Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Θέμης Μπατουδάκης Μία άγνωστη προσφορά του στην Ιστορία της Ηλείας - Γεώργιος Διον. Κουρκούτας

Θέμης Μπατουδάκης

Μία άγνωστη προσφορά του στην Ιστορία της Ηλείας

Μία ακόμη απώλεια έπληξε τον εκπαιδευτικό κόσμο της Ηλείας. Ένας εργάτης της Επιστήμης της Φυσικής Αγωγής, καταγόμενος από την Κρήτη, αλλά που αγάπησε την Ηλεία αληθινά και με πράξεις. Ο Θεμιστοκλής (Θέμης) Μπατουδάκης έφυγε από την ζωή πρόωρα, σε ηλικία 52 ετών, αφήνοντας πίσω την αγαπημένη του σύζυγο και τα 2 παιδιά τους και σκορπίζοντας θλίψη και στους πολλούς φίλους και συναδέλφους του. Αυτό το κλίμα κυριάρχησε την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021 στο Κοιμητήριο του Πύργου. Μία από τις μεγάλες αγάπες του Θέμη υπήρξε η προβολή της Ελληνικής Ιστορίας, κάτι που αποτυπωνόταν στις εκδηλώσεις του Συλλόγου που με αγάπη είχε δημιουργήσει, τους «Μωραΐτες», στις λοιπές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπου ο ίδιος στήριζε, αλλά και στην δράση του Συλλόγου Κρητικών Ηλείας.


Εδώ θα προβάλουμε μία πρωτοβουλία του αειμνήστου φίλου Θέμη, που αφορά την Ηλεία και τον Πύργο του 1821. Τον Μάιο του 2004 οργανώθηκε Λαμπαδηδρομία Θυσίας και Ειρήνης από τον Λαογραφικό Μουσικοχορευτικού Ομίλου Πύργου «Μωραΐτες», του Θ. Μπατουδάκη, σε συνεργασία με τον Δήμο Ωλένης (Δήμαρχος τότε ο Ντίνος Αρβανίτης) και το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Πύργου (Πρόεδρος τότε ο Διονύσιος Ντινόπουλος).

Η εκδήλωση αφορούσε την απόδοση τιμής στον Ήρωα Χαράλαμπο Βιλαέτη, στην περιοχή όπου τον Μάιο του 1821 έπεσε μαχόμενος κατά των Τουρκαλβανών του Λάλα. Ήταν η πρώτη χρονολογικά προσπάθεια να αναδειχθεί η θυσία του ήρωα Βιλάετη.

Η όλη προσπάθεια έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου 15 Μαΐου 2004. Όπως διαβάζουμε στον τύπο της εποχής, στις 5.30 μμ πραγματοποιήθηκε Τρισάγιο στον τόπο θυσίας, στην περιοχή Λαντζοΐου Ωλένης. Στις 6.10 θα ξεκινούσε λαμπαδηδρομία Θυσίας και Ειρήνης με συμμετοχή δεκάδων παιδιών από τον τόπο θυσίας έως το κέντρο του Πύργου. Θα ακολουθούσε στις 7.30 μμ. στην Αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας σχετική ομιλία από τον φιλόλογο Γεώργιο Κουρκούτα, για την μορφή και την προσφορά του Βιλαέτη. Η βραδιά θα έκλεινε με παρουσίαση παραδοσιακών ελληνικών χορών από τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών «Ο Πυρσός» και των «Μωραϊτών». Η όλη εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία και συμμετοχή πολλών πολιτών. Στον χώρο όπου τελέστηκε το τρισάγιο θα ξεκινούσε την ανέγερση Μνημείου ο Δήμος Ωλένης, ενώ σε λίγα χρόνια θα τελούνταν κάθε Μάιο μία ανάλογη εκδήλωση τιμής για τον Βιλαέτη (που σήμερα υλοποιεί κοινή συνεργασία των Συλλόγων «Ηλείων Παράδοσις», Φιλαρμονικής «Απόλλων» και Συνδέσμου Οπλιτών Ηλείας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολιν, την Δημοτική Αρχή, τις τοπικές αρχές Λαντζοΐου, Σωματεία Ιστορικής αναβίωσης, αλλά και το Κτήμα Μπριντζίκη).

Η αρχή για να τιμηθεί ο σπουδαίος Χαράλαμπος Βιλαέτης είχε γίνει και προς αυτήν την κατεύθυνση μεγάλη ήταν η συμβολή του αειμνήστου Θέμη Μπατουδάκη. Του Κρητός που αγάπησε την Ηλεία και την ιστορία της με αληθινές και ουσιώδεις πράξεις… Ας είναι αυτές οι γραμμές ένα μικρό μνημόσυνο για τον καλό αυτόν λειτουργό της Παιδείας και θεράποντα της Παράδοσης του Λαού μας…..

Γεώργιος Διον. Κουρκούτας
Φιλόλογος-συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου