Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Της ψυχής μας μυστικά Χρήστος Γιανναράς Μέρος1ο - Συζήτηση με τον Μητροπολίτη Σιγκαπούρης Κωνσταντίνο

Συζήτηση του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης Κωνσταντίνου με τον αείμνηστο πλέον Χρήστο Γιανναρά.

Η συζήτηση αυτή πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες πριν την κοίμησή του και θα μεταδοθεί σε δύο μέρη.

 Ο Χρήστος Γιανναράς αναμφίβολα υπήρξε ένας απ’ τους σημαντικότερους Έλληνες διανοούμενους αλλά και μια εξέχουσα φυσιογνωμία των γραμμάτων και των ανθρωπιστικών σπουδών. Σε όλη τη διάρκεια του βίου του παρέμεινε τολμηρός και μαχητικός. Ήταν ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης (Παρίσι) και έχει διδάξει Φιλοσοφία, Πολιτιστική Διπλωματία και Συγκριτική Οντολογία σε πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Ελλάδας

Ο λόγος του ήταν σαγηνευτικός, ακριβής και μετρημένος. Με απεριόριστες εκφραστικές ικανότητες, τα κείμενα του ξεχώριζαν για τον γλωσσικό τους πλούτο και την πυκνότητα της γραφής. Αναντίρρητα, ήταν ένας μεγάλος δάσκαλος, ένας σπουδαίος καθηγητής και ένας ανεξάντλητος συγγραφέας. Παράλληλα, μέσα από την πολυετή συνεργασία του με τις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Καθημερινή», ανήκε στην κατηγορία των επιφυλλιδογράφων που είχαν αποκτήσει φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς.

 Ένα μήνα και κάτι πριν από την εκδημία του είχαμε μαγνητοσκοπήσει δύο εκπομπές. Για τον ρόλο της Εκκλησίας και τον ρόλο της Παιδείας την σύγχρονη κοινωνία. Αποτελούν και τις τελευταίες τηλεοπτικές του εμφανίσεις και με σεβασμό θα τις προβάλλουμε συν Θεώ αυτή την Πέμπτη στις 9μμ και την δεύτερη την επόμενη εβδομάδα.

"Της ψυχής μας μυστικά" με τον Σεβ. Μητροπολίτη Σιγκαπούρης Κωνσταντίνο. Συζητήσεις από καρδιάς. Καθε Πέμπτη στις 9.00μμ στο Rise TV.


2 σχόλια:

  1. Σπουδαία συνέντευξη είναι απόσταγμα εμπειριών.
    Στο θέμα των κηρυγμάτων έχει δίκιο.
    Αξίζουν προσοχής τα περί εξομολογήσεως. Ας τα ακούσουν οι υποτιθέμενοι ανακριτές-εισαγγελείς πνευματικοί.
    Πρόσεξα τα όσα είπε για την Ρωσική Εκκλησία και για τον Άγιο Σέργιο του Παρισιού.
    Για όλους μας κτυπά η καμπάνα.
    π. Νεόφυτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή