Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

θα είχε διαρρήξει τα ιμάτιά του από την πολλή παραμόρφωση!

Κουβέντιαζα με την αγαπητή μου κ. Ευτυχία Μάστορα, και της είπα για ορισμένα, από όσα είπαν ή έγραψαν πολλοί για τον Άγιο Παΐσιο αμέσως μετά την κοίμησή του. Το εμπόριο των βιβλίων ξεκίνησε λες και τα είχαν έτοιμα. Ο προϊστάμενός μου στο βιβλιοπωλείο της Ζωής Κωνσταντίνος Καντζιούρας, μου έλεγε για τις υπερβολές και τα μυθεύματα των γραφομένων. Τον είχε ζήσει τον γέροντα όταν συνόδευσε στην Μονή Σταυρονικήτα τον π. Βασίλειο Γοντικάκη στο Άγιο Όρος, και παρέμεινε μήνες στο μοναστήρι. Τον γέροντα Παΐσιο τον γνώριζε από πριν. Ο κ. Καντζιούρας κάθε χρόνο μέχρι την κοίμησή του, το καλοκαίρι καθόταν πάνω από μήνα στο Όρος, και πάντα πήγαινε στον π. Παΐσιο και στον π. Εφραίμ εκτός πολλών άλλων γερόντων. Είχε την προσωπική αλληλογραφία που λάμβανε τόσο του Αγίου Παϊσίου όσο και του Αγίου Εφραίμ.


Τα γράφω αυτά γιατί ο π.  π. Εφραὶμ Τριανταφυλλόπουλος έγραψε σήμερα:
  «Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ Μητροπολίτης Νικοπόλεως κυρός Μελέτιος έλεγε πως αν ξαφνικά ερχόταν στη ζωή ο άγιος Παΐσιος κι άκουγε αυτά που λένε ή που γράφουν γι' αυτόν θα είχε διαρρήξει τα ιμάτιά του από την πολλή παραμόρφωση!».

Από όσα έχω διαβάσει συμφωνώ. Το εμπόριο των διαφόρων επισκεπτών του γέροντα μεγάλο. Έγιναν συγγραφείς με όσα νόμιζαν ότι ακουσαν ή με παρατραβήγματα ακούσματα από τον ένα στον άλλο και όπου έφτανε.

Ευτυχώς που η Σουρωτή μας έδωσε την διδασκαλία του Αγίου και κράτησε επίπεδο και ωφέλησε κόσμο. .

Α.Κ.Κ

3 σχόλια:

  1. Δεν έχει άδικο ο Μελέτιος. Ήταν πνευματικός άνθρωπος και γνώριζε τι έπρεπε να πει. Σωστά και τα όσα μας γράφει ο ΑΚΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο γραφείο σας μας διδάσκατε στο προσωπικό λεπτομέρειες από βίους αγίων και μας λύνατε απορίες από την αγία Γραφή. Σας λέγαμε τα προβλήματά μας και ο λόγος σας βάλσαμο στην καρδιά μας και φεύγαμε με ειρήνη. Τώρα σιωπή. Δηλαδή μαυρίλα. Φεύγει ένα πρόσωπο και αναποδογυρίζουνε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τακτικός επισκέπτης Οσίου Παϊσίου τον άκουσε λέγοντα. "Άλλα λέω εγώ, άλλα καταλαβαίνουν, και άλλα λένε ότι τους είπα"-μ. Ιούστος. Ο π. Ηλίας Μαστρογιανόπουλος μετά από συνάντηση μαζί του επισημαίνει. "Ήταν γλυκός άνθρωπος. Εκφραζόταν πάντα παραστατικά, με εικόνες και παραδείγματα. Η ματιά του ήταν ζωντανή και διεισδυτική ... είχε λεπτή διάκριση, δεν έμπαινε σε καλούπια και σε έτοιμες λύσεις. Ήταν μακριά από τις απολυτοποιήσεις, δεν είχε κατά κόσμον παιδεία, αλλά είχε άλλη σοφία". Και Ο Όσιος σε επιστολή" προς π. Ηλία γράφει. "Σεβαστέ πάτερ Ηλία ευλογείτε, την δεξιάν σας ασπάζομαι ευλαβώς. Σας ευχαριστώ για το καλό βιβλίο σας που μου στείλατε, και χάρηκα που θα συγκεντρώσετε πολλούς χουρμάδες δια να θρέψετε τα πνευματικά Σας τέκνα. Πιστεύω ότι μετά από την προσπάθειαν Σας, θα αφήσουν τα μούρα ..." Αυτό γράφονται το 1970. Ο Γέροντας είναι 46 ετών και ο π. Ηλία 50. Έχει Καταλάβει ο ένας τον άλλο. Αθανάσιος Κοτταδάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή