Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Ο πνευματικός πατέρας - ΓΕΧΑ Αιγίου


 

3 σχόλια:

  1. Δεν θα διαφωνήσει κανένας ότι για κάθε χριστιανό είναι αναγκαίος ο πνευματικός πατέρας. Το πρόβλημα για εμένα υπάρχει το ποιος είναι ικανός για πνευματικός πατέρας ώστε να προσφέρει την πνευματική θεραπεία. Δεν έχω το κείμενο της ομιλίας του αγ. Γρηγορίου του Παλαμά για να δω τι λέει πριν αυτού του κομματιού και μετά για τον πνευματικό πατέρα. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν στην εποχή του υπήρχαν πνευματικοί από 25 ετών που δεν είχαν πολεμήσει τα δικά του πάθη για να βοηθήσουν τους άλλους. Σήμερα βλέπω αφειδώς να δίνουν την πνευματική πατρότητα σε νεαρούς κληρικούς που δεν έχουν γνώση ούτε της πατερικής γραμματείας ούτε εμπειριών και αυτά τα νέα παιδιά εξομολογούν και καθοδηγούν ηλικιωμένους χριστιανούς. Πως αυτοί οι νέοι 30-50 ετών που δεν πολέμησαν τα αγκάθια και τα τριβόλια τα δικά τους θα βοηθήσουν εμάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει πρόβλημα με τις αντικρουόμενες απόψεις των πνευματικών Πατέρων. Μου θυμίζει κάπου τους προτεστάντες ως προς τις διαφορετικές απόψεις από τον ένα στον άλλο ακόμα στην ίδια ενορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειναι εγκληματικό και παρεκκλίνον θεολογικά να απομονώνουμε φράσεις πατέρων απο το σύνολο μιας ομιλίας και να τις αναπαράγουμε χωρις ιδεα περί του πλαισίου της εποχής που ειπώθηκαν οι λόγοι και το τι μπορει να τον ώθησε να μιλησει ετσι. Πρεπει να σταματήσει αυτό, εχει καταντήσει κανόνας στις ομάδες viber κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή