Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Σήμερα η Διεθνής Ημέρα για τα θύματα Γενοκτονιών

Μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις οι περισσότερες χώρες του κόσμου συμμετέχουν στον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος», η οποία έχει θεσμοθετηθεί να εορτάζεται την 9η Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, μετά από απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς την 9η Δεκεμβρίου του 1948 ο Ο.Η.Ε. υιοθέτησε την σύμβαση για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας, με αφορμή το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκδηλώσεις για την ενημέρωση των πολιτών και την ευαισθητοποίησή τους

Βασικός στόχος της ημέρας είναι από τη μία να ενημερωθούν οι πολίτες για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης σύμβασης και από την άλλη να αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές στα θύματα των γενοκτονιών.

Τι είναι και πώς ορίζεται η γενοκτονία, σύμφωνα με την σχετική αναφορά του διεθνούς Οργανισμού (Ο.Η.Ε.);

«Γενοκτονία νοείται οιαδήποτε εκ των κατωτέρω πράξεων, ενεργουμένη με την πρόθεσιν ολικής ή μερικής καταστροφής ομάδος, εθνικής, εθνολογικής, φυλετικής ή θρησκευτικής, ως τοιαύτης:

1) Φόνος των μελών της ομάδος.
2) Σοβαρά βλάβη της σωματικής ή διανοητικής ακεραιότητος των μελών της ομάδος.
3) Εκ προθέσεως υποβολή της ομάδος εις συνθήκας διαβιώσεως δυναμένας να επιφέρωσιν την πλήρη ή την μερικήν σωματικήν καταστροφήν αυτής.
4) Μέτρα αποβλέποντα εις την παρεμπόδισιν των γεννήσεως εις τους κόλπους ωρισμένης ομάδος.
5) Αναγκαστική μεταφορά παίδων μιας ομάδος εις ετέραν ομάδα.

Α. Γκουτέρες: Έκκληση σε κάθε χώρα να κυρώσει τη «Σύμβαση Γενοκτονίας»

Ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε., Αντόνιο Γκουτέρες, αναφορικά με την σημερινή ημέρα για τις γενοκτονίες υπογραμμίζει:

«Μετά το Ολοκαύτωμα και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κόσμος συναντήθηκε και υιοθέτησε μια Σύμβαση για την Πρόληψη της Γενοκτονίας και την τιμωρία εκείνων που διαπράττουν αυτό το φρικτό έγκλημα. Εβδομήντα χρόνια αργότερα, η πρόληψη της γενοκτονίας παραμένει θεμελιώδες καθήκον της εποχής μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησα μια έκκληση για κάθε χώρα να κυρώσει τη Σύμβαση.

Παροτρύνω τα υπόλοιπα 45 κράτη να το πράξουν χωρίς καθυστέρηση. Και καλώ όλα τα κράτη να μεταφράσουν τα λόγια της Σύμβασης σε δράση για την αποτροπή μαζικών ανθρώπινων δεινών και προόδου λογοδοσίας. Σε μια εποχή αυξανόμενου αντισημιτισμού, αντι-μουσουλμανικής μισαλλοδοξίας και άλλων μορφών μίσους, ρατσισμού και ξενοφοβίας, ας επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την ισότητα και την αξιοπρέπεια όλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου