Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος Φιλιππίδης 2 Ιουνίου 1941 αρνείται να ορκίσει την κυβέρνηση των δωσίλογων του Τσολάκογλου

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος Φιλιππίδης 

2 Ιουνίου 1941 αρνείται να ορκίσει την κυβέρνηση των δωσίλογων του Τσολάκογλου χαρακτηρίζοντάς την ενέργειά τους «πράξη αντεθνική, στην οποία η Εκκλησία δεν είναι δυνατόν να δώσει τον όρκο και την ευλογία της». Η άρνησή του να ορκίσει την πρώτη κυβέρνηση δοσιλόγων υπό τον στρατηγό Τσολάκογλου συνετέλεσε στην αποκαθήλωσή του από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Είχε αναπτυγμένο στον ύψιστο βαθμό το αίσθημα της εθνικής και προσωπικής αξιοπρέπειας. «Προτιμώ ιπτάμενος ως αετός να πέσω ή έρπων να ζήσω», συνήθιζε να λέει.

Κατά την περίοδο της Αρχιερατίας του, μετά από σύσταση του Παναγιώτη Τρεμπέλα, διόρισε Πρωτοσύγκελό του τον Αρχιμ. Γερβάσιο Παρασκευόπουλου τον σημερινό Άγιο. Ο οποίος παραιτήθηκε μετά την εκδίωξη του Αρχιεπισκόπου και επέστρεψε στην Πάτρα.

Ο Αρχιμ. Σεραφείμ Παπακώστας, του συνέστησε τον Ιερώνυμο Κοτσώνη μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών που το 1939 εκάρη Μοναχός και μετά Διάκονος και Πρεσβύτερος. Η κατοχική κυβέρνηση τον απέλυσε.

Οι λόγοι της απώλειας του Αρχιεπισκοπικού του θρόνου ήταν 
Αρνήθηκε να χοροσταστήσει σε λειτουργία στη Μητρόπολη, παρουσία των Γερμανικών αρχών κατοχής 
Αρνήθηκε να ορκίσει την δοτή κυβέρνηση Τσολάκογλου.

Τις ενέργειες αυτές συνόδευαν τα ιστορικά εκείνα λόγια: «Ο αρχηγός της εκκλησίας δεν παραδίδει την πρωτεύουσα της πατρίδος του εις ουδένα ξένον. Ο αρχηγός της εκκλησίας ένα καθήκον έχει: Να φροντίσει δια την απελευθέρωσίν της».

Έζησε το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Κυψέλη.

Κοιμήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1949.

Α.Κ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου