Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΑΚΗ ΔΟΞΑ - Γεώργιος Διον. Κουρκούτας

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΑΚΗ ΔΟΞΑ
 
46 χρόνια από τον θάνατό του- Ο ποιητής της Επαρχίας και του «Φωτός της Ολυμπίας»
Μνημόσυνο για τον Τάκη Δόξα σήμερα στον Πύργο
 
Συμπληρώνονται 46 χρόνια αυτή την Κυριακή 30 Οκτωβρίου από τον θάνατο ενός από τους μεγαλύτερους μεταπολεμικούς ποιητές της Ελλάδος, του Τάκη Δόξα, τον Οκτώβριο του 1976. Ο Τάκης Δόξας (1913-1976) διακρίθηκε ως ποιητής, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Το όνομα Τάκης Δόξας ήταν λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Παναγιώτη Λαμπρινόπουλου και ο ίδιος γεννήθηκε στον Πύργο. Σπούδασε στην Σχολή Συνεταιριστών στην Αθήνα. Υπηρέτησε στο πρωτοδικείο του Πύργου, ενώ το 1954 διορίστηκε διευθυντής της δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου, την οποία αναβάθμισε ως σημείο πνευματικής αναφοράς στον τόπο μας. Στην θέση αυτή παρέμεινε ως τον θάνατό του. Το 1957 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο της Πελοποννησιακής Πεζογραφίας από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ την βιβλιοθήκη του κληροδότησε με διαθήκη (σύνολο 6.466 τόμοι βιβλίων) στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου.
Να επισημάνουμε ότι πολέμησε και αυτός στον Έπος του 1940, ενώ μέγα μέρος της προσφοράς του στον Πολιτισμό οφείλεται στην στήριξη και της αειμνήστου συζύγου του Ειρήνης Καπογιάννη-Δόξα. Από το 1932 έως το 1976 υπηρέτησε την πνευματική δημιουργία. Παρότι ο Δόξας έγινε γνωστός παγκοσμίως με το ΦΩΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ, το έργο του ήταν μεγάλο και σε πολλές πλευρές της Λογοτεχνίας. 
 
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά το έργο του.
 
Ποιητικές συλλογές : «Λευκοί δρόμοι», 1938, «Φως της Ολυμπίας», 1960, «Επαρχία ‘ αγαπώ», 1978. Συλλογές διηγημάτων : «Οι ίδιες πάντα ιστορίες», 1932, «Η απολογία του Καμπούρη», 1935, «Η σονάτα των ίσκιων», 1949, «Πικρή ιστορία», 1950, «Ταξίδια χωρίς ήλιο», 1953, «Ροδοσταμιά», 1957, «Μικροζωές», 1965, «Λούνα Παρκ», 1972. Μυθιστορήματα: «Οι ναυαγοί», 1955, «Στη χώρα του Αυγεία», 1973. Δοκίμια: «Μαρία Πολυδούρη», 1937, «Η εσωτερική τέχνη», 1940, «Γιώργος Σεφέρης, ο ποιητής του Νόμπελ», 1964, «Το χρονικό του Πύργου», 1965, «Επιστροφή στην Ελλάδα», 1967, «Βαλαωρίτης, ο Ελευθερωτής και ο Ποιητής», 1967, «Σύγχρονοι ναυαγοί», 1969, «Λόρδος Βύρων, ο ήρωας και ο ποιητής», 1971, «Το αίμα της Πατρίδας», 1972, «Άνθρωποι και ανθρωπιά», 1976. Μελέτες: «Η Πάτρα στον Αγώνα του 21», 1971. Ανθολογίες: «Ηλειακή γραμματολογία», 1963,  «Δοκίμια», 1981.
 
Ξεχωριστό κομμάτι της δραστηριότητας του αποτέλεσε και το ανέβασμα 18 συνολικά θεατρικών παραστάσεων, στην πλειονότητα των οποίων είχε γράψει ο ίδιος ενώ αναλάμβανε και την σκηνοθεσία. Τα έργα ανέβαιναν στα πέντε θέατρα και τις κινηματογραφικές αίθουσες που λειτουργούσαν τότε στην πόλη του Πύργου (θέατρο «Απόλλων», «REX», «Ορφέας», «Τιτάνια», «Πάνθεον»-«Άλσος»).
 
Με αγάπη για την Ηλεία, τον Πύργο και τον Πολιτισμό
 
Όπως έχει επισημανθεί από πολλούς μελετητές του έργου του, στο έργο του Τάκη Δόξα (πεζογραφικό, ποιητικό, δοκιμιακό, ιστοριοδιφικό) έχει διοχετευθεί η Παράδοση, ο Πολιτισμός της Ηλείας, το Ελληνικό ήθος και κάλλος, η Ελληνική σκέψη. Απαύγασμα της πνευματικής του αλκής είναι το «Φως της Ολυμπίας», το μεγάλο αυτό οικουμενικό σάλπισμα ανθρωπισμού, αλληλεγγύης, συναδέλφωσης και συνύπαρξης των λαών.
Ο λόγος του μεστός, λυρικός, πειθαρχημένος, πνευματοφόρος, όπως χαρακτηρίστηκε από τον Πνευματικό κόσμο της Ελλάδος, άγγιζε και μεταρσίωνε. Ο στοχασμός του υψηλόφρων, πυρίκαυστος, γόνιμος και προσέφερε έμπνευση. Η αγάπη του για τον τόπο και τους ανθρώπους του τον κράτησαν αμετακίνητο στον Πύργο της Παράδοσης και του Πολιτισμού.
 
Μνημόσυνο το απόγευμα στο Α΄ Κοιμητήριο Πύργου
Το όνομά του συνδέθηκε με την πνευματική κίνηση της Ηλείας και θα συνδέεται διαχρονικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς το ξεχωριστό του δημιούργημα «Το Φως της Ολυμπίας» απαγγέλλεται στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, στην έναρξη κάθε διοργανώσεως των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι ένα ποίημα που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες του Κόσμου.
Στο Α΄ Κοιμητήριο των Αγίων Πάντων Πύργου, όπου αναπαύεται ο «Ποιητής της Επαρχίας» μαζί με την αγαπημένη σύζυγό του Ειρήνη, θα τελεστεί Μνημόσυνο την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022, στις 17.00. Διοργανωτές είναι και φέτος η Εταιρεία Ηλειακών Μελετών και η  Αγωνιστική Κίνηση για το «Φως της Ολυμπίας» και καλούνται να συμμετάσχουν οι πολίτες της Ηλείας που τιμούν την Μνήμη και το Έργο του Τάκη Δόξα.

Επιμέλεια αφιερώματος
Γεώργιος Διον. Κουρκούτας, φιλόλογος-συγγραφέας







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου