Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και οι Λειτουργοί της Θέμιδος - Πέτρου Ρηγάτου,

Ο  Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης 
και οι Λειτουργοί της Θέμιδος

υπό του κ. Πέτρου Ρηγάτου, 
Δικηγόρου παρ΄Αρείω Πάγω,  Μ.Δ.Ε.
Νομικού Συμβούλου Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών
 
     Πρώτος καρπός της ομιλίας του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο ήταν ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης.Μεταξύ των ολιγαρίθμων μελών της πρώτης χριστιανικής κοινότητος του κλεινού άστεως των Αθηνών συγκαταλέγεται ο επιφανής αρεοπαγίτης Διονύσιος.Η ιδιότητα αυτή του πρώτου Αθηναίου Χριστιανού, του ανωτάτου δικαστικού λειτουργού δίνει στον Παύλο έναν ιδιαίτερο λόγο για ξεχωριστή χαρά.
    Ο πρώτος Αθηναίος πιστός, ο Διονύσιος, ήταν νομικός, όπως άλλωστε και ο ίδιος.Νομοδιδάσκαλος ο Παύλος, «Φαρισαίος κατά νόμον», δικαστής ο Διονύσιος, «αρεοπαγίτης», εφαρμοστής και ερμηνευτής κατ΄ανάγκην του νόμου.Η σχέσις αυτή έδινε πολλές ελπίδες στον Παύλο, πως ακόμη και στην «κατείδωλον» Αθήνα κάτι θα μπορούσε να γίνει για την υπόθεση του Ευαγγελίου, με τη βοήθεια του Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.
    Ο Διονύσιος γεννήθηκε στην Αθήνα από ευγενείς και πλούσιους γονείς.Επιδόθηκε από μικρός στη σπουδή της φιλοσοφίας και δεν άργησε να διακριθεί για τη σοφία, τη σύνεση και τη ρητορική του ικανότητα.Ο Συμεών ο μεταφραστής παρατηρεί πως ο Διονύσιος «εκ νεότητος εδόθη εις την σπουδήν των γραμμάτων και έμαθεν όλας τας επιστήμας καλώς και όλοι δια τη σοφίαν του τον εθαύμαζον, διότι ήτο μάλιστα εκ φύσεως φρόνιμος». Ήταν δίκαιος και ενάρετος και γι΄αυτό, μαζί με την σοφία και την σύνεσίν του, επεβλήθη στους συμπατριώτες του.Για τη συμπλήρωση των γνώσεών του και την ευρυμάθειάν του συγκαταριθμήθηκε μεταξύ των δικαστών του Αρείου Πάγου.
   Ο Διονύσιος είναι φύσις ανήσυχη.Η ειδωλολατρεία δεν έχει τίποτε να του προσφέρει, ούτε μπορεί να ικανοποιήσει τον σοφό δικαστή.Γι΄αυτό αναζητεί την πραγματική, την αιώνια αλήθεια, αυτή για την οποία συμμαρτυρεί η συνείδησίς του.Την αλήθεια αυτή ακούει για πρώτη φορά από τον «σπερμολόγο» Παύλο, στην αρεοπαγητική του δημηγορία και την αποδέχεται χωρίς κανένα δισταγμό.
 Ο Διονύσιος φαίνεται άνθρωπος των μεγάλων αποφάσεων.Εγκαταλείπει λοιπόν τα πάντα, τιμές, θέσεις, πλούτο, κοινωνική ζωή και ακολουθεί τον Παύλο σαν απλός μαθητής.Η πρόοδός του στην πίστη του Χριστού είναι θαυμαστή.Για τον ενάρετο βίο του, τη βαθειά θεολογική του κατάρτιση και την μαθητεία του κοντά στον Απόστολο Παύλο χειροτονείται επίσκοπος Αθηνών.Έτσι «εκ της εν Αρείω Πάγω συνεδρείας, προς την της Εκκλησίας προεδρείαν ιερώς αποκατέστη», κατά τον υμνογράφον.Ο Αυτοκράτορας Δομιτιανός διατάσσει να συλληφθεί ο Άγιος για την ιεραποστολικήν του δράση.Μετά την σύλληψίν του βασανίζεται φρικτά και τέλος αποκεφαλίζεται στις 3 Οκτωβρίου του 96.
    Η προσωπικότητα του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, αποτελεί αμάλγαμα αγιότητος και δικαιοσύνης.Ο Διονύσιος είναι Αρεοπαγίτης Άγιος.Είναι ο Άγιος Δικαστής.Οι βιογράφοι του τον προβάλλουν σαν τον πρώτο μεταξύ των συναδέλφων του.Και ο υμνογράφος της Εκκλησίας μας τον θέλει σαν «τον εν Αρείω Πάγω πρώτον τον όντως Θεόν ευσεβήσαντα». Φαίνεται, πραγματικά, πως η φιλοσοφική του κατάρτισις, η ρητορική του ικανότητα και ο ενάρετος και δίκαιος χαρακτήρας του συνετέλεσαν ώστε να διακρίνεται ο Διονύσιος ανάμεσα στους συναδέλφους του.Οι πληροφορίες του Συμεών του μεταφραστού για τον τρόπο με τον οποίον ο Άγιος ασκούσε τα δικαστικά του καθήκοντα πρέπει ιδιαίτερα να προσεχθούν : «Όντως έκρινε τόσο δίκαια ώστε όλοι τον εθαύμαζον.Διότι ούτε πλουσίους ησχύνετο, ούτε δώρα εδέχετο, αλλά τους μεν αυθάδεις (αδικητάς) αυστηρώς ετιμώρει, εις δε τους πτωχούς και ηδικημένους απέδιδε το δίκαιον και τους εβοήθει όσον ηδύνατο». Ακριβοδίκαιος λοιπόν, γενναίος, αδέκαστος, αυστηρός και επιεικής, ανάλογα με τις περιστάσεις, ο δικαστής Διονύσιος.Συγκέντρωνε δηλαδή όλες εκείνες τις ιδιότητες που πρέπει να έχει κάθε καλός δικαστής, κάθε καλός νομικός και γενικότερα κάθε καλός και χρηστός επιστήμονας.Αν τώρα στις ανωτέρω αρετές προσθέσομε και μία ακόμη, τη μεγάλη επιμέλεια και προσοχή που έδειχνε ο Διονύσιος στην απονομή του δικαίου, για την οποία και πάλι μας πληροφορεί ο Συμεών ο Μεταφραστής, θα έχομε πλήρη την εικόνα του τέλειου Δικαστή.
    Οι δικαστές έχουν πράγματι να επιτελέσουν υψηλόν έργον.Εις την κοινωνίαν μας η δικαιοσύνη σαν λειτουργία καλείται να επιτελέσει πρωτεύοντα ρόλον, γιατί αποτελεί το απαραίτητον στοιχείον για την ηθικήν υπόστασιν του ανθρώπου.Είναι το ηθικόν του οξυγόνον και αν λείψη από το άτομο θα σταματήσει η ίδια του η ζωή. “Εν δε δικαιοσύνη συλλήβδην πασ’ αρετή εστίν”. (Αριστ. Ηθ.  Νικομ. Ε΄ 3, 11296  37). “Εις την δικαιοσύνην συμπεριλαμβάνεται κάθε άλλη αρετή”.
  Υπάρχουν στην ζωή μας Αρχές αιώνιες και αναλλοίωτες,  αιώνιοι Νόμοι, οι οποίοι ετέθησαν από τον πάνσοφον Δημιουργόν, που ρυθμίζουν τις σχέσεις μας με τον Θεόν, με τον εαυτόν μας και με τους  άλλους ανθρώπους.Συνεπώς αυτός που κατέχει την ύψιστην αρετήν της δικαιοσύνης ασφαλώς σέβεται και τηρεί πρωτίστως τις Αρχές και τους Νόμους του Θεού.
  Τα ατομικά δικαιώματα, η ζωή, η τιμή, η αξιοπρέπεια, η προσωπική ελευθερία των πολιτών, πρέπει σαν ύψιστα αγαθά να τυγχάνουν του απολύτου σεβασμού και να προστατεύονται αποτελεσματικά.Η πολιτεία ανέθεσε το δυσχερέστατο αυτό λειτούργημα στους δικαστές.Γι΄αυτό τον σωστό δικαστή πρέπει να διακρίνει ανώτερο ήθος, ακεραιότητα χαρακτήρος, βαθύς ανθρωπισμός, φιλοσοφημένη σκέψις και πίστις εις τα πανανθρώπινα ιδεώδη.
  Αλλά και οι συνάνθρωποί μας και μάλιστα οι νέοι χρειάζονται πρότυπα αρετής.Δυστυχώς στην εποχή μας οι παραβάτες των αιωνίων και αναλλοιώτων Νόμων του Θεού “καυχώνται επί τοις ατοπήμασιν”. Σύμφωνα με τις αρχές τους θεωρούν  αρετή την αδικία, την παρανομία, την ανισότητα, θεωρούν ηθική την ανηθικότητα, τη φαυλότητα, την διαστροφή, μετέρχονται κάθε δόλιο τρόπο να επιβάλλουν και στους άλλους τις αρχές τους.Αυτοί δυστυχώς οι ολίγοι δεν διακονούν, δεν υπηρετούν αλλά δυσλειτουργούν και αποτελούν ασφαλώς παράδειγμα προς αποφυγήν.
    Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης αποτελεί μορφή πρότυπο για όλους μας και ιδιαίτερα για κάθε επιστήμονα, ο οποίος επιθυμεί να υπηρετήσει την επιστήμη, χωρίς να παραγνωρίζει την αλήθεια του Ευαγγελίου.Ιδιαίτερα αποτελεί το μεγάλο πρότυπο για τους νομικούς, δικαστές και δικηγόρους.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο.
    Μάθαμε για έναν Άγιο που λίγοι τον γνωρίζουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή