Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Το "δεν θα μάς σώσουν οι μεγάλοι σταυροί" δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται το σημείο του σταυρού. - Παναγιώτης Ασημακόπουλος

Η πρόχειρη και επιφανειακή ανάγνωση του σημερινού Ευαγγελίου της Κρίσεως φτάνει στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζονται οι νηστείες, οι προσευχές και οι θεολογίες, καθώς ο Κύριος θα μάς κρίνει με βάση την προσφορά στο συνάνθρωπο.
 
Η ανάγνωση αυτή όμως λησμονεί ένα βασικό στοιχείο των καλών έργων, που τονίζεται πολλάκις στο ευαγγελικό κείμενο: "Εφόσον το κάνατε στο συνάνθρωπό σας, το κάνατε σε μένα"!
Άρα, το κέντρο είναι ο Χριστός και δι' αυτού ο συνάνθρωπος. Και ταυτόχρονα ο συνάνθρωπος και δι' αυτού ο Χριστός.
 
Με άλλα λόγια η συγκεκριμένη παραβολή δεν εξαντλείται στο πλαίσιο του κοινωνικού ακτιβισμού, ούτε προσφέρεται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και δημιουργία alter ego του συνήθως "καλού Χριστιανού". Πολύ περισσότερο δεν ελέχθη για το στιγματισμό της θεολογίας της Εκκλησίας και της εκκλησιαστικής παράδοσης.
 
Δυστυχώς, καμιά φορά ακούμε και διαβάζουμε αυτά τα έωλα πιασάρικα και από ιερείς και θεολόγους με απώτερο σκοπό τη δημιουργία club θαυμασμού μέσω ασαφών κοινωνιολογικών και δήθεν φιλανθρωπικών αναλύσεων.
 
Το "δεν θα μάς σώσουν οι μεγάλοι σταυροί" δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται το σημείο του σταυρού.

Παναγιώτης Ασημακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου