφεραν στις ηλικίες 20 έως 50 ετών, ωστόσο στις ηλικίες ομάδες 50-60 οι τίτλοι αντισωμάτων εμφάνισαν πτωτική τάση που ήταν ακόμα μεγαλύτερη στις ηλικίες άνω των 60. Ήδη γίνεται επεξεργασία των μετρήσεων στις 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση όπου και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν οι τίτλοι των αντισωμάτων και θα ακολουθήσουν οι μετρήσεις 3, 6, 9 και 12 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες κανένας από τους εμβολιασθέντες δεν παρουσίασε αναφυλακτική αντίδραση ή οποιαδήποτε άλλη σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν οι συνηθισμένες που παρατηρούνται με τα εμβόλια (πόνος στο σημείο της ένεσης, καταβολή, μυαλγίες, πονοκέφαλος, χαμηλή πυρετική κίνηση) και ήταν ήπιες και παροδικές.
Η ερευνητική ομάδα
Συντονιστής της μελέτης ήταν ο Γεώργιος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κύρια ερευνήτρια την Κωνσταντίνα Κοντοπούλου (Διευθύντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, πρόεδρος ΕΝΛ και συντονίστρια των 2 Εμβολιαστικών Κέντρων του Γ.Ν.Θ "Γ.Γεννηματάς")....
Να σας ανταποδώσει Κύριος ο Θεός κάθε ευλογία για τους κόπους σας. Το εισηγητικό σας κείμενο με προσοχή που το διάβασα με έμαθε πολλά. Περισσότερο με διαφώτισε και το βίντεο. Ευτυχώς που υπάρχουν συνειδητοί χριστιανοί επιστήμονες που κοπιάζουν για να μεταφέρουν λόγους αλήθειας. Με ωφέλησε και η ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας την οποία παραθέσατε ως σχόλιο. Μου φωτίσατε τα σκότη που μου είχα δημιουργήσει διάφορα σκόρπια ακούσματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι έπαινοι περιττεύουν για το κείμενο αυτό το οποίο καταρτίζει κάθε ένα που το διαβάζει και τον φωτίζει σε πολλά επίκαιρα των τελευταίων μηνών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφά τα λόγια σας κ. Αντωνέλλη: ‘’Αυτό καταμαρτυρεί Πρόνοια, και όχι τυχαιότητα’’.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως ο Θεός φωτίζει και προνοεί για τους ανθρώπους αφού του έχει δώσει πολλούς αμυντικούς οργανισμούς και με τα εμβόλια βοηθά τον άνθρωπο να ξεπεράσει δυσκολίες.