Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Οι Πολεμιστές της Κύπρου από την Ηλεία - Αθανάσιος Δασκόπουλος

50 χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή….

Οι Πολεμιστές της Κύπρου από την Ηλεία

Συμπληρώνονται στις 20 Ιουλίου 2024 πενήντα χρόνια από την ύπουλη και εγκληματική επέμβαση του Τουρκικού Αττίλα στην Κύπρο.  Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974 συνετελέσθη στην Κύπρο μία Τραγωδία που μέχρι και σήμερα διατηρεί έντονες τις πληγές της σε όλον τον Ελληνισμό και στο Νησί. Πρόκειται για την εισβολή των Τούρκων (με την στρατιωτική Επιχείρηση «Αττίλας» Ι και ΙΙ) στις 20 Ιουλίου 1974 και κυρίως τον Αύγουστο, που οδήγησε στην Κατοχή μεγάλου τμήματος του Νησιού ως σήμερα.


Ανάμεσα στους στρατευσίμους που έπεσαν ηρωικά ή φέρονται ως αγνοούμενοι  στην Κύπρο ήσαν και οι Ελλαδίτες που υπηρετούσαν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛ. ΔΥ. Κ.). Ανάμεσα σε αυτούς και δεκάδες Ηλείοι που η μοίρα τους έταξε να είναι εκεί, όταν οι Ασιάτες βάρβαροι εισέβαλαν σε ελληνικό έδαφος. Οι πιο πολλοί επέστρεψαν βέβαια στην Ηλεία, άλλοι αρτιμελείς και άλλοι τραυματίες σωματικά και ψυχικά, προσφέροντας ένα τμήμα του εαυτού τους στην κοινή εθνική προσπάθεια. Ο τότε εχθρός και σήμερα απειλεί τον Ελληνισμό, όπως φανερώνει η σχεδόν καθημερινή στάση του.
 
Εμείς, νέοι από 18 έως 25 ετών ως κληρωτοί, σταθήκαμε με θάρρος μπροστά στον πάνοπλο Βάρβαρο εισβολέα Τούρκο. Τόσο στις επιχειρήσεις του «Αττίλα-1», όσο και στην Μάχη του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ στην Λευκωσία, τις «Κυπριακές Θερμοπύλες», όπως ονομάστηκαν, δείξαμε την οδό του χρέους προς την Πατρίδα και τα Ελληνικά Ιδανικά. Πολέμησαν τα παλληκάρια της ΕΛΔΥΚ και της Εθνοφρουράς, χωρίς να γνωρίζουν οι ίδιοι ότι το παιχνίδι ήταν στημένο και οι ίδιοι ήταν ξεγραμμένοι από την μητέρα (;) Ελλάδα, που χρησιμοποίησε το όλο σκηνικό της Τραγωδίας, για να προκαλέσει την Μεταπολίτευση ακόμη και με την θυσία του Κυπριακού Ελληνισμού.  
Πολλοί έπεσαν, τραυματίσθηκαν ή φέρονται αγνοούμενοι. Η πίκρα μάς ακολουθεί, που ζώντας τα γεγονότα του 1974 μέσα από την φωτιά του Πολέμου, να βλέπω τους συμπολεμιστές μου να αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο πεδίο της μάχης και να αναλογίζομαι αν η επόμενη σφαίρα θα είναι για μένα.
 
ΟΙ ΗΛΕΙΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1974
Εις μνήμην των Ηλείων νεκρών και αγνοουμένων στην Κύπρο το 1974 αξίζει να μνημονεύουμε τα ονόματά τους. Ως ελάχιστη ένδειξη Μνήμης και Τιμής στην θυσία τους υπέρ Βωμών και Εστιών.  Ύστερα από την σχετική έρευνα του καθηγητή και συγγραφέως Γεώργιου Κουρκούτα και του αδελφού του πεσόντος Δεκανέως Λούρμπα Κωνσταντίνου Λούρμπα, παραθέτουμε εδώ τα ονόματα των Ηρώων Ηλείων του 1974, πεσόντων και αγνοουμένων.
 
1.Δεκανεύς  Θανόπουλος Δημήτριος του Ιωάννου εκ Πουρναρίου.
2. Δεκανεύς Λούρμπας Δημήτριος του Δημητρίου εκ Γαστούνης.
3. Δεκανεύς Ξένος Θεόδωρος του Γεωργίου εκ Λανθίου.
4.Στρατιώτης Νικητόπουλος Λάμπρος του Ηλία εξ Θεισόας Ανδριτσαίνης. 
5. Στρατιώτης Καταδρομέας Αναστασόπουλος Ανδρέας του Μιχαήλ εκ Χαβαρίου. 
6. Στρατιώτης Βελώνας Δημήτριος του Επαμεινώνδα εκ Νέας Μανωλάδος.
7. Στρατιώτης Καραγκούνης Χαράλαμπος του Πέτρου εκ Φλόκα Αρχ. Ολυμπίας.
8. Στρατιώτης Κουλιαντώνης Ηλίας του Διονυσίου εκ Βαρθολομιού.
9. Στρατιώτης Κωνσταντακόπουλος Ιωάννης του Νικολάου εκ Νησίου Βουπρασίας .
10. Στρατιώτης Καταδρομέας Μανιάτης Σπυρίδων του Βασιλείου εκ Ζαχάρως.
11. Στρατιώτης Παπαδόπουλος Ιωάννης του Χαριλάου εκ Λανθίου.
12. Στρατιώτης Παφιώλης Κωνσταντίνος του Χρήστου εκ Γρανιτσαιίκων Πύργου.
13. Στρατιώτης Σταματόπουλος Κωνσταντίνος του Νικολάου εκ Γαστούνης.
14. Στρατιώτης Πολυζώης Ιωάννης του Αντωνίου εκ Ξυλοκέρας.
15.Στρατιώτης Γαλάνης Αναστάσιος του Σπυρίδωνος από Καλλιθέα.
16.Στρατιώτης Γιάνναρος Αλέξιος του Γεωργίου από Αλφειούσα.
17.Παλαιολόγος Διονύσιος του Νικολάου εκ Κολυρίου Πύργου (εθελοντής πολεμιστής).
 
 
Αθανάσιος Δασκόπουλος, πολεμιστής στην Κύπρο το 1974
Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου Νομού Ηλείας





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου