Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Αντιπροσωπεία από το Βατικανό στον Αρχιεπίσκοπο

Αντιπροσωπεία από το Βατικανό στον Αρχιεπίσκοπο

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης


Την συγκίνηση και την χαρά του για την παράδοση των τριών θραυσμάτων από τα Μουσεία του Βατικανού στο Μουσείο της Ακρόπολης εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με την αντιπροσωπεία από το Βατικανό που βρίσκεται στην Ελλάδα για την τελετή επανένωσης των θραυσμάτων που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα. Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας είναι ο Επίσκοπος Braian Farell, Γραμματέας της Επιτροπής του Βατικανού για την Προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών και μέλη ο Υπογραμματεύς της Επιτροπής π. Andrea Palmieri, η καθηγήτρια Dr Barbara Jatta, διευθύντρια των Μουσείων του Βατικανού και ο Αρχιεπίσκοπος Jan Romeo Pawlowski, Νούντσιος του Βατικανού στην Ελλάδα. Παρόντες στην συνάντηση ήταν, επίσης, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος ωρεών κ. Φιλόθεος, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Ανδριόπουλος, ο Συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης και ο Αρχιδικάκονος π. Ιωάννης Μπούτσης.



Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τα μέλη της Αντιπροσωπείας και εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση και για την αποψινή τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης τονίζοντας πως «τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν και θα ζήσουμε σήμερα είναι γεγονότα που έχουν γεμίσει χαρά την καρδιά όλων των Ελλήνων. Η ηρωική απόφαση του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να δωρίσει έναν θησαυρό που μπορεί να μην φαίνεται μεγάλος, αλλά είναι μέγιστο δώρο προς όλους μας, είναι κάτι που μας αφήνει υπόχρεους» και σημείωσε ότι «ο λοφος της Ακρόπολης και ο ναός του Παρθενώνα είναι σημεία, τα οποία συγκλονίζουν την ιστορία και την πορεία του καθενός σε αυτόν τον τόπο».

Εξέφρασε, για ακόμη μία φορά, την συγκίνηση του για την χειρονομία του Πάπα Φραγκίσκου για την επιστροφή των θρυμασμάτων και συμπλήρωσε ότι «εκτιμούμε ιδιαιτερως την απόφαση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την προσφορά, προς το ταπεινό πρόσωπο μου, των θραυσμάτων, τα οποια και εμείς εξίσου πρόθυμα παραχωρήσαμε στο Ελληνικό Κράτος, για να εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Σε άλλο σημείο, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και επεσήμανε: «Πιστεύω ότι ο χριστιανισμός μας, η διδασκαλία, η πίστη μας, μπορεί να βοηθήσει στην επίλυσή τους».
«Εξάλλου, οι ηγέτες των Εκκλησιών καλούμαστε να κοιτάξουμε όχι αυτά που μας χωρίζουν αλλα αυτά που μας ενώνουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας Επίσκοπος Braian Farell, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Πάπα Φραγκίσκου και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συμβολική αξία που έχουν τα θραύσματα που παραχωρήθηκαν από το Μουσείο του βατικανού. «Είναι αλήθεια ότι δε μπορούσε κανείς να αναλογιστεί πόση ικανοποίηση θα προσέφερε στον ελληνικό λαό αυτή η πρωτοβουλία και είμαστε βαθιά συγκινημένοι που συμμετέχουμε σε αυτό το ιστορικό γεγονός» σημείωσε ο Επισκοπος και συμπλήρωσε ότι «η αξία των επαφών μεταξύ των εκκλησιών είναι το πιο σημαντικό. Και, επισης, θελω να τονίσω την επιθυμία να είμαστε πρωταγωνιστές και εκπρόσωποι της ιδέας της μεταξύ μας συνεργασίας».

Η επίσημη τελετή επανένωσης των τριών θραυσμάτων θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 17:30 στο Μουσείο της Ακρόπολης. Με την τελετή αυτή ολοκληρώνεται η πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου να δωρίσει τα τρία αυτά θραύσματα στον Μακαριώτατο και έρχεται σε συνέχεια της εφαρμογής της συμφωνίας που υπεγράφη στα Μουσεία του Βατικανού, στις 7 Μαρτίου 2023, μεταξύ των εκπροσώπων του Πάπα και του Αρχιεπισκόπου, για την παράδοση των γλυπτών στον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου και εν συνεχεία στον Διευθυντή του Μουσείου της Ακροπόλεως.

5 σχόλια:

  1. Φραγκεμένους μας θέλουν τα τσογλάνια του Πάπα! ~ Στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης

    Με αφορμή τις εκδηλώσεις ''αγάπης'' πολλών σύγχρονων νεοορθοδόξων πρός τον πάπα και το Βατικανό, χρήσιμο να μάθουμε τι άποψη είχαν δυο μεγάλες μορφές Ελλήνων, ένας Ήρωας, και ένας Άγιος, που έδωσαν και την ζωη τούς ακόμη, για Του Χριστού την Πίστη την Αγία, και της Πατρίδος την Ελευθερία.

    Η πληροφορίες είναι συγκλονιστικές, καθώς έχουμε μια πραγματική μαρτυρία της εποχής εκείνης, για το τι είχε πει όντως ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός για τον πάπα...

    Ας θυμηθούμε τα λόγια του «μπαρμπα Γιάννη» του Μακρυγιάννη:

    «…Και βγήκαν τώρα κάτι δικοί μας κυβερνήτες, Έλληνες, σπορά της εβραιουργιάς, που είπαν να μας σβήσουν την Αγία Πίστη, την Ορθοδοξία, διότι η Φραγκιά δεν μας θέλει με τέτοιο ντύμα Ορθόδοξον. Και εκάθησα και έκλαιγα δια τα νέα παθήματα. Και επήγα πάλιν εις τους φίλους μου τους Αγίους. Άναψα τα καντήλια και ελιβάνισα λιβάνιν καλόν αγιορείτικον....

    Και σκουπίζοντας τα δάκρυά μου τους είπα: «Δεν βλέπετε που θέλουν να κάμουν την Ελλάδα παλιόψαθα; Βοηθείστε, διότι μας παίρνουν, αυτοί οι μισοέλληνες και άθρησκοι, ό,τι πολυτίμητον τζιβαϊρικόν έχομεν.

    Φραγκεμένους μας θέλουν τα τσογλάνια του τρισκατάρατου του Πάπα. Μην αφήσετε, Άγιοί μου αυτά τα γκιντί πουλημένα κριγιάτα της τυραγνίας να μασκαρέψουν και να αφανίσουν τους Έλληνες, κάνοντας περισσότερα κακά από αυτά που καταδέχθηκεν ο Τούρκος ως τίμιος εχθρός μας».

    Ένας δικός μου αγωνιστής μου έφερε και μου διάβασεν ένα παλαιόν χαρτί, που έγραψεν ο κοντομερίτης μου Άγιος παπάς, ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Τον εκρέμασαν εις ένα δέντρον Τούρκοι και Εβραίοι, διότι έτρεχεν ο ευλογημένος παντού και εδίδασκεν Ελλάδα, Ορθοδοξία και Γράμματα.

    Έγραφεν ο μακάριος εκείνος ότι: «Ένας άνθρωπος να με υβρίσει, να φονεύσει τον πατέρα μου, την μητέρα μου, τον αδελφόν μου και ύστερα το μάτι να μου βγάλει, έχω χρέος σαν χριστιανός να τον συγχωρήσω. Το να υβρίσει τον Χριστόν μου και την Παναγία μου, δεν θέλω να τον βλέπω».

    Το χαρτί του πατέρα Κοσμά έβαλα και μου το εκαθαρόγραψαν. Και το εκράτησα ως Άγιον Φυλαχτόν, που λέγει μεγάλην αλήθειαν.

    Θα πω να μου γράψουν καλλιγραφικά και τον άλλον αθάνατον λόγον του.

    «τον Πάπαν να καταράσθε ως αίτιον».

    Θέλω να το βλέπω κοντά στα’ κονίσματά μου, διότι τελευταίως κάποιοι δικοί μας ανάξιοι λέγουν ότι αν τα φτιάξουμε με τον δικέρατον Πάπαν, θα ολιγοστέψουν οι κίντυνοι, τα βάσανα και η φτώχεια μας. Τρομάρα τους!

    Και είπαν οι άθρησκοι που εβάλαμεν εις τον σβέρκο μας να μη μανθάνουν τα παιδιά μας Χριστόν και Παναγίαν, διότι θα μας παρεξηγήσουν οι ισχυροί.

    Και βγήκαν ακόμη να’ ποτάξουν την Εκκλησίαν, διότι έχει πολλήν δύναμη και την φοβούνται. Και είπαν λόγια άπρεπα δια τους παπάδες. Εμείς, με σκιάν μας τον Τίμιον Σταυρόν, επολεμήσαμεν ολούθε, σε κάστρα, σε ντερβένια, σε μπογάζια και σε ταμπούργια. Καί αυτός ο Σταυρός μας έσωσε...».



    Υ.Γ. ''Ο Μακρυγιάννης ζούσε πνευματικές καταστάσεις. Αν γινόταν καλόγερος, πιστεύω ότι από τον Άγιο Αντώνιο δε θα είχε μεγάλη διαφορά! Τρεις χιλιάδες μετάνοιες έκανε ...και είχε και τραύματα και πληγές. Άνοιγαν οι πληγές του, έβγαιναν τα έντερά του, όταν έκανε μετάνοιες, και τα έβαζε μέσα! Τρεις δικές μου μετάνοιες κάνουν μία δική του. Έβρεχε το πάτωμα με τα δάκρυά του. Εμείς, αν ήμασταν στη θέση του, θα πηγαίναμε στο νοσοκομείο να μας υπηρετούν…'' ~ Όσιος Παΐσιος Αγιορείτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε σας παρακαλώ να μας δώσετε παραπομπή για το κείμενο;

      Διαγραφή
  2. Γράφει ότι έχει διαβάσει κάποιος σχολιαστής και βγαζει συμπεράσματα περί πνευματικότητας «''Ο Μακρυγιάννης ζούσε πνευματικές καταστάσεις» ζούσε τόσο πνευματικές καταστάσεις που δεν δεχόταν να τον κοινωνήσουν στα στερνά του διότι ερχόντουσαν άγγελοι από τον ουρανό και το κοινωνούσαν. Για να σοβαρευτούν μερικοί μερικοί εδώ μέσα που γράφουν το φαρδύ και το κοντό τους. Το αντιεκκλησιαστικό τους μένος εκεί που περνά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανένας Άγιος δεν αρνιόταν τη θεία κοινωνία επειδή τον κοινωνούσαν άγγελοι.
      Τώρα αν το έκανε αυτό ο Μακρυγιάννης διότι αμφισβητώ και πόσο ακριβής είναι η πληροφορία ας βγάλει ο καθένας το συμπέρασμα του.

      Διαγραφή
  3. Το άρθρο είναι από την Εκκλησία της Ελλάδος:
    https://www.ecclesia.gr/epikairotita/main_epikairotita_next.asp?id=3513

    ΑπάντησηΔιαγραφή