Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ. ΜΠΙΛΑΛΗΣ, Θεολόγος - Νομικός, Αιωνία η μνήμη του.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ. ΜΠΙΛΑΛΗΣ
Θεολόγος - Νομικός

Θα σας θυμόμαστε! 


Ο αγαπημένος μας
Αθανάσιος Γ. Μπιλάλης
έφυγε ξαφνικά από κοντά μας για την αιώνια πατρίδα,
την άνω Ιερουσαλήμ, με έργα ζωής αγαθά.


«Ουκ έστιν ουν, Κύριε, τοις δούλοις σου θάνατος... 
αλλά μετάστασις από των  λυπηροτέρων επί τα χρηστότερα 
και θυμηδέστερα και ανάπαυσις και χαρά».

Υπήρξε γόνος οικογένειας με τεράστια προσφορά στην θεολογία, την ιεραποστολή, και στην  Αδελφότητας της Ζωής. Ο ίδιος ήταν υπόδειγμα ενάρετου ανθρώπου, γνησίου χριστιανού, διακεκριμένου θεολόγου, χαρισματικού εκπαιδευτικού, αφοσιωμένου στο έργο της μορφώσεως και της αγωγής της ελληνικής νεότητας. 

Από πολύ νέος πυρπολύθηκε με τα ιδανικά της πνευματικής και ηθικής αναγέννησης της πατρίδας μας με τα όσα του δίδαξε η οικογένειά του και το Οικοτροφείο της Ζωής. Συνδεδεμένος από την εφηβική του ηλικία με το Χριστιανικό Έργο κάτω από την καθοδήγηση άξιων και φωτισμένων εργατών του Ευαγγελίου, και των ευλαβών γονέων του μπολιάστηκε με τα νάματα της χριστιανικής πίστεως. Σπούδασε την Θεολογία και την Νομική, διάλεξε να υπηρετήσει ως εκπαιδευτικός, και χάραξε δρόμους και πορεία ζωής σε πολλούς νέους και νέες, και στάλαξε αφειδώλευτα τη δροσιά της ψυχής του στους πολυάριθμους μαθητές του. Ο μεταστάς, είχε και το χάρισμα του δεινού συζητητή. Η ηρεμία του και η επιχειρηματολογία του σε αφόπλιζαν, έλεγε λίγα και ορθά. Είχε επίσης το χάρισμα της κοινωνικότητας και ήταν πάντα ευχάριστος.


 Ο αγαπημένος μας εν Χριστώ αδελφός Αθανάσιος Μπιλάλης υλοποίησε στην ζωή του το σύνθημα του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου: «Σοφισθήναι και ούτω σοφίσαι· γενέσθαι φως και φωτίσαι· εγγίσαι Θεώ και προσαγαγείν άλλους».  Με τη γλυκύτητα των λόγων του, με τον πλούτο των γνώσεων του και κυρίως με την αγάπη και τον σεβασμό που έδειχνε στους άλλους, κέρδιζε την αγάπη, την εμπιστοσύνη, και την απεριόριστη εκτίμηση.

Μετά τη συνταξιοδότησή του από την εκπαίδευση, αφιερώθηκε κυριολεκτικά στο πνευματικό έργο της Εκκλησίας,  ως άμισθος βοηθός στα έργα της Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, και ως πολύτιμος συνοδοιπόρος του καλού φίλου του από τα φοιτητικά τους χρόνια, και συνοικοτρόφου στο οικοτροφείο της Ζωής  Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου.


Ως την τελευταία μέρα της ζωής του παρέμεινε ακούραστος μαχητής, πρόθυμος  να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην Εκκλησία.


Στην ζωή του, πολύτιμη συνοδοιπόρος, συναγωνιστής και συμπαραστάτης ήταν η -αγαπημένη σε όλους μας-  σύζυγός του Νίνα (Αικατερίνη Κολοκυθά) η οποία είναι άνθρωπος αγάπης, θυσίας, με σπουδαία κοινωνική προσφοράς στην πόλη μας, και στο χριστιανικό έργο, με την οποία δημιούργησε και έζησε μια αρμονική οικογενειακή ζωή,  αποκτώντας την  θυγατέρα τους Ελένη η οποία με τον σύζυγό της Δημήτρη τους πρόσφεραν χαρά.


  Η μνήμη του αγαπημένου Αθανασίου Μπιλάλη θα παραμείνει ζωντανή μέσα μου με τη σκέψη και τη βεβαιότητα ότι «δικαίων ψυχαὶ εν χειρὶ Θεού και ου μη άψηται αυτών θάνατος».  

Αγαπητοί μου, κ. Νίνα, Ελένη και Δημήτρη, εκφράζω την θλίψη μου, και παρακαλώ τον Κύριο να παρηγορήσει την καρδιά σας για την ξαφνική αυτή απώλεια. Απουσιάζοντας στην Λάρνακα, την Παρασκευή στο Τρισάγιο για τους γονείς μου, θα μνημονεύσω και τον καλό και αγαπητό μας κ. Αθανάσιο.


Αιωνία η μνήμη του.


Αναστάσιος Κ. Κωστόπουλος


Η Εξόδιος Ακολουθία του Αθανασίου Μπιλάλη θα τελεσθεί την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 και ώρα 11.00, στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Πατρών

1 σχόλιο:

  1. Τον είχα γυμνασιάρχη πριν 30 χρόνια. Αιωνία του η μνήμη. Πράος άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή