Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Καθήκοντα τῶν ποιμένων - π. Εὑσέβιος Ματθόπουλος

Σύμφωνα μὲ τὴ διδασκαλία τοῦ θείου Παύλου, ὁ ποιμένας πρέπει νὰ ἔχη πίστη καὶ ἄμεμπτη διαγωγή. 
Νὰ εἶναι τύπος καὶ ὑπογραμμὸς κάθε ἀρετῆς. 
Νὰ εἶναι ταπεινός, πρᾶος, ἀνεξίκακος καὶ εἰρηνικός. 
Νὰ εἶναι ἐγκρατής. 
Νὰ γνωρίζη μὲ ἀκρίβεια τὸ νόμο καὶ τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ. 
Νὰ εἶναι ζηλωτής, πρόθυμος καὶ ἀκούραστος στὴν ἐκτέλεση τῶν πνευματικῶν του καθηκόντων, ποὺ ἀποβλέπουν στὸν καταρτισμὸ καὶ τὴ σωτηρία τῶν Χριστιανῶν.

Ἀρχιμανδρίτης Εὑσέβιος Ματθόπουλος

5 σχόλια:

  1. Ο Μεγαλοσπηλιώτης της χριστιανικής πράξης και ζωής ! Ένα κι ένα δυο, γιατί κάνουμε το σταυρό μας, τι είναι η Εκκλησία, γιατί εκκλησιαζόμαστε ! «Φως Χριστού σε όλη τη χώρα» ! Όχι νεφελοκοκοκκυγίες εντυπωσιασμού ! Ιδρυτής της «Ζωής», όχι μόνος, με ακόμα πέντε, καρφί στης απραξίας τον οφθαλμό ! Επόμενο παρ’ ημίν, φυσικό να λασπωθεί, και λασπώθηκε, … νεροκουβαλητής, λέει, του δυτικού ακτιβισμού ! Και πήγε πλάι, και περάσαμε στην περιβόητη «Στροφή στην Ορθοδοξία» ! «Μια τυπική και κατά γράμμα επανάληψη συνηθειών του βυζαντινού παρελθόντος» ! Αθανάσιος Κοτταδάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο π. Ευσέβιος υποστήριζε τον διάλογο καί την ένωση με τους Ρωμαιοκαθολικούς ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς: 28 Μαΐου 2024 στις 7:38 μ.μ

    Στην ερώτηση σας δεν γνωρίζω αν ο π. Ευσέβιος τον καιρό που ήταν εξόριστος στην Κέρκυρα -στην οποία υπάρχουν πολλοί ρωμαιοκαθολικοί- είχε κάποιο διάλογο μαζί τους.
    Γνωρίζω όμως, ότι ο επίτιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Τρεμπέλας, πνευματικό ανάστημα του π. Ευσεβίου, μετείχε στον διάλογο ως εκπρόσωπος -αν δεν κάνω λάθος- του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από την ανάρτηση 17.11.2014 Π.Ν. Τρεμπέλας, ¨Ο Πρύτανις των Ορθόδοξων Θεολόγων", σας στέλνω το παρακάτω σχετικό. Και θα πρότεινα, δέκα χρόνια μετά, αν βέβαια το κρίνετε, να αναρτηθεί πάλι αυτό το γραπτό που είναι εισαγωγική εισήγησή μου σε σχετικό αφιέρωμα της Θεολογικής Ακαδημίας Βόλου. Η αίσθηση μου είναι ότι λέει αρκετά και για σήμερα ενδιαφέροντα.
    "Τηλεγραφικά επισημαίνω ότι, η πνευματική συμβολή του σε Παν-Ορθόδοξες Διασκέψεις ήταν καίρια και ουσιαστική, και η φωνή του για τις δια-χριστιανικές σχέσεις ή η μετοχή του στη συνεδρία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών- στο Έβανστον των ΗΠΑ-τίμια, θετική, συνετή, και σθεναρή. Ωστόσο, ας μη σπεύδουν ορισμένοι ν’ αρπαχτούν από το, «Λέων της Ορθοδοξίας», για να εντάξουν σε όσους τελευταία κορυβαντιούν Αντί-δυτικά μανικώς, αυτόν που τιμούσε το, «αληθεύοντες εν αγάπη», και γνώριζε άριστα ότι, στη Λειτουργία το «Πιστεύω» πατάει γερά στο, «αγαπήσωμεν αλλήλους». Ταύτα συν ίσως συμμαζευτούν κάπως όσοι και σήμερα κορυβαντιούν αντί-δυτικά. Χωρίς να καταλαβαίνουν οι δείλαιοι ότι και το του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου ότι το σχίσμα είναι χειρότερο από την αίρεση χτυπάει την θρασεία κεφαλή των "τυφλών τα τ' ώτα τον τε νουν" παλαιό - λογούντων κατακέφαλα ! Αθανάσιος Κοτταδάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ κ. Κοτταδάκη
    Η εισήγησή σας δημοσιεύθηκε ξανά στο:
    https://anastasiosk.blogspot.com/2024/05/blog-post_378.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή