Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Η εορτή του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην ημικατεχόμενη Λευκωσία

Η εορτή του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην ημικατεχόμενη Λευκωσία

Η μεγάλη δεσποτική και θεομητορική ταυτόχρονα εορτή τού θείου Ευαγγελισμού τής Θεοτόκου, η οποία φέτος συμπίπτει με τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη τού αγώνα τής Εθνικής παλιγγενεσίας, εορτάστηκε με ξεχωριστή λαμπρότητα στον ιστορικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στην παλαιά Λευκωσία, λίγα μέτρα μόνο μακριά από την διαχωριστική πράσινη γραμμή.

 Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συλλειτουργούντων του Διευθυντή της Ιερατικής Σχολής Κύπρου Αρχιμ. Βενεδίκτου Ιωάννου, του Διευθυντή της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου Πρωτοπ. Κυπριανού Κουντούρη και άλλων κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.



Στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.

Μετά το πέρας τής Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η επίσημη δοξολογία, της οποίας προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Παρόντες ήταν ο προεδρεύων τής Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αδάμος Αδάμου, ο Πρέσβης τής Ελλάδος στην Κύπρο κ. Θεοχάρης Λαλάκος, ο Υπουργός Παιδείας, εκπρόσωποι της Πολιτείας, σχεδόν όλων των πολιτικών κομμάτων, των Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας Κύπρου, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της κυπριακής εκπαίδευσης, εκπρόσωποι σωματείων και άλλοι.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Θεοχάρης Λαλάκος, ο οποίος παρότρυνε όλους να συνεργαστούν ώστε να επιτευχθεί επιτέλους για το νησί μας μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του εθνικού προβλήματος. Η επιτυχία του παρελθόντος, τόνισε ο κ. Λαλάκος, οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην διάθεση συνεργασίας που είχαν όλοι οι Έλληνες μεταξύ τους.

«Από τη μια η μνήμη τού Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και από την άλλη η έναρξη τής Εθνικής Παλιγγενεσίας του Γένους, που ― όχι τυχαία ― ξεκίνησε την 25η Μαρτίου του 1821. Kοινός παρονομαστής των δύο αυτών γεγονότων είναι η  ανυπολόγιστη αξία τής ελευθερίας…

…Σήμερα, που η ιστορία φαίνεται ότι γράφεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς στην περιοχή μας. Σήμερα, που η χώρα βιώνει μια οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση. Το μήνυμα τής 25ης Μαρτίου είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ!  Μας καλεί να ακούσουμε, έστω και την ύστατη στιγμή, τις θεϊκές συμβουλές και να αγαπήσουμε αληθινά το συνάνθρωπό μας, βάζοντας το συμφέρον του συνόλου  πάνω από το ατομικό».

Μετά την πανηγυρική δοξολογία, ακολούθησε τρισάγιο στο μαυσωλείο των μαρτύρων τής πίστεως και της πατρίδος, στον προαύλιο χώρο τού ναού τής Παναγίας Φανερωμένης, κατά το οποίο μνημονεύθησαν τα ονόματα των απαγχονισθέντων και σφαγιασθέντων κατά την επανάσταση τού 1821 Κυπρίων κληρικών και λαϊκών.

Δυστυχώς τη μυρσίνη και τη δάφνη τού ένδοξου εκείνου αγώνα μας, για τον οποίο έχουμε κάθε δικαίωμα να νοιώθουμε υπερήφανοι, αντικατέστησε η προαιώνια κατάρα τής φυλής μας. Εις μάτην ο λαοπρόβλητος και εμπνευσμένος Ηγέτης μας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος καλούσε τον λαό εις ομόνοια και έκρουε τον κίνδυνο τής εισβολής και τής καταστροφής τής πατρίδας μας. «Ὁδὸν ἐθνικοῦ Γολγοθᾶ εἰσέτι πορευόμεθα… Ἔξωθεν ἀπειλαὶ καὶ ἔσωθεν διχοστασίαι καὶ ἔριδες, πολλὰ  κακὰ ἀπεργάζονται. Ἡμέρας πονηρὰς διερχόμεθα καὶ «ἐν μέσῳ παγίδων διαβαίνομεν» ( Σοφ. Σειράχ 9,13). Διὸ καὶ ὑπέρ ποτε σήμερον ἀπαιτεῖται ἑνότης καὶ ὁμόνοια παραμεριζομένων ἐρίδων καὶ παθῶν. Ἡνωμένοι καὶ ὁμονοοῦντες, βεβαίαν ἂς ἔχωμεν τὴν πίστιν ὅτι τὸν Γολγοθᾶν τοῦ ἐθνικοῦ μαρτυρίου θὰ διαδεχθεῖ ἡ χαρὰ τῆς ἐθνικῆς ἀναστάσεως». Οφείλουμε, λοιπόν, να υπερβούμε τα διχαστικά σύνδρομα και τις τραυματικές εμπειρίες τού παρελθόντος, «μην ειπούν στο στοχασμό τους, τα ξένα έθνη αληθινά, εάν μισούνται ανάμεσό τους, δεν τους πρέπει ελευθεριά»!

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου