Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Κινδυνεύει ο Χριστιανισμός;

 Κινδυνεύει ο Χριστιανισμός;

Οι Χριστιανοί γίνονται όλο και λιγότεροι και οι άνθρωποι είναι όλο και λιγότερο θρησκευόμενοι. Πρέπει να ανησυχούμε υπερβολικά; Ο μειονοτικός χριστιανισμός δεν κινδυνεύει περισσότερο (ή λιγότερο) από τον μεσαιωνικό χριστιανισμό!

Οι δημοσκοπήσεις για τη θρησκεία πέφτουν «βροχή»! Όλες δείχνουν μια σταθερή διάβρωση της πίστης και ακόμη περισσότερο της πρακτικής. Ένα από τα συμπεράσματα στα οποία επανειλημμένα καταλήγουν κοινωνιολόγοι και σχολιαστές είναι ότι ο χριστιανισμός βρίσκεται σε μειοψηφία. Πρέπει να λυπούμαστε, να ανησυχούμε ή να μην ανησυχούμε;

Αν έχουν απομείνει μόνο μειονότητες...

Η πρώτη απάντηση που μας έρχεται στο μυαλό είναι ότι, αν ισχύει αυτό, δεν υπάρχει πλέον πλειοψηφία και ότι οι πιστοί του Χριστού και της Εκκλησίας είναι πολύ κοντά στην εποχή τους και πολύ κοντά στο σπίτι τους! Υπό αυτές τις συνθήκες, αφενός η εκκοσμίκευση είναι απλώς μια πτυχή ενός ευρύτερου φαινομένου θραύσης ή αποσύνθεσης, που συνδέεται με την άνοδο του ατομικισμού, που η ίδια υποκινείται από την τεχνολογική και οικονομική πρόοδο και που καθιστά τον καθένα, όλο και πιο ανεξάρτητο, και από την άλλη πλευρά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός αφού και οι χριστιανοί είναι διχασμένοι και δεν συμφωνούν σε όλα.

Αυτό σημαίνει ότι η Εκκλησία δεν είναι μια αυτόνομη κοινωνία που στέκεται μόνη της, και το πρόβλημα είναι ότι το περιβάλλον στο οποίο είναι ενταγμένη, τείνει να την επιβαρύνει περισσότερο από ό,τι να την εμπνέει. Είναι γεγονός ότι “ο κόσμος μας έχει πάψει να είναι χριστιανικός”! Το σαφέστερο σημάδι της αποχριστιανοποίησης δεν είναι ίσως η μείωση της προσέλευσης στην Εκκλησία, αλλά η άγνοια του περιεχομένου της πίστης, που δεν μπορεί να συνοψιστεί, όπως βολικά υποτίθεται, στην μη αποδοχή της ύπαρξης του Θεού, από την οποία θεωρητικά απορρέουν τα υπόλοιπα του δόγματος και μια σειρά από υποχρεώσεις και απαγορεύσεις…

Όταν η ανυπαρξία αντικαθιστά το επέκεινα.

Αν ψάξουμε λίγο βαθύτερα, αποδεικνύεται ότι αυτό που έχει εξαφανιστεί, ή τουλάχιστον έχει υποχωρήσει σημαντικά, είναι η ιδέα ότι τα ανθρώπινα όντα έχουν μια ιδιαίτερη κλίση και αξιοπρέπεια. Αυτό μπορεί να φανεί στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το αναπόφευκτο γεγονός του θανάτου, ο οποίος πλέον συχνά θεωρείται και αντιμετωπίζεται, στις αστικές τελετές, όχι ως πέρασμα στη μετά θάνατον ζωή, αλλά ως φυσικό τέλος και διάλυση στο τίποτα. Αυτό μπορεί επίσης να φανεί στην αυξανόμενη ευκολία με την οποία η ζωή μπορεί να μεταβιβαστεί ή να τερματιστεί, ανάλογα με τις άμεσες ανάγκες. Η ανίκητη ελπίδα υποχωρεί στην προοπτική ενός "υπερανθρωπισμού" που παραμένει χωρίς σαφώς καθορισμένο ορίζοντα, περιορισμένος από τον φόβο ότι η αθανασία θα είναι βαρετή μακροπρόθεσμα.

Στο παρελθόν, ο φόβος να μείνει κανείς άταφος, ακόμη και να αφήσει άταφο τον συγγενή ή τον γείτονά του (κάτι που κρύβεται πίσω από την αρχαία τραγωδία της Αντιγόνης), σήμαινε ότι οι άνθρωποι προτιμούσαν να θάβονται μετά την εξόδιο ακολουθία στην Εκκλησία, έστω και προληπτικά. Αλλά αυτό απαιτούσε βάπτισμα, και στη συνέχεια, ακόμη και αν η μυστηριακή συμμετοχή δεν ήταν καθόλου επιμελής, προσφυγή στο μυστήριο του γάμου και στην θρησκευτική κηδεία. Προκύπτει, λοιπόν, ότι η απιστία παλαιότερα ήξερε λίγο-πολύ τι απέρριπτε, ενώ σήμερα είναι πολύ πιο αμφίβολη.

Αυτό που μετράει δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί.

Το ερώτημα είναι αν τα πράγματα ήταν καλύτερα στις ημέρες του φαινομενικά ομόφωνου και ηγεμονικού χριστιανισμού. Είναι αλήθεια ότι η πίστη, όσο προσεγγιστική και αν ήταν, υποστηριζόταν από το περιβάλλον και ότι αυτό βοήθησε πολλούς ανθρώπους να αντιληφθούν κάτι από το τι διακυβεύεται στην ύπαρξή τους. Αλλά αυτό που είναι καθοριστικό σε αυτό το επίπεδο δεν είναι επιστημονικά μετρήσιμο. Όλα εξαρτώνται από τη στενή σχέση του κάθε ανθρώπου με τον Θεό. Η Αποκάλυψη και η Παράδοση απελευθερώνουν, αλλά δεν μας κάνουν αλάθητους. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι το ποσοστό όσων πεθαίνουν και βρίσκουν ανάπαυση στον Ουρανό ήταν μεγαλύτερο (ή μικρότερο) στο παρελθόν απ’ ό,τι είναι σήμερα.

Το ότι είναι μάταιο να εξιδανικεύουμε το παρελθόν (και φυσικά και να το υποτιμούμε) είναι κατανοητό, αν θυμηθούμε ότι η Εκκλησία σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι ακόμη η Βασιλεία του Θεού.

Οι πρόγονοί μας πίστευαν σε συντριπτικό βαθμό στον Χριστό, αλλά γοητεύονταν επίσης από τη μαγεία και πολλές ειδωλολατρικές δεισιδαιμονίες.

Ο μάταιος μύθος μιας χρυσής εποχής.

Η ματαιότητα της εξιδανίκευσης του παρελθόντος (ή μάλιστα της υποτίμησής του) είναι κατανοητή, αν θυμηθούμε ότι η Εκκλησία σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι ακόμη η Βασιλεία του Θεού. Ο Μεσαίωνας μπορεί να εμπνεύσει νοσταλγία, επειδή κανείς δεν αμφισβήτησε ανοιχτά την πίστη. Αλλά οι σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας και της κοσμικής εξουσίας δεν ήταν καθόλου ειδυλλιακές, και η εποχή αυτή οδήγησε σε ένα δεύτερο σχίσμα: τη Μεταρρύθμιση τον δέκατο έκτο αιώνα, που ακολούθησε εκείνη του ενδέκατου με την Ανατολή, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι τα χριστιανικά έθνη βρίσκονταν συνεχώς σε πόλεμο μεταξύ τους. Κατά μία έννοια, η σημερινή Ρωσία είναι μια αναβίωση του μεσαιωνικού χριστιανισμού.

Είτε υποτίθεται ότι όλοι είναι χριστιανοί, είτε ότι είναι μόνο μια λίγο-πολύ σαφής πλειοψηφία, είτε ότι οι πιστοί και οι ασκούμενοι χριστιανοί αντιπροσωπεύουν μόνο μια ενδεχομένως οριακή μειοψηφία, καμία κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική - ή βιώσιμη. Ένας ορισμένος βαθμός θρησκευτικής άνεσης στην κοινωνία μπορεί να ενθαρρύνει την προσωπική προσήλωση. Αλλά ούτε την καταργεί, ούτε την εγγυάται, και μπορεί επίσης να επιτρέπει τον επιφανειακό κομφορμισμό.

Αντίθετα, η δέσμευση στην πίστη λαμβάνεται πάντοτε μέσω των άλλων και ζει πραγματικά μόνο αν μοιράζεται εντός της Εκκλησίας και, επίσης, ομολογείται και προτείνεται εκτός, πράγμα που αποκλείει την οχύρωση σε μερικούς λιγότερο ή περισσότερο ερμητικούς και ορατούς προμαχώνες…!

Μέχρι το τέλος της ιστορίας.

Στην πραγματικότητα, όσο διαρκεί η ιστορία, ο χριστιανισμός δεν θα εξαφανιστεί ούτε θα θριαμβεύσει ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, δεν εξαρτάται από καμία κουλτούρα ή πολιτισμό. Όπου έχει ριζώσει (πάντα ελλιπώς και επισφαλώς), παραμένει ανεξίτηλος. Για παράδειγμα, το Ισλάμ που τον σάρωσε στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, το μόνο που ισχυρίζεται είναι ότι τον ξεπερνά, αναγνωρίζοντας ότι προέρχεται από αυτόν, έστω και επιλεκτικά.

Η καλπάζουσα εκκοσμίκευση της Δύσης εξαρτάται ομοίως από αυτόν, όπως και ο αθεϊστικός κομμουνισμός, που επιβιώνει στην Κίνα, επειδή ήταν το Ευαγγέλιο που αποκάλυψε την αυτονομία του κοσμικού. Οι "αξίες" της εκκοσμίκευσης είναι χριστιανικές, είτε το γνωρίζουμε, είτε το θέλουμε, είτε όχι.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι να δεχτούμε πιο ολοκληρωμένα, πιο συνειδητά την προσφορά του Θεού, να μοιραστούμε τη ζωή Του, την αυτοπροσφορά Του, χωρίς φόβο θανάτου. Η αποστολή που μας ανατέθηκε είναι ταυτόχρονα αναπόφευκτη, για να μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αποβλακωθεί. Αδύνατη λόγω της ανθρώπινης ανυπομονησίας. Λογική γιατί, μακριά από το να μας τυφλώνει, μας ανοίγει τα μάτια. Και εφικτή γιατί ο Υιός του Θεού, που έγινε ένα με την ανθρωπότητα, άνοιξε τον δρόμο και έστειλε να μας καθοδηγήσει το Πνεύμα που τον ενώνει με τον Πατέρα του.

Ηλεκτρονικό Περιοδικό «ΑΛΗΘΕΙΑ»

Πηγή: Ενοριακό info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου