Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Ένα έθιμο το οποίο υπάρχει και σε άλλα νησιά.

Όταν ήμουν στην Σάμο είχα παρατηρήσει ένα έθιμο κατά την εορτή της Αναλήψεως: ένα κερί ή κανδήλι στο παράθυρο.

Ένα έθιμο το οποίο υπάρχει και σε άλλα νησιά.

Το έθιμο έχει να κάνει με την δοξασία ότι την νύχτα της Αναλήψεως ανοίγουν οι ουρανοί και αν είσαι άξιος μπορείς να δεις το θεϊκό φως, όπως επίσης και με την δοξασία ότι την ημέρα της Αναλήψεως οι ψυχές των κεκοιμημένων που είχαν επιστρέψει στην γη την Κυριακή του Πάσχα επιστρέφουν και πάλι στον πρότερο τόπο τους.

Έθιμα σαν και αυτό υπάρχουν σε πολλούς λαούς με διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες.

Εντυπωσιάζει η ομοιότητα. Το φως ενός κεριού σε ένα παράθυρο…

Αναφέρω μερικά παραδείγματα:

Πανάρχαιο έθιμο στον Ινδουϊσμό είναι το άναμμα λυχναριών και η τοποθέτησή τους στα παράθυρα και τις εξώπορτες των σπιτιών κατά την εορτή του Ντιβάλι. Οι πιστοί χαίρονται διότι ο θεός Ράμα νίκησε τον δαίμονα Ραβάνα και ελευθέρωσε την πρωτεύουσα της Ράμα.

Στον Ιουδαϊσμό υπάρχει το έθιμο της αναμμένης λυχνίας στο παράθυρο κατά την εορτή της Χανουκά. Ομολογία πίστεως για το θαύμα το οποίο συνέβη κατά τα εγκαίνια του Ναού των Ιεροσολύμων μετά την επιστροφή των Ιουδαίων από την αιχμαλωσία.

Στην Κίνα υπάρχει το έθιμο να αφήνουν αναμμένα κεριά, θυμιάματα, και φαγητά έξω από τα σπίτια τον Αύγουστο (μήνα των Φαντασμάτων). Τον μήνα αυτό οι ψυχές περιφέρονται ελεύθερες μεταξύ των ζωντανών και χρειάζονται ανάπαυση και παρηγορία.

Στην Ιρλανδία (και στην Αμερική όπου πήγαν μετανάστες Ιρλανδοί) υπάρχει το έθιμο των αναμμένων κεριών στα παράθυρα κατά την εορτή των Χριστουγέννων. Το έθιμο ξεκίνησε το 1691 όταν οι Βρετανοί απαγόρευσαν στους Ιρλανδούς Ρωμαιοκαθολικούς ιερείς να λειτουργούν και αυτοί το έκαμαν πλέον κρυφά. Τα Χριστούγεννα πολλοί πιστοί άναβαν ένα κερί στο παράθυρο και άφηναν την εξώπορτα του σπιτιού ανοικτή ώστε ο ιερέας να το δει και να πάει να λειτουργήσει.

Αν ψάξουμε θα βρούμε και άλλα παρόμοια έθιμα σε άλλους λαούς και τόπους.

Παρά τις διαφορετικές θρησκείες, κοινωνικές και πολιτιστικές αντιλήψεις, το συγκεκριμένο έθιμο συνδέεται με ένα θεϊκό ον, με ένα θρησκευτικό γεγονός, και συνήθως με τα νεκρικά έθιμα. Το Φως είναι ομολογία πίστεως, ενθύμηση και επικοινωνία με τους κεκοιμημένους, ελπίδα.

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ  Νεκτάριος

(φωτογραφία του π.Δημητρίου Τραγάνη από τους Μυτηλινιούς στην Σάμο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου