Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Προσκύνημα στις Εκκλησίες της Αποκάλυψης


 Αγαπητά μέλη και φίλοι της Εταιρείας Μεσογειακού Πολιτισμού,
Σύμφωνα με τη σχετική αναφορά της Αποκάλυψης (Αποκάλυψη 2:1-29,3:1-22) ένας αγγελιαφόρος από τον εξόριστο τότε στη Πάτμο  Ευαγγελιστή Ιωάννη  ανέλαβε να μεταφέρει ισάριθμες επιστολές σε επτά Μικρασιατικές Εκκλησίες: Σμύρνη-Έφεσο-Πέργαμο-Φιλαδέλφεια-Θυάτειρα-Σάρδεις-Λαοδίκεια.
Το προσκύνημα σε αυτές τις  Εκκλησίες της Αποκάλυψης καθώς και στις πλησιέστερες Μικρασιατικές Πατρίδες προτείνουμε και συμμετέχουμε από 2 έως 8 Ιουνίου 2024.
Επισυνάπτεται το σχετικό  αναλυτικό πρόγραμμα .
Με εκτίμηση 
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Προσκύνημα στις Εκκλησίες της Αποκάλυψης
Σμύρνη-Έφεσος-Πέργαμος-Φιλαδέλφεια-
Θυάτειρα-Σάρδεις-Λαοδίκεια
καθώς και
Αϊβαλί-Μοσχονήσια-Μαγνησία-Κουσάντασι- Κιρκιντζές-Ιεράπολις-Χώνες- Βουρλά- Τσεσμέ(Κρήνη)-Αλάτσατα
2-8 Ιουνίου 2024

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 (Πειραιάς-Χίος)
Συνάντηση στο λιμάνι του Πειραιά ώρα 18.00, επιβίβαση στο πλοίο NISSOS RODOS με προορισμό τη Χίο, διανυκτέρευση εν πλω, δείπνο εξ ιδίων.(1η διανυκτέρευση εν πλω)

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 (Χίος - Σμύρνη - 87χλμ)  Άφιξη στη Χίο ώρα 4.15 το πρωί της 3ης Ιουνίου, αναμονή στα καφέ του λιμανιού και χρόνος για πρωινό, επιβίβαση στο πλοίο με προορισμό τον Τσεμέ (Κρήνη) ώρα 7.30 π.μ. Μετά από ευχάριστη διαδρομή μίας ώρας περίπου φτάνουμε στο λιμάνι του Τσεσμέ και επιβιβαζόμαστε στο πούλμαν.  Μετάβαση στη Σμύρνη και γνωριμία με την πόλη. Θα περιηγηθούμε στο κέντρο της παλιάς πόλης της Σμύρνης, όπου θα δούμε τα κτίρια που σώζονται από την εποχή που η πόλη είχε ελληνικό χρώμα. Το Τελωνείο, το Κορδόνι, την παραλιακή Λεωφόρο, το παλιό Διοικητήριο, το Ελληνικό Προξενείο, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, την ελληνική γειτονιά της Πούντας,  το ιστορικό ρολόι-έμβλημα της πόλης, τον ανακαινισμένο ναό-πολιτιστικό κέντρο των αγίων Βουκόλου και Πολυκάρπου επισκόπων Σμύρνης και το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο, που δεν πρόλαβε να λειτουργήσει και σήμερα λειτουργεί ως Λύκειο. Ελεύθερος χρόνος για φαγητό εξ ιδίων και ψώνια στο Kemeralti που είναι μία ιστορική αγορά, στο κέντρο της Σμύρνης, στην ομώνυμη συνοικία (του 16ου αι.). Ακόμα θα δούμε την Ευαγγελική Σχολή (Namik kemal Lisesi) και το Καρατάσι. Από την Ακρόπολη του Όρους Πάγος, το κάστρο του Κατιφέ Καλέ, θα θαυμάσουμε τη θέα της πόλης και του κόλπου της Σμύρνης και θα προσευχηθούμε στον τόπο μαρτυρίου του Αγίου Πολυκάρπου. Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, τον ναό που αγοράστηκε από το ελληνικό κράτος για τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας (εις ανάμνησιν της παλιάς εκκλησίας που ανατινάχτηκε) και γνωριμία με τον Μητροπολίτη Σμύρνης, του ιερείς της Μητρόπολης και την τοπική ορθόδοξη κοινότητα. Εγκατάσταση στο ξενοδοχείο μας, στο κέντρο της Σμύρνης, δείπνο και διανυκτέρευση. (2η διανυκτέρευση-Σμύρνη)

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024 (Σμύρνη – Πέργαμος – Μοσχονήσια – Θυάτειρα – Μαγνησία – Σμύρνη - 400χλμ.)   
Πρωινό στο ξενοδοχείο μας στη Σμύρνη και αναχωρούμε με προορισμό την Πέργαμο, το Αϊβαλί, τα Μοσχονήσια, τα Θυάτειρα και τη Μαγνησία. Ξενάγηση στην Πέργαμο, την οποία ο Άτταλος Α’ στόλισε με ναούς και κτήρια, έργο το οποίο συνέχισε και ο διάδοχός του, Ευμένης Β’. Όταν καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους, έγινε το μεγαλύτερο πολιτικό, εμπορικό και στρατιωτικό κέντρο της ρωμαϊκής επαρχίας της Ασίας. Η βιβλιοθήκη της ήταν μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου. Συνεχίζουμε για Αϊβαλί (Κυδωνίες), την πολυτραγουδισμένη αυτή πόλη στα παράλια της Αιολίας, τη γενέτειρα των Ηλία Βενέζη, Φώτη Κόντογλου και Στρατή Δούκα. Θα θαυμάσουμε τις δεκάδες νεοκλασικές κατοικίες και τις τέσσερις εκκλησίες που σώζονται: τον Αϊ-Γιάννη και τον Αϊ-Γιώργη, ως τζαμιά, τον Ταξιάρχη και την Αγία Τριάδα ως μουσεία. Επισκέψιμο είναι το Αγίασμα της Παναγίας Φανερωμένης. Προσεγγίζουμε οδικώς από μια στενή γέφυρα το μόνο νησί του κόλπου που κατοικείται, το Μοσχονήσι (Cunda), που πήρε το όνομά του από τα μοσχοβολιστά ζουμπούλια που κάθε άνοιξη πλημμυρίζουν τα χωράφια. Ελεύθερος χρόνος για γεύμα εξ ιδίων. Συνεχίζουμε για Θυάτειρα. (Ak Hisar, το Λευκό Κάστρο) Από την πόλη αυτή ήταν η πρώτη Χριστιανή επί ευρωπαϊκού εδάφους. Η Λυδία ήταν έμπορος πορφύρας και διέμενε στους Φιλίππους της Μακεδονίας, όπου και βαπτίστηκε χριστιανή από τον Απόστολο Παύλο μαζί με όλη την οικογένειά της. Περνάμε από τη Μαγνησία (Manisa), τον τόπο μαρτυρίου του Αγίου Χαραλάμπους και προσευχόμαστε νοερά στον άγιο. Επιστροφή στη Σμύρνη, δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας. (3η διανυκτέρευση-Σμύρνη)

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 (Σμύρνη-Έφεσος-Κούσαντασι-Κιρκιντζές-Σμύρνη-210χλμ)
Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μας στη Σμύρνη, θα ξεκινήσουμε για την Έφεσο όπου θα γίνει ξενάγηση στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Εφέσου, με τα αναστηλωμένα κτήρια, βιβλιοθήκες, κατοικίες, θέατρο, δρόμους αλλά και τον πρωτοχριστιανικό ναό όπου συγκεντρώθηκε η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος το 431 μ.Χ. Θα δούμε τη σύχγχρονη πόλη (Σελτσούκ) και θα προσευχηθούμε στο ναό του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου,όπου και ο τάφος του. Θα επισκεφτούμε τον τόπο όπου έζησαν οι 7 Παίδες εν Εφέσω. Ελεύθερος χρόνος για μεσημεριανό εξ ιδίων στο Κούσαντασι, το μοντέρνο τουριστικό θέρετρο της Ιωνίας με τα υπερσύγχρονα ξενοδοχεία και τις αγορές-χάνια. Στη συνέχεια θα δούμε τον Κιρκινζέ, το γραφικό χωριό της Διδώς Σωτηρίου, και θα τελέσουμε την ακολουθία του Αποδείπνου στο ναό του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου πολιούχου του χωριού (αν μας δοθεί η άδεια) Επιστροφή στη Σμύρνη, δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας. (4η διανυκτέρευση-Σμύρνη).

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 (Σμύρνη- Σάρδεις (Σαρτ)-Φιλαδέλφεια (Αλάσεχιρ) –Λαοδίκεια-Ιεράπολις-Παμούκκαλε-Χώνες-Αϊδίνιο-Σμύρνη-450χλμ) 
Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μας στη Σμύρνη, θα ξεκινήσουμε για Σάρδεις (Σαρτ) την πόλη που διασώζει διάφορα κτίσματα, κατοικίες και τείχη από τους παλαιοχριστιανικούς και τους βυζαντινούς χρόνους. Θα δούμε ερείπια ναών, αγορών, θεάτρων που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Επόμενος σταθμός η Φιλαδέλφεια (Αλάσεχιρ) η πόλη που υπήρξε ένα από τα τελευταία βυζαντινά προπύργια στη Μικρά Ασία. Οι Έλληνες κάτοικοί της την εγκατέλειψαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή και πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην Αττική.  Mας υποδέχεται και μας ξεναγεί ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων. Εντυπωσιακά είναι τα απομεινάρια του Ναού του Αγίου Ιωάννου. Συνεχίζουμε για τον καταπληκτικό αρχαιολογικό χώρο της Λαοδίκειας όπου συνεχίζονται τα σημαντικά αναστηλωτικά έργα. Δέος νιώθει κανείς μέσα στον αναστηλωμένο πρωτοχριστιανικό ναό της Αποκάλυψης! Βεβαίως δεν θα παραλείψουμε και την γειτονική Ιεράπολη, όπου και ο τόπος μαρτυρίου και ο ναός του αγίου Φιλίππου. Εξαιρετικό φυσικό φαινόμενο. Ξενάγηση στον πλούσιο  αρχαιολογικό χώρο και βουτιά στις γούρνες που σχηματίζουν τα ασβεστολιθικά πετρώματα (Παμούκκαλε). Επιστρέφοντας στη Σμύρνη περνάμε από Χώνες και το μαρτυρικό Αϊδίνιο και αναφερόμαστε στην ιστορία των πόλεων αυτών. (5η διανυκτέρευση-Σμύρνη)

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 (Σμύρνη-Βουρλά- Αλάτσατα- Τσεσμέ-Χίος-96χλ.)
Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μας στη Σμύρνη, θα ξεκινήσουμε για Βουρλά όπου πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών κατοικούσαν 35.000 Έλληνες περίπου, και επίσκεψη το σπίτι του Σεφέρη που σήμερα είναι ένα πανέμορφο μικρό ξενοδοχείο. Ήταν αρχικά η περιοχή της πόλης των Κλαζομενών και πιθανώς το αρχαιότερο τακτικά χρησιμοποιημένο λιμάνι στον κόσμο. Θα επισκεφτούμε το επισκοπείο των Βουρλών και το παρεκκλήσιο που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο των Βουρλών. Γνωριμία με την τοπική κοινότητα και τους ιερείς που διακονούν εκεί. Συνεχίζουμε για Αλάτσατα όπου θα επισκεφτούμε τον Ναό της Παναγίας (σήμερα τζαμί) με το υπέροχο μαρμάρινο τέμπλο του 1874 που θεωρείται ένα από τα ωραιότερα σε όλη τη Μικρά Ασία.Ελεύθερος χρόνος για φαγητό και ψώνια   στην γραφική κωμόπολη της Κρήνης όπου θα δούμε το ανακαινισμένο πολιτιστικό κέντρο-ναό του Αγίου Χαραλάμπους Κρήνης, ό χώρος όπου στοιβάχτηκαν χιλιάδες γυναικόπαιδα το Σεπτέμβρη του ‘22 περιμένοντας τα πλοία που θα τους μετέφεραν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.   Το βόρειο κλίτος ήταν αφιερωμένο στην Παναγία και το νότιο στον Αγ.Στέφανο. Λίγες από τις αγιογραφίες της που κάλυπταν όλο το ναό έχουν διασωθεί.  Τέλος επιβιβαζόμαστε στο καραβάκι που θα μας φέρει πίσω στη Χίο αργά το απόγευμα. Ελεύθερος χρόνος για ψώνια, φαγητό (εξ ιδίων) και περιήγηση στο λιμάνι της Χίου. Αναχώρηση για Πειραιά με το βραδινό καράβι ΝISSOS RODOS. (περίπου 22.15 μ.μ.) (6η διανυκτέρευση εν πλω)

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024
Άφιξη στον Πειραιά ώρα 7.00 π.μ. Τέλος εκδρομής.
Το προσκύνημα θα συνοδέψει ο π.Νεκτάριος Καλύβας από την Ιτέα.
 
Κόστος προγράμματος κατ’ άτομο με διαμονή σε δίκλινο ή τρίκλινο δωμάτιο  585 ευρώ. Διαφορά μονόκλινου 140 ευρώ
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται:
-Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Πειραιάς-Χίος (2.6), Χίος-Τσεσμέ (3.6), Τσεμέ-Χίος(7.6) και Χίος-Πειραιάς(7.6) σε οικονομική θέση. (αεροπορικά καθίσματα)
Διαφορά δίκλινης καμπίνας 55 ευρώ
-4 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Σμύρνη με τα αντίστοιχα πρωινά και βραδινά (το πρώτο βράδυ εν πλω και το τελευταίο βράδυ στη Χίο το δείπνο είναι εξ ιδίων) Δύο διανυκτερεύσεις εν πλω, σε αεροπορικού τύπου καθίσματα.
-Μετακινήσεις-εκδρομές όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα με πολυτελές πούλμαν.
-Επίσημος ελληνόφωνος ξεναγός και αρχηγός του γκρουπ.
ΔΕΝ περιλαμβάνονται:
-Μεσημεριανά φαγητά και ποτά στη διάρκεια των φαγητών (που είναι προαιρετικά)
-Είσοδοι σε μουσεία.
-Φιλοδωρήματα.
-Ο φόρος λιμανιού που πληρώνεται επί τόπου στο Τσεσμέ 13 ευρώ ανά άτομο.
-Η διαφορά καμπίνας για όσους επιλέξουν να μείνουν σε καμπίνα.
 
Οι ενδιαφερόμενοι:
 
1.Θα πρέπει να μας ενημερώσουν για την συμμετοχή τους με μήνυμα στο viber στο τηλ. 6972319158 ή στην ηλ. διεύθυνση tasoulaperiigitis@yahoo.co.uk στέλνοντας:
 
-Φωτογραφία της ταυτότητας (να έχει εκδοθεί ως το 2010) ή του διαβατηρίου τους (το οποίο πρέπει να λήγει 6 μήνες μετά την 2α Ιουνίου 2024)
- κινητό τηλέφωνο για επικοινωνία.
-επάγγελμα, διεύθυνση
-να μας δηλώσουν με ποιον/ποια συνεπιβάτη/τιδα θα μοιραστούν το δίκλινο δωμάτιο ή αν θα μείνουν σε μονόκλινο. Αν θα πάρουν καμπίνα.
 
2.Και να καταβάλουν ως προκαταβολή το ποσόν των 200 ευρώ ως τις 15 Απριλίου 2024. Εξόφληση 13 Μαίου 2024.
 
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2109821630, 6972319158 (8-10 μ.μ.) κ. Αναστασία Αρπατζή.
 
Σε όσους δηλώσουν συμμετοχή θα αποσταλεί ενημερωτικό υλικό ηλεκτρονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου