Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Γεωργάκης Πλαπούτας: Το σημείο που πέρασε στην Αθανασία

Γεωργάκης Πλαπούτας: Το σημείο που πέρασε στην Αθανασία

Η μνήμη ενός Ήρωα που έπεσε το 1821 στην Ηλεία

Μία από τις πιο σημαντικές απώλειες των Ελλήνων κατά την διάρκεια της Πολιορκίας και της Άλωσης του Λάλα (Μάιος-Ιούνιος 1821) ήταν ο θάνατος του στρατιωτικού ηγέτη των Γορτυνίων Γεωργάκη Πλαπούτα. Μετά από επίθεση ομάδας Τουρκαλβανών στην θέση Μπαστηρά, σστις 30 Μαΐου 1821, ο Πλαπούτας γύρισε προς την Νεμούτα, όπου λόγω θερμοπληξίας δεν άντεξε και άφησε την τελευταία του πνοή κοντά σε μία βρύση της περιοχής, κοντά στην οποία και ετάφη. Εκεί τοποθετήθηκε πρόσφατα αναμνηστική πλάκα, με πρωτοβουλία της ΔΚ της Νεμούτας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάλα «Άγιος Κωνσταντίνος» και του Συλλόγου Απογόνων του 1821. Το απόγευμα της Παρασκευής 28 Ιουνίου 2024 έγιναν τα αποκαλυπτήρια της πλάκας αυτής, με παρουσία δεκάδων πολιτών και αναβιωτών από Ηλεία και Αττική.

Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον εφημέριο της Νεμούτας, για να ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους της Τοπικής Κοινότητας Νεμούτας κατέθεσε ο πρόεδρός της κ. Κανελλόπουλος, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος» η κ. Βάσω Τσαπάρα, εκ μέρους του Συλλόγου Απογόνων Αγωνιστών 1821 ο. εκ μέρους του Συλλόγου «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ο κ.  Γεώργιος Αποστολόπουλος, ενώ στεφάνι κατέθεσαν και εκπρόσωποι των Εθνικού Συλλόγου Απογόνων του 1821, που μετέφεραν και χαιρετισμό του Προέδρου του κ. Κωνσταντίνου Πλαπούτα.  

Για την ιστορική πορεία της οικογένειάς Πλαπούτα και την θυσία του Γεωργάκη Πλαπούτα στην Πολιορκία του Λάλα, ως ηγέτη των Γορτυνιακών δυνάμεων, μίλησε ο καθηγητής και γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» κ. Γεώργιος Κουρκούτας, μέσα και από τις μαρτυρίες που συνέλεξε ο αείμνηστος Διευθυντής Βιβλιοθήκης Ανδριτσαίνης Αγησίλαος Τσέλαλης και περιλαμβάνει στο μνημειώδες βιβλίο του για τον Πλαπούτα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου