Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Περιμένοντας στο αρχονταρίκι της Μονής Δοχειαρίου - Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Περιμένοντας στο αρχονταρίκι της Μονής Δοχειαρίου

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
 
Σε μια μου επίσκεψη στο Άγιον Όρος, στη διαδρομή επιστροφής για την Ουρανούπολη, πήγα  να προσκυνήσω στην Μονή Δοχειαρίου.  Ως γνωστό στη Μονή Δοχειαρίου φυλάσσεται η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου.
   Περιμένοντας  το μικρό βαπόρι περίμενα στον περίβολο της Μονής της γραμμής για να επιστρέψω στην Ουρανούπολη, γιατί υπήρχε καθορισμένη ώρα που θα μας έπαιρνε.  Κάποια στιγμή φάνηκε από τη μεγάλη Πύλη του Μοναστηριού ένας Επίσκοπος.  Εξ’ όσων είχαν συμβεί μετά, ο Επίσκοπος είχε απλά κατεβεί στη Μονή Δοχειαρίου για προσκύνημα, καθ’ οδό προς τη Μονή που ήταν προσκεκλημένος.  Ο Ηγούμενος του Μοναστηριού Γέροντας Γρηγόριος, που έτυχε εκείνη τη στιγμή να βρίσκεται εκεί κοντά, φώναξε ένα καλογέρι να σημάνει τις καμπάνες. Είναι αγιορείτικη συνήθεια  όταν ένας Επίσκοπος επισκέπτεται ένα Αγιορείτικο Μοναστήρι να σημαίνουν οι καμπάνες.
  Στο άκουσμα λοιπόν της εντολής του Ηγουμένου να σημάνουν οι καμπάνες, ο Επίσκοπος παρακάλεσε με πολύ σεμνότητα τον Ηγούμενο να μη σημάνουν τις καμπάνες.  Ο Ηγούμενος του Μοναστηριού, επέμενε και έτσι οι καμπάνες σχεδόν αμέσως άρχισαν να σημαίνουν. Έβλεπες τότε στο πρόσωπο του Επισκόπου αυτού ζωγραφισμένη λύπη. Μια λύπη που καταμαρτυρούσε το χριστιανικόν κάλλος της ταπείνωσης.  Η αρετή της ταπείνωσης για ένα Επίσκοπο, είναι αρωγός στην ποιμαντική  διακονία. 
  Ένα βιαστικό συμπέρασμα;  Ένας πρώτος ‘’ενθουσιασμός’’ για την εντύπωση που σχημάτισα  για τον Επίσκοπο αυτόν;  Ίσως αν έφευγα αμέσως, όπως είχα σκοπό με βάση τις ώρες που περνούσε το μικρό βαπόρι.  Ενώ ετοιμαζόμουν να πάω κατά τη μικρή προκυμαία μπροστά από το Μοναστήρι, ένα μοναχός μας ειδοποίησε ότι θα αργήσει το βαπόρι της γραμμής Ουρανούπολη – Δάφνη κι έτσι έπρεπε να περιμένουμε. Μαζευτήκαμε όλοι στο Αρχονταρίκι και περιμέναμε. Μαζί μας ήρθε και ο Επίσκοπος μετά που προσκύνησε. Στο Αρχονταρίκι από τη μικρή συνομιλία που έγινε με τον Ηγούμενο, μάθαμε ότι ο Επίσκοπος ήταν ο Μητροπολίτης Καστοριάς Γρηγόριος*.  Ολιγομίλητος και πολύ πράος άνθρωπος ο Μητροπολίτης Καστοριάς. Αν εξαιρέσουμε την πολύ μικρή συνομιλία που είχε στην αρχή με τον Ηγούμενο και αυτή σε απάντηση ερωτήσεων του Γέροντος Γρηγορίου, στο υπόλοιπο του χρόνου ήταν σιωπηλός στο Αρχονταρίκι. Από το βλέμμα του διέκρινες έναν πολύ ταπεινό και πράο άνθρωπο. Καθόλου στοιχεία από κείνη την άλλη ‘’μεγαλοπρέπεια’’ που θαυμάζουν κάποιοι, προσθέτοντας κάποτε και το ‘’βυζαντινή’’ για να δικαιολογήσουν υπερήφανες και ‘’μεγαλοπρεπείς’’ συμπεριφορές κάποιων Ιεραρχών  της Εκκλησίας μας.

  Εντύπωση λοιπόν μου έκανε η πραότητα του Επισκόπου αυτού και το πολύ ταπεινό του βλέμμα. Θα  πεί κάποιος μα η τόση πραότητα από το ταπείνωση έλκει την καταγωγή της. Ακριβώς δεν θα δει κάποιο ταπεινό να είναι θυμώδης. Παρενθετικά θα πρέπει να πούμε ότι η μόνη φορά που όχι απλά ‘’δικαιούται’’ αλλά και επιβάλλεται κάποτε να ομιλήσει κανείς με ένταση είναι για θέματα αληθείας. Ενθυμούμαι σε μια μου επίσκεψη στο Κελλίον της Παναγούδας, τον Όσιο Παΐσιο να παρατηρεί δύο ιερείς που του είπαν ότι ήρθαν στο Άγιο Όρος, για να μεταφέρουν το μήνυμα της ‘’Χριστιανικής Δημοκρατίας’’.  Τότε με πολύ ένταση ο ταπεινός ασκητής τους είπε ‘’Ευλογημένοι εν ονόματι ποιού θα κτυπούν τα ΜΑΤ;  Εν ονόματι του Χριστού;’’  
  Στο Αρχονταρίκι της Μονής Δοχειαρίου μείναμε αρκετή ώρα, γιατί όπως μάθαμε αργότερα, κάποιος τηλεφώνησε για βόμβα σε βαπόρι της γραμμής Ουρανούπολη – Δάφνη. 
  Όταν μετά από κάποια χρόνια πληροφορήθηκα από το Περιοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς ‘’Πειραϊκή Εκκλησία’’  την κοίμηση του Επισκόπου αυτού, είδα στα λίγα λόγια που έγραφε να εκθειάζεται ιδιαιτέρως η πραότητά του, βεβαιώθηκα ότι τα περί πραότητας του Μητροπολίτου Καστοριάς Γρηγορίου, δεν ήταν μια στιγμιαία αντίληψη. 
 
*Μητροπολίτης Καστοριάς Γρηγόριος ο Γ΄ (Παπουτσόπουλος), 1985-1996
 

4 σχόλια:

  1. Ένας από τους συγχρόνους αγίους ιεράρχες.Θα ήταν ευχής έργον να συγκεντρωθούν όλες αυτές οι άγιες μορφές αρχιερέων της εποχής μας, όπως του Καστοριάς Γρηγορίου, του Νικολάου Σελέντη, του Αλεξανδρουπόλεως Κωνστάντιου και άλλων, σε ένα βιβλίο ή σε σειρά άρθρων σε κάποιο ορθόδοξο ιστολόγιο, για να ωφελούμαστε αφ' ενός και αφ' ετέρου για να δούμε ότι η αγιότητα σε αυτά τα έσχατα χρόνια δεν βρίσκεται μόνο μέσα στα μοναστήρια αλλά κάποιες φορές συναντάται και μέσα στην Ιερά Σύνοδο.Αρκεί να μετρήσουμε πόσοι αγιασμένοι Επίσκοποι πλαισίωναν τα έδρανα της Ιεράς Συνόδου την εποχή του Μακαριστού Ιερωνύμου, οι περισσότεροι εκ των οποίων χειροτονίες του και θα καταλάβουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε εδοκίμασάς με και έγνως με. Μη συναπωλέσης ταις ανομίαις μου τω λαώ σου, αλλά σώσον με μετά του ποιμνίου σου.
    (Γραμμένο επάνω στον τάφο του κατά την επιθυμία του)

    Το ήθος του πραγματικού ποιμένα! Του ανατέθηκε η διαποίμανση και δεν το θεώρησε εξουσία, αλλά διακονία! Δε θεωρούσε ότι θα έσωζε εκείνος το ποίμνιο, αλλά ζητά να σωθεί μέσω του σωζόμενου ποιμνίου του.

    Να έχουμε την ευχή του και να θυμόμαστε το ήθος του και θα πρεσβεύει για όλους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την ευχή του να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ζωή του ήταν Αγία. Πρότυπο καλού Ποιμένα. Η Καστοριά τον ευγνωμονεί για τα χρόνια που μας φρόντισε με αγάπη πατρική και αδελφική Κηρύττατε, ενσαρκώνοντας ως έμπρακτο Λόγο, τον Κύριο Ιησού. Έλεγε: «Παρακαλώ να με συγχωρήσετε με όλη σας την καρδιά. Διότι ήμουν αμετανόητος εις όλη την ζωή μου, αλλά τώρα μετανοώ δι’ όλα τα σφάλματά μου, δι’ όλες τις παραλείψεις μου, τις κακίες μου, τις ολιγοπιστίες μου, την έλλειψιν αγάπης μου προς τον Θεόν και τους ανθρώπους, τα φανερά και τα κρυφά εγκλήματά μου, διά τα οποία παρακαλώ πείτε τώρα τρείς φορές:
    Κύριε και Θεέ Ιησού Χριστέ, μη διαπόμπευσης τον δούλο σου Γρηγόριον Αρχιερέα και μη αποκαλύψης τα αμαρτήματά του ενώπιον των ανθρώπων, ούτε των Αγίων ούτε των Αγγέλων». Αν ποτέ έχετε λογισμό ότι η Εκκλησία κάνει λάθος κάμετε υπακοή και θα σας αποκαλύψει αργότερα ο Θεός την απάτη του λογισμού σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή