Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

 

 Κεκλεισμένων των θυρών τελέσθηκε την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 Αρχιερατική  Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Πατρών προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου. 

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος ετόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να  θαυμάσουμε την άκραν του Θεού τοις ανθρώποις συγκατάβασιν. Κύπτουν οι ουρανοί κομίζοντες εις την γην το χαρμόσυνο άγγελμα της λυτρώσεως και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ φέρει εις τους ανθρώπους το μήνυμα της αγάπης και ευδοκίας του Θεού.


Ο Υιός του Θεού Υιός της Παρθένου γίνεται, Ευαγγελίζεται η γη χαράν μεγάλην και οι ουρανοί αινούν την δόξαν του Θεού.

Κατόπιν ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στα 400 χρόνια της σκλαβιάς και της τούρκικης τυραννίας, τους εξευτελισμούς και τις ατιμώσεις που υφίσταντο οι προγόνοι μας. Όλα “ τα' σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά “. Απέθανε η Ελλάδα έλεγαν οι εχθροί της, όμως ΟΧΙ, προς θλίψη των βάρβαρων,  η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει γιατί έχει βαθιές ρίζες την πίστη στο Θεό.

Ο ίδιος Άγγελος που είπε εις την Θεοτόκον το χαίρε εσάλπισε και είπε “ Eλλάς αναστήθη “ και η Ελλάς αναστήθη με την βοήθεια του Κυρίου και της Θεοτόκου.

Ο Παλαιών Πατρών υψώνων το λάβαρο της επαναστάσεως φωνάζει “Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού”.  Ο Κολοκοτρώνης εμψυχώνει τα παλικάρια του λέγοντας “ Ο Θεός παιδιά μου έδωσε την υπογραφή του για την ελευθερία της ελλάδος και δεν την παίρνει ποτέ πίσω".

Ο Κανάρης, ο ατρόμητος αυτός ήρωας των Ελληνικών θαλασσών, μεταβαίνει με τους συντρόφους του στον ιερό Ναό και ευχαριστεί τον Θεό για τα ηρωϊκά του κατορθώματα. Στα κρυφά σχολειά οι ιερομόναχοι μυσταγωγούσαν τις ψυχές των σκλαβωμένων Ελληνόπουλων. 

Αδελφοί μου πέρασαν 200 χρόνια από την έναρξη της επαναστάσεως και ακούγονται οι φωνές των ηρώων μας, κληρικών και λαϊκών να μας λένε" Έλληνες μείνετε  πιστοί στην ορθόδοξο Εκκλησία μας στο πνεύμα της 25η Μαρτίου, κρατήσατε την Ελλάδα χριστιανική, πνευματική και Αγία." 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων αγωνιστών της επαναστάσεως του 1821.

Κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη πολλά, ευλογημένα, Θεοσκέπαστα, Θεοφρούρητα και καλή συνέχεια στο στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Αλέξης Στροφύλλας


4 σχόλια:

  1. Ο Επίσκοπος Χρύσανθος την κατάλαβε την ΚΥΑ και τέλεσε την Λειτουργία χωρίς κόσμο. Η ενορία μου που γέμισε από κόσμο δεν πήρε παράδειγμα από τον Επίσκοπο και την Ηγουμένη; Κατά τα άλλα η Πάτρα παραμένει στο κόκκινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεοφιλεστατε διάβσα στο ιστολόγιο Αναστάσιος την ομιλία σας και ευχαριστώ, καταθέτω όμως ένα προβληματισμό μου και ένα ερώτημα σήμερα βλέπετε τις βαθιές ρίζες των νεοελλήνων στην πίστη και στο Θεό;
    Eυχαριστώ για την φιλοξενία από Αγρίνιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα μοναστήρια μας είναι τα κάστρα και οι πνεύμονες της Ορθοδοξίας μας είναι τόποι ιεροί, τόποι προσευχής δακρύων και μετανοίας. Ας προσευχόνται οι μοναχοί και οι μοναχές για όλους και για όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κ. Κωστόπουλε μια μεγάλη αλήθεια που ετόνισε ο θεοφιλέστατος στην ομιλία του στην μονή του προφήτου ηλιού πατρών καθώς διάβασα είναι ότι τα μοναστήρια συνετέλεσαν στο να κρατήσουμε οι έλληνες την ορθόδοξο πίστη και την αγάπη προς την πατρίδα. Επίσης μη λησμονούμε στο πόσα οφείλη η πατρίδα μας στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και στους δασκάλους του γένους. Είχα διαβάσει παλαιότερα ότι το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία ήταν προσωπικό του παλαιών Πατρών Γερμανού στο οποίο πολύ συχνα τελούσε την Θεία Λειτουργία και τις Ιερές ακολουθίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή