Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Προς εσπέρας - Αλεξανδρεύς

 

Μείνε μαζί μου απόψε, Κύριε!
νυχτώνει στη ζωή μου
και τόσο που περπατήσαμε μαζί
κρατιόντουσαν τα μάτια μου κλειστά
κι η ζέση της καρδιάς μου
δεν έφτασε για να Σε καταλάβει.
Τώρα δεν ξέρω
αν προσποιείσαι το φευγιό Σου.

Μήνυματου Οικουμενικού Πατριάρχου για την ημέρα προσευχής υπέρ της Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος (1 Σεπτεμβρίου 2023)

 † Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ
ΕΛΕΩι ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 
ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΑΡΙΝ, ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ 
ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΤΙΣΕΩΣ
ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
* * *
Τιμιώτατοι ἀδελφοί Ἱεράρχαι καί προσφιλέστατα τέκνα ἐν Κυρίῳ,
Εὐδοκίᾳ τοῦ Ἀρχηγοῦ καί Τελειωτοῦ τῆς πίστεως ἡμῶν, εἰσερχόμεθα σήμερον εἰς τό νέον ἐκκλησιαστικόν ἔτος καί ἑορτάζομεν ἐν ψαλμοῖς καί ὕμνοις, διά τριακοστήν πέμπτην φοράν, τήν Ἡμέραν προστασίας τοῦ φυσικοῦ περιβάλλοντος.
Χαιρόμεθα διά τήν ἀπήχησιν τῶν οἰκολογικῶν πρωτοβουλιῶν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ὄχι μόνον εἰς τόν χριστιανικόν κόσμον, ἀλλά καί εἰς ἄλλας θρησκείας, εἰς κοινοβούλια καί πολιτικούς, εἰς τόν χῶρον τῆς κοινωνίας τῶν πολιτῶν, τῆς ἐπιστήμης, τῶν οἰκολογικῶν κινημάτων καί τῆς νεολαίας. Οὕτως ἤ ἄλλως, ἡ οἰκολογική κρίσις, ὡς παγκόσμιον πρόβλημα, μόνον μέ παγκόσμιον εὐαισθητοποίησιν καί κινητοποίησιν δύναται νά ἀντιμετωπισθῇ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΛΥΚΑΔΑ

Ένα ταξίδι του στη Πάτρα όπου επισκέφθηκε  τον Ορθόδοξο Ναό μας ο Peter απο το Ρότερνταμ της Ολλανδίας μαζί με την εκλεκτή σύζυγό του, προτεστάντης, πλημμύρισε μέσα του η επιθυμία να ενταχθεί στο πλήρωμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και να νιώσει το αίσθημα της πίστης και της αφοσίωσης στις αρχές της.

Και πέρα από την επιστημονική μόρφωση που έχει και τη θέση που κατέχει στη χώρα του, πάντα ένιωθε μέσα του την ανάγκη να έρθει πιο κοντά στο Χριστό μέσω του μυστηρίου της βάπτισης. Ζώντας σε μια χώρα, όπου το θρησκευτικό συναίσθημα δεν ήταν ιδιαίτερα έντονο, εξέφρασε την επιθυμία να γίνει Χριστιανός  Ορθόδοξος και να μεταλαμπαδευτεί ακόμη περισσότερο στις αξίες της αγάπης, της συγχώρεσης, της αλληλεγγύης και στα μυστήρια της Εκκλησίας μας.


Το μυστήριο της βάπτισης τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 27 Αυγούστου 2023 στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Εγλυκάδος, λαμβάνοντας το όνομα του Απόστολου Πέτρου, παρουσία αρκετών μελών του φιλικού περιβάλλοντος της Ολλανδέζου. Ιδιαιτέρως δε της συζύγου του Χριστίνας η οποία έπαιξε μεγάλο ρόλο στη κατήχηση του συζύγου της.

Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την εορτή της Ινδίκτου

Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την εορτή της Ινδίκτου


Ο Υφυπουργός Eξωτερικών της Ελλάδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Συνάντηση με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο είχε την Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2023, ο Εξοχ. Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Γεώργιος Κώτσηρας, ο οποίος θα παραστεί, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, στην αυριανή εορτή της Ινδίκτου. 

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς τους, στην οποία παρέστησαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Ευγεν. κυρία Γεωργία Σουλτανοπούλου, καθώς και οι Εξοχ. Πρέσβεις κύριοι Χριστόδουλος Μαργαρίτης και Δημήτριος Γιολδάσης, από το Διπλωματικό Γραφείο του κ. Υφυπουργού.

«Εἶναι αἱρετικός..!» - π. Βασιλείου Μπακογιάννη

«Εἶναι αἱρετικός..!»
 
  Ὑπό ἀρχιμ. Βασιλείου Μπακογιάννη
 
«Εἶναι αἱρετικός!». Αὐτή τή βαριά κατηγορία, συκοφαντία ἐκτοξεύουν (εὐκόλως!) Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί σέ ἄλλους Ὀρθοδόξους.  Ὅμως, ξέρουν ποιός πράγματι εἶναι αἱρετικός μέ βάση τούς Ἱ. Κανόνες; Tό ἐνδιαφέρον κείμενο, πού ἀναρτήθηκε προσφάτως στό "anastasasiosblogspot.com", «Π.Ν. Τρεμπέλας, π. Βολουδάκης, «Ὀρθόδοξος Τύπος»-Σταῦρος Μποζοβίτης», μᾶς δίδει τήν ἀφορμή, νά ἀπαντήσουμε σέ αὐτό τό θέμα.
  
Ἄν ρωτήσουμε ἕναν Ὀρθόδοξο Χριστιανό, πόσες λ.χ. εἶναι οἱ φύσεις τοῦ Χριστοῦ, μπορεῖ  νά μᾶς ἀπαντήσει λάθος. Σημαίνει ἄραγε αὐτό, ὅτι αὐτός ὁ συγκεκριμένος Χριστιανός, εἶναι αἱρετικός;  Μά πόσοι Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζουν καλῶς τήν Ὀρθόδοξη Δογματική; Ἔχει, ἡ  Δογματική, τόσες πολλές «λεπτομέρειες», πού ἀκόμα καί ἕνας γνώστης  τῆς Θεολογίας, μπορεῖ νά εἰπεῖ κάτι τό αἱρετικό. Π.χ., ὁ Παναγιώτης Τρεμπέλας ἔγραψε γιά τό Χριστό κάτι πού θυμίζει  Νεστοριανισμό: «Ἡ ἀγαθότης Του καί ἡ ἀρετή Του διῆλθε διάφορα στάδια προόδου ἕως οὗ ἐτελειώθη διά τῶν παθημάτων». (Ἀπολογητικαί Μελέται, τ. Ε΄, Ὁ Ἰησοῦς ἀπό Ναζαρέτ, ἔκδοσις Δ΄, «Σωτήρ» 1973, σελ. 346. Ὑποσημείωση). Μποροῦμε νά τόν «σπιλώσουμε» ὡς αἱρετικό;
 
Αἱρετικός δέν εἶναι αὐτός πού λέει κάτι τό αἱρετικό, οὔτε ἀκόμα αὐτός πού ἐμμένει στίς αἱρετικές του δοξασίες, ἀλλά αὐτός πού ἔχει καταδικασθεῖ, καί ἀποκοπεῖ ἀπό τήν Ἐκκλησία.  «Αἱρετικούς ἀποκαλοῦμε, ὅσους ἔχουν ἀποκηρυχθεῖ καί ἀναθεματισθεῖ ἀπό τήν Ἐκκλησία» (ΣΤ΄ τῆς Β’).

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για ταυτότητες: "πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις της Συνόδου και να εμπιστευόμαστε την Εκκλησία"

«Χρειάζεται σύνεση και φρόνηση. Σκεφθείτε ότι Κάποιοι απο τους συνανθρώπους μας που σήμερα συνωστίζονται να εκδώσουν ταυτότητες μπορεί να ήσαν ανάμεσα σε εκείνους που διαδήλωναν εναντίον αυτών των ίδιων ταυτοτήτων επειδή δεν ανέγραψαν το θρήσκευμα. γιαυτό χρειάζεται να σκεφτόμαστε σοβαρά και να μην αντιδρούμε παρορμητικά» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ζήτημα που έχει προκύψει με την έκδοση των νέων ταυτοτήτων και σημείωσε ότι «πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις της Συνόδου και να εμπιστευόμαστε την Εκκλησία. Είναι πιο σημαντικό να μένουμε ενωμένοι με τις αποφάσεις της Εκκλησίας παρά προσκολλημένοι στην ατομική μας γνώμη».

Η Σμύρνη καίγεται

31 Αυγούστου 1922 οι ορδές του Μουσταφά Κεμάλ θέλησαν να εξαφανίσουν καθετί ελληνικό που υπήρχε στην πρωτεύουσα της Ιωνίας. Η Σμύρνη καίγεται.

Η πυρπόληση της Ιωνικής πρωτεύουσας είναι ένα από τα πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού που διέπραξαν οι Τούρκοι κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους.

Ο ρόλος του κορυφαίου της μικρασιατικής τραγωδίας έμελλε να πέσει στους ώμους ενός σεβάσμιου αρχιερέα από την Τρίγλια της Βιθυνίας. Μέσα από τις στάχτες της Σμύρνης ξεπροβάλλει η μορφή του Μητροπολίτη της. Ο Χρυσόστομος Σμύρνης παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι θα είναι το πρώτο θύμα της εκδικητικής μανίας των Τούρκων τσέτων αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποίμνιό του. Στον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Σμύρνης, που τον επισκέφθηκε και του εισηγήθηκε να τον φυγαδεύσει από την Ιωνική πρωτεύουσα απάντησε με τα λόγια τούτα:

«Παράδοσις του ελληνικού κλήρου αλλά και υποχρέωσις του καλού ποιμένος είνε να παραμείνη μαζί με το ποίμνιον του. Αδυνατώ να σας ακολουθήσω». Εξίσου τραγικό τέλος είχαν και άλλοι Μικρασιάτες ιεράρχες: ο Γρηγόριος Κυδωνιών, τον οποίο οι Τούρκοι έθαψαν ζωντανό και ο Μοσχονησίων Αμβρόσιος που πεταλώθηκε.

Το κερί της ελπίδας - Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Το κερί της ελπίδας

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
geonpap@otenet.gr
 
                Τον τελευταίο καιρό βιώνουμε καταστάσεις, που μας καταθλίβουν. Πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα κατακαίουν τα δάση μας. Σε άλλοτε καταπράσινες ζωοδότρες πηγές κυριαρχεί η μαυρίλα του θανάτου στη γη και στα καμένα δένδρα. Κλιματική αλλαγή, αδυναμία επιτυχούς αντιμετώπισης της συμφοράς από την κρατική μηχανή, συλλήψεις με την κατηγορία του εγκληματικού εμπρησμού και συνωμοσιολογικά ερωτήματα κυριαρχούν στην επικαιρότητα.
                Τα τραγικά αυτά γεγονότα συμπληρώνονται από διεθνείς εξελίξεις, που μας επηρεάζουν δυσάρεστα. Οι δόλιες επιχειρήσεις παράνομης μετανάστευσης, οι συνεχείς απειλές της Τουρκίας για τα νησιά μας και την ΑΟΖ, οι πράξεις βίας της εν λόγω χώρας σε βάρος των δυνάμεων του ΟΗΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ευεργετηθέντες γείτονές μας, που μας προσφέρουν αντί του μάννα χολή, ο πόλεμος στην γειτονιά μας, στον οποίο εμμέσως συμμετέχουμε, η αναταραχή στις χώρες της υποσαχάριας ζώνης, όπου εμπλέκονται χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι αντιχριστιανικές ενέργειες φανατικών εβραίων στους Αγίους Τόπους και η για πρώτη φορά απόρριψη ραδιενεργών καταλοίπων στη θάλασσα από τους Ιάπωνες, είναι μερικά από τα συμβαίνοντα τις ημέρες αυτές.

ΕΛΕΝΗΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ - Γιάννης Πεγιώτης


 ΕΛΕΝΗΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Ήταν τότε που οι μεγαλύτεροι ημών πήραν καράβια, τραίνα, φορτηγό κι αεροπλάνα και φτάσαν στο Παρίσι, το Μοντπελιε, τη Λυών. Άλλοι σφουγγάριζαν μπιστρό, άλλοι έβγαζαν βάρδιες στα περίπτερα. Οι σκληρότεροι, οι δυνατοί λάντζα και εργοτάξιο για να σπουδάζουν μετά την εισβολή. Να φύγουν μακριά. Ξεκίνησαν από την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη η την Πάτρα και καταλήξαν στη Γαλλία για μεταπτυχιακό διδακτορικά, εργαστήριο και ζωγραφιές, γλυπτά.

Τους γνώρισα στα χρόνια του ενενήντα όταν σχεδόν τριάντα η και περσότερο επέστρεφαν οριστικά η κατά περιόδους στην Λευκωσία των φυλακίων που πότε δεν μπορέσαν να ξεχάσουν κι ας τους πόνεσε και πλήγωσε τόσο.

Ένα βράδυ αργά εισβάλλει στους Συμη δυτικά της Πύλης Αμμοχώστου μια αντάρτισσα ομιλητική με κάτι πρώτινον σ’ όλα της. Η Ελένη. Μου την συστήσαν. Την θυμήθηκα. Η αθλήτρια ζωγράφος με την εκπληκτική εκείνην συνέντευξη στην Επίκαιρη, την εφημερίδα που όλοι οι αντάρτες αγαπούσαμε και στηρίξαμε όσο άντεχα με και όσο γράφαμε.

Ο Εσπερινός της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Λυκουρίσσης

Την εορτή της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου πανηγύριζει η ομώνυμη Ιερά Μονή Παναγίας Λυκουρίσσης που βρίσκεται στο χωρίο Σκουτερά Αιτωλοακαρνανίας.
Στην Ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού που τελέσθηκε το απόγευμα της παραμονής, Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Συμμετείχαν πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, εκπρόσωποι των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, πολιτευτές και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων.

Να γυρίζεις - Νίκος Καρούζος

 Να γυρίζεις -αυτό είναι το θαύμα-
με κουρελιασμένα μάτια
με φλογωμένους κροτάφους απ’ την πτώση
να γυρίζεις
στην καλή πλευρά σου.
Νίκος Καρούζος

Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου (31 Αυγούστου)


Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη Θεοτόκο και οι πιστοί ζητούν τη χάρη της, δια της προσκυνήσεως της Αγίας Ζώνης.
Πρόκειται για ακόμη μία θεομητορική εορτή, που αφορά το ιερό γεγονός της κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Με τον όρο κατάθεση δηλώνεται η μεταφορά της Ζώνης της Παναγίας στο ναό της Θεοτόκου των Χαλκοπρατείων, στην Κωνσταντινούπολη.
Το θαυμαστό αυτό γεγονός τοποθετείται χρονικά στο έτος 395, όταν αυτοκράτορας ήταν ο γιος του Μεγάλου Θεοδοσίου, ο Αρκάδιος. Μαζί με το γεγονός της κατάθεσης γιορτάζεται και το μεγάλο θαύμα, που συνέβη 410 χρόνια μετά απ’ αυτήν την ιερή πράξη και αφορά στη θεραπεία της Ζωής, συζύγου του αυτοκράτορα Λέοντα Σοφού, που επιτεύχθηκε με το άνοιγμα της Αγίας Σορού και την τοποθέτηση της Αγίας Ζώνης πάνω στην ασθενούσα βασίλισσα.

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Π. Ν. ΤΡΕΜΠΕΛΑΣ «Ο ΠΡΥΤΑΝΙΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΘΕΟΛΟΓΩΝ» - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

Π. Ν. ΤΡΕΜΠΕΛΑΣ
«Ο  ΠΡΥΤΑΝΙΣ  ΤΩΝ  ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ  ΘΕΟΛΟΓΩΝ»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ   ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ


     Ακόμα και σήμερα αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή, και προκαλεί εκ προοιμίου ισοδύναμη συγκινησιακή φόρτιση, η ανάληψη μιας εισήγησης για την «εκπληκτική πνευματική και επιστημονική διαδρομή» του αοίδημου Π. Ν. Τρεμπέλα, όπως λιτά επιγράφεται σε όλα τα βιβλία του, ο «Ωριγενείων διαστάσεων συγγραφέας», και λίαν αγαπημένος ευρύτατα Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο πριν και πάνω απ’ όλα, συνιδρυτής με το Μεγαλοσπηλιώτη Ιερομόναχο π. Ευσέβιο Ματθόπουλο κι ακόμα πέντε, της Αδελφότητας Θεολόγων «Ζωή», της οποίας διετέλεσε εξέχον μέλος πενήντα τρία χρόνια, όπως άλλα δεκαεπτά της αντίστοιχης, του «Σωτήρα», που επίσης συν-ίδρυσε σε κρίσιμη ως μαρτυρική ώρα με άλλους.  

Κατά το «εκ βαθέων» του Καθηγητή Γ. Γαλίτη, «είμαι ευτυχής που έζησα εις την γενεάν Τρεμπέλα, και υπήρξα μαθητής του», μάλιστα στην τελευταία Ακαδημαϊκή τετραετία του -1953-1957- μα και θήτευσα στον ευλογημένο χώρο της πνευματικής διακονίας του. Διό, παρότι δε διαθέτω «κάλαμον γραμματέως οξυγράφου … εξερεύξεται η καρδία μου λόγον αγαθόν» για μια μορφή, που τη σφραγίζει άριστα ο Ψαλμικός στίχος: «Εξεχύθη χάρις εν χείλεσί σου. Δια τούτο ευλόγησέ σε ο Θεός». Για τον άνδρα, που και τώρα, όπως τότε θωρώ να ξεπροβάλει στο πεζοδρόμιο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ψηλός, ευθυτενής στα εβδομήντα του, πληθωρικός, επιβλητικός, βλέμμα αετίσιο, απλός στην αμφίεση, πλην γοητευτικός με το λευκό του υπογένειο και τη μαύρη ρεπούμπλικα, στοιχεία που του έδιναν άλλη χάρη.

Ελεύθερος κι απεριόριστος - Θανάσης Παπαθανασίου

Μπορεί άραγε ένα δέντρο, ένα ρίζωμα, να μην είναι αιχμάλωτο του εδάφους, τελεσίδικα δεμένο εκεί όπου φύτρωσε, δέσμιο παρά την ομορφιά και τη δροσιά και τη χάρη του;

Οι τρεις μάγισσες του Σαίξπηρ μίλησαν στον Μάκβεθ για το απίθανο: το δάσος του Μπέρναμ να περπατούσε ως το Ντάνσινεν. Ο Μάκβεθ είδε τα δέντρα όντως να περπατούν, μα κανένα δεν περπάτησε αληθώς. Ήταν τα κομμένα κλαδιά τους που τα κρατούσαν οι επελαύνοντες εχθροί του.

Στον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" ο θεατής που δεν θα ψάξει παραπέρα, θα δει δέντρα να περπατούν σε μάχη κατά του τρισκατάρατου Σάρουμαν. Αλλά δεν ήταν πράγματι δέντρα. Ήταν οι δεντροβοσκοί Έντς, πλάσματα υβριδικά, μα δέντρα ατόφια όχι.

Μα, σ' αυτό το αρχέγονο ερώτημα για την αναμέτρηση νομοτέλειας και ελευθερίας, είδα μια άλλη απάντηση, στην σκηνή την οποία και φωτογράφησα φέτος το καλοκαίρι: Γάτες, οι ανατρεπτικές, οι χουχουλιάρικες και ταυτόχρονα ανυπότακτες. "Φυτά" σε γλάστρα, μα όχι αιχμάλωτα της γλάστρας. Η γλάστρα να σε δεξιώνεται, μα να μην σε δουλώνει. Να ‘ναι ησυχαστήριο και σπιτικό σου, ώστε να δύνασαι να γίνεσαι πολίτης των σκεπών όλου του κόσμου.

Τρελλό Νερό - Φ. Κόντογλου

Μια φορά ήτανε ένας σουλτάνος, γνωστικός και καλός, που αγαπούσε σαν πατέρας τον κόσμο πούχε στην εξουσία του. Είχε κι έναν βεζίρη, σοφόν άνθρωπο, αστρολόγο, και δεν έκανε τίποτα ο σουλτάνος δίχως να πάρει τη γνώμη του.

Μια μέρα, λέγει ο βεζίρης στον σουλτάνο: «Πολυχρονεμένε σουλτάνε, σε δυο-τρεις μήνες ο Αλλάχ θα βρέξει ένα τρελλό νερό, και πρέπει να το γνωρίζεις, για να κάνεις το χρέος σου από τώρα». «Και τι είν’ αυτό το τρελλό νερό, βεζίρ εφέντη;» τον ρώτησε ο σουλτάνος. «Αυτό το νερό, αποκρίθηκε ο βεζίρης, λέγεται τρελλό νερό, επειδής όποιος το πιεί, ή άνθρωπος ή ζωντανό, θα τρελλαίνεται και θα κάνει πράματα παλαβά κι ανάποδα απ’ ό,τι δείχνει στον άνθρωπο η φρονιμάδα που τούδωσε ο Θεός, κι έτσι θα πέσει στον κόσμο μεγάλη ταραχή και δυστυχία. Κι εμείς, οι άρχοντές του, δεν θα μπορέσουμε πια να τον κυβερνήσουμε, γιατί μηδέ ο Αλλάχ δεν μπορεί να κυβερνήσει τρελλούς ανθρώπους». «Το λοιπόν, τι θα κάνουμε, βεζίρ εφέντη;».

Χαιρετισμὸς Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως ΑΝΔΡΕΟΥ κατὰ τὴν Ἐπέτειο τῆς νίκης τοῦ Ἐθνικοῦ Στρατοῦ μας στὸν Γράμμο. (Βούρμπιανη 27.8.2023)

“Νὰ δυναμώσουμε αὐτὲς τὶς ἐκδηλώσεις γιὰ νὰ ἀκούγεται πιὸ δυνατὸ τὸ ΟΧΙ τῶν ἡρώων τοῦ Γράμμου, σ’ ὅλες τὶς περιπτώσεις τῆς ἀθλιότητας καὶ τῆς παρακμῆς”.

 "Χθὲς τὸ πρωί, ποὺ εἶχα ἀνέβει στὸ ὕψωμα 2.200, περίπου, μέτρα, ὅπου εἶναι τὸ μνημεῖο τῶν πεσόντων στὸν ἀντικομμουνιστικὸ ἀγῶνα, ἔβλεπα μὲ δέος τὸ ἱερό, ἀλλὰ καὶ φοβερό, συγχρόνως, βουνό, τὸν Γράμμο. Ἄκουγα μέσα στὰ βάθη τῆς ψυχῆς μου τὴν προτροπὴ τοῦ Στρατηγοῦ Τσακαλώτου πρὸς τοὺς φαντάρους, ποὺ τοὺς ἔλεγε : “Λεβέντες μου, θὰ συναντηθοῦμε στὴν κορυφὴ τοῦ Γράμμου, στὸ ἐκκλησάκι τῆς Παναγίας”. Καὶ πράγματι, οἱ περισσότεροι ἀνέβηκαν στὸν Γράμμο. Κάποιοι, ὅμως, δὲν ἀνέβηκαν. Ἔπεσαν ὑπὲρ πίστεως καὶ πατρίδος.

Καὶ σκεφτόμουνα, γιὰ ποιὰ Πατρίδα ἔπεσαν αὐτοὶ οἱ ἥρωες ; Γιὰ τὴν Πατρίδα ποὺ περιφρονεῖ τὴν ἱερότητα τοῦ γάμου καὶ τρόπον τινὰ δὲν ὑπολογίζει τὸ μυστήριο τοῦ γάμου καὶ προωθεῖ, ἀρκετὸ καιρό, τώρα, ἐπιτρέψτε μου νὰ πῶ, προωθεῖ τὸν γάμο τῶν ὁμοφιλοφύλων ;  Γι’ αὐτὴ τὴν Πατρίδα ἔπεσαν ; Γι’ αὐτὴν τὴν ντροπή καὶ τὸ αἶσχος ; Μ’ αὐτοί, πρὸ ὀλίγου καιροῦ, σὲ μιὰ “παρέλαση” λεγομένης “ὑπερηφανείας”, ἐφώναζαν ἀνάμεσα στὰ ἄλλα συνθήματα “νὰ χαθεῖ ἡ Ἑλλάδα, νὰ ζήσουμε ἐμεῖς”. Πῶς, ἀν εἶναι δυνατὸν, νὰ ζήσει κανεὶς ἄν χαθεῖ ἡ Πατρίδα του ; !

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ ΠΑΤΡΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ 7ης, 8ης καί 9ης Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ
7ης, 8ης καί 9ης Σεπτεμβρίου 2023

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
 
7 Σεπτεμβρίου, Πέμπτη (παραμονή ἑορτῆς)
 7:00 π.μ.: Ὄρθρος - Θεία Λειτουργία
10:30 π.μ.: Λιτανευτική μεταφορά τῆς Θαυματουργοῦ Εἰκόνος τῆς Παντανάσσης στόν Εἰδικό Θρόνο γιά Λαϊκό Προσκύνημα.
7:00 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου μας  κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.
10:00 μ.μ.: Μικρά Ἀγρυπνία εἰς τήν ὁποίαν θά ἱερουργήσῃ καί θά ὁμιλήση ὁ Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμ. π. Ἀρτέμιος Ἀργυρόπουλος, Πρωτοσύγκελλος Ἱ. Μ. Πατρῶν καί Καθηγούμενος τῆς Ἱ. Μονῆς Ἁγ. Πάντων Τριταίας, μέ τήν συμμετοχή ἱερέων τῆς πόλεως. 

Ναι ή όχι στις νέες ταυτότητες; - Κ. Νούσης

Ναι ή όχι στις νέες ταυτότητες;

                Πρέπει ευθύς εξαρχής να τονίσουμε πως το ζήτημα, ως τίθεται σήμερα, είναι πρωτίστως πολιτικό και σε δεύτερη φάση έχει θρησκευτικές προεκτάσεις. Επειδή όμως στην ελλαδική επικράτεια  τέτοια θέματα αποτελούν ζωτικής σημασίας τροφή για την επιβίωση χριστιανοζηλωτικών σχισματικών και μη ομάδων, έχει υποχρέωση η επίσημη Εκκλησία να λάβει το συντομότατο θέση ξεκάθαρη, ώστε να αποφευχθεί πάσα υφέρπουσα πλάνη.

                Ο γράφων έχει τη γνώμη ότι η Εκκλησία – στους Επισκόπους της τόνιζε ο όσιος Πορφύριος να υπακούμε και όχι σε μεμονωμένες θέσεις, ακόμη και ασκητών – θα πρέπει να αποστασιοποιηθεί από το θέμα. Κάτι που θα όφειλε να πράξει και με το θέμα του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό. Και τούτο, εφόσον εκεί το θέμα ήταν ιατρικό, το δε σημερινό με τις ταυτότητες κυρίως πολιτικό – όλα έχουν βέβαια πνευματικές προεκτάσεις… Δεν μπορεί η Εκκλησία να συντάσσεται με το κράτος σε όλες τις περιπτώσεις και να σκανδαλίζει το ποίμνιο. Μιλάω πάντοτε για τις Συνοδικές αποφάσεις και αποφάνσεις. Μια καλώς εννοούμενη ουδετερότητα θα ωφελούσε άπαντες. Δεν έχει την υποχρέωση η Εκκλησία να συνδράμει το κράτος, αλλά ούτε και να ωθεί σε αναρχικές εκδηλώσεις, όταν δεν υφίσταται σοβαρό θέμα πίστεως. Και εδώ δεν υφίσταται. Σήμερα τουλάχιστον...

Τό προνόμιο τῆς πειθοῦς - Μανώλης Κοττάκης

Έλαβα προ ολίγου στο mail το παρακάτω άρθρο από αγαπητό παλαιό φίλο και συναγωνιστή που μου γράφει:
«AΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ
Καλημέρα σας.
Συμφωνήτε;
Δ. Χ.»
Αγαπητέ φίλε, αφού μου ζητήθηκε η γνώμη μου σας απαντώ, δεν συμφωνώ, όμως για την αγάπη και την φιλία το δημοσιεύω. Χαιρετισμούς στην σύζυγο.
Α.Κ.Κ.

Τό προνόμιο τῆς πειθοῦς

Μανώλης Κοττάκης

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ στά παλαιά σχήματα ἡ Κυβέρνηση ἀναλύει νέα προβλήματα μέ ἐργαλεῖα τοῦ παρελθόντος.

Ἡ ὑπόθεση τῶν ἀστυνομικῶν ταυτοτήτων εἶναι χαρακτηριστική. Χιλιάδες Ἕλληνες σέ διάφορους νομούς τῆς χώρας ἀλλά καί στό λεκανοπέδιο ἔσπευσαν νά προμηθευτοῦν τίς παλαιές ταυτότητες, καθώς θεωροῦν ὅτι οἱ νέες παραβιάζουν τά προσωπικά τους δεδομένα. Ἀλλά ὁ εὐρύτερος ἐπικοινωνιακός μηχανισμός τοῦ Μαξίμου ἄρχισε νά μιλᾶ καί πάλι γιά ψεκασμένους. «Ψέκ», συντομογραφικῶς.

Ἡ ἄρνηση παραλαβῆς τῶν νέων ταυτοτήτων ὀφείλεται στό ἕνα καί μοναδικό γεγονός: στήν κατάρρευση τῆς ἐμπιστοσύνης πού ἔχουν οἱ πολῖτες πρός τό κράτος. Στήν κατάρρευση αὐτοῦ τοῦ ἱεροῦ διαχρονικοῦ δεσμοῦ τῶν ὀργανωμένων κοινωνιῶν πού ἑνώνει στόν κοινό σκοπό πολῖτες καί πολιτεία.

Δύο ενδιαφέροντα περιστατικά από τον βίο του Αγίου Φαντίνου - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Δύο ενδιαφέροντα περιστατικά από τον βίο του Αγίου Φαντίνου, ο οποίος εορτάζει σήμερα.

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Ο άγιος όταν ήταν στην Καλαβρία είδε σε όραμα την καταστροφή των μοναστηριών και των βιβλιοθηκών τους με βιβλία στην ελληνική γλώσσα από τους Λογγοβάρδους και τους Σαρακηνούς. Τόση ήταν η θλίψη του ώστε για καιρό έφυγε από το μοναστήρι και γύριζε στα βουνά θρηνώντας. Οι μοναχοί νόμιζαν ότι του είχε σαλέψει...

Όταν ο άγιος Φαντίνος είχε εγκατασταθεί στην Θεσσαλονίκη μαζί με τους μαθητές του, βγήκε μία ημέρα από το κελί του και πήγε σε μία από τις πύλες της πόλεως και έβαλε μετάνοια σε δύο ταξιδιώτες σεβάσμιους μοναχούς. Οι δύο μοναχοί δεν έδωσαν σημασία στον άγνωστο μοναχό και συνέχισαν το ταξίδι τους.

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Οι άνθρωποι είμαστε αλληλένδετοι και αλληλεξαρτώμενοι”

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε την Τρίτη, 29 Αυγούστου, στο Φανάρι, τους συμμετέχοντες στην επιστημονική Συνάντηση “Συνεργασίες για Δράση: Προς μία Γη, μία Οικογένεια, ένα Μέλλον” (“Partnerships in Action: towards One Earth, One Family, One Future”).
Ο Παναγιώτατος, καλωσορίζοντάς τους στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφέρθηκε στην ιστορική εξέλιξη του θεσμού, στην πολυδιάστατη διακονία του, καθώς και στις κανονικά καθορισμένες και καθαγιασμένες μέσα από την μακραίωνα εκκλησιαστική παράδοση και πρακτική αρμοδιότητες της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Ορθοδοξίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στην Κρήτη, το 2016, η οποία, όπως σημείωσε, ανανέωσε την ορθόδοξη χριστιανική μαρτυρία και υπερασπίστηκε τη σημασία των χριστιανικών αξιών ως αποτελεσματικού μέσου για την αντιμετώπιση των σημερινών παγκόσμιων προκλήσεων.

Πριν διαγνώσετε τον εαυτό σας με κατάθλιψη - Σίγκμουντ Φρόιντ

"Πριν διαγνώσετε τον εαυτό σας με κατάθλιψη
 ή χαμηλή αυτοεκτίμηση, 
βεβαιωθείτε ότι δεν περιβάλλεστε από ηλίθιους."

Σίγκμουντ Φρόιντ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ - ΕΟΡΤΉ ΤΟΥ ΕΝ ΧΩΝΑΙΣ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ 
ΕΟΡΤΉ  ΤΟΥ ΕΝ ΧΩΝΑΙΣ ΘΑΥΜΑΤΟΣ  ΤΟΥ  ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ  ΜΙΧΑΗΛ 
 
1) ΤΡΙΤΗ  5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 
ΩΡΑ 9μμ έως 12.30μμεσον   ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ 
 
2) ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 
ΩΡΑ 6.30μμ  ΙΕΡΑ ΠΑΡΆΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ ΜΙΧΑΗΛ 
 
ΣΤΟΝ ΙΕΡΌ ΝΑΟ ΜΑΣ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ  ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ

«ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ 2023» ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ (link) ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΛΙΣΙΜΟ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Δράση αφιερωμένη στον Εθνεγέρτη Παλαιών Πατρών Γερμανό
Με τίτλο : «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ 2023»
Σάββατο 9η Σεπτεμβρίου 2023 Ιερά Μονή Μακελλαριάς
Διοργάνωση σωματείο Ενωμένη Ρωμηοσύνη Πατρών και Ι.Μ. Μακελλαριάς.
Όσοι επιθυμούν να μεταφερθούν με τα λεωφορεία που δωρεάν θα διατεθούν από τους διοργανωτές (για τις 2 πεζοπορικές διαδρομές και την απ' ευθείας στην Ι.Μ. Μακελλαριάς μεταφορά) πρέπει οπωσδήποτε να μπουν στον παρακάτω σύνδεσμο (link) και να δηλώσουν με τα προσωπικά τους στοιχεία τη προτίμηση τους.

Μνήμη της Αγίας Βρυαίνης (30 Αυγούστου)


 Η Αγία Βρυαίνη ή αλλιώς Βρυώνη είναι μια Κύπρια Αγία, η οποία τιμάται ξεχωριστά στο χωριό Μανδριά της Πάφου.
Εκεί υπάρχει εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Βρυαίνη, η οποία φαίνεται να είναι η μοναδική σε όλο τον κόσμο που είναι αφιερωμένη στην Αγία. Το χωριό είχε πολλές κατεστραμμένες εκκλησίες, μεταξύ αυτών και εκείνη της Αγίας Βρυαίνης.
Στα Μανδριά μέχρι το 1975 ζούσαν οθωμανοί και από το 1963 ήταν τουρκοκυπριακός θύλακας. Μετά την τουρκική εισβολή στα Μανδριά κατοίκησαν πρόσφυγες. Μεταξύ αυτών και η οικογένεια της κας Σταυρούλας από την Άσσεια της Μεσαορίας, η οποία είδε σε όραμα την Αγία να την οδηγεί στα θεμέλια του παλαιού Ναού της.

Μνήμη των Αγίων Αλεξάνδρου, Ιωάννου και Παύλου Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως (30 Αυγούστου)


 Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Αλεξάνδρου, Ιωάννου και Παύλου Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Άγιος Αλέξανδρος γεννήθηκε γύρω στο έτος 255 μ.Χ. και διακρινόταν, από τα νεανικά του χρόνια, για την πίστη και την αφοσίωσή του στο Χριστό και τη διδασκαλία του ιερού Ευαγγελίου.
Ο Πατριάρχης Μητροφάνης, εκτιμώντας την αρετή και τα προσόντα του πρεσβύτερου Αλεξάνδρου, του ανέθεσε καθήκοντα πρωτοπρεσβυτέρου και τον όρισε ως εκπρόσωπό του στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, που συγκροτήθηκε το 325 στη Νίκαια της Βιθυνίας.
Μετά το τέλος της Συνόδου και το θάνατο του Πατριάρχη Μητροφάνη που ακολούθησε, ο Αλέξανδρος ανέλαβε τον πατριαρχικό θρόνο, τον οποίο και κόσμησε με τις αρετές και τις διοικητικές του ικανότητες.

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Π. Ν. Τρεμπέλας, π. Βολουδάκης, «Ὀρθόδοξος Τύπος» - Σταύρος Μποζοβίτης


 Π. Ν. Τρεμπέλας, π. Βολουδάκης, «Ὀρθόδοξος Τύπος»

Σταύρος Μποζοβίτης


ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ:

Ὁ ἐνδεδειγμένος χῶρος δημοσιεύσεως τοῦ κειμένου ποὺ ἀκολουθεῖ ἦταν ἡ ἐφημερίδα «Ὀρθόδοξος Τύπος», καὶ ἐκεῖ πραγματικὰ ἐστάλη αὐτὸ πρὶν ἀπὸ 14 μῆνες (12.7.2022) ὡς ἀπάντηση σὲ ἐπικρίσεις κατὰ τοῦ Τρεμπέλα ἀπὸ τὸν π. Βασίλειο Βολουδάκη ποὺ εἶχαν δημοσιευτεῖ σ᾿ αὐτή. Ὅμως ἡ Ἐφημερίδα ἀρνήθηκε νὰ δημοσιεύσει τὸ κείμενο. Μάλιστα δὲν καταδέχτηκε νὰ δώσει ἐξήγηση γιὰ τοὺς λόγους τῆς ἀρνήσεώς της, παρὰ καὶ τὴ σχετικὴ τηλεφωνικὴ αἴτηση πρὸς τὸν διευθυντή της. Κατόπιν αὐτοῦ παρεκάλεσα τὸν κ. Λουδάρο νὰ φιλοξενήσει τὸ κείμενο στὸ ORTHODOXIA INFO, καὶ τὸν εὐχαριστῶ ὁλόψυχα γι᾿ αὐτό. Πρὸς διευκόλυνση τῶν ἀναγνωστῶν ποὺ τυχὸν θὰ ὑποβληθοῦν στὸν κόπο νὰ τὸ μελετήσουν, εἶναι  ἀπαραίτητο νὰ σημειωθοῦν κάποια στοιχεῖα:

Στὶς 11 Φεβρουαρίου 2022 δημοσιεύτηκε στὴν Ἐφημερίδα «Ὀρθόδοξος Τύπος» ἀπομαγνητοφωνημένο κείμενο ὁμιλίας τοῦ π. Βασιλείου Βολουδάκη μὲ τὸν τίτλο: «Διατί θέλουν ἔγγαμον τὴν Παναγίαν;» (ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ, ἀρ. φύλλου 2388).

Στὴν ὁμιλία του αὐτὴ ὁ π. Βασίλειος, ἀντικρούοντας τὸν ἰσχυρισμὸ τοῦ καθηγητοῦ Χρυσοστόμου Σταμούλη ὅτι ὁ Χριστός μας θὰ μποροῦ­σε νὰ γεννηθεῖ καὶ ἀπὸ ἔγγαμη γυναίκα, αἰφνιδίως στράφηκε κατὰ τῶν ἀειμνήστων καθηγητῶν Ἀνδρέα Θεοδώρου, Μέγα Φαράντου καὶ ἰδιαίτερα κατὰ τοῦ καθηγητοῦ Τρεμπέλα, λέγοντας μεταξὺ ἄλλων ἐπὶ λέξει καὶ τὰ ἑξῆς: «Ὁ μακαριστὸς Παναγιώτης Τρεμπέλας, ὁ Μέγας Φαράντος, καθηγητὴς Δογματικῆς, ἔχουν πέσει σὲ πολλὰ λάθη καὶ παραπέμπει ὁ ἕνας στὸν ἄλλον. Ὁ Μέγας Φαράντος παραπέμπει στὸν Παν­αγιώτη Τρεμπέλα, ὁ ὁποῖος λέει βλάσφημα πράγματα καὶ ἦταν εὐσεβέστατος ἄνθρωπος».

Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ: Ορθή και όρθια

 Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ: Ορθή και όρθια

Βαγγέλης Στεργιόπουλος

Το Βυζάντιο μεταμόρφωσε το «ελληνίζειν» του χριστιανικώτατου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού σε καθημερινή εμπειρία ενός κόσμου που πάσχιζε για τη σωτηρία της ψυχής του


Σε απόσταση αναπνοής
από το τέλεια ουσιώδες
μες στη ρακένδυτη Αθήνα
ένα άθλιο τότε λασποχώρι
θάψαν οπλοφορούντες ρασοφόροι
το τελευταίο ιδεώδες.
Το Σούλι, η Σαλαμίνα,
το Μεσολόγγι, η Πόλη,
εσήκωσαν το ξόδι.
Ακολουθούσαν πίσω οι συγγενείς, ήρωες των βιβλίων όλοι,
και μες στο πλήθος
του Σαράντα και της Αντίστασης
οι ανώνυμοι νεκροί.
Αμέτρητοι και όμως όλοι εκεί!
Όλοι, εκτός απ’ τα δικά μας παλληκάρια,
που μες στα καφενεία της γειτονιάς, προσεκτικά
εδιάβαζαν το μέλλον στα χαρτιά
και έπαιζαν τα υπόλοιπα στα ζάρια.

Στίχοι γραμμένοι από το χέρι της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ (τέκνο πολυμελούς προσφυγικής οικογένειας του Βύρωνα, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1926), η οποία θεωρεί κατά δήλωσίν της την ποίηση ως ένα είδος οδοιπορικού, ως το απέραντο πεδίο μιας στοχαστικής περιπέτειας.

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να μην παρασυρθούμε από τους ψευδοπροφήτες της εποχής μας»

«Κάποιοι να εμφανίζονται ως άλλοι προφήτες, διεκδικώντας για τον εαυτό τους την αλήθεια, που είναι πέρα από τα όρια της Εκκλησίας και την εκφράζουν για να σώσουν, δήθεν, την Εκκλησία. Εκμεταλλεύονται την αφέλεια πολλών, οι οποίοι πιστεύουν και το παραμικρό. Δημιουργούν οπαδούς, ως γνήσιοι ψευδοπροφήτες, γιατί οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν ότι κάπου ανήκουν, ότι κατέχουν μια αλήθεια που τους ξεχωρίζει από τους άλλους, ότι έχουν εξασφαλισμένη την σωτηρία, ενώ όλοι οι άλλοι είναι καταδικασμένοι στην απώλεια».

Ο Σεβ.   επέστησε την προσοχή των πιστών, διότι «σε κάθε εποχή, δίδεται μια αφορμή για να αναδεικνύονται ψευδοπροφήτες. Μάλιστα, η εποχή μας προσφέρεται για κάτι τέτοιο και αντί να εμπιστευθούμε τον λόγο της Εκκλησίας μας, ενίοτε παρασυρόμαστε σε καταστάσεις διχαστικές, με ευθύνη των κατά καιρούς ψευδοπροφητών. Να είστε πιστοί στην Εκκλησία μας και να μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να παρασυρθείτε από τους ψευδοπροφήτες της εποχής μας.

Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας: Η γνωριμία μου με 6 αγίους

Όταν εργαζόμουν, πριν 4 περίπου δεκαετίες, στη μελέτη μου για τον Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως και τη δράση του στην Αίγινα, αξιώθηκα να επισκεφθώ πολλές φορές το νησί αυτό του Αργοσαρωνικού, να καταγράψω και να μαγνητοσκοπήσω τις αναμνήσεις προσώπων, που είχαν γνωρίσει στην παιδική τους ηλικία τον άγιο του 20ου αιώνα.

Η συγκίνηση ήταν μεγάλη, ακούγοντας τα όσα είχαν την καλοσύνη να μοιραστούν μαζί μου για τον πολυθαύμαστο και ανεξίκακο προστάτη του νησιού τους.

Παρόμοια ήταν η συγκίνησή μου όταν πληροφορήθηκα τις αγιοκατατάξεις 6 συγχρόνων αγίων της Εκκλησίας μας από το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, τους οποίους είχα την ευλογία να γνωρίσω στα νεανικά μου χρόνια.

Συγκεκριμένα, στις προσκυνηματικές επισκέψεις μου στο Άγιον Όρος, “το περιβόλι” της Κυρίας Θεοτόκου, για να χρησιμοποιήσω μια προσφιλή φράση του Αγίου Νεκταρίου, είχα την ευκαιρία να γνωριστώ και να συνομιλήσω πολλάκις με τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, τον Άγιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη και τον Άγιο Γεράσιμο τον Μικραγιαννανίτη.

Κάθε φορά που εορτάζουμε την αποτομή της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Κάθε φορά που εορτάζουμε την αποτομή της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου διαβάζω το ενδέκατο κεφάλαιο από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο.
Θαυμάζω την ταπείνωση του Ιωάννου. Βρίσκεται στο δεσμωτήριο. Γνωρίζει ότι επίκειται ο θάνατός του. Και με μία εύσχημη δικαιολογία στέλνει τους μαθητές του να γνωρίσουν τον Ιησού. Να κατανοήσουν πως ο Ιησούς είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας. Αυτόν θα πρέπει να ακολουθήσουν. Το έργο του Ιωάννη έχει τελειώσει. Αναχωρεί από αυτή τη ζωή. Και η τελευταία προφητική του πράξη είναι και πάλι να δείξει τον Ιησού στους μαθητές του.
Ο Ιωάννης αποτελεί ένα πνευματικό σχολείο στο οποίο οφείλουμε να μαθητεύσουμε! Έχουμε να διδαχθούμε πολλά και ωφέλιμα!
Θαυμάζω την άμεση ανταπόκριση του Ιησού στο αίτημα του Προφήτη. Στους απεσταλμένους δίνει απόκριση χρησιμοποιώντας όσα οι προφήτες είπαν για τον Μεσσία. Συνδέει τις προφητείες με το Πρόσωπό Του. Και η αλήθεια των λόγων Του βεβαιώνεται από τις πράξεις Του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην επιστημονική Συνάντηση “Συνεργασίες για Δράση: Προς μία Γη, μία Οικογένεια, ένα Μέλλον”

Τη σημασία του ειλικρινούς διαλόγου, ο οποίος συνεπάγεται αλληλοσεβασμό, αμοιβαία κατανόηση, κοινές πρωτοβουλίες και συλλογικές δράσεις, επεσήμανε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην επίσημη ομιλία του κατά την έναρξη της διήμερης επιστημονικής Συναντήσεως “Συνεργασίες για Δράση: Προς μία Γη, μία Οικογένεια, ένα Μέλλον” (“Partnerships in Action: Towards One Earth, One Family, One Future”), που ξεκίνησε τις εργασίες της σήμερα, Δευτέρα, 28 Αυγούστου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πόλης.


“Με κάθε ευκαιρία διαλόγου και κάθε χειρονομία συνεργασίας, θέτουμε ένα θεμέλιο, συνδέοντας αιώνες κοινής ιστορίας, πολιτισμού και αξιών”, επεσήμανε ο Παναγιώτατος απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε:

“Τώρα, περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος μας βρίσκεται σε ένα κομβικό σταυροδρόμι. Η Γη μας, η οποία αποτελεί λίκνο λαών και κοιτίδα πολιτισμών, βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρους κινδύνους. Οι περιβαλλοντικές κρίσεις, από την κλιμάκωση των κλιματικών φαινομένων μέχρι τη φθίνουσα ποικιλομορφία της ζωής, μας καλούν πιεστικά σε ανάληψη κοινής δράσης. Έχουμε επαναλάβει επανειλημμένα: «Η γη δεν μας ανήκει. Είναι ένα δώρο και έχουμε την ηθική υποχρέωση να το σεβαστούμε και να το διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές»”.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
 
Οι πυρκαγιές είναι ένα μόνιμο πρόβλημα για τη χώρα μας που επιδεινώνεται από την κλιματική κρίση, όμως αυτές του φετινού καλοκαιριού ήταν μια πρωτοφανής τραγωδία για την πατρίδα μας σε πολλά επίπεδα:
 
Μετρήσαμε πλήθος νεκρών, ξεκινώντας από τους ηρωικούς πιλότους που χάθηκαν μαχόμενοι στην κατάσβεση πυρκαγιών μέχρι ανθρώπους του μόχθου που προσπάθησαν να σώσουν το βιός τους και από ανυποψίαστους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν στην πύρινη λαίλαπα μέχρι φτωχούς και δύσμοιρους μετανάστες.
Είδαμε με οδύνη τα άδεια βλέμματα ανθρώπων που έχασαν σε λίγες στιγμές την περιουσία τους.
Αισθανθήκαμε απόγνωση για την τριπλάσια του ετησίου μέσου όρου σε έκταση καταστροφή του δασικού πλούτου της πατρίδας μας και ρίγος για τις περιβαλλοντικές συνέπειες που θα έχει.
Παγώσαμε στη θέα μνημείων πολιτισμού που κινδύνευσαν για μια ακόμη φορά να παραδοθούν στις ακόρεστες φλόγες.
Το Τμήμα Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πενθεί για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν τόσο αδόκητα, συλλυπείται τους οικείους τους και εύχεται ο Κύριος της ζωής και του θανάτου να αναπαύσει τις ψυχές τους και να παρηγορεί τους οικείους τους.

Εκδήλωση στο Παρασπόρι Σητείας στη μνήμη του σφαγιασθέντος στον Μπουτζά Σμύρνης Εθνοϊερομάρτυρα Ιακώβου Αρχατζικάκη

  Εκδήλωση στο Παρασπόρι Σητείας στη μνήμη του σφαγιασθέντος στον Μπουτζά Σμύρνης Εθνοϊερομάρτυρα Ιακώβου Αρχατζικάκη

Χθες 27 Αυγούστου ήταν μια θλιβερή επέτειος. Τέτοια μέρα η Σμύρνη παραδόθηκε στις φλόγες. Ο Επίσκοπος Σμύρνης Χρυσόστομος υπέστη μαρτυρικό θάνατο από τον τουρκικό όχλο. Δεν ήταν ο μόνος. Στο προάστειο της Σμύρνης τον Μπουτζά εμαρτύρησε και ο Ζηριώτης Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γεωργίου Αρχατζικάκης λαμπρή προσωπικότητα με τεράστιο ποιμαντικό, θεολογικό, εκπαιδευτικό, συγγραφικό, φιλανθρωπικό και πατριωτικό έργο. Με την υποχώρηση του Ελληνικού στρατού το χωριό καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Συνέλαβαν τον Αρχιμανδρίτη Αρχατζικάκη και σύμφωνα με μια μαρτυρία αφού τον πετάλωσαν-ένα πέταλο κάτω από κάθε πτέρνα και ένα τρίτο στο μέτωπο- στο τέλος τον σταύρωσαν στην πόρτα του σπιτιού του εγγλέζου Γκόρντον. Κατά μια άλλη μαρτυρία: Τον είδαν έξω από το ναό «κρεμάμενο εκ δυο ξύλων και από των χειρών αναρτημένον αιμόφυρτον και κατακεκομμένον εκ των βασάνων. Επί του μετώπου του ήτο καρφωμένη μικρά ημισέληνος εκ λευκοσιδήρου».

Αποτομή της τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (29 Αυγούστου)


 Η Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου είναι το γεγονός που τιμάται σήμερα, 29 Αυγούστου, από την αγία μας Εκκλησία.
Ο μέγιστος και έσχατος των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης, αλλά και ο Πρόδρομος της παρουσίας Χριστού, Άγιος Ιωάννης, ζούσε, σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Μάρκο, στην έρημο της Ιουδαίας, διακηρύσσοντας τον ερχομό του Μεσσία και καλώντας το λαό σε μετάνοια.
Ο λόγος του ήταν παρηγορητικός αλλά και ελεγκτικός, όπως και των παλαιότερων Προφητών και καυτηρίαζε την αμαρτία και κάθε είδους αδικία. Δε δίστασε να ελέγξει τους Φαρισαίους, τόσο για την υποκρισία τους όσο και για ηθικές ατασθαλίες, καθώς και τον ίδιο το βασιλιά Ηρώδη Αντίπα, ο οποίος συνήψε παράνομη σχέση με τη γυναίκα του αδελφού του Φιλίππου, την Ηρωδιάδα.

Μνήμη του Αγίου Αρκαδίου Επισκόπου Αρσινόης (29 Αυγούστου)


Μερικές πτυχές από τη ζωή του αγίου Αρκαδίου, όπως μας τις διέσωσε η γλαφυρή γραφίδα του μεγάλου επίσης τέκνου της νήσου μας, του αγίου Νεοφύτου του Έγκλειστου, ας παρακολουθήσουμε στις γραμμές που ακολουθούν για πνευματική μας οικοδομή.
Ο άγιος Αρκάδιος γεννήθηκε στο μικρό χωριό Μελάνδρα της Πάφου. Οι γονείς του ονομαζόντουσαν Μιχαήλ και Άννα κι ήσαν άνθρωποι ευκατάστατοι στα υλικά αγαθά. πιο ευκατάστατοι όμως ήσαν στην αρετή και την ευσέβεια και την πίστη. Ο φωτεινός Ήλιος, ο Χριστός, φώτιζε κι εθέρμαινε την καρδιά τους. Η αμοιβαία αγάπη κι η ομοφροσύνη ήταν το γνώρισμα τους. Και το θέλημα του Θεού οδηγός και σκοπός της ζωής τους. Δυο παιδιά τους χάρισε η αγάπη του Θεού. Δυο χαριτωμένα αγόρια. Και σ’ αυτά στράφηκε όλο το ενδιαφέρον τους. Πόθος και φροντίδα τους να τ’ αναθρέψουν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου».

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Να αποδυναμώσουμε τη θρησκοληψία” - Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου

Φωτ. SHUTTERSTOCK

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: “Να αποδυναμώσουμε τη θρησκοληψία”

Του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου

 Για μιαν ακόμη φορά στον ελληνικό χώρο, και όχι μόνον, η αλλοτριωμένη από δεισιδαιμονικές αντιλήψεις θρησκευτική πίστη παρουσιάζεται με δυναμικό τρόπο.

Οπως και με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, παρομοίως στη δημόσια συζήτηση για τις νέες ταυτότητες άρχισαν να ακούγονται παραφωνίες. Οι φωνασκίες αυτές επικεντρώνονται στον τρόπο του ηλεκτρονικού φακελώματος, του σφραγίσματος του Αντιχρίστου με τον αριθμό 666 και διάφορες άλλες απόψεις προερχόμενες από θρησκευτικά κείμενα. Η «δήθεν» ερμηνεία των κειμένων γίνεται με μεταφυσικό και θρησκοληπτικό τρόπο και διατυπώνονται ανησυχίες ανυπόστατες και ανύπαρκτες.

Το νέο δελτίο ηλεκτρονικής ταυτότητας δεν μπορεί να προσβάλει, όπως και κάθε δημόσιο έγγραφο, ούτε την πίστη τού κατόχου του, ούτε αφορά τη θρησκευτικότητά του, ούτε θα αποτελεί μέσο ελέγχου του κατόχου από αντίχριστες ή δαιμονικές δυνάμεις.

Η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι κηρύττοντες εναντίον των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων είναι γνωστή. Οι απλοί άνθρωποι είναι πολλές φορές ευκολόπιστοι και φοβικοί και ως εκ τούτου μπορούν να καταστούν χρήσιμοι στόχοι και μέσα χρηστικά με διάφορα μυστικιστικά, θρησκοληπτικά και μεταφυσικά φανατικά κηρύγματα. Ετσι γίνονται υποχείρια κάποιων οργανωμένων δομών που έχουν σκοπό να αποτραπεί η απόκτηση του νέου τύπου ταυτότητας.