Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

«Ήρθα να πω «καλημέρα»
στον αγαπημένο μου αδερφό τον Πάπα»

Πριν από εξήντα χρόνια, στις 5 Ιανουαρίου 1964, ο Πάπας Άγιος Παύλος ΣΤ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ευγνώμων μνήμης, είχαν μια ιστορική συνάντηση στο Όρος των Ελαιών, φιλοξενούμενη από τον μεγάλο προκάτοχό μας, Πατριάρχη Βενέδικτο. Ήταν η πρώτη επίσκεψη πάπα στους Αγίους Τόπους μετά το σχίσμα. Η συνάντηση αυτή άνοιξε νέο δρόμο τόσο για τις εκάστοτε Εκκλησίες μας όσο και για τους Αγίους Τόπους.


Πριν από δέκα χρόνια, οι διάδοχοί τους, Πάπας Φραγκίσκος και Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ για να τιμήσουν μια τέτοια συνάντηση, και ήμασταν στην ευχάριστη θέση να τους φιλοξενήσουμε.

Η συνάντηση μεταξύ του Πάπα Παύλου ΣΤ ́ και του Πατριάρχη Ατεναγόρα οδήγησε αμέσως σε νέο κεφάλαιο. Όταν ρωτήθηκε γιατί συναντούσε τον Ποντίφικα, ο Πατριάρχης Αθηναγόρας απάντησε: «Ήρθα να πω «καλημέρα» στον αγαπημένο μου αδελφό, τον Πάπα. Θυμηθείτε ότι έχουν περάσει πεντακόσια είκοσι πέντε χρόνια από την τελευταία φορά που μιλήσαμε! ". Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ένα νέο μέλλον για τις Ορθόδοξες και Ρωμαιοκαθολικές Εκκλησίες, οι οποίες είχαν διαιρεθεί για αιώνες. Τα κοσμικά ανάθεμα καταργήθηκαν και έγινε νέα δέσμευση για διάλογο, αλληλοσεβασμό και βαθύτερη κατανόηση μεταξύ των Εκκλησιών.

Δεν ήταν μια κίνηση που εκτιμήθηκε από όλους στις αντίστοιχες Εκκλησίες μας. Και από τις δύο πλευρές, σε κάποια περιβάλλοντα υπήρχαν ακόμα φόβοι και προκαταλήψεις. Είναι δύσκολο να αφήσεις στην άκρη τόσο μεγάλες ιστορίες καχυποψίας, πληγών, αντιθετικών αφηγήσεων. Αλλά ο Πατριάρχης και ο Πάπας γνώριζαν ότι ένα διαφορετικό μέλλον θα ήταν δυνατό μόνο με την εισαγωγή ενός νέου πνεύματος διαλόγου και την προθυμία συμφιλίωσης. Μέσω της συνάντησής τους έδωσαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ένα νέο όραμα που ενέπνευσε την επιθυμία πολλών να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν τους διχασμούς. Όπως είπε ο Πάπας Παύλος ΣΤ ́ στην ομιλία του, στις 5 Ιανουαρίου 1964, η συνάντηση «βασίστηκε στην ελπίδα νέων και γόνιμων συναντήσεων». Η συνάντηση ήταν σημαντική και ενθαρρυντική και για τον ευρύτερο οικουμενικό διάλογο.

Εξήντα χρόνια αργότερα, σε μια περίοδο σύγκρουσης και δυσκολίας για όλους τους λαούς μας και ειδικά για τους Χριστιανούς, στους Αγίους Τόπους αυτή η επική συνάντηση μεταξύ του Πάπα Παύλου ΣΤ ́ και του Πατριάρχη Αθηναγόρα συνεχίζει να αποδίδει σημαντικούς καρπούς στις Ορθόδοξες και Ρωμαιοκαθολικές κοινότητές μας. Οι τακτικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα μεταξύ πατριάρχων και αρχηγών εκκλησιών στους Αγίους Τόπους αποτελούν άμεση συνέπεια της συνάντησης Πάπα και Πατριάρχη. Η συνεργασία για την αποκατάσταση και τη διατήρηση των ιερών τόπων, ιδιαίτερα του Ιερού Ναού του Ιερού Τάφου και της Βασιλικής της Γεννήσεως, κατέστη δυνατή από το πνεύμα εκείνης της μακροχρόνιας συνάντησης, η οποία είναι ζωντανή και υγιής μεταξύ των ηγετών των Εκκλησιών. Και μπροστά στις τεράστιες προκλήσεις που βρίσκονται σήμερα στην περιοχή μας, μπορέσαμε να ενώσουμε τις προσπάθειες σε μια κοινή αποστολή για να δείξουμε στον κόσμο τα δεινά όλων των λαών μας και, φυσικά, της χριστιανικής κοινότητας, καθώς και να προτρέψουμε όλους τους εμπλεκόμενους να συμμετάσχουν μια διαδικασία διαλόγου για μια ειρηνική, δίκαιη και διαρκή λύση για το μέλλον εκείνης της γης που όλος ο κόσμος θεωρεί ιερό.

Ενώ έχει σημειωθεί πολύ καλή πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ Εκκλησιών, και ειδικά μεταξύ των Χριστιανικών κοινοτήτων στους Αγίους Τόπους, αναγνωρίζοντας ότι κάνουμε το κομμάτι μας, πρέπει να συνεχίσουμε, έχοντας κατά νου την προσευχή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού «να είναι όλα ένα πράγμα» (Ιωάννης 17, 21). Οι Εκκλησίες ασχολούνται με την αληθινή οικουμενική πορεία, που το τελικό τέλος της είναι η συμμετοχή στην κοινή Καλιτένια. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η θεία πρόνοια μας έφερε εδώ για να γίνουμε μάρτυρες του Ευαγγελίου μηνύματος ελπίδας. Όταν έρθει η μέρα που θα μπορέσουμε να συμμετάσχουμε σε αυτή την πλήρη ιερατική ενότητα, θα φτάσει το τέλος του διαλόγου που ξεκίνησαν ο Πάπας Άγιος Παύλος ΣΤ ́ και ο Πατριάρχης Αθηναγόρας.

Στους Αγίους Τόπους ευχαριστούμε τον Παντοδύναμο Θεό για την αξιοσημείωτη καθοδήγηση που επέδειξαν αυτοί οι δύο υπηρέτες στην υπέρβαση των προκαταλήψεων, του φόβου και των αλυσίδων της ιστορίας, και προσευχόμαστε θερμά ώστε, στην πληρότητα της θεϊκής πρόνοιας, το πνεύμα της πρωτοβουλίας τους να εμπνεύσει τους ηγέτες της περιοχής μας να εδραιώσουν μια στην Αγία Γη. Αιωνία η μνήμη τους να ζει για πάντα.

 Θεόφιλος Γ ́
 Πατριάρχης Ιεροσολύμων

πηγή: L'Osservatore Romano

www.8xmilleortodossia.it

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου