Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ : «ΦΑΓΑΜΕ ΗΤΤΑ» - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ


 ΜΕ  ΑΦΟΡΜΗ  ΤΗΝ  ΑΝΑΡΤΗΣΗ
«ΦΑΓΑΜΕ ΗΤΤΑ»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

       Είδα και άκουσα από το συνημμένο βίντεο τη δίωρη διαδικτυακή συζήτηση για το βιβλίο «ΦΑΓΑΜΕ ΗΤΤΑ», του Καθηγητή της Δογματικής στη Θεολογική του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομου Σταμούλη. Είχα διαβάσει δε θυμάμαι πότε και πού κάτι δικό του, και είχα σταθεί. Αυτή τη φορά μπήκα και στον Ιστότοπο ”Antidosis”- «Αντίδοση»- ο τίτλος λέει πολλά-διάβασα αρκετά, και την για ώρα θα μπορούσα να καταθέσω τα εξής.

      α/ Η σχετική ανάρτηση στην «Αναστάσιος» κινείται στην ευθεία : «Όποιος συλλογάται ελεύθερα, συλλογάται καλά»-Ρήγας. Οι επικριτές κινούνται στην αντίπερα όχθη, γράφουν ως έγκλειστοι σε τείχη υψηλά, και με ύφος «αυτός έφα», ήτοι αυταπόδεικτα μονοδιάστατα, ολοκληρωτικά. Και, απέναντι στον Πανεπιστημιακό Δάσκαλο, με θράσος τύπου «χαίρε χάος αμέτρητο». 

    β/ «ΦΑΓΑΜΕ ΗΤΤΑ». Τίτλος ευρηματικός, εξεζητημένος συν γοητευτικός, από τούτο ελκυστικός, ως και άλλων μετά τη «Στροφή στην Ορθοδοξία»(60). Το ουσιαστικό του μήνυμα, προφανώς και του βιβλίου, είναι ότι. Η πανδημία Κόβιτ19 αποκάλυψε, πόσο φοβερά κακοχωνευμένη χριστιανική ορθόδοξη Αλήθεια-πίστη έχει αποτεθεί κι επικαθήσει στη λαϊκή χριστιανική ορθόδοξη ελληνική ψυχή. Προφανώς από κάποιους κληρικούς, τινες του κορυφαίου βαθμού, και από άλλους θεολόγους ή «θεολόγους».

Η καρδιά του κενόδοξου δεν μπορεί να ταπεινωθεί - Άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος


 Όπως η φλόγα στρέφεται πάντοτε προς τα πάνω, και μάλιστα αν ανακατέψεις τα ξύλα, έτσι και η καρδιά του κενόδοξου δεν μπορεί να ταπεινωθεί, αλλά έτσι και του πεις εκείνα που τον ωφελούν, υπερηφανεύεται περισσότερο. Όταν δηλαδή τον ελέγχουν ή τον νουθετούν, αντιλέγει έντονα· ενώ όταν τον επαινούν και τον κολακεύουν, επαίρεται άπρεπα.

Άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ


 Κεκλεισμένων των θυρών τελέσθηκε την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 Αρχιερατική  Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Πατρών προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.
 
Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της Θεραπείας του παραλυτικού της Καπερναούμ, τονίσας την αξία της πίστεως και την σημασία της Χριστιανικής αγάπης δια την εν Χριστώ ζωή και προκοπή μας. Οι τέσσερις αχθοφόροι της αγάπης έδωσαν κόπο και έλαβαν χαρά σαν αυτήν που γευόμαστε οταν πράττουμε το καλό και το αγαθό προς δόξαν Θεού. Όποιος θέλει να μάθει τι είναι χριστιανική αγάπη ας κοιτάζει τον εσταυρωμένο Κύριό μας Ιησού Χριστόν.


Αδελφοί μου ας παραδειγματισθούμε από την πράξη των τεσσάρων φίλων του παραλυτικού της Καπερναούμ, να σκορπάμε αγάπη παντού σε φίλους και εχθρούς, μαζί με τις ελεημοσύνες μας να δίνουμε και την καρδιά μας εις τρόπον ώστε και εμείς και οι αδελφοί μας να νιώθουμε την χαρά της πνευματικής και χριστιανικής ζωής.

Ξέχασαν όμως να μας μάθουν... πως να τον κουβαλάμε..

 

Είπε Γέρων: 
«Όταν ήμασταν μικροί, μας έμαθαν να κάνουμε το σταυρό μας... 
Ξέχασαν όμως να μας μάθουν... πως να τον κουβαλάμε...»

Διαδικτυακή εκδήλωση: «Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και οι προοπτικές του ελληνικού κράτους»

 

Οι ιστοσελίδες ΑνιχνεύσειςΑντίβαροΆρδηνcognoscoteamdefence-pointinfognomonPolitics και ResPublica συνδιοργανώνουν την Πέμπτη 1 Απριλίου 2021 στις 19.00 κοινή διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα:
«Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και οι προοπτικές του ελληνικού κράτους»
Συζητούν οι:
Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος – anixneuseis.gr
Ανδρέας Σταλίδης, αναλυτής – antibaro.gr
Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας – ardin-rixi.gr
Μάριος Νοβακόπουλος, διεθνολόγος – cognoscoteam.gr
Σάββας Καλεντερίδης, γεωπολιτικός αναλυτής – infognomonpolitics.gr
Μιχάλης Θεοδοσιάδης, λέκτορας πολιτικής θεωρίας – respublica.gr

ΑΓΙΟΣ ΥΠΑΤΙΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΑΓΓΡΩΝ - Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος

 Τοιχογραφία του Αγίου Υπατίου του 1546 στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους

ΑΓΙΟΣ ΥΠΑΤΙΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΑΓΓΡΩΝ 
Ο αναδειχθείς σε φλογερό πρόμαχο της Ορθοδοξίας θαυματουργός και μαρτυρικός ιεράρχης των Γαγγρών της Παφλαγονίας


Μέσα στη σεπτή χορεία των τριακοσίων δέκα οκτώ πνευματοφόρων πατέρων που μετείχαν στη συνελθούσα το 325 στη Νίκαια της Βιθυνίας Α’ Οικουμενική Σύνοδο είναι και ο τιμώμενος στις 31 Μαρτίου θεοφόρος και θαυματουργός ιεράρχης των Γαγγρών της Παφλαγονίας,άγιος ιερομάρτυς Υπάτιος, ο οποίος αναδείχθηκε φλογερός πρόμαχος της Ορθοδοξίας, αλλά και πανάριστος μάρτυς Χριστού. Παράλληλα θαυμαστώθηκε από τον Πανάγαθο Θεό και κατέστη αστείρευτος πηγή θαυμάτων τόσο κατά τη διάρκεια της επίγειας θεοφιλούς βιοτής του όσο και μετά τη μαρτυρική του τελευτή.
Ο άγιος Υπάτιος γεννήθηκε στην Κιλικία της Μικράς Ασίας επί των ημερών της βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου (307-337) και διακρίθηκε για τον ενάρετο βίο και τον ένθεο ζήλο του.Το γεγονός αυτό τον ανέδειξε σε χαρισματικό επίσκοπο της πόλεως των Γαγγρών της Παφλαγονίας μετά την κοίμηση του επιχωρίου επισκόπου Αθανασίου. Ο νέος ευκλεής και πάνσοφος ιεράρχης των Γαγγρών κατόρθωσε να καθοδηγήσει πνευματικά τον πιστό λαό της επαρχίας του, ενώ προσέλκυσε πολλούς απίστους στην πίστη του Ιησού Χριστού.

Είμαστε όλοι Έλληνες - Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου


 Είμαστε όλοι Έλληνες

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

 

          Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου του Γάλλου ιστορικού Samuel Dumoulin στο φύλλο της Monde Diplomatique μηνός Μαρτίου 2021 (σελ. 23). Με την ευκαιρία της 200ής επετείου από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 εκφράζει το φιλελληνικό πνεύμα που ενέπνευσε ο Αγώνας των προγόνων μας για την απόκτηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας τους.

          Τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία πανηγυρίστηκαν παγκοσμίως από Έλληνες και Φιλέλληνες. Υπερηφάνεια για την καταγωγή μας δημιούργησαν τα φωταγωγημένα με τη γαλανόλευκη ή τα γαλανόλευκα επιβλητικά κτίρια, από το Κολοσσαίο της Ρώμης έως το Τατζ Μαχάλ της Ινδίας και την Όπερα του Σίδνεϊ. Συγκινητικοί ήσαν και οι εορτασμοί της όπου Γης Ομογένειας, παρά την Πανδημία, που στη Νότια Αφρική ξεπέρασαν και αυτήν.

Επέστρεψα από την Κύπρο στην Ελλάδα.

 

Μετά από ένα περίπου μήνα επέστρεψα από την Κύπρο στην Ελλάδα.

Δόξα τω Θεώ πέρασα καλά, παρόλες τις καθημερινές μου υποχρεώσεις. Ένιωθα μια ασφάλεια και ένα σεβασμό από τους ανθρώπους που κυκλοφορούσαν δίπλα μου. 

Στην Κύπρο η Εκκλησία δεν παίζει το κρυφτούλι, και γι' αυτό κατάφερε να έχει τους ναούς ανοικτούς, αφού όλοι οι πιστοί φορούν μάσκα, κρατούν αποστάσεις, υπάρχει σεβασμός στον άλλο. Σε συλλείτουργα είδα και κληρικούς -όχι τον πρώτο- να φορούν μάσκα. Στα μνημόσυνα υπήρχαν ατομικά μπολάκια με τα σπερνά και σε άλλο το ψωμί. Όλα στην εντέλεια.




Το αεροδρόμιο της Λάρνακας ντύθηκε τα πασχαλινά του. Κόσμος όμως λίγος. Στην πρώτη θέση ήμουνα για πρώτη φορά μόνος. Το προσωπικό του αεροπλάνου και οι συνεπιβάτες της οικονομικής θέσης που ήταν το 1/3 περίπου της χωρητικότητας το αεροπλάνου κρατούσαν τα μέτρα στην εντέλεια.  

Διάσημος Ιερομόναχος από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου εντάχθηκε στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας

Διάσημος Ιερομόναχος από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου εντάχθηκε στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας

Ο πρώτος Ιερομόναχος της περίφημης Πετσέρσκαγια Λαύρας του Κιέβου που εγκαταλείπει τη Ρωσική Εκκλησία και εντάσσεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

Ο Ιερομόναχος Ιννοκέντιος Πιντοπτάνι, πρώην Βοηθός του Προϊσταμένου του Τμήματος Πληροφόρησης και Δημοσίων Σχέσεων της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, Εκκλησιαστικός Συγγραφέας και Θεολόγος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, έγινε δεκτός στον κλήρο της Μητροπόλεως Περεγιάσλαβ-Βίσνεβ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, στις 13 Μαρτίου 2021.

Όπως είπε ο ίδιος ο π. Ιννοκέντιος σε ένα σχόλιό του στη «Θρησκευτική Αλήθεια», δεν θεωρεί το βήμα του ως μια μετάβαση, επειδή η Αυτοκεφαλία δεν δόθηκε σε μια νεοσυσταθείσα Εκκλησία, αλλά στην υπάρχουσα αρχαία Μητρόπολη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, η οποία μέχρι το 2018 διοικούνταν από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ !!! Δεκάδες κρούσματα στο Αγιον Ορος - Του Γιώργου Θεοχάρη

 

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ !!! Δεκάδες κρούσματα στο Αγιον Ορος

Του Γιώργου Θεοχάρη – tilegrafimanews.gr

Αναμένεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στον Αθωνα -Συναγερμός έχει σημάνει στο Άγιον Όρος, καθώς, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ανιχνεύθηκαν πάνω από 20 κρούσματα κορονοϊού σε μοναχούς της χερσονήσου του Άθω, ορισμένοι από τους οποίους νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ ένας έχει διασωληνωθεί.

Εκτός από αυτό, όλα τα άλλα περιστατικά είναι μέχρι στιγμής διαχειρίσιμα.
Τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως σε Σκήτες του Αγίου Όρους και πολύ λιγότερα σε μερικές μονές.
Υπενθυμίζεται ότι στο Άγιον Όρος έχει ξεκινήσει η χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Μνήμη του οσίου Ακακίου του Ομολογητού (31 Mαρτίου)


 Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Ιερομάρτυρα Υπατίου επισκόπου Γαγγρών, καθώς και του Οσίου Ακακίου του Ομολογητού, επισκόπου Μελιτηνής.
Ο Ἀγιος Ακάκιος, Επίσκοπος Μελιτινής, έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το ιεραποστολικό του έργο και ο ζήλος του για την εν Χριστώ ζωή, προκάλεσαν το φθόνο των ειδωλολατρών, οι οποίοι δεν άντεχαν τους πνευματοφόρους ανθρώπους. Τον κατήγγειλαν και δεμένο τον οδήγησαν στον Ύπατο Μαρκιανό, ενώπιόν του οποίου ομολόγησε την αληθινή πίστη στον Τριαδικό Θεό. Μάλιστα είχε το σθένος να αναλύσει στον Ύπατο την όλη θεολογία της Εκκλησίας για τη Θεία Οικονομία, δηλ. τη φιλανθρωπία και συγκατάβαση του Θεού για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Παράλληλα, στηλίτευσε και αποδοκίμασε τους θεούς των εθνικών και ξεσκέπασε την πλάνη τους.

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Μοναχός καθημερινά «βαδίζει» το όρος που ποτίστηκε με το αίμα μαρτύρων, π. Συμεών, δικαίος Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης Σινά - Σοφία Χατζή – Α’ μέρος

 
Μοναχός καθημερινά «βαδίζει» το όρος που ποτίστηκε με το αίμα μαρτύρων 
 π. Συμεών, δικαίος Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης Σινά 
 Σοφία Χατζή – Α’ μέρος

Ο δικαίος της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά, π. Συμεών, μιλά για την επιλογή του να αφιερωθεί στο ερημικό και σκληρό θεοβάδιστο αλλά και για τη σχέση των Ελλήνων ασκητών με τους Άραβες. Όποιος περάσει από αυτόν τον τόπο δεν τον λησμονεί

Το μυστήριο του αύριο είναι το άφημα κάθε ανθρώπου στη χαρά της έκπληξης και της απόλυτης εμπιστοσύνης σε Αυτόν που δημιούργησε τον κόσμο. Γνωρίσαμε τον Δικαίο της ιεράς μονής Αγίας Αικατερίνης του Θεοβαδίστου Όρους Σινά πατέρα Συμεών Παπαδόπουλο και αναγνωρίσαμε στο χαρούμενο βλέμμα του τον άνθρωπο που ενθουσιαστικά αφέθηκε στο θέλημα του Θεού, και ανακαλύπτει κάθε μέρα την εξωτική περιπέτεια της ζωής μέσα στην ησυχία της ερήμου.

Πρωτειακαί στρεβλώσεις λόγω ‘’Ουκρανικού’’, υπό το πρίσμα του διαλόγου με τους Παπικούς - Του Β. Χαραλάμπους


 Πρωτειακαί στρεβλώσεις λόγω ‘’Ουκρανικού’’,  υπό το πρίσμα του διαλόγου με τους Παπικούς

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
__________________
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι εξ αφορμής του ‘’Ουκρανικού ζητήματος’’, στηρίζοντες τη μονομερή εκχώρηση Αυτοκεφαλίας, κατέφυγαν σε εξουσιαστικές στρεβλώσεις αναφορικά με τα πρεσβεία τιμής του Οικουμενικού Θρόνου. Αν δει κανείς τις πρωτειακές παρερμηνείες υπό το πρίσμα του διαλόγου με τους Παπικούς, αντιλαμβάνεται το άτοπο αυτών. 
 
Η προσπάθεια αποφυγής του εκκλησιαστικού τρόπου της συνοδικότητας και της συναίνεσης, στηρίζοντας τη μονομερή εκχώρηση Αυτοκεφαλίας, οδήγησε σε παρερμηνείες αναφορικά με τα πρεσβεία τιμής.  Όλες αυτές οι παρερμηνείες ‘’υπεροχής’’ με τις οποίες επένδυσαν τα πρεσβεία τιμής του Οικουμενικού Θρόνου προς χάριν του ‘’Ουκρανικού ζητήματος’’, είναι πρωτόγνωρες για την Ορθόδοξη Εκκλησία και δυστυχώς δίνουν άλλοθι στις Παπικές στρεβλώσεις αναφορικά με το λεγόμενο ‘’παπικό πρωτείο’’. 

Τρισάγιο στον τάφο του π. Χαριτωνος Πνευματικάκι.


 Ήταν 29 Μαρτίου 1998, τετάρτη Κυριακή των Νηστειών όταν ο μακαριστός μεγάλος Ιεραπόστολος της Κανάγκα εγκατέλειπε τον μάταιο τούτο κόσμο και Άγγελοι Κυρίου οδηγούσαν την αγιασμενη του ψυχή  στον θρόνο του Θεού. 

Έτσι την Δευτέρα 29 Μαρτίου το πρωί μετά την ακολουθία του Όρθρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του π. Χαρίτωνος Πνευματικάκι μαζί με τις Ιεραποστόλους αδελφές και με τους πιστούς που είχαν προσέλθει για την ακολουθία του Όρθρου. 

Ο Μητροπολίτης με πολύ σεβασμό ασπάστηκε το μνήμα του Αγίου Ιεραποστόλου ψάλλοντας όλοι μαζί το " ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΈΣΤΗ ". 

Συναντήσεις του Μητροπολίτη Κρήνης κ. Κυρίλλου και Πατριαρχικού Έξαρχου Μελίτης στην Μάλτα

 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος, Πατριαρχικός Έξαρχος Μελίτης, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στη Μάλτα κατά το χρονικό διάστημα 25-29 Μαρτίου 2021.


Τις ημέρες αυτές του δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσει τον Σεβ. Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Μάλτας κ. Charles Jude Scicluna, τον Εξοχ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μάλτας κ. George William Vella, τον Εξοχ. Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας κ. Evarist Bartolo, τον Εξοχ. Πρέσβη της Ελλάδος στη Μάλτα κ. Δημήτριο Τσούγκα, καθώς και μέλη της Αδελφότητος Αγίου Γεωργίου Μάλτας και της Ελληνικής Κοινότητος Μάλτας.

Εγκαίνια έκθεσης με κειμήλια του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού στον Ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και από το μαρτύρων των Ελλήνων Κυπρίων το 1821, πραγματοποιήθηκαν στις 24 Μαρτίου 2021, κατά τη διάρκεια του αρχιερατικού εσπερινού εντός του πανηγυρίζοντος ιερού ναού της Παναγίας Φανερωμένης τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός, ο μάρτυς της Πίστεως και της Πατρίδος. Εικόνες και κειμήλια από τη Φανερωμένη». Ο αρχιεπίσκοπος Κυπριανός μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, γι’ αυτό όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση το 1821 συνελήφθηκε μαζί με άλλους αρχιερείς και προκρίτους του νησιού και εκτελέστηκαν στις 9 Ιουλίου 1821. Στον περίβολο του παλαιού ναού της Παναγίας Φανερωμένης θάφτηκαν σε ξεχωριστούς τάφους τα λείψανα των τεσσάρων ιεραρχών και ορισμένων προκρίτων.

Την έκθεση διοργανώνουν η Εκκλησιαστική Επιτροπή και οι ιερείς του ναού και σε αυτή παρουσιάζονται εικόνες, οι οποίες δωρήθηκαν στη Φανερωμένη από τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο Κυπριανό. Για την έκθεση μίλησε ο εκ των μελών της Εκκλησιαστικής Επιτροπής βυζαντινολόγος δρ Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου.

Μνήμη του Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος (30 Μαρτίου)


 Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννη της Κλίμακος.
Η εξέχουσα θέση που κατέχει στην Ορθόδοξη Παράδοση ώθησε τους Αγίους πατέρες μας να ορίσουν ως ημέρα τιμής, πέρα από την 30ή Μαρτίου, και την τέταρτη Κυριακή των Νηστειών, δηλ. τη χθεσινή Κυριακή, ώστε, μέσα από τους λόγους και ιδίως μέσα από το παράδειγμά του, να ωφελούνται οι πιστοί και να καθοδηγούνται ορθά στον πνευματικό αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Ο Όσιος Ιωάννης ο Σιναΐτης είναι περισσότερο γνωστός ως Ιωάννης της Κλίμακος,  λόγω του ότι συνέγραψε το ονομαστό βιβλίο Κλίμαξ, ένα διαμάντι της ασκητικής πατερικής γραμματείας και ταυτόχρονα λογοτεχνικό αριστούργημα.

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Στη μέση ο Μανώλης - w

 

 Στη μέση ο Μανώλης

Κυκλοφορούν φήμες. Με ονοματεπώνυμα. Για τις τέσσερις πέντε εκκλησίες που λειτουργούσαν και λειτουργούν με όσο κόσμο θέλουν. Ανεξαρτήτως  μέτρων . «Γιατί έτσι μας αρέσει!» Με δεκάδες αυτοκίνητα να παρκάρουν απέξω. Ακόμα και σε εξωκκλήσια. Με ιερείς να συνεχίζουν να δηλώνουν πολέμιοι της μάσκας και να χλευάζουν όποιον τολμήσει να την φορέσει.

Με ιερείς να πεθαίνουν αφού έμειναν αρκετές ημέρες σπίτι τους  -κατ εντολήν του πνευματικού της πρεσβυτέρας!!!!- αν και ανήκαν σε ευπαθή ομάδα. Να διαψεύδεται ο θάνατος από κορονοϊό αλλά όλοι να το συζητούν μεταξύ τους.

Τώρα ασθενούν πολλοί, πολύ!!!!!!!!!!!!!!!

Ίσως οι πιο σημαντικοί μάρτυρες να είναι διασωληνωμένοι!!

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στο Αγρίνιο

Χειροτονία  Πρεσβυτέρου  στο  Αγρίνιο

Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος χειροτόνησε στον βαθμό του Πρεσβυτέρου τον διάκονο του Ναού π. Κωνσταντίνο Καπνιάρη.


Κατά την σύντομη προσφώνησή του, ο π. Κωνσταντίνος, ευχαρίστησε όσους στάθηκαν δίπλα του το σύντομο διάστημα της διακονίας του στην τοπική Εκκλησία. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Κοσμά για την εμπιστοσύνη του και την στοργή του, αλλά και τους γονείς του, την σύζυγό του, τον πνευματικό του πατέρα, τους φίλους και τους συγγενείς του.

Τα LINK της 9ης εβδομάδος για τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια στο πρόγραμμα «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

 
Τα LINK της 9ης εβδομάδος για τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια στο πρόγραμμα «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»
 

Τα LINK για τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια: 

9η ΕΒΔΟΜΑΔΑ: 

Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά 
 
Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα
 
Σεμινάριο Εκκλησιαστικής Ιστορίας
 
Σεμινάριο Ορθόδοξης Κατήχησης

Η μελωδία της ελπίδας - Κατερίνα Φιλιππάτου

 

Η μελωδία της ελπίδας
 
Σκέφτηκα, τη μελωδία της ελπίδας να γράψω
τούτο τον δίσεκτο καιρό
που όλοι απεγνωσμένα ζητούν
κάτι ελπιδοφόρο να ακούσουν.
 
Παίρνω μολύβι και χαρτί,
κοιτώ του πενταγράμμου τις γραμμές
κι αναρωτιέμαι:
Σαν τι άραγε να τις δω;
Σαν σίδερα μιας πρωτόγνωρης φυλακής
ή σαν μονοπάτι που κάπου οδηγεί;
Όχι, δεν θα ‘θελα ένα μοιρολόι να ‘ναι
κάποιου έγκλειστου,
που πασχίζει τον πόνο του να πει.
Μάλλον σαν μονοπάτι καλύτερα ταιριάζει.

Το μεγαλύτερο θαύμα του Ελληνισμού – Η επιβίωση του γένους κατά την Τουρκοκρατία | Κωνσταντίνος Ρίζος

Το μεγαλύτερο θαύμα του Ελληνισμού 
Η επιβίωση του γένους κατά την Τουρκοκρατία 

 Κωνσταντίνος Ρίζος

 

Γιορτάζει εφέτος πανδήμως σύμπας ο Ελληνισμός ανά την υφήλιο τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, που οδήγησε ύστερα από λίγα χρόνια αιματηρών συγκρούσεων στη δημιουργία του σύγχρονου ελεύθερου Ελληνικού κράτους.

Ο πανεθνικός αυτός ξεσηκωμός και η απελευθέρωση του υπόδουλου Ελληνισμού αποτέλεσε ένα παράτολμο εγχείρημα, ένα μέγα θαύμα. Οι σκλαβωμένοι Ρωμηοί, ένας μικρός λαός, χωρίς οργανωμένο στρατό, τόλμησαν να τα βάλουν με την Οθωμανική αυτοκρατορία, σε περίοδο που το πολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης δεν ευνοούσε τέτοιες αποσχιστικές προσπάθειες. Η Ιερά Συμμαχία, μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους, που αιματοκύλισαν την Ευρώπη και έληξαν το 1815, είχε αναλάβει θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής τάξης και δεν επέτρεπε καμία μεταβολή των καθεστώτων και των συνόρων. Και όμως οι Έλληνες τόλμησαν και πέτυχαν το μεγάλο θαύμα.

Ανδρέας Μιαούλης: Ο «ατρομητότατος» ναυμάχος - Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

 
1821

Ανδρέας Μιαούλης: Ο «ατρομητότατος» ναυμάχος

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

          Ο Ανδρέας Μιαούλης (1769-1835) ήταν και εξακολουθεί να είναι εκ των δημοφιλεστέρων αγωνιστών της Εθνεγερσίας. Αυτό γιατί οι πολλές νίκες των Ελλήνων στη θάλασσα αυτόν είχαν πρωταγωνιστή, μαζί με τους Κανάρη, Σαχτούρη και τους άλλους θαλασσινούς ήρωες. Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος θεωρεί ότι ήταν «ατρομητότατος των ανθρώπων, επιτείνων την αρετήν του ταύτην μέχρι των εσχάτων ορίων της φρονήσεως και της αφροσύνης» («Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», Εκδ. Οίκ. Ελευθερουδάκη, Εν Αθήναις, 1925, Τόμος στ΄, σελ. 86).

          Με την έναρξη της Επανάστασης ο Μιαούλης ορίστηκε επικεφαλής του Υδραίικου στόλου, αλλά στη συνέχεια και χωρίς κάποιο διορισμό αναδείχθηκε ηγέτης και των πλοίων από τις Σπέτσες και τα Ψαρά. Διορισμό κανονικό  ναυάρχου του Ελληνικού Στόλου έλαβε από τον Καποδίστρια, αφού ο Κυβερνήτης νωρίτερα είχε με διπλωματικό τρόπο απομακρύνει από τη θέση αυτή τον αδρά αμειβόμενο άγγλο ναύαρχο Κόχραν.

H Β’ Κυριακή των Νηστειών στο Φανάρι


  Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε, το απόγευμα της Β’ Κυριακής των Νηστειών, 28 Μαρτίου 2021, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό. (Δείτε το video ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ )

Κατά τη Θ. Λειτουργία, που τελέστηκε το πρωί της ίδιας ημέρας, εορτής του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, καθώς και στον Μ. Εσπερινό της παραμονής, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας. (Δείτε το video ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ )

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου: Δοξολογία για την Επέτειο της 1ης Απριλίου 1955


 Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, τελεί Πανηγυρική Δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, την Πέμπτη, 1η Απριλίου 2021, στις 10.00 π.μ., στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία.

Της Δοξολογίας θα προστεί η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Ιστορικός και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Πέτρος Παπαπολυβίου.

Στη συνέχεια (11.00 π.μ.), ο Μακαριώτατος, θα τελέσει τρισάγιο για τους ήρωες του απελευθερωτικού μας αγώνα στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Μνήμη του Αγίου Μάρκου Επισκόπου Αρεθουσίων (29 Μαρτίου)


 Σήμερα, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη των Αγίων Μάρκου, επισκόπου Αρεθουσίων, Κυρίλλου διακόνου και των Μαρτύρων Ιωνά και Βαραχίου.
Ο Άγιος Μάρκος ήκμασε κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. και ήταν Επίσκοπος Αρεθουσίων. Έλαβε μέρος στη Σύνοδο της Αντιόχειας και της Φιλιππουπόλεως, καθώς και  στην αντιπροσωπεία Επισκόπων, η οποία μετέβη στα Τρέβηρα  της Γαλλίας. Αναδείχθηκε μεγάλος διώκτης της ειδωλολατρίας και οδήγησε με το φιλόθεο βίο και το ευαγγελικό κήρυγμά του πολλούς Εθνικούς στην αληθινή Χριστιανική πίστη.
 Με προτροπή του, οι Χριστιανοί οι οποίοι προέρχονταν από τον κόσμο των Εθνικών γκρέμισαν έναν ειδωλολατρικό ναό.

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Οι «αδικίες» του Θεού

«Οι «αδικίες» του Θεού»
 
Συζητούν:
Αρχιμ. Απόστολος Τσολάκης, Θεολόγος-Φιλόλογος
κ. Θεόδωρος Χαλκιόπουλος, Θεολόγος


Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος: Κυριακή Β´ Νηστειών

Το μήνυμα της Κυριακής B´ Νηστειών από τον 
Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χονγκ Κονγκ κ. Νεκτάριο.


Ευχές εις τον π. Κωνσταντίνο Σολέα

 

  Σεβαστέ μου π. Κωνσταντίνε Σολέα
Πανίερη και αλησμόνητη η παρούσα ημέρα της εις Πρεσβύτερο  χειροτονίας σας και η απονομή του οφφικίου του Αρχιμανδρίτη, τόσο για την Μητέρα σας, τα αδέλφια σας, αλλά και δι’ εμέ, όπου κατά την διάρκεια των σπουδών σας υπήρξα διευθυντή σας, και γνώρισα την  αρτιότητα του χαρακτήρα σας, τη βαθύτατη ευλάβειά σας, θαύμαζα την πνευματική σας ζωή και την επιμέλειά σας στην Θεία Λατρεία.
Ο π. Κωνσταντίνος με την μητέρα του


Σεβαστά μου π. Κωνσταντίνε.
Ο ιερεύς είναι αγγελιοφόρος του Θεού.
Του Θεού το θέλημα εξαγγέλλει.
Το Ευαγγέλιο της σωτηρίας κηρύττει.
Την οδό της εν Χριστώ ζωής και σωτηρίας αποδεικνύει.
 
Σας εκκάλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος να ανέλθετε τις ιερές βαθμίδες, για να αναδειχθείτε κατά φιλανθρωπία του μεγάλου Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού πρεσβύτερος και αρχιμανδρίτης  της Εκκλησίας. Σας επαίνεσε στην ομιλία του και αξίως διότι θα είστε:

Χειροτονία και προχείριση νέου Αρχιμανδρίτη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

 

Χειροτονία και προχείριση νέου Αρχιμανδρίτη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Μέσα σε κλίμα χαράς, κατάνυξης και συγκινήσεως, τελέστηκε τη Β΄ Κυριακή των Νηστείων, 28 Μαρτίου 2021 στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Στροβόλου, δισαρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου και κληρικών τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος τέλεσε την εις πρεσβύτερο χειροτονία του διακόνου τού ναού π. Κωνσταντίνου Σολέα, τον οποίο στη συνέχεια προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη.

Μετά την είσοδο των τιμίων δώρων, οι διάκονοι αρχικά και στη συνέχεια οι πρεσβύτεροι προσέφεραν στον Μακαριώτατο τον υποψήφιο προς χειροτονία.



Λίγο πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος απένειμε στον νέο ιερομόναχο το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Για το χαρμόσυνο γεγονός προσήλθαν στη Θεία Λειτουργία πολλοί φίλοι, συνάδελφοι και ενορίτες, για να τιμήσουν με την παρουσία τους, να εκφράσουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και τις ολόθερμες ευχές τους για κάθε εκκλησιαστική καρποφορία στο νέο Αρχιμανδρίτη.

Ἡ ἑορτή τοῦ Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ στήν Πάτρα.

 

          Μέ ἱερά κατάνυξη ἑορτάσθη τήν Β’ Κυριακή τῶν Νηστειῶν ἡ ἱερά καί πανσεβάσμιος μνήμη τοῦ μεγάλου Ἱεράρχου καί φωστῆρος τῆς Οἰκουμένης, τοῦ Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ στήν πόλη τῶν Πατρῶν καί εἰδικά στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τῆς Εὐαγγελιστρίας, ὃπου εἶναι θησαυρισμένη ἡ ἱερά Εἰκόνα τοῦ Θεοφόρου Πατρός, εἰς ἀνάμνησιν τοῦ θαύματος πού ἐτελέσθη διά παρεμβάσεως καί πρεσβειῶν, τοῦ ἱεροῦ προμάχου τῆς ἁγίας ἡμῶν Ὀρθοδόξου πίστεως, κατά τό ἒτος 1852.

           Ἡ ὑπόθεσις, τήν ὁποίαν ὑπενθύμισε περιγράφοντάς την μέ λόγια συγκινητικά ὁ Σεβασμιώτατος, ἒχει ὡς ἑξῆς:


          Ὁ διακεκριμένος τότε δικηγόρος τῶν Πατρῶν Παυσανίας Χοϊδᾶς, ἱδρυτής τοῦ Δικηγορικοῦ Συλλόγου Πατρῶν καί πρῶτος Πρόεδρος αὐτοῦ, εἶχε ὑιόν τόν Ἀχιλλέα, ὁ ὁποῖος εἰς ἡλικίαν δύο (2) ἐτῶν, ἀσθένησε βαρύτατα.  Οἱ ἰατροί εἶπαν στούς γονεῖς τοῦ παιδιοῦ, ὃτι ὁ μικρός εἶχε ἐλάχιστα περιθώρια ζωῆς καί ὃτι ἒπρεπε νά ἑτοιμασθοῦν γιά τήν ἒξοδο τοῦ υἱοῦ της καί τά τῆς νεκρωσίμου Ἀκολουθίας.