Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στο Vimaorthodoxias.gr στις 27/7/2022, που τιτλοφορείται «Άγριο ξέσπασμα Ελπιδοφόρου προς την Εκκλησία της Ελλάδος – ‘’Καιρός για μία ειλικρινή συζήτηση γύρω από το σεξ και το φύλο στην Εκκλησία», έγινε αναφορά και στο περί παραδοσιακής οικογένειας που ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Γλυφάδας.
Το όλο θέμα είχε αφορμή τη βάπτιση δύο παιδιών που γεννήθηκαν με παρενθετικό τρόπο και θα ‘’ανατραφούν από ζεύγος ομοφυλοφίλων’’, όπως πληροφορούμαστε και από το άρθρο αυτό.
Στο εν λόγω άρθρο σημειώνεται αυτό που ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής ανέφερε, πως δηλαδή ‘’υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα για τα οποία οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν αισθάνονται άνετα να τα ανοίξουν, και το πλέον κορυφαία ανάμεσα σ’ αυτά είναι η ομοφυλοφιλία, η οποία εγείρει παθιασμένο συναισθηματισμό, αλλά λίγη λογική ομιλία. Απλώς αναμασούν τη γνωστή φράση ‘μισούμε την αμαρτία, αλλά αγαπούμε τον αμαρτωλό’ μπορεί συχνά να είναι καταδίκη φαινόμενη ως συμπάθεια – είναι συχνά να είναι καταδίκη φαινόμενη ως συμπάθεια – είναι εύκολα να χαρακτηρίζουμε, παρά να ακούμε’’.
Ανάμεσα στ’ άλλα ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής, Αρχιδιάκονος και Θεολογικός Σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπογράμμισε με ερωτηματικό τρόπο και τα εξής : ‘’Όφειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος να είχε διευκρινίσει γραπτώς πως τα παιδιά δεν ανήκουν σ’ αυτό που ο Μητροπολίτης Γλυφάδας ονομάζει ‘παραδοσιακή οικογένεια’; Θέτει με ερωτηματικό τρόπο το θέμα υποχρέωσης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής να ενημερώσει τον οικείο Επίσκοπο, συμπληρώνοντας ‘’αυτό που ο Μητροπολίτης Γλυφάδας ονομάζει ‘παραδοσιακή οικογένεια’. Θέτει σε εισαγωγικά τη φράση ‘παραδοσιακή οικογένεια’, λες και είναι άγνωστο τι εννοείται εκκλησιαστικώς με την έννοια ‘παραδοσιακή οικογένεια’. Αυτό που εννοεί ο Σεβ. Γλυφάδας ομιλώντας για παραδοσιακή οικογένεια, είναι αυτό που εννοεί η Εκκλησία μας.
Ο Σεβ. Γλυφάδας εκφράζει τη θέση της Εκκλησίας στο ζήτημα τούτο. Μήπως υπάρχει και άλλη έννοια εκκλησιαστικώς για την παραδοσιακή οικογένεια; Είναι ξεκάθαρο ότι ο Σεβ. Γλυφάδας την εκκλησιαστική έννοια της παραδοσιακής οικογένειας εξέφρασε. Αυτή είναι η παραδοσιακή οικογένεια που δέχεται η Εκκλησία μας. Δεν αποτελεί επινόηση του Σεβασμιωτάτου Γλυφάδας, αλλά απλά ανέφερε αυτό που δέχεται η Εκκλησία μας.
Είναι θλιβερό επίσης να παρεμβάλλεται ένα άσχετο με την περίπτωση γεγονός με τον Άγιο Πορφύριο, όταν πρόταξε τον Σταυρό να τον προσκυνήσουν οι κοπέλες του οίκου ανοχής. Το γεγονός αυτό παρεμβάλλεται για να ισχυροποιηθεί η επιχειρηματολογία του; Γιατί εμπλέκεται στην επιχειρηματολογία αυτή ο Άγιος Πορφύριος; Μήπως όταν μιλούσε ο Άγιος Πορφύριος για γονείς, δεν είναι την εκκλησιαστικώς ‘παραδοσιακή οικογένεια’ που εννοούσε; Αλλά και όλοι οι πρόσφατα αγιοκαταταχθέντες Άγιοι, οι οποίοι είχαν αποδειχθεί ‘’επόμενοι τοις Αγίοις Πατράσιν’’, τα αυτά φρονούσαν περί παραδοσιακής οικογένειας.
Μήπως το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο έχει άλλη άποψη περί ‘’παραδοσιακής οικογένειας’’ από τον Σεβ. Γλυφάδας; Φυσικά όχι. Η τοποθέτηση του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κατά την επίσκεψή του το έτος 2013 στην Εσθονία, καταγράφει επακριβώς τη θέση της Εκκλησίας μας στο ζήτημα τούτο.
Κατά την επίσκεψή του στην Εσθονία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : ‘’…είναι άγνωστοι και κατακριτέαι συζυγίαι μετ’ ατόμων του ιδίου φύλου, καταδικάζονται δε αι σύγχρονοι εφευρέσεις των λεγομένων «συμφώνων συμβιώσεως», τα οποία είναι απόρροια αμαρτίας και ουχί κατά νόμον χαράς, ενεργειών κατά τας οποίας αι θήλειαι «μετήλλαξαν την φυσικήν χρήσιν εις την παρά φύσιν, ομοίως δε και οι άρσενες αφέντες την φυσικήν χρήσιν της θήλειας εξεκαύθησαν εν τη ορέξει αυτών εις αλλήλους, άρσενες εν άρσεσι την ασχημοσύνην κατεργαζόμενοι και την αντιμισθίαν ην έδει της πλάνης αυτών εν εαυτοίς απολαμβάνοντες»*.
Θα τολμηθεί άραγε σχολιασμός με παρόμοια επιχειρηματολογία και ύφος και σε αυτό που είπε ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, όταν επισκέφθηκε το έτος 2013 την Εσθονία;
*dogma.gr, από άρθρο του Ανδρέα Λουδάρου στις 9 Σεπτεμβρίου 2013 που τιτλοφορείτο ‘’Δριμύ κατηγορώ του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά της συμβίωσης ομοφυλοφίλων’’.
Πολύ καλά εμίλησε ο Πατριάρχης κατά την επίσκεψη του στην Εσθονία. Εκανε το καθήκον του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπουμε όμως, ότι άν καί γράφονται άρθρα καί από Κληρικούς καί στηλιτεύονται διάφορες καταστάσεις στην Εκκλησία και ζητούνται αλλαγές, για τίς απόψεις αυτές περί οικογένειας δέν αναφέρεται κάτι, και οι εκφραστές τους διατηρούνται στο απυρόβλητο.