ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ
«Για λίγες ώρες στην Αθήνα τη Δευτέρα-16/1- ο Κωνσταντίνος Β', ο βασιλιάς που βασίλεψε μόλις τρία χρόνια πριν αναγκαστεί να εξοριστεί, ήταν και πάλι βασιλιάς των Ελλήνων, ή τουλάχιστον χιλιάδων πρώην υπηκόων του». Αγγλική Εφημερίδα Guardian.
«Ανθρώπινα, πολύ ανθρώπινα», συν ελληνορθόδοξα όσα ακολουθούν, τίποτε περισσότερο. Ευδιάκριτα όμως έξω, πέρα, μακριά από «τα ξύλινα τα λόγια» τα … πολιτικά !
Και η αρχή με συγγενικό μου πρόσωπο νεανικό, κοπέλα εποχής. «Τι ωραία παιδιά, παππού, τα εγγόνια του τ. βασιλιά, τι σοβαρά ! Έκαναν το σταυρό τους, γονάτισαν μπρος στο φέρετρο του παππού τους, έβαλαν και τον ώμο τους» ! Και τι ωραίοι, συνεχίζει ο γράφων, οι γονείς τους, τα παιδιά του τ. βασιλιά, με προεξάρχοντα τον Παύλο. Έλληνες στη φωνή, στην ψυχή, χριστιανοί ορθόδοξοι. Κι έκαναν οικογένεια ελληνική, χριστιανική. Σε τέτοια τα μεγάλωσαν ζεστασιά ! Πώς, πόσο, ή τι, ξέρει ο Θεός, αυτό είναι δική του υπόθεση !
Ελάτε να πάμε τώρα στη ρίζα και κορυφή. Σεπτέμβριος 1964, Κωνσταντίνος και Άννα-Μαρία, είκοσι τεσσάρων και δέκα οκτώ αντίστοιχα χρονών. Και όλη η Ελλάδα βλέπει, τη γαμήλια Ακολουθία τους, και καμαρώνει, και λέει. «Τι όμορφο το ζευγάρι αυτό, τι νεανική λάμψη, τι ωραία αύριο η οικογένεια η βασιλική. Και «ου μετά πολλάς ταύτας ημέρας», και ένα, και δύο και τρία αγόρια, συν δυο κορίτσια της αγάπης τους οι βλαστοί. Παιδιά πέντε, άγγιγμα παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας και χριστιανικής.
Το πιο υψηλό από όλα τώρα σε
πνεύμα, σε συμβολισμό, κι αυτό που έχει στο χρόνο αντοχή. Μετρείστε και ένα,
και δύο, και τρία χρόνια … ως τα πενήντα
εννιά, Κωνσταντίνος και Άννα-Μαρία ο ένας πλάι, μέσα στον άλλο σύζυγοι, με πιστότητα, με αφοσίωση, με αγάπη τρυφερή.
Και σε ώρες τιμής, δόξας, χαράς, και σε ώρες αστοχίας, ατυχίας, κατατρεγμού !
Και δείτε τα όλα αυτά σ’ ένα απλό στεφάνι από λουλούδια αηδονιού ! Δείτε όλη την αρμονία, όλη τη γλύκα της
αγάπης μιας μακράς ζωής, της αγαπημένης συζύγου τ. Βασίλισσας, στον αγαπημένο
της σύζυγο τ. Βασιλιά ! Της Άννας-Μαρίας, που επευφήμησε επάξια αμέτρητο πλήθος
Ελλήνων-Ελληνίδων άμεσα και από μακριά, ως την είδε να περνάει στην εκκλησιά
για «τον τελευταίο ασπασμό» του, με
το δάκρυ του πόνου της αγάπης στο καθάριο της πρόσωπο, με τη γνωστή χρόνια τώρα
απλότητα, σεμνότητα, και βασιλική της αρχοντιά !
****** *** ******
Πάμε πιο πίσω τώρα. Ποιος εμφύτεψε στην ψυχή Κωνσταντίνου πίστη-ελπίδα
ζωής χριστιανικής; Η γνωστή ευσέβεια του πατέρα του, αείμνηστου Βασιλιά Παύλου,
και βέβαια η γνώση, διδαχή, συν βίωμα του Πρωθιερέα Ιερώνυμου, Αρχιεπίσκοπου
μετά-και μη βιαστείτε να πετροβολήσετε, γιατί ο Κολοκοτρώνης λέει σε ποιες
καρυδιές ρίχνουν πέτρες τα παιδιά. Και ποιος εποικοδόμησε με γνώση και σοφία πάνω στην εμφυσηθείσα στο γιο από
τον πατέρα Ελληνικότητα ως αγάπη για τη μεγάλη πατρίδα μας σφοδρή; Ασφαλώς το
Καθηγητικό προσωπικό του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων, προσθέτω, με
προεξάρχοντα τον παλιό Γενικό Επιθεωρητή αείμνηστο Θεόδωρο Παπακωνσταντίνου,
φιλόλογο εγκρατή. Που ο Κωνσταντίνος είχε σε σεβασμό, και βασιλιάς μετά, και
τον επισκεπτόταν ινκόγκνιτο στις Σπέτσες διευθύνοντα την Αναργύρειο Σχολή. Και
μια παρασπονδία με νόημα και νεύμα εδώ. Ο Θ.Π. ως επιλογή κάθε άλλο παρά ήταν
«δεξιός», όπως πολύ περισσότερο η διαπρεπής βυζαντινολόγος κα Γλύκατζη Αρβελέρ,
που την είχε η τ. Βασίλισσα μητέρα περί πολλού.
****** ***
******
Και να κλείσουμε τα ελάχιστα ταύτα με πρόσφατα, πολύ πρόσφατα, περίπου
σημερινά Σπετσιώτικα. Πάντα όμως ανθρώπινα, πολύ ανθρώπινα, γιατί ήταν ωραίος
άνθρωπος, απλός, καταδεκτικός ο αείμνηστος πια Κωνσταντίνος Β΄, της Ελλάδος τ.
Βασιλιάς.
«Αιωνία η μνήμη αυτού» ! Και σιγή, παρακαλώ, σιγή ιερή. Αφήστε χρόνο και απόσταση στην ιστορία να κάνει και να
πει το δικό της όσο πιο δίκαιο ανθρώπινα βέβαια γίνεται, και τίμιο καταλογισμό
του ιστορικού του συν-πλην εδώ !
Αθανάσιος Κοτταδάκης
Σε όλους τους φίλους μου έκανε εντύπωση η οικογένεια του τέως και έγινε συζήτηση στο καφενεία μιλώντας θετικά. Τι να πω παρακολούθησα την κηδεία όπως και άλλες. Αυτή ξεχώρισε σε αξιοπρέπεια των μελών της. Αν και δεν έχω φιλικά αισθήματα προς την βασιλεία την χάρηκα την οικογένειά του. Ο Θεός ας τον αναπαύσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ οικογένεια για μας τους Έλληνες ήταν ιερό πράγμα. Σήμερα τα πάντα ξεθώριασαν. Η οικογένεια δεν υπάρχει. Τα παιδιά μας τραβούν δρόμους έξω από ιδανικά πατρίδας και σεβασμού στην Εκκλησία. Αυτή η οικογένεια μας θύμησες αυτά που από εμάς χάθηκαν. Τα τρένο για την ελληνική οικογένεια έφυγε…
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελέστηκε σήμερα η επιμνημόσυνη δέηση για την συμπλήρωση 9 ημερών από το θάνατο του αείμνηστου Βασιλέως Κωνσταντίνου στο κοιμητήριο Τατοΐου, παρουσία της βασιλικής οικογένειας. Tο Τρισάγιο τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιλίου, κ. Αθηναγόρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλείνοντας τον κύκλο της κηδείας του Βασιλέως Κωνσταντίνου, θα ήθελα να μοιραστώ ένα ερώτημα, τόσο διαφορετικό από τα σύνηθες ερωτήματα των "μεγάλων"...
Τι είδες, μπαμπά, στη κηδεία του Μεγαλειότατου;
- Είδα τον θεσμό της οικογένειας να εξυψώνεται με ήθος και αξιοπρέπεια μέσα στην κομψότητα, την ιεραρχία και την αγάπη.
- Είδα τον σεβασμό να κυριαρχεί και τις αξίες της πατρότητας, της μητρότητας και της ζωής να επιβραβεύονται και να τιμώνται.
- Είδα γιούς και εγγόνια να μεταφέρουν τιμητικά στους ώμους των τον νεκρό τους πατέρα και παππού, ακολουθούμενοι από τις κόρες, ως απλοί τελευταίοι αχθοφόροι, αποδίδοντας έμπρακτα ευχαριστώ στον άνθρωπο που τους έδωσε ζωή και υπόσταση.... και ανατρίχιασα....
- Άκουσα τις λέξεις Ελλάδα, Ευλογημένες Ένοπλες Δυνάμεις, Έλληνες, Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια σε ώρες πένθους να κοσμούν τον λόγο αποχαιρετισμού ενός γιου για τον Άνδρα που τον γέννησε.
- Και αισθάνθηκα ότι ο νεκρός έζησε ως Ευτυχισμένος Άνθρωπος και σπουδαίος Πατέρας.
- Και ένιωσα πως ο αείμνηστος ήταν πράγματι, πέραν κάθε άλλου, ένας Έλληνας Βασιλιάς!
- Και πίστεψα ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα για την Ελλάδα.
Ανδρέας Μέγγος
Με το κείμενό σας εκφράσατε όσους αγαπούνε την οικογένεια, μα προ πάντων σέβονται τον εαυτό τους. Σας ευχαριστώ που μοιραστήκατε σκέψεις με συγκίνηση και αλήθειες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθόρυβη μεγαλοπρέπεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίθε να παραδειγματισει την ελληνική κοινωνία.
Μπράβο και μόνο μπράβο. Να έχουν την ευχή του τα παιδιά του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά να τα βλέπουν εκείνοι που εξευτέλισαν τους θεσμούς. Αυτά να τα βλέπουν οι κάπηλοι του τρίπτυχου "Πατρίδα ,Θρησκεία,Οικογένεια". Αυτά να τα βλέπουν οι νοσταλγοί της χούντας. που έδωσε το δικαίωμα στον Ψευτοεθνάρχη να κυνηγήσει το θεσμό και τα πρόσωπα που τον ανέδειξαν. Στη σκέψη μου έρχεται το λογοκριμένο από τη χούντα τραγούδι: " Ηλιε μου,ήλιε μου ,Βασιλιά μου, πες μου τί μου ζήλεψες, Φώτισες μια στιγμή την καρδιά μου κι ύστερα βασίλεψες". ¨Ενα γεγονός ,η 13-12-1967, φωτισε τα σκοτάδια της επταετίας ,όπου ο Κωνσταντίνος,σαν άλλος Κόδρος ,Θυσιάστηκε για την πατρίδα. Και τώρα,αυτοί που λάτρεψαν και λατρεύουν τη Ελλάδα, δίδαξαν μαζί με την πενθηφόρο βασιλική Οικογένεια , ότι υπάρχει μια άλλη Ελλάδα γεμάτη τιμή και αξιοπρέπεια και όχι γεμάτη σκάνδαλα διαστροφές και ανωμαλίες
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικά παιδιά που τιμούν την γενιά τους, και τα όσα τους μεταλαμπάδευσαν οι γονείς τους ως Ελληνική οικογένεια παλιάς κοπής με αξίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε μια εκπομπή με τίτλο μαμά-δες νομίζω της ετ2 παρακολούθησα για λίγο το απόγευμα την συνέντευξη ενός μπαμπά-ηθοποιού. Είπε ότι απέκτησε το δεύτερο παιδί του με μια φίλη του με την συμφωνία πως θα το επιβλέπει και αυτός. Για το πρώτο δεν άκουσα πως το απόκτησε. Το ήθελε να αποκτήσει δεύτερο παιδί. Προσθέτω εγώ από μια εφήμερη σχέση επιπολαιότητας. Αυτή είναι η κοινωνια μας σήμερα. Αυτά είναι τα τηλεοπτικά κανάλια που κληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Διδάσκουν την μη ύπαρξη οικογένειας, γάμου κλπ κλπ. Ναι η οικογένεια του Κωνσταντίνου δεν έχει θέση στην Ελλαδα την αυτοκαταστροφής της παράδοσης, στην χώρα που κάνουν παιδιά έκτος γάμου γιατί έτσι τους γουστάρουν. Τα παιδιά του Κωνσταντίνου έχουν οικογένεια που ελέγχει τους πολιτειακούς, πολιτικούς, τους υπόνομους του πολιτισμού και της κουλτούρας και ολους τους διάσημους-άσημους της τηλεόραση..
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πολιτικοί δέν αισθάνονται έλεγχο από την οικογένεια του Κωνσταντίνου καί των παιδιών του, διότι εφαρμόζουν πρόγραμμα που έχουν λάβει από εξωελληνικά κέντρα, καί επιδιώκουν να διαμορφώσουν την Ελληνική κοινωνία σύμφωνα με Ευρωπαικά και Υπερατλαντικά πρότυπα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔέν θα πρέπει όμως οι Επίσκοποι, που σέβονται τις παραδόσεις, να χρησιμοποιήσουν το παραδειγμα αυτής της οικογένειας σάν κίνητρο πρός τους πιστούς, για να δημιουργήσουν και αυτοί οικογένειες με σωστές αρχές, για το καλό της κοινωνίας ;
Δέν είναι μία καλή ευκαιρία να μιλήσει η Εκκλησία ;