Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Υποδειγματική Θεία Λειτουργία ;;;;

Πληθαίνουν από Μητροπολίτες και ιερείς το να τελούνε «Υποδειγματική Θεία Λειτουργία σε μαθητές» με κάποιο τραπέζι που παίρνει την θέση της ‘’Αγίας Τράπεζας’’. Στον Ναό υπάρχει εντός του ιερού η καθαγιασμένη Αγία τράπεζα που είναι σε αδράνεια όλη αυτή την ώρα της υποδειγματικής. Αυτά τα ζούσα στον Στρατό, που δεν υπήρχε ναός, άρα ούτε και Αγία Τράπεζα, και ο Στρατιωτικός Ιερέας τελούσε την Λειτουργία σε τραπέζι με Αντιμήνσιο, αλλά πάντα στραμμένος στην Ανατολή και όχι όπως οι παπικοί προς τον κόσμο.

Οι Αρχιερείς και οι ιερείς έχουν μέτωπο σε αυτές τις κατά όνομα υποδειγματικές προς τον κόσμο όπως οι Ρωμαιοκαθολικοί.

Κανένας δεν τολμά να διαμαρτυρηθεί από τους «σούπερ Ορθοδόξους» για αυτό το ατόπημα το οποίο το κάνουν πολλοί σε πολλά μέρη.

Από πού την βλέπουν ως υποδειγματική όταν τίποτα δεν συμβαίνει σωστά; Η αρμόδια Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου ‘’επί Θείας Λατρείας’’ πρέπει να επέμβει και να το απαγορεύσει.

Έτσι που το πάνε θα γίνει η ‘’υποδειγματική’’ κανόνας.

Αν θέλουν οι Αρχιερείς κα κάνουν υποδειγματική να φορούν φελώνιο και επί αυτού ωμοφόριο και όχι με όλα τα περιττά. Είδα πρόσφατα την Κυριακή των Βαΐων τον Μητροπολίτη Άρτης να ιερουργεί έτσι και το χάρηκα. Ας ρίξουν μια ματιά να δουν τι φορούσαν οι Ιεράρχες και μετά να κάνουν τις ‘’υποδειγματικές’’ καινοτομίες που είναι αντίθετες στην Παράδοση της Εκκλησίας

Α.Κ.Κ.


20 σχόλια:


  1. ΑΡΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΑ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλές οι καινοτομίες που είναι εκτός ιερών κανόνων και παραδόσεως. Η δύση έχει ένα πάπα στην ανατολή κάθε ρασοφόρος και πάπας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  3. Είναι ευκαιρία να τους δουν οι πιστοί με σάκους, κουδούνια, εγκόλπια, μίτρες. Και να γνώριζαν ότι ειδικά οι μαθητές αυτά στο fb τα γελοιοποιούνε!
    Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσὶ μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.
    (Ματθ. 7,6).

    Απόδοση στη νέα ελληνική: «Προσέχετε σε ποιους θα προσφέρετε με αδελφική αγάπη το άγιο μυστήριο της πίστεως και θα ενδιαφέρεσθε για τη διόρθωσή τους. Διότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι, που διάγουν βίο αναίσχυντο και ασεβή, όπως οι σκύλοι, και είναι ακάθαρτοι στη ζωή τους, όπως είναι οι χοίροι. Μη δώσετε τα άγια της πίστεως στους σκύλους και μη βάλετε εμπρός στους χοίρους τα πολύτιμα μαργαριτάρια της χριστιανικής αληθείας, διότι υπάρχει κίνδυνος μεγάλος να καταπατήσουν με τα πόδια τους τα μαργαριτάρια μέσα στο βόρβορο των παθών και να στραφούν εναντίον σας, για να σας κατασπαράξουν».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι πρέπει να θεσπιστούν οι Λειτουργίες και όχι τα πάντα πίσω από τα τέμπλα με καθισιό και κουβεντολόι των ιερέων. Τι σε πειράζει; Να φύγουν τα τέμπλα. Όλα προς τον Λαό και για τον Λαό στην Εκκλησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν είναι ακριβές ότι δέν τολμά κανείς να διαμαρτυρηθεί για τις "Υποδειγματικές".
    Εχουν γραφεί αρκετές φορές σχόλια σε ιστολόγια καί γενικά στο Διαδίκτυο για το θέμα αυτό, αλλά όπως είναι γνωστό η γνώμη των λαικών έχει μηδενική αξία για την Διοίκηση της Εκκλησίας, καί ως εκ τούτου κάθε Ιεράρχης μπορεί να ενεργεί κατά την επιθυμία του.
    Υπάρχει όμως καί η αντίληψη που λέει (τό βλέπουμε αυτό σε άρθρα Κληρικών καί λαικών), ότι πρέπει όλα να ανανεωθούν, να εκμοντερνιστούν, να φύγουμε από τις παλαιές παραδόσεις καί να εγκαταστήσουμε νέες πρακτικές στη Λατρεία, μιμούμενοι διάφορους ετερόδοξους.
    Καί μέσα στο πνεύμα αυτό, έχουν εμφανιστεί καί οι "Υποδειγματικές", οπότε η "πεπαλαιωμένη" Ορθόδοξη Λατρεία αποκτά "σύγχρονο προφίλ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  6. Xωρίς φόβο Θεού όλα επιτρέπονται. Ο Οσιος Ιάκωβος Τσαλίκης θα έκανε τέτοια πράγματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  7. Πέρασα από Ιερατική Σχολή, και δεν μας έκαναν ποτέ υποδειγματική Λειτουργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί δεν ρωτάτε εγγράφως τον" κριτή της οικουμένης" ορθοδοξότατο τε και κανονομολόγο τρισμέγιστο άγιο Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ.Σεραφείμ, που κάνει και αυτός τα ίδια, αλλά στα διάφορα σάϊτ ; https://imp.gr/%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b1%ce%b9%cf%8e%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5-%ce%b7-%ce%b5%ce%ba%ce%ba/#:~:text=%CE%9C%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%A0%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CF%82%3A%20%C2%AB%CE%95%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%20%CE%B7%20%CE%95%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%82%C2%BB%20%E2%80%93%20%CE%97%20%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%80%CF%81%CE%B5%CF%80%CE%AE%CF%82%20%CE%98.%20%CE%9B%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CE%91%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%95%CF%85%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%20%CE%9C%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85.

    ΑπάντησηΔιαγραφή



  9. O γυιός μου παρακολούθησε μια υποδειγματική Λειτουργία και μου 'πε κάποιο λάθος γίνεται εδώ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπράβο για την επισήμανση.
    Ο Άρτης Λειτούργησε για τα παιδιά,με Φελώνι καί στην Αγία τράπεζα, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.
    Πρέπει να μπει ένα στοπ στο θέατρο του παραλόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Μητροπολίτης Αρτης είναι στην δεύτερη φωτογραφία με το κόκκινο Φελώνι και η φωτογραφία είναι τραβηγμένη 28 Απριλίου 2024 ,δηλαδή Κυριακή των Βαΐων στον Ι.Ν. αγίου Γεωργίου Ζυγού όπου λειτούργησε μόνος του, χωρίς διάκονο ή ιερέα και οχι για μαθητές αλλα για τους ενορίτες.

      Διαγραφή
  11. Έγινε υποδειγματική λειτουργία μέσα στην Μ.Σαρακοστή, χωρίς φωτογραφίες όμως...σε διπλανή Μητρόπολη.Απ'οτι γνωρίζουμε γίνεται θ. Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων την Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπάρχει αντίστοιχη φωτογραφία με τον Άγιο Άρτης,να ιερουργεί με το φελωνιο,σε πολλές περιπτώσεις.Σε χωριά,σε κατασκηνώσεις,κλπ
    Άξιος.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023, ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κομποτίου Άρτης.Ο Μητροπολίτης με τα ίδια άμφια, Φελώνι και ωμοφόριο, ιερουργεί για τούς μαθητές κανονικά στην Αγία τράπεζα.
    Ας παίρνουν ιδέες κάποιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υποδειγματική Θεία Λειτουργία Ναι ! Ευλογία Θεού η υποδειγματική ή δειγματική ή ερμηνευτική Θ. Λειτουργία σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου-ειδικές Λειτουργίες κανονικές προ της Ωραίας Πύλης για να βλέπουν το πώς και τι- μάλιστα με προεστώτα τον οικείο Επίσκοπο ! Ακόμα πιο ευλογία Θεού αν επιτευχθεί μεγάλη ανταπόκριση, μεγάλο ενδιαφέρον, πολλή προσοχή από μέρους τους. Υπάρχει εδώ μεγάλο κενό και πολύ μεγάλη ανάγκη κατανόησης και ενσυνείδητης μετοχής. Από κει και πέρα ιδιαίτερα η Κυριακάτικη Λειτουργία από πλευράς ευφωνίας, καθαρού-στρογγυλού-λόγου, και βυζαντινών λαρυγγισμών, μάλιστα αργών, πρέπει να προσεχθεί πιο πολύ. Και πιο πολύ απ’ όλα, το πατρικό των ιερέων και όχι το κελευσματικό !
    Αθανάσιος Κοτταδάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ορθότατα τα γράφει ο κ.Κοτταδάκης ,ιδιαίτερα όταν οι περισσότεροι των εκκλησιαζομένων λίγα έως ελάχιστα καταλαβαίνουν ή γνωρίζουν από τα διαδραματιζόμενα ,οι περισσότεροι μηχανικά. Πολλοί επίσκοποι και ιερείς κάποτε-κάποτε επεξηγηματικά διαφωτίζουν. Μάλιστα μερικοί εξ΄αυτών και σε βαπτίσεις-γάμους ενεργούν αντίστοιχα, πράγμα ωφελιμότατο λόγω της πλήρους εκκοσμίκευσης των μυστηρίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι λειτουργίες αυτές είναι πλέον καθιερωμένες.
    https://arxon.gr/2024/05/theia-leitoyrgia-gia-toys-diagonizomenoys-mathites-stin-drama/
    καθένας κάνει ότι του αρέσει στον χώρο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  17. https://youtu.be/44tXVvkoff0?feature=shared

    Επειδή πολλοί " διαρρηγνύουν " τα ιμάτια τους για την κατά πρόσωπο Θ.Λειτουργία που γίνεται είτε για εκπαιδευτικούς λόγους ,είτε λόγω παλαιών θεωρουμένων λειτουργικών τυπικών (Αγ.Ιακώβου.Μάρκου κλπ) ιδού και ο μακαριστός Χριστόδουλος (άσχετα αν πολλοί τον θεωρούσαν λαϊκιστή) ,ομοίως και Μητρ.Πειραιώς συστηματικά.Άλλωστε «Εὐκοπώτερόν ἐστιν κάμηλον διὰ τρυπήματος ῥαφίδος διελθεῖν ἢ πλούσιον =σεσωσμένον=εἰσελθεῖν εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ θεοῦ.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν περίμενα και κάτι καλύτερο από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Όλους τους νεωτερισμούς αυτός τους έφερε. Ίσως και αυτή τη μόδα με τη θεία λειτουργία προς τον λαό αυτός να την έφερε στη μόδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Στο τέλος θα γίνει καθεστώς
    Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος συνιερουργός με μαθητές
    https://www.orthodoxianewsagency.gr/mitropolitiko_ergo/%ce%b9-%ce%bc-%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%ba%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%82/o-mitropolitis-xalkidos-syierourgos-me-mathites/

    ΑπάντησηΔιαγραφή