Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Εγκαινιάστηκαν οι φοιτητικές εστίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στη Λεμεσό

Με τη νέα ονοματοδοσία «Μικρή Βασιλειάς» εγκαινιάστηκαν επίσημα οι φοιτητικές εστίες τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στη Λεμεσό, το απόγευμα τής Παρασκευής 19ης Νοεμβρίου, από τον Πρόεδρο τής Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο.

Της τελετής προηγήθηκε αγιασμός, ο οποίος τελέστηκε από τον Μακαριώτατο και ακολούθησαν χαιρετισμοί εκ μέρους των φοιτητών τού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες, ήτοι τη φοιτήτρια Ειρήνη Ττοφαρή, από τον Πρόεδρο τού Δ.Σ. τής Εταιρείας «Apollonia Student Halls LTD», η οποία διαχειρίζεται τίς εστίες, κ. Ανδρέα Μαραγκό, από τον Πρύτανη τού ΤΕ.ΠΑ.Κ. Δρ. Παναγιώτη Ζαφείρη, από τον Δήμαρχο Λεμεσού κ. Νίκο Νικολαΐδη, και από τον Εξοχότατο Πρόεδρο τής Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.




Ακολούθως, ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος προς τους παρευρισκομένους, εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για την προσφορά αυτή τής Εκκλησίας προς τους νέους μας. Διηγήθηκε με ιδιαίτερη γλαφυρότητα το ιστορικό μέχρι την ολοκλήρωση τού έργου, αναφερόμενος στο τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον τέως Υπουργό Παιδείας και το αίτημά του για ανέγερση εστιών, την καθοριστική συμβολή τού Δημάρχου Λεμεσού ώστε οι διαδικασίες να κινηθούν άμεσα και νόμιμα καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην πορεία τής ανοικοδόμησης λόγω τής πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.

Δοξολόγησε, επίσης, τον Θεό που τον αξίωσε να προσφέρει ακόμη ένα έργο στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους φτωχούς νέους. Υποσχέθηκε, ακόμη, ότι θα συνεχίσει μέχρι τέλους ζωής να υπηρετεί τον λαό και όσους έχουν ανάγκη.

Παρόντες, στην εορταστική αυτή εκδήλωση ήταν ανάμεσα σε πολλούς κι ο Υπουργός Παιδείας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Αναστασία Ανθούση, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Βασίλης Δημητριάδης, ο Πρόεδρος τού ΔΗ.ΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, οι Πρυτάνεις τού ΤΕ.ΠΑ.Κ. και τού Πανεπιστημίου Frederick κ. Γιώργος Δημοσθένους, καθηγητές Πανεπιστημίων, βουλευτές τής επαρχίας Λεμεσού κι εκπρόσωποι άλλων κομμάτων.

Εκ της ιεραρχίας τής Εκκλησίας Κύπρου παρέστησαν οι Μητροπολίτες Κιτίου κ. Νεκτάριος και Λεμεσού κ. Αθανάσιος και οι Επίσκοποι Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, Αμαθούντος κ. Νικόλαος, Νεαπόλεως κ. Πορφύριος και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Παρών, επίσης, ήταν και ο παρεπιδημών στην Κύπρο Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων εκ τής Εκκλησίας Ελλάδος.

Οι φοιτητικές εστίες οι οποίες ανεγέρθηκαν κοντά στη περιοχή του Τσιρείου σε γη που ανήκει στην Εκκλησία και με κόστος που ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί ένα σύγχρονο οικιστικό συγκρότημα, υψηλής ποιότητας και αισθητικής, που εδώ και ένα χρόνο δίνει ανάσα σε δεκάδες οικογένειες φοιτητών, αφού οι χαμηλές τιμές των ενοικίων διευκόλυναν τις σπουδές των παιδιών τους.

Η επιλογή για τους δικαιούχους γίνεται βάσει κριτηρίων με μοριοδότηση από το ΤΕΠΑΚ. Οι εστίες προσφέρονται προς 250 ευρώ μηνιαίως, ενώ σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται, κοινόχρηστα, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό αλλά και το διαδίκτυο. Τα δωμάτια είναι ευρύχωρα, πέραν των 20 τ.μ. το καθένα, με πλήρη επίπλωση ατομικό χώρο υγιεινής και πλήρως εξοπλισμένη μικρή κουζίνα (ψυγείο, μάτια, φούρνος). Μεταξύ αυτών υπάρχουν και δίκλινα, ενώ παράλληλα υπάρχουν και δωμάτια ειδικά διαμορφωμένα ώστε να εξυπηρετούν φοιτητές με αναπηρίες. Στους χώρους των φοιτητικών εστιών λειτουργούν, μεταξύ άλλων, αναγνωστήρια, γυμναστήριο, χώρος πλυντηρίων, υπεραγορά και καφεστιατόριο.

Η λειτουργία των φοιτητικών εστιών στη Λεμεσό αποτελεί ένα από τα πολλά έργα προσφοράς τής Εκκλησίας στους νέους ανθρώπους. Αποτελεί μέρος τού μόνιμου οράματος τού Μακαριωτάτου για στήριξη των ευάλωτων ομάδων ειδικά σε μια εποχή που στη Λεμεσό τα ενοίκια είναι απρόσιτα για μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας.

Οι εργασίες ολοκλήρωσης των εστιών, αν και επηρεάστηκαν από την πανδημία και την κατά καιρούς επιβολή περιοριστικών μέτρων, ολοκληρώθηκαν μέσα σε 11 μόλις μήνες!

Μετά το πέρας τής τελετής των εγκαινίων ακολούθησε δεξίωση.












2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια στην Εκκλησία της Κύπρου. Η εκκλησία της Ελλάδας τι έχει κάνει; Οι μητροπόλεις φιλοξενούν 100-200 φοιτητόπαιδα φτωχά ή τα εισοδήματα των παγκαριών, δωρεών, κρυφών ταμείων, τα φτιάχνουν πολυτελή τέμπλα, δάπεδα, καφέδες, λουλούδια και τόσα άλλα περιττά.
    Γεμίσαμε πνευματικά κέντρα για τον καφέ του μνημόσυνου. Αν οι άνθρωποι της Εκκλησίας δεν ξυπνήσουν και δεν βοηθήσουν θα καταντήσει η Εκκλησία για ανθρώπους άνω των 75 πλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίγοι οι τολμηροί Μητροπολίτες. Οι περισσότεροι παίζουν κλεφτοπόλεμο με τους υπέρ και τους κατά. Μην ξεχνούν ότι τους χλιαρούς θα τους κάνει εμετό ο Κύριος. Όταν τελειώσει η πανδημία πολλοί μητροπολίτες θα ψάχνουν (αν ζουν) να βρουν μέρος να κρυφτούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή