Τρίτη 4 Μαΐου 2021

ΠΑΣΧΑΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΑΚΑΜΑ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ


 ΑΤΕ ΚΑΙ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΑΕΙΡΚΕΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

ΠΑΣΧΑΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΑΚΑΜΑ

Αφιερωμένον στες νοικοτζυρες τες παλαιές του χωρκού μου και όλους τους κατα καιρούς ομοτράπεζους ημών εις την ωραίαν Δρούσιαν

Εις τας πασχάλιους ημέρας οι πρωτινές γεύσεις ήτο χαρά αναστάσιμη.Αυκά καλα κοττσινισμένα με τους παλιούς τρόπους. Φλαούνες κουλλούρκα ποξιμάθκια κατα παντού των χωρίων. Οι φούρνοι πυρωμένοι καλά καθαρισμένοι κάτω πουν οι πλάκες τους εδουλεύκαν προ και μετά της Αναστάσεως. Πριν το Πάσκαν ούλλα τα γρουσα της σκάφης τα ζυμωτά. Ύστερις τα ψητά ,οι πατάτες των χωραφκιών μας τα φητά. Αρνιά ρίφκια τ Ακάμα των χωραφκιών γύρου γύρου του χωρκού.Αν επυρώνναμεν τζιαι τα φουρνούθκια πουνυχτός με τα κρέατα τα σκλερά .Εσιυλαρώνναμεν τα με λάσπην καλήν τζιαι καλά να μεν φέφκει η βράστη, το πύρωμαν των φουρνουθκιών. Τίποτε να μεν φκαίννει προς τα έξω.

Σαλάτες  .Με το κρομμύδιν το σέλλενον το πομηλόριν ο,τι χόρτα είχαμεν .Κόλλιαντρον τζιαι λάδιν καλόν πόλικον τζιαι λεμόνιν

Άλας της θάλασσας μας σύναμαν τζιαι στον σιερόμυλον αλασμένον νάκκον.Αλλομιαν σαλάταν των αυκών με πστάτα βραστήν τζιαι ππαντζιάριν βραστόν λάδιν ξύδιν τζιαι καλήν καρκιάν

Ξυδάτα. Καππάριν θκιαλεχτόν συναμένον που τα χωράσσια μας.Κύρταμαν της θαλάσσης ημών.Πάγκαλλούς θκιαλεχτούς καλοκαθάρισμένους. Πιπέρκα αψά σέλλενα καλά μες το ξύδιν το δυνάμενον.

Σαν επροχώραν η τράπεζα και ο οίνος και οι πύρες ή το κονιάκ ανάλογως των ομοτράπεζων εζήτουν τες φρέσκες τζινάρες.Οι αγκινάρες οι πρώτες ήτο από πριν κομμένες και συχνα εκαθαρίζοντο επί της τραπέζης με τους καθαρίζοντας ν ακροακκάννουν τον μεζέν το ακριανόν των φύλλων .Με το πέρας του καθαρισμού οι θυσαυροί οι λευκοι των αγγινάρων εποτίζοντο με λεμονιν εκλεκτόν άλας πασιήν και οίνον της φλάσκας η οποία ένωνεν και τους κακοφανησμενους και τους εν έριδι ευρισκομένους. Ούλλα εξεχνόντο κατά το νόημαν του παππού Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου